Posni mafini sa višnjama – recept za jednostavne posne mafine

  • 12
    Osoba/porcija
  • 40 minuta
    Vreme spremanja
  • srednja
    Težina recepta
Sadržaj

Posni mafini sa višnjama predstavljaju ukusnu alternativu tradicionalnim mafinima, pogodnu za one koji se pridržavaju posta ili imaju poseban način ishrane. Nastali su da bi svi koji uživaju u ukusu ove neodoljive poslastice mogli i tokom posta da se zaslade i osete božanstven ukus mekanog mafina punog višanja.

Ideja o kombinovanju sočnih višanja sa posnim testom deluje kao prirodan korak u prilagođavanju recepta. Svima se dopadaju ovi posni mafini zbog njihovog ukusnog i sočnog sastava, a kako bi bili još bolji u njih možete dodati omiljeni Imlek Oaza biljni napitak ili biljno mleko kako ga često nazivaju, koje dodatno pojačava njihov ukus i čini ih uživanjem za nepca.

U nastavku otkrijte najbolje recepte koji će vam pomoći da vaši posni mafini s višnjama očaraju svakoga ko ih proba!

Posni mafini sa višnjama – mere u šoljama

Mafini postaju izuzetno jednostavni za pripremu kada koristite recepte u kojima su mere određene šoljama. Ovakav način merenja sastojaka čini proces pripreme mnogo praktičnijim, jer ne zahteva korišćenje preciznih kuhinjskih vaga, već samo šolju koju već svi imamo u kuhinji. Ovo je posebno korisno kada nemamo kuhinjske alate pri ruci ili kada želimo brzo da pripremimo poslasticu.

Ovakav način pripreme je intuitivan i lak za praćenje, posebno ako ste početnik u kuhinji. Nakon pripreme ćete imati i manje posuđa za pranje, što čini ovaj recept za posne mafine sa višnjama još dragocenijim. U nastavku vam otkrivamo recept u čijim ćete čarima sigurno uživati.

Sastojci

  • 2 šolje brašna

  • 1 šolja smeđeg šećera

  • ½ šolje posnog kakao praha

  • 1 kašičica praška za pecivo

  • prstohvat soli

  • ½ kašičice sode bikarbone

  • 1 šolja omiljenog Imlek Oaza biljnog napitaka

  • 1/2 šolje biljnog ulja

  • 1 kašičica vanilin šećera

  • 1 šolja višanja (mogu biti sveže, zamrznute ili iz kompota)


Priprema

    1. Uključite rernu da se greje, na 180 stepeni.

    2. U velikoj posudi pomešajte sve suve sastojke, brašno, smeđi šećer, kakao prah, prašak za pecivo, sodu bikarbonu i so.

    3. Dodajte Imlek Oaza biljni napitak, biljno ulje i vanilin šećer. Sve sastojke lepo promešajte dok ne dobijete glatku smesu bez grudvica.

    4. Kada napravite smesu, dodajte višnje u smesu i nežno ih umešajte kako se ne bi raspale ili previše zgnječile.

    5. Dobijenom smesom punite kalupe u kojima se pripremaju mafini, svaki od njih napunite do pola, kako bi mafini imali prostora da narastu tokom pečenja.

    6. Posni mafini treba da se peku u prethodno zagrejanoj rerni 20 do 25 minuta. Proverite da li su mafini pečeni tako što ćete da zabodete čackalicu u jedan od njih i kada je izvadite, ukoliko na njoj nema ničega, znači da je mafin spreman.

    7. Kada ih izvadite ih iz rerne, ostavite ih da se potpuno ohlade pre posluživanja.

Prijatno!

Recept za posne mafine sa višnjama i čokoladom

Višnje daju poseban šarm i ukus svakoj poslastici, a posnim mafinima naročito. Njihova kiselkasta nota donosi osvežavajuću dimenziju slatkim posnim mafinima, što čini ovu kombinaciju idealnom za ljubitelje slatkasto kiselkastih poslastica.

Kiselkast ukus višanja savršeno se uklapa u bogat ukus mekanog slatkog testa mafina. Dok slatki mafin pruža punoću i slatkoću, kiselkaste višnje dodaju sloj osveženja, a posna glazura za mafine upotpunjuje harmoničnu kombinaciju ukusa.

Sočna struktura ovog voća doprinosi mekoći mafina i jednom kada ih budu probali, vaši ukućani će zahtevati da ih stalno pravite! U nastavku vam dajemo recept uz koji će vam ovi mafini savršeno ispasti.

Sastojci

Za mafine:

  1. 150 g brašna (tip 400)
  2. 100 g šećera
  3. 1 kašika meda
  4. 30 g kakaa
  5. 1 prstohvat soli
  6. ½ kesice praška za pecivo
  7. 1/4 kašičice sode bikarbone
  8. 50 ml ulja
  9. 180 ml Imlek Oaza biljnog napitka
  10. 100 g višanja (ili više, po ukusu)
  11. 1 kašičica alkoholnog sirćeta

Za glazuru:

  1. 200 g posne čokolade za kuvanje
  2. 6 kašika ulja

Priprema posnih mafina

  1. Uključite rernu da se greje, na 180 stepeni.
  2. U većoj posudi dobro izmešajte sve suve sastojke, brašno, šećer, kakao, so, prašak za pecivo i sodu bikarbonu.
  3. U suve sastojke kada ih promešate dodajte umućene sve tečne sastojke, med, ulje, Imlek Oaza biljni napitak i sirće.
  4. U kalupe gde se pripremaju mafini sipajte smesu do pola i dodajte nekoliko višanja preko smese. Višnje mogu biti i zamrznute, ne morate ih odmrzavati, važno je da nemaju koštice.
  5. Kada poređate sve, mafini su spremni za pečenje. Stavite ih u već zagrejanu rernu i pecite ih do 25 minuta. Proverite čačkalicom da li su gotovi tako što ćete da je zabodete u mafin, i ukoliko ništa ne ostane na njoj, mafini su spremni.
  6. Kada mafini budu gotovi, ostavite ih da se dobro ohlade i pređite na pripremu glazure.

Posna glazura za mafine – priprema

  1. U dublju šerpu sipajte vodu da proključa.
  2. U drugoj manjoj metalnoj činiji koja može da se stavi na šerpu i greje parom stavite posnu čokoladu i prelijte je uljem.
  3. Mešajte dok se čokolada ne istopi.
  4. Kada se istopi, prelijte mafine ovom finom glazurom i stavite da se dobro ohlade. Potom su spremni za serviranje.

Nadamo se da su vam se ovi posni mafini sa višnjama dopali i da ćete uskoro da zasučete rukave kako biste ih napravili. Ukoliko postite, kada post prođe možete isprobati i ostale slane i slatke mafine koji će vam se sigurno podjednako dopasti.

Ako tokom posta želite da uživate i u drugim posnim slatkišima, pronađite naše recepte za posne kolače među kojima ćete sigurno pronaći svog slatkog favorita u kojem ćete uživati sa dragim ljudima!

Podelite ovaj tekst:

Upišite ovde

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Scroll to Top

Koristimo kolačiće za upravljanje korisničkim iskustvom, prikazivanje personalizovanog sadržaja i postizanje poslovnih ciljeva kompanije Imlek.