Tiramisu je jedan od najpoznatijih italijanskih deserata, a njegovo poreklo vezuje se za regiju Veneto, gde je nastao tokom 1960-ih godina. Ime „tiramisu“ u prevodu znači „podigni me“ ili „razveseli me“, što savršeno oslikava njegovu kombinaciju kafe, kakaa i kremastog fila koja daje energiju i raspoloženje. Upravo ta jednostavnost u pripremi, a istovremeno bogat i profinjen ukus, učinili su da postane omiljen desert širom sveta.
Ljudi ga vole jer je lagan, sočan i ne zahteva pečenje, pa se brzo sprema i gotovo uvek uspeva. Zanimljivo je da se u Italiji često služi u čašama kao individualna porcija, dok se u drugim zemljama pravi u većim posudama i seče na kocke. Ovo je simbol italijanske kuhinje koji je podjednako privlačan tradicionalistima i ljubiteljima modernih deserata. Ukoliko vam se jede najbolji tiramisu recepti koje ćemo vam u nastavku predstaviti će vam se sigurno dopasti.
Kolač tiramisu originalni recept
Tiramisu torta je jedan od najpoznatijih italijanskih deserata, čuven po savršenom spoju kafe, piškota i kremastog fila. Ovaj tradicionalni recept zadržava autentičan ukus i teksturu, zbog čega je postao omiljena poslastica širom sveta i simbol italijanske kuhinje, a evo kako da ga napravite:
Sastojci
500 ml Moja Kravica slatke pavlake
400 g Ella sira
300 g piškota
5 jaja
150 g šećera u prahu
Pola litra crne kafe
4 kašike Amareta
Kakao
Priprema
Razdvojiti žumanca i kuvati ih sa 50 grama šećera na pari oko 15 minuta.
Umutiti Moja Kravica slatku pavlaku sa preostalim šećerom, a zatim dodati Ella sir i smesu sa žumancima kada se prohladi.
Skuvati pola litre crne kafe, dodati Amareto i kada se prohladi, umakati piškote koje ćete nakon toga postavljati u posebnu posudu.
Treba slagati red piškota, red krema, ali imati na umu da treba završiti sa redom krema.
Na kraju posuti kakaom i staviti u frižider na barem 3 sata da se tiramisu rashladi.
Tiramisu bez jaja sa kiselom pavlakom Moja Kravica – jednostavna i kremasta poslastica
Ako želite bržu i sigurniju varijantu bez jaja, ovaj recept sa kiselom pavlakom je pravi izbor. Kombinacija lagane pavlake i sira daje savršeno kremast i osvežavajući ukus, dok piškote natopljene kafom unose prepoznatljivu aromu. Ovaj desert je idealan za sve prilike – od porodičnih okupljanja do svečanih trpeza, i osvaja svojom jednostavnošću i bogatstvom ukusa.
Sastojci
- 300 g piškota (savoiardi ili klasične)
- 250 g Ella sir
- 200 ml Moja Kravica kisele pavlake
- 200 ml Moja Kravica slatke pavlake za šlag
- 80 g šećera u prahu
- 1 vanilin šećer
- 200 ml jake crne kafe (ohlađene)
- 2 kašike likera od kafe ili ruma (opciono)
- Kakao prah za posipanje
Priprema
- Umutiti Moja Kravica slatku pavlaku u čvrst šlag. U drugoj posudi sjediniti sir, Moja Kravica kiselu pavlaku, šećer u prahu i vanilin šećer. Lagano dodati umućenu slatku pavlaku i sjediniti u glatku, kremastu masu.
- Skuvati jaku crnu kafu, ohladiti je i, po želji, dodati liker ili rum radi intenzivnijeg ukusa.
- Piškote kratko umačiti u kafu i poređati kao prvi sloj u posudi. Preko piškota ravnomerno rasporediti polovinu kreme.
- Ponoviti postupak sa piškotama i premazati ih ostatkom kreme. Površinu poravnati kašikom ili špatulom.
- Posuti kolač kakao prahom preko cele površine. Pokriti posudu folijom i ostaviti u frižideru najmanje 4 sata, a najbolje preko noći, da se ukusi sjedine.
Ovo je lagana, kremasta i osvežavajuća poslastica koja se brzo i jednostavno sprema.
Najlakši recept za tiramisu sa jagodama – osvežavajuća poslastica koja osvaja na prvi zalogaj
Savršena kombinacija klasičnog italijanskog deserta i voćne svežine. Umesto tradicionalnog ukusa kafe i kakaa, ovde dominiraju slatkoća i miris svežih jagoda, u kombinaciji sa kremastim filom i mekanim piškotama. Pogledajte recept za tiramisu koji je lagan, osvežavajući i veoma dekorativan, ovaj kolač je idealan za prolećne i letnje dane, porodična okupljanja i sve vrste proslava.
Sastojci
- 300 g piškota
- 400 g svežih jagoda
- 250 g Ella sira
- 200 ml Moja Kravica slatke pavlake
- 100 g šećera u prahu
- 1 vanilin šećer
- 150 ml Moja Kravica mleka ili soka od jagoda (za natapanje piškota)
- Sok od pola limuna
- 2 kašike šećera (za jagode)
- Sveže jagode za dekoraciju
Priprema
- Operite i očistite jagode. Polovinu isecite na sitne komade, dodajte sok od limuna i 2 kašike šećera, pa ostavite desetak minuta da puste sok. Drugu polovinu ostavite cele ili prepolovljene za dekoraciju.
- Umutite Moja Kravica slatku pavlaku u čvrst šlag. U drugoj posudi pomešajte sir, šećer u prahu i vanilin šećer. Lagano sjedinite sa umućenom pavlakom dok ne dobijete glatku i kremastu masu.
- Piškote kratko umačite u Moja Kravica mleko ili sok od jagoda i poređajte kao prvi sloj u posudu. Preko piškota rasporedite deo fila, zatim dodajte sloj iseckanih jagoda.
- Ponovite redosled: piškote, fil, jagode, dok ne potrošite sastojke. Završite slojem kreme koji ćete lepo poravnati.
- Ukrasite vrh ove poslastice svežim jagodama po želji. Pokrijte folijom i ostavite u frižideru minimum 3-4 sata, najbolje preko noći, da se desert dobro ohladi i ukusi sjedine.
Ovo je savršena letnja poslastica – lagana, osvežavajuća i kremasta. Spaja jednostavnost pripreme sa bogatstvom ukusa, a svojom atraktivnom pojavom i svežinom osvojiće svaku trpezu. Idealna je alternativa klasičnom tiramisuu za sve ljubitelje voćnih deserata.
Tiramisu sa malinama – kremasti desert sa osvežavajućim voćnim ukusom
Predstavlja savršen spoj kremaste strukture i osvežavajuće voćne note. Za razliku od klasičnog tiramisua, u ovoj varijanti dominira voćna kiselkastost malina koja se sjajno slaže sa bogatim filom i mekanim piškotama. Lagan, dekorativan i brzo gotov, ovaj desert je idealan za tople dane, ali i za svaku priliku kada želite da poslužite nešto posebno, a jednostavno za pripremu.
Sastojci
- 300 g piškota
- 300 g svežih ili zamrznutih malina
- 250 g Ella sira
- 200 ml Moja Kravica slatke pavlake
- 100 g šećera u prahu
- 1 vanilin šećer
- 150 ml Moja Kravica mleka ili voćnog soka (za natapanje piškota)
- 2 kašike šećera (za maline)
- Nekoliko malina za dekoraciju
- Po želji – listići mente za ukras
Priprema
- Ako koristite zamrznute maline, ostavite ih da se odmrznu. Odvojite deo za dekoraciju, a ostatak pomešajte sa 2 kašike šećera i izgnječite viljuškom da dobijete voćni sos.
- Umutite pavlaku u čvrst šlag. U drugoj posudi sjedinite sir, šećer u prahu i vanilin šećer, pa dodajte. Mešajte sve lagano dok ne dobijete glatku i kremastu masu.
- Piškote kratko umačite u Moja Kravica mleko ili voćni sok i poređajte prvi sloj u posudu. Premažite delom fila, a zatim dodajte sloj malina i malo voćnog sosa.
- Ponovite postupak: piškote, krem, maline, dok ne potrošite sastojke. Završite slojem kreme i lepo poravnajte površinu.
- Ukrasite malinama i listićima mente. Pokrijte posudu folijom i stavite u frižider najmanje 3-4 sata, a idealno preko noći da se desert stegne i ukusi prožmu.
Ovo je lagan, osvežavajući i kremast desert koji spaja najbolje od tradicionalnog recepta i voćne svežine. Jednostavno se pravi, izgleda elegantno i idealan je izbor kada želite da iznenadite goste ili obradujete porodicu nečim posebnim. Ukoliko vam se dopada za ovaj pravi tiramisu recept, pogledajte i kako da napravite kolač sa malinama.
Voćni tiramisu u čaši – osvežavajuća i moderna verzija klasičnog deserta
Lagana i dekorativna poslastica koja spaja kremastu strukturu fila sa svežinom voća i mekanim piškotama. Umesto velike posude, desert se slaže u individualne čaše, što ga čini praktičnim za posluživanje i idealnim za svečane prilike, rođendane ili brze letnje užitke. Osim što izgleda atraktivno, pravi se brzo i jednostavno, a može se kombinovati sa raznim vrstama voća – malinama, jagodama, borovnicama ili breskvama. Pogledajte i recept za neodoljivi voćni kolač koji će vam se sigurno dopasti.
Sastojci
- 200 g piškota
- 200 g Ella sira
- 150 ml Moja Kravica slatke pavlake
- 70 g šećera u prahu
- 1 vanilin šećer
- 250 g svežeg voća (jagode, maline, borovnice ili kombinacija)
- 100 ml voćnog soka (od narandže ili jagode) za natapanje piškota
- Par listića mente za dekoraciju
Priprema
- Operite i očistite voće. Jagode isecite na kockice, a manje voće poput borovnica i malina ostavite celo.
- Umutite slatku pavlaku u šlag. U drugoj posudi pomešajte sir, šećer u prahu i vanilin šećer, pa pažljivo umešajte šlag dok ne dobijete glatku i kremastu smesu.
- Piškote isecite na manje komade i kratko umačite u voćni sok (pazite da ne upiju previše da se ne raspadnu).
- U svaku čašu stavite sloj piškota, zatim sloj fila, pa sloj voća. Ponavljajte postupak dok ne napunite čašu, a završite slojem kreme.
- Na vrh stavite par bobica svežeg voća i ukrasite listićima mente. Ostavite u frižideru 2–3 sata da se desert ohladi i ukusi sjedine.
Zahvaljujući individualnim porcijama, praktičan je za posluživanje i savršen način da spojite kremasti užitak tiramisua sa svežinom sezonskog voća.
Tiramisu originalni recept predstavlja pravi italijanski klasik koji je s razlogom osvojio srca sladokusaca širom sveta. Ako ste uživali u ovom receptu, istražite i druge slatke i kreativne recepte koje smo pripremili za vas kao što su posni mafini sa višnjama, i drugi kremasti kolači. Sigurni smo da ćete pronaći inspiraciju za još ukusnih poslastica i ideja koje će obogatiti vašu trpezu.

