Mimoza salata – recepti za mimozu koja se topi u ustima

Sadržaj

Mimoza salata je rusko jelo koje je osvojilo srca gurmana širom sveta, a oduvek je bila sinonim za raskoš i bogatstvo ukusa. Mimoza je salata koja se često poslužuje na proslavama i svečanim prilikama, a njena prepoznatljiva dekoracija i raskošan izgled, čine je pravim vizuelnim spektaklom.

Međutim, ono što je najlepše kod mimoze je njena laka prilagodljivost – možete je pripremiti na različite načine, prilagođavajući je sopstvenom ukusu i preferencijama.

U ovom blogu, vodimo vas na ukusno putovanje kroz tri različita recepta za salatu mimoza, od kojih svaki ima jedinstveni šarm i ukus. Bilo da ste već iskusni kuvar ili tek počinjete da istražujete svet ruske kuhinje, ovi recepti će vas inspirisati i probuditi vašu kulinarsku kreativnost.

Salata mimoza – recept za originalnu mimozu

Klasična salata mimoza, napravljena po tradicionalnoj recepturi, vrlo je popularna na na svečanim ručkovima i slavama u našoj zemlji. Ovaj recept za mimozu morate da imate u svom kućnom kuvaru. Spremite domaću mimozu koju ćete obožavati.

Sastojci

Priprema

  1. Prvo, skuvajte krompir u ljusci, zatim ga ohladite i oljuštite. Takođe, skuvajte jaja dok ne budu tvrdo kuvana, ohladite ih i zatim oljuštite.

  2. Napravite preliv za salatu tako što ćete pomešati kiselu pavlaku, krastavčiće iseckane na kockice i majonez. Dodajte so i začin po ukusu i dobro promešajte.

  3. Sada ćemo pripremiti slojeve u činiji. Počnite tako što ćete premazati dno činije slojem preliva od majoneza i pavlake.

  4. Rendajte krompir, posolite ga i prelijte slojem preliva preko njega.

  5. Rendajte šunku i nanesite je preko preliva u tankom sloju.

  6. Rendajte tvrdo kuvano jaje, posolite ga, a zatim ga stavite preko sloja preliva.

  7. Izrendajte Gauda sir i ravnomerno ga rasporedite po prethodno postavljenom sloju.

  8. Ponovite isti redosled sastojaka još jednom, tako da se stvore slični slojevi.

  9. Na vrh salate, pospite malo više rendane Gaude.

Mimoza je sada spremna za posluživanje! Uživajte u njenom sočnom ukusu!

Ova salata je ukusna i može se poslužiti kao samostalan obrok, predjelo, slavska salata, ili kao prilog.

Mimoza salata sa tunjevinom – recept

Mimoza se često priprema i sa tunjevinom, što je čini znatno hranljivijom i zasitnijom varijantom. Osim kao prilog, ovako pripremljena salata mimoza lako može da postane i glavni obrok, ukoliko je budete konzumirali u dovoljnoj količini.

Sastojci:

Za salatu:

  • 4 krompira
  • 4 jaja
  • 1 konzerva tunjevine u sopstvenom soku (oko 150-200 g)
  • 1 mala konzerva kukuruza (oko 150 g)
  • 1 šolja majoneza
  • 2-3 kisela krastavčića (po ukusu)
  • So i biber po ukusu

Za dekoraciju:

  • 2 tvrdo kuvana jaja
  • 100 grama Grekos sira
  • Masline ili kisele krastavčiće
  • Peršun ili zelena salata

Priprema:

  1. Prvo, skuvajte krompir i jaja. Krompir operite, stavite u šerpu s hladnom vodom i kuvajte dok ne omekša, obično oko 20-25 minuta. Jaja stavite u šerpu s hladnom vodom i kuvajte ih oko 10-12 minuta.
  2. Kada su krompir i jaja skuvani, ostavite ih da se ohlade. Nakon toga, oljuštite krompir i jaja.
  3. Krompir narendajte na krupno rende kako biste dobili sloj krompira na dnu posude za serviranje.
  4. Preko sloja krompira, stavite ravnomerno naseckane kolutove tunjevine iz konzerve.
  5. Na tunjevinu dodajte sloj kukuruza iz konzerve.
  6. Na vrhu kukuruza stavite sloj narendanih kiselih krastavčića.
  7. Prelijte sloj majoneza preko krastavčića. Možete dodati so i biber po ukusu.
  8. Narendajte tvrdo kuvana jaja i pospite ih preko sloja majoneza kao dekoraciju. Takođe, možete dodati masline ili kisele krastavčiće po želji.
  9. Na kraju, ukrasite salatu peršunom ili zelenom salatom po sredini, kao i sitno iseckanim Grekos sirom.
  10. Pre poklapanja posude za serviranje, ohladite salatu u frižideru najmanje 2 sata kako bi se svi slojevi dobro ohladili, a ukusi sjedinili.

I – to je to! Vaša mimoza sa tunjevinom je spremna za uživanje!

Recept za mimozu sa piletinom – obrok salata

Recept za mimozu sa piletinom poslužiće vam odlično u svim onim situacijama kada želite da pojedete obrok-salatu, koji će vas zasititi, a ukusom u potpunosti zadovoljiti.

Sastojci:

Za salatu:

  • 2 pileća fileta (oko 300 g)
  • 4 velika krompira
  • 4 jaja
  • 200 g Moja Kravica kisele pavlake
  • 2-3 kisela krastavčića (po ukusu)
  • 1 mala konzerva kukuruza (oko 150 g)
  • So i biber po ukusu

Za dekoraciju:

  • 2 tvrdo kuvana jaja
  • Masline ili kisele krastavčiće
  • Peršun ili zelena salata

Priprema:

  1. Prvo skuvajte pileće filete. Možete ih skuvati u vodi sa malo soli, bibera i dodatkom nekog začinskog bilja po izboru. Nakon što se skuva, ostavite pileće filete da se ohlade, a zatim ih isecite na male kocke ili trake.
  2. Skuvajte krompir u ljusci dok ne omekša. Nakon što se skuva, ostavite ga da se ohladi, a zatim oljuštite i isecite na kolutove ili male kocke.
  3. Skuvajte jaja, ohladite ih i oljuštite ih. Isecite ih na male kolutove ili kocke.
  4. Sitno iseckajte kisele krastavčiće.
  5. U velikoj posudi, kombinujte krompir, piletinu, kisele krastavčiće i kukuruz. Dodajte so i biber po ukusu.
  6. U posebnoj činiji, pomešajte kiselu pavlaku sa malo soli i bibera kako biste napravili preliv za salatu.
  7. Preliv prelijte preko sastojaka u velikoj posudi i pažljivo promešajte sve sastojke kako bi se ravnomerno sjedinili s prelivom.
  8. Složite salatu u željenom obliku na tanjiru ili posudi za posluživanje.
  9. Za dekoraciju, narendajte tvrdo kuvana jaja i pospite ih preko salate. Takođe, možete dodati masline, kisele krastavčiće ili peršun po želji.
  10. Pre serviranja, stavite salatu u frižider i ostavite tu najmanje 2 sata, kako bi se ukusi sjedinili.
Podelite ovaj tekst:

Upišite ovde

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Scroll to Top

Koristimo kolačiće za upravljanje korisničkim iskustvom, prikazivanje personalizovanog sadržaja i postizanje poslovnih ciljeva kompanije Imlek.