Proja recepti - kako se pravi proja sa sirom i drugim sastojcima

Ako ste uživali u ukusu specijaliteta od kukuruznog brašna iz bakine kuhinje, sigurno se pitate kako se pravi proja.

Da biste ponovo osetili ukus detinjstva, potrebno vam je malo truda, volje i svega nekoliko sastojaka!

Osim što je izuzetno ukusna, proja je i sjajan izbor za zdrave obroke, pa je bez griže savesti možete uključiti u svoju redovnu ishranu. Nastavite da čitate naš tekst i pogledajte koji to recepti za proju mogu postati redovni specijaliteti u vašoj kuhinji!

Proja - recepti će biti uspešni uz kvalitetne i pažljivo odabrane sastojke 

Proja, jedno od tradicionalnih jela sa naših prostora, pravi se od kukuruznog brašna koje je glavni sastojak, ali i sa drugim sastojcima koji mnogi od nas imaju u kuhinji. 

Jednostavno i brzo se priprema i peče, te će za nešto više od pola sata biti na vašoj trpezi, pa tako može biti vaš izbor za brzi doručak ili jednostavan prilog uz ručak. 

Da li ste znali da je proja zdrava?

Kukuruzno brašno koje čini njen najveći deo ima odlične efekte na ljudski organizam. Jedan od glavnih je svakako pozitivan efekat na varenje, odnosno digestivni trakt. Pomaže kod konstipacije i podstiče rad creva. 

Osim toga, vašem telu obezbediće energiju, a dugoročno imati pozitivnog uticaja na zdravlje koštano-zglobnog sistema, snižavanje holesterola i prevenciju visokog krvnog pritiska. Naravno, ukoliko je konzumirate u optimalnim količinama!

S obzirom na sve prednosti koje ima, proja je sastavni deo jelovnika kulinarskih majstora, ali i onih koji to nisu. Ne treba vam puno znanja i vremena da pripremite ovaj specijalitet, ali ono što vam treba zasigurno su kvalitetni sastojci!

Osnova za recept za proju je kukuruzno brašno koje ćete pronaći u najbližoj radnji, a pored toga, uglavnom vam je dovoljna kisela voda i naravno - mlečni proizvodi, sastojci koji proji daju onaj specifičan ukus i teksturu. 

Kada u vaš recept za proju uključite Moja Kravica jogurt, ona će dobiti prepoznatljivu vazdušastu strukturu, koja omogućava da uživate u svakom zalogaju. Pored toga, za popularnu proju sa sirom, ali i recepte sa drugim sastojcima, vaš najveći saveznik biće punomasni Greskos sir prepoznatljivog ukusa. 

Ako je vaš izbor ukusna i zdrava proja, recepti koje smo podelili sa vama biće sjajan izbor za doručak, ali i kao prilog uz druge obroke. Pripremite sve sastojke i pogledajte recepte koje smo pripremili za vas!

Proja sa sirom - recept za projaru iz bakine kuhinje

Omiljena među svim ljubiteljima domaćih recepata i najlepše bakine kuhinje - proja sa sirom, ili projara, kako je mnogi zovu, jedna je od najpopularnijih i ujedno najjednostavnijih proja. Priprema se jednostavno, te vam neće biti potrebno mnogo truda i sastojaka da na vašu trpezu donesete ukus koji budi sva čula!

Sastojci: 

Priprema: 

Kada smo napisali da je projara veoma jednostavna za pripremu zaista smo to i mislili! Umutite jaja, a potom dodajte sve sastojke. Sir je dovoljno malo izmrviti, kako bi ostali krupniji komadi u testu. Ako volite da vam projara bude slanija, može dodati malo soli. Sve dobro promešajte, podmažite pleh i testo ravnomerno rasporedite. Pecite oko 30 minuta u prethodno zagrejanoj rerni. Prvih 10-ak minuta pecite na 200 °C, a nakon toga na 180 °C. 

Prijatno!

Kako se pravi proja sa spanaćem - recept za ukusan doručak 

Da li volite peciva i pite sa spanaćem? 

Spanać je zdrava i ukusna namirnica koja svakom jelu daje poseban šmek, pa će tako vaša proja sa spanaćem zasigurno oduševiti sve koji je probaju!

Uz svega nekoliko sastojaka, brzo i jednostavno na trpezu donesite inovacije i proju savršenog ukusa i teksture. 

Sastojci: 

  • 1 šolja kukuruznog brašna
  • 1 šolja pšeničnog brašna 
  • 3 jaja
  • 1 šolja Moja Kravica jogurta
  • 100 g Grekos sira
  • 100 g sitno iseckanog svežeg spanaća
  • so po ukusu

Priprema: 

Umutite jaja, dodajte Moja Kravica jogurt, ulje, obe vrste brašna i prašak za pecivo. Potom dodajte izdrobljen sir (za ovaj recept može da bude sitnije izdrobljen), spanać i so - ukoliko to želite. Smesu ostavite 10-ak minuta da odstoji, rernu zagrejte na 180 °C i pecite oko 30 minuta. 

Za kompletan i još ukusniji obrok, proju sa spanaćem služite sa Moja Kravica gustim jogurtom i uživajte u svakom zalogaju!

Zdrave projice sa kukuruznim i speltinim brašnom 

Kako smo već objasnili, proja jeste zdrava, ali s obzirom na to da sadrži belo pšenično brašno, mnogi traže alternative. Ako ste i vi želite da saznate kako se pravi proja bez belog brašna, pogledajte predlog koji imamo za vas. 

Sastojci:

Priprema: 

Umutite jaja, dodajte so, jogurt, maslac, kukuruzno i speltino brašno, a potom i prašak za pecivo. Sve dobro promešajte i na kraju dodajte sitan sir. Modle za projice podmažite ili obložite korpicama i sipajte smesu. Po želji preko smese dodajte semenke lana, suncokreta i golice i pecite 15-20 minuta u rerni zagrejanoj na 180 °C. 

Služite ih tople uz čašu Moja Kravica jogurta. Prijatno!

Proja bez glutena - idealna opcija za zdrav obrok 

Intolerantni ste na gluten?

Ne brinite, pred vama je proja bez glutena koja se vrlo jednostavno priprema. 

Sastojci:

  • 2 jaja
  • 250 ml Moja Kravica jogurta
  • 1 šolja palente
  • 1 šolja kukuruznog brašna
  • 1/2 šolje ulja
  • 1/2 kesice praška za pecivo
  • 1-2 kocke Grekos sira 
  • so po ukusu

Priprema:

Umutite jaja, dodajte Moja Kravica jogurt, pa potom i preostale sastojke. Sir malo usitnite, kako bi ostale krupnije kocke i dobro promešajte. Smesa bi trebalo da bude kao smesa za palačinke, a ako je previše gusta, dodajte još jogurta ili kisele vode po ukusu. Pleh podmažite i smesu pravilno rasporedite. Pecite oko 10 minuta u rerni zagrejanoj na 250 °C, a potom smanjite temperaturu na 200 °C i pecite proju još 20-25 minuta. 

Imlek proizvodi uvek su tu da svakom vašem jelu daju specifičnu teksturu i neodoljiv ukus u kome će svi uživati, pa će tako i proja iz rerne izaći mekana i probutiti sva vaša čula i oduševiti sve koji je probaju! Nadamo se da su vam naši recepti bili inspiracija da zasučete rukave i u svoju kuhinju unesete prave domaće specijalitete!