Ruska salata – recepti u kojima ćete uživati

Sadržaj

Ruska salata je jedna od najomiljenijih salata u Srbiji. Ova salata je prelepa, ukusna i neizostavna na svakoj prazničnoj trpezi. Pored toga, ona ima poseban značaj za ljude u Srbiji i predstavlja simbol zajedništva, tradicije i ljubavi prema hrani.

Najpoznatija ruska salata je pod tim imenom poznata svuda sem u Rusiji, tamo je njen naziv Olivije salata po njenom tvorcu, belgijskom kuvaru Lucienu Olivieru. Ovaj kuvar je bio vlasnik francuskog restorana u Moskvi sredinom 19. veka, gde je i osmislio ovu čarobnu salatu, sa nešto drugačijim i skupljim sastojcima.

Tokom godina, skupi sastojci iz originalnog recepta poput fazana i račića su zamenjeni pristupačnijim, i tako smo dobili današnji oblik ruske salate. Sada postoji mnogo različitih varijacija i recepata za ovu salatu, pa postoji keto ruska salata, ruska salata sa piletinom, ruska salata sa Moja Kravica kiselom pavlakom, posna ruska salata i mnoge druge koje ćete upoznati u ovom tekstu.

Ruska salata – recept za salatu sa pavlakom

Salata sa pavlakom predstavlja tradiciju koja se prenosi s kolena na koleno. Majke i bake već godinama unazad uče svoje naslednike kako da pripreme rusku salatu, ali i sličnu mimoza salatu, i uvek ih prave sa puno ljubavi. Kada je jedete, osećate toplinu doma i prisećate se dragocenih trenutaka provedenih sa voljenima. Recept za rusku salatu sa Moja Kravica kiselom pavlakom pročitajte u nastavku.

Sastojci

  • 400 g šunke

  • 400 g krompira

  • 300 g šargarepe

  • 100 g graška

  • 3 jaja

  • 180 ml Moja Kravica kisele pavlake

  • 300 g majoneza

  • 1 kašika senfa

  • 300 g kiselih krastavčića

  • Malo soli po potrebi

  • Malo bibera po želji

Priprema

  1. U šerpi skuvajte krompir u slanoj vodi sa ljuskom.

  2. Skuvajte očišćenu šargarepu u vodi.

  3. Skuvajte grašak, ali pazite da ga ne prekuvate.

  4. Skuvajte jaja tako da budu tvrđa, najbolje kuvati u ključaloj vodi 12 minuta.

  5. Sve što ste skuvali ostavite da se dobro ohladi.

  6. Nakon što se krompir ohladi, ogulite ga i isecite na sitne komadiće po želji.

  7. Kuvanu i ohlađenu šargarepu takođe isecite na sitne komadiće.

  8. Iseckajte sva jaja na komadiće slične veličine sa povrćem.

  9. Iseckajte svu šunku i kisele krastavčiće na sitne komadiće.

  10. U veliku posudu stavite sve iseckane sastojke.

  11. Dodajte Moja Kravica kiselu pavlaku i promešajte sa iseckanim sastojcima.

  12. Sipajte sav majonez i senf preko iseckanih sastojaka i lagano sve dobro sjedinite i promešajte.

  13. Nakon što ste napravili salatu, stavite činiju u frižider i prekrijte poklopcem ili aluminijumskom folijom.

  14. Poslužite salatu u manjim činijama i dekorišite po želji.

Ruska salata sa piletinom

Recept za rusku salatu sa piletinom je veoma jednostavan, a ukus ove salate će vas oduševiti. Ovo je jedna od najpopularnijih varijanti, zbog punoće ukusa koja se dobija zbog prelepog pilećeg mesa. Ovo je odličan izbor za slavsku trpezu, jer će obradovati sve goste. Kada je vidite na stolu, odmah znate da je to poseban trenutak koji delite sa najbližima.

Sastojci

  • 300 g pilećeg belog mesa
  • 3 šargarepe srednje veličine
  • 3 krompira srednje veličine
  • 150 grama graška
  • 2 jaja
  • 150 g kiselih krastavaca
  • 400 g majoneza
  • sok od 1/2 limuna
  • 1 kašičica senfa
  • 1/2 kašičice soli

Priprema

  1. U šerpi skuvajte krompir sa ljuskom.
  2. Skuvajte očišćenu šargarepu u vodi.
  3. Skuvajte grašak, ali pazite da ga ne prekuvate.
  4. Skuvajte jaja tako da budu tvrđa, najbolje kuvati u ključaloj vodi 12 minuta.
  5. U slanoj vodi skuvajte belo meso.
  6. Kada se belo meso skuva, izvadite ga iz vode, poklopite i stavite ga da se ohladi.
  7. Sve što ste skuvali ostavite da se dobro ohladi.
  8. Nakon što se krompir ohladi, ogulite ga i isecite na sitne komadiće po želji.
  9. Kuvanu i ohlađenu šargarepu takođe isecite na sitne komadiće.
  10. Oljuštite i iseckajte sva jaja na komadiće slične veličine sa povrćem.
  11. Iseckajte svu piletinu kada se ohladi na sitne komadiće.
  12. Iseckajte kisele krastavčiće na sitne komadiće.
  13. Iscediti limun.
  14. U činiju stavite svu iseckanu šargarepu i krompir, pa ih polijte sokom od limuna i nežno promešajte.
  15. Dodajte postepeno i sve ostale iseckane sastojke i nežno ih promešajte.
  16. Sipajte sav majonez i senf preko iseckanih sastojaka i lagano sve dobro sjedinite i promešajte.
  17. Nakon što ste napravili salatu, stavite činiju u frižider i obavezno poklopite ili prekrijte aluminijumskom folijom.
  18. Servirajte rusku salatu u manjim činijicama, a možete je ukrasiti komadićima jajeta ili maslinama po želji.

Keto ruska salata – recept za dijetalnu rusku salatu

Ovo je više od običnog jela, a njena lepota, ukus i značaj dovele su do toga da se napravi varijanta ove salate čak i za vreme kada ste na keto dijeti. U nastavku otkrijte kako se pravi keto ruska salata, čarobna salata u kojoj možete uživati bez griže savesti dok gubite kilograme.

Sastojci

  • 300 g kiselih krastavčića
  • 200 g karfiola
  • 300 g graška
  • 150 g šunke
  • 150 g mariniranih pečurki
  • 30 g Moja Kravica maslaca
  • 2 jaja
  • 250 g maslinovog ulja
  • Pola kašičice limuntusa
  • Prstohvat himalajske soli
  • Malo bibera

Priprema

Priprema povrća:

  1. Skuvajte grašak, ali pazite da ga ne prekuvate.
  2. Očistite karfiol i izrendajte na krupnije delove.
  3. Izrendan karfiol propržite sa Moja Kravica maslacem u tiganju dok tečnost ne ispari.
  4. Kada se prohladi dodajte so i biber.
  5. Sitno naseckajte kisele krastavčiće i šunku.
  6. Sitno naseckajte marinirane pečurke.

Priprema majoneza:

  1. U duboku i usku posudu (može tegla) razbijte jaja.
  2. Dodajte limuntus, maslinovo ulje i malo soli.
  3. Pasirajte oko minut-dva.
  4. U veliku posudu lagano promešajte sve pripremljene sastojke sa majonezom.
  5. Nakon što ste napravili salatu, stavite činiju u frižider i prekrijte poklopcem ili aluminijumskom folijom.
  6. Servirajte rusku salatu u manjim činijicama, a možete je ukrasiti maslinama ili listićima peršuna po želji.

Originalna ruska salata – recept za salatu kakvu svi znamo

Originalna ruska salata je prava poslastica za oči i nepca. Sastoji se od raznobojnih sastojaka koji se savršeno kombinuju i stvaraju jedinstven ukus. Kombinacija krompira, šargarepe, graška, kiselog krastavca i majoneza stvara savršenu ravnotežu između slatkastog, slanog i kiselkastog ukusa. Uz recept za rusku salatu koji sledi postanite stručnjak za pripremu ove božanstvene salate.

Sastojci

  • 500 g krompira
  • 500 g šargarepe
  • 250 g graška
  • 3-4 jaja
  • 300 g šunke
  • 350 g kiselih krastavčića
  • 600 g majoneza, po potrebi možete i više

Priprema

  1. U šerpi skuvajte krompir u vodi sa ljuskom.
  2. Skuvajte očišćenu šargarepu u slanoj vodi.
  3. Skuvajte grašak, ali pazite da ga ne prekuvate.
  4. Skuvajte jaja tako da budu tvrđa, najbolje kuvati u ključaloj vodi 12 minuta.
  5. Sve što ste skuvali ostavite da se dobro ohladi.
  6. Nakon što se krompir ohladi, ogulite ga i isecite na sitne komadiće po želji.
  7. Kuvanu i ohlađenu šargarepu takođe isecite na sitne komadiće.
  8. Iseckajte sva jaja na komadiće slične veličine sa povrćem.
  9. Iseckajte svu šunku i kisele krastavčiće na sitne komadiće.
  10. U veliku posudu stavite sve iseckane sastojke.
  11. Sipajte sav majonez preko iseckanih sastojaka i lagano sve dobro sjedinite i promešajte.
  12. Nakon što ste napravili salatu, stavite činiju u frižider i prekrijte aluminijumskom folijom.
  13. Servirajte rusku salatu u manjim činijicama i služite hladnu.

Kad god da vam se u budućnosti prijede ruska salata, recepti koje ste pročitali će vam pomoći da je pripremite očas posla. Uživajte u bogatstvu i raznovrsnosti ukusa koje ona nudi i ne zaboravite da pripremite dovoljno za celu porodicu, jer složićete se, ne postoji osoba koja ne voli rusku salatu!

Podelite ovaj tekst:

Upišite ovde

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Scroll to Top

Koristimo kolačiće za upravljanje korisničkim iskustvom, prikazivanje personalizovanog sadržaja i postizanje poslovnih ciljeva kompanije Imlek.