Razljevuša – recept po kome će vam pita ljevuša ispasti kao bakina

Sadržaj

Razljevuša, ljevuša, razljevak, bosanska pita ili prijesnac – sve su to isti nazivi za domaći specijalitet koji nas vraća u bezbrižno detinjstvo!

Pita razljevuša je, kao što samo ime kaže, pita koja se preliva sočnim nadevom kako bi zadobila karakterističnu slast i dobro poznati ukus. Vrlo je jednostavna za pripremu i u njoj možete uživati u bilo koje doba dana.

U narednim redovima ćemo sa vama podeliti tradicionalan recept za pitu razljevušu, ali i druge recepture koje uključuju različite sastojke i namirnice – stoga pročitajte naš tekst do kraja!

Bosanska razljevuša – kako se pravi pita ljevuša po receptu naših baka?

Da li pamtite miris sveže pečene pite dok ulazite u topao dom, nakon tek završene igre sa vršnjacima?

Ljevuša je mnogima od nas bila omiljeno zimsko jelo, upravo zbog bogatog ukusa i meke teksture. Tradicionalan recept podrazumeva svega nekoliko osnovnih sastojaka koje već imate u frižideru – brašno, mlečne proizvode, maslac i po koje jaje.

Ovaj slani delikates je popularan širom Balkana, a veruje se da je originalna receptura nastala na području Bosne i Hercegovine, pa otuda i naziv “bosanska pita sa sirom”.

Ukoliko ponovo želite da okusite nostalgiju, za vas smo pripremili tradicionalnu recepturu koja će bespogovorno oduševiti sve ukućane.

Sastojci


Priprema

  1. Najpe je potrebno da uzmete poveću okruglu tepsiju, čiji prečnik iznosi približno 30 cm. Ukoliko nemate okruglu, možete se opredeliti i za četvrtastu koja je približne veličine. U tepsiju potom stavite ceo maslac, pa je ubacite u prethodno zagrejanu rernu na oko 200 °C.

  2. Nakon što se masalac istopio, izvadite tepsiju i postavite je na sigurno mesto. Istopljeni maslac će pomoći da se smesa ne lepi, ali će piti ujedno dodeliti bogat i raskošan ukus.

  3. Za to vreme, odvojite žumanca od belanaca, pa u visoku posudu ubacite žumanca, jogurt, mleko, kiselu vodu i so. Umutite smesu mikserom.

  4. Ubacite rastresito brašno u kombinaciju, pa ručnom mutilicom promešajte smesu. Mešajte sve dok ne dobijete homogenu teksturu, bez grumuljica.

  5. U ovako pripremljeno testo dodajte izmrvljeni sir i prašak za pecivo. Ako ste pristalica meke pite, možete iskoristiti Moja Kravica krem sir umesto sitnog sira. Promešajte smesu i sjedinite sastojke.

  6. Izlupajte belanca, tako da podsećaju na čvrst sneg, te ih lagano umešajte u testo koristeći špatulu.

  7. Testo izlijte u tepsiju sa istopljenim vrućim maslacem (ne treba da sačekate da se ohladi), pa varjačom ili špatulom ravnomerno rasporedite smesu.

  8. Razljevak se peče na oko 180 °C između 30 i 40 minuta, tačnije sve dok kora ne porumeni i zadobije svoju karakterističnu zlatnu boju.

Pitu možete preliti sa jogurtom ili je poslužiti u tanjiru sa čašom omiljenog mlečnog napitka sa strane.

Razljevuša sa kukuruznim brašnom je odlična alternativa tradicionalnom jelu, a pogodna je za sve one koji uživaju u nešto tvrđim koricama.

Za koju god se varijantu odlučite, verujemo da će gosti podjednako uživati!

Razljevuša sa krompirom – recept za razljevak neodoljivog ukusa

Za sve ljubitelje krompiruše i gibanica, pripremili smo recept za delikates koji će vas ostaviti bez daha!

Prirema je takođe vrlo jednostavna, a biće vam potrebno svega 40-ak minuta da ispečete ovaj razljevak, što je idealno u situacijama kada vam dođu nenajavljeni gosti ili kada vam je potrebna brza i ukusna večera.

Sastojci za pripremu:

Način pripreme:

  1. Kao i u prethodnom slučaju, potrebno je da u povećoj okrugloj tepsiji istopite maslac u rerni koja je podešena na oko 200 °C.
  2. Za to vreme, u visoku posudu umitete mikserom žumanca, mleko, jogurt, kiselu vodu i so. Mutite dok ne dobijete homogenu smesu.
  3. U posudu dodajte brašno i krem sir, pa ručnom mutilicom dobro promešajte sastojke. Vrlo je važno da na kraju nemate gromuljice, već da je smesa glatka.
  4. Krompir operite, oljuštite i iseckajte na sitne kockice, koje ćete ubaciti u smesu za testo.
  5. Ovako pripremljeno testo izlijte u vruć pleh, pa ga vratite u rernu na 180 °C i pecite do 40 minuta, dok testo ne porumeni.

Za kraj, na vruće testo sipajte nekoliko kašika kisele pavlake i kašičicu kajmaka, i vaše jelo je spremno za degustaciju!

Pita razljevuša sa tikvicama – prijesenac na drugačiji način

Bosanska pita sa sirom može uključiti i nesvakidašnje sastojke, kao što su na primer tikvice – ovako pripremljena pita razljevuša će biti laganija za stomak, te se može degustirati i u kasne večernje sate, bez griže savesti.

Možete je praviti i zimi i leti, a njena priprema uopšte nije zahtevna. Odlična je i kao predjelo za praznični ručak i može se poslužiti uz proju i suhomesnate đakonije.

Potrebni sastojci za pripremu su:

Način pripreme pite:

  1. U visoku posudu narendajte oprane tikvice (nije potrebno da ih prethodno oljuštite). Što su narendane tikvice sitnije, to će razljevuša biti sočnija.
  2. U drugu posudu pomešajte sir, jogurt, jaja i malo istopljenog maslaca, pa ih umutite mikserom dok ne dobijete glatku smesu.
  3. U treću posudu ubacite i pomešajte sve suve sastojke, odnosno pšenično i kukuruzno brašno, so, biber i prašak za pecivo. Ovu smesu prebacite u posudu sa mokrim sastojcima, pa dobro izmešajte.
  4. Ubacite izrendane tikvice u smesu, pa promešajte sastojke.
  5. U prethodno zagrejan pleh sa istopljenim maslacem, izručite smesu sa tikvicama i ravnomerno je raspodelite. Pecite pola sata na 180 °C.

Servirajte vruću pitu sa nekoliko kašika kisele pavlake i uživajte u rapsodiji ukusa!

Nadamo se da vam je ovaj blog tekst bio koristan, koliko i zanimljiv, te da smo uspeli da vas podstaknemo da se i sami odvažite i napravite razljevak na svoj način, a Imlek je tu da svojim kvalitetnim proizvodima obogati trpezu!

Na našem sajtu se nalaze recepti za sva poznata jela, te smo uvereni da ćete pronaći ideja za jela za sve prilike.

Podelite ovaj tekst:

Upišite ovde

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Scroll to Top

Koristimo kolačiće za upravljanje korisničkim iskustvom, prikazivanje personalizovanog sadržaja i postizanje poslovnih ciljeva kompanije Imlek.