Susam salata recepti – neodoljivo kremasti i hrskavi

Susam salata sa pavlakom i peršunom.
Sadržaj

Susam salata je jednostavna, ukusna i neodoljiva, pa je zato osvojila srca mnogih ljubitelja dobrog zalogaja. Glavni sastojci ove kremaste salate su susam i Moja Kravica kisela pavlaka, a ona je omiljena u mnogim kuhinjama širom sveta. Kombinacija hrskavog prepečenog susama i kremastih sastojaka stvara savršen balans ukusa i tekstura, što je čini idealnim izborom za sve vrste okupljanja i svečanosti.

Ljudi je toliko vole zbog njenog laganog, ali bogatog ukusa, a njena brza priprema čini je odličnim izborom i za praznična slavlja, rođendane, ili svakodnevne obroke. U nastavku vam predstavljamo nekoliko različitih verzija ove popularne recepte kao što su klasična susam sir salata, pileća susam salata, susam salata sa kukuruzom, ali i kikiriki susam salata recepti svi donose posebnu hrskavost i aromu.

Bez obzira na to koju verziju odaberete, salata od susama je uvek savršen izbor za svaku priliku – od svečane trpeze do brzog i laganog obroka kod kuće.

Salata sa susamom i pavlakom uz dodatak Ella sira

Salata sa susamom i pavlakom je jedan od onih koje osvajaju svojom jednostavnošću, a istovremeno donosi bogat i kremast ukus koji svi obožavaju. Hrskavi prepečeni susam savršeno se uklapa sa osvežavajućom pavlakom, stvarajući kombinaciju koja je idealna kao prilog uz svečane obroke ili kao lagani obrok sama po sebi.

Ova salata sa susamom i sirom se brzo sprema, a njena jedinstvena tekstura i ukus čine je obaveznom na svakoj trpezi. Bilo da je spremate za porodična okupljanja ili kao dodatak svakodnevnim jelima, salata sa sirom i susamom će sigurno postati omiljena svima koji je probaju!

Sastojci

  • 200 g Ella sira

  • 200 g Moja Kravica kisele pavlake

  • 100 g susama (prepečenog)

  • 1 kašika maslinovog ulja

  • 1 čen belog luka (sitno iseckan ili narendan)

  • So (po ukusu)

  • Sveže mleveni crni biber (po ukusu)

  • Sveže seckani peršun (po želji, za dekoraciju)


Priprema

  1. Na suvom tiganju prepecite susam na srednje jakoj vatri. Povremeno ga mešajte kako bi se ravnomerno ispekao i postao zlatno-smeđe boje. Oprezno, susam brzo može da zagori, pa ga ne ostavljajte bez nadzora. Kada je gotov, ostavite ga da se ohladi.

  2. U većoj posudi pomešajte sitan Ella sir sa Moja Kravica kiselom pavlakom.

  3. U smesu sa Ella sirom i Moja Kravica kiselom pavlakom dodajte sitno iseckan ili narendan beli luk, maslinovo ulje, so i sveže mleveni crni biber. Dobro promešajte kako bi se svi sastojci ravnomerno rasporedili.

  4. Kada se susam ohladi, pomešajte ga sa smesom. Ostavite malo susama za dekoraciju na kraju. Sve dobro izmešajte kako bi se susam ravnomerno rasporedio po salati.

  5. Stavite je u frižider na najmanje 30 minuta da se lepo ohladi i da se ukusi sjedine.

  6. Pre serviranja, pospite preostali susam po vrhu salate, a po želji, dodajte i malo sveže seckanog peršuna za osvežavajuću notu.

Sitan sir u činijici.

Salata sa kikirikijem i susamom – ukusna i hrskava

Salata sa kikirikijem i susamom je pravi hit za sve ljubitelje hrskavih i bogatih ukusa! Ova jedinstvena kombinacija donosi savršen spoj prepečenog susama i aromatičnog kikirikija, uz kremastu bazu koja daje punu, savršeno izbalansiranu teksturu.

Salata sa susamom i kikirikijem je osvežavajuća, ali istovremeno bogata i ukusna, zbog čega je omiljena kako na svečanim trpezama, tako i u svakodnevnim obrocima. Ona je brza i jednostavna za pripremu, a ovo je recept za susam salatu koji morate isprobati i koji će vam sigurno postati omiljen.

Sastojci:

  • 150 g susama (prepečenog)
  • 100 g kikirikija (prepečenog i grubo seckanog)
  • 200 g Ella sira
  • 200 g Moja Kravica kisele pavlake
  • 1 čen belog luka (sitno iseckan ili narendan)
  • 1 kašika maslinovog ulja
  • So (po ukusu)
  • Sveže mleveni crni biber (po ukusu)
  • Sveže seckani peršun (po želji, za dekoraciju)

Priprema:

  1. U suvom tiganju prepecite susam na srednje jakoj vatri, povremeno mešajući dok ne postane zlatno-smeđe boje. Ostavite da se ohladi.
  2. Ako koristite sirov kikiriki, prepecite ga u suvom tiganju dok ne postane hrskav i zlatan. Zatim ga grubo iseckajte nožem ili u blenderu, pazeći da ostane komadićast za dodatnu teksturu.
  3. U većoj posudi pomešajte Ella sir sa Moja Kravica kisela pavlaka.
  4. U smesu dodajte sitno iseckan ili narendan beli luk, maslinovo ulje, so i sveže mleveni crni biber po ukusu. Dobro promešajte kako bi se svi sastojci ravnomerno sjedinili.
  5. Kada se susam ohladi, pomešajte ga sa kikirikijem u smesu sa Ella sirom i Moja Kravica kiselom pavlakom. Ostavite malo susama i kikirikija za dekoraciju na kraju. Sve dobro izmešajte da se sastojci ravnomerno raspodele po salati.
  6. Susam salatu stavite u frižider na najmanje 30 minuta kako bi se sastojci sjedinili.
  7. Pre serviranja, pospite preostali susam i kikiriki po vrhu, a po želji, možete dodati i malo sveže seckanog peršuna za osvežavajuću notu.

Salata sa piletinom i susamom – ukusna i hranljiva

Salata sa piletinom i susamom je savršena kombinacija laganog, a zdravog obroka koji oduševljava svojim ukusom i teksturom. Hrskavi prepečeni susam i sočna, nežna piletina stvaraju idealan spoj, dok kremasti prelivi dodaje salati pun i osvežavajući ukus. Ukoliko ste ljubitelj ove salate, sigurno će vam se svideti i recepti za salate sa piletinom.

Pileća salata sa susamom je odličan izbor za sve prilike – bilo da je pripremate za brz i zdrav ručak ili kao deo svečane trpeze. Susam salata recept sa piletinom se priprema jednostavno, a njen bogat ukus učiniće da vam postane omiljena.

Sastojci:

  • 300 g pilećih fileta (belog mesa)
  • 150 g susama (prepečenog)
  • 200 g Moja Kravica kisele pavlake
  • 200 g Ella sira
  • 1 kašika maslinovog ulja
  • 1 čen belog luka (sitno iseckan ili narendan)
  • So (po ukusu)
  • Sveže mleveni crni biber (po ukusu)
  • 1 kašičica senfa (po želji)
  • Sveže seckani peršun (po želji, za dekoraciju)

Priprema:

  1. Posolite i pobiberite pileće filete, a zatim ih prepržite na maslinovom ulju u tiganju, dok ne postanu zlatno-smeđi sa obe strane i potpuno skuvani iznutra (oko 5-7 minuta po strani). Kada je piletina gotova, ostavite je da se malo ohladi, a zatim je iseckajte na tanke trakice ili kockice.
  2. U suvom tiganju prepecite susam na srednje jakoj vatri, povremeno mešajući dok ne postane zlatno-smeđe boje. Ostavite ga da se ohladi.
  3. U većoj posudi pomešajte Ella sir sa Moja Kravica kisela pavlakom.
  4. U smesu dodajte sitno iseckan ili narendan beli luk, maslinovo ulje, so, sveže mleveni biber i po želji kašičicu senfa za dodatnu aromu. Dobro izmešajte sve sastojke dok se pileća salata sa susamom ne sjedini.
  5. Dodajte seckanu piletinu, a zatim umešajte prepečeni susam, ostavljajući malo za dekoraciju na kraju. Lagano promešajte da se svi sastojci ravnomerno raspodele.
  6. Salata sa susamom i piletinom ide u frižider na najmanje 30 minuta kako bi se salata stegla.
  7. Pre serviranja, salata sa piletinom i pavlakom i susamom se posipa preostalim susamom po vrhu, a po želji, dodajte i malo sveže seckanog peršuna za osvežavajuću notu.

Salata sa kukuruzom i susamom i šunkom

Salata sa kukuruzom i susamom i šunkom je savršena kombinacija ukusa i tekstura koja nikoga ne ostavlja ravnodušnim. Ona spaja slatkoću kukuruza, hrskavost prepečenog susama i sočne komadiće šunke, stvarajući ukusno i kremasto jelo koje je idealno za svaku priliku.

Brza i jednostavna za pripremu, salata sa susamom i kukuruzom je pravi izbor za porodične obroke, rođendanske proslave ili lagani ručak. Njen bogat ukus i savršeno izbalansirani sastojci čine je jelom koje svako mora da isproba i koje će svi odmah zavoleti.

Sastojci:

  • 150 g susama (prepečenog)
  • 200 g kukuruza šećerca (iz konzerve, oceđenog)
  • 200 g šunke (iseckane na kockice)
  • 200 g Moja Kravica kisele pavlake
  • 200 g Ella sira
  • 1 kašika maslinovog ulja
  • 1 čen belog luka (sitno iseckan ili narendan)
  • So (po ukusu)
  • Sveže mleveni crni biber (po ukusu)
  • Sveže seckani peršun (po želji, za dekoraciju)

Susam u maloj crnoj činiji.

Priprema:

  1. Na suvom tiganju prepecite susam na srednje jakoj vatri, povremeno mešajući dok ne postane zlatno-smeđe boje. Ostavite susam da se ohladi.
  2. Šunku iseckajte na sitne kockice, veličine zalogaja.
  3. U većoj posudi pomešajte Ella sira sa Moja Kravica kisela pavlakom.
  4. U smesu dodajte sitno iseckan ili narendan beli luk, maslinovo ulje, so i sveže mleveni biber po ukusu. Dobro promešajte sve sastojke dok se lepo sjedine.
  5. Ocedite kukuruz šećerac i dodajte ga u smesu, zajedno sa iseckanom šunkom. Lagano promešajte da se kukuruz i šunka ravnomerno raspodele u smesi.
  6. Kada se susam ohladi, dodajte ga u smesu. Ostavite malo susama za dekoraciju na kraju. Sve dobro izmešajte da se sastojci ravnomerno rasporede.
  7. Stavite je u frižider na najmanje 30 minuta da se lepo ohladi i ukusi sjedine.
  8. Pre serviranja, pospite preostali susam po vrhu i, po želji, dodajte sveže seckani peršun za osvežavajuću notu.

Svaka od ovih opcija je kremasta, bogata i idealna za sve vrste okupljanja ili kao ukusan obrok uz tost ili domaći hleb. Ukoliko želite da vaša salata sa susamom bude savršena, ispratite sve korake i jednostavno pripremite ovaj ukusni obrok. Ukoliko ste ljubitelj sočnih salata, pogledajte i ostale recepte koje je Imlek spremio za vas kao što su oni za salate sa kuvanim jajima, recept za mimozu, za rusku salatu i mnoge druge.

Podelite ovaj tekst:

Upišite ovde

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Scroll to Top

Koristimo kolačiće za upravljanje korisničkim iskustvom, prikazivanje personalizovanog sadržaja i postizanje poslovnih ciljeva kompanije Imlek.