Kako se pravi testo? - trikovi iskusnih domaćica za savršeno umešeno testo
Sadržaj
Kako se pravi lisnato testo za slana i slatka peciva? Univerzalno testo za sve vrste peciva - saveti kako umesiti testo za svako jelo Kako umesiti glatko testo? - saveti za mešenje ukusnog i vazdušastog testa za kolačeTesto, u njegovim slanim i slatkim varijantama, je većini omiljeni gastronomski specijalitet!
On je glavna komponenta svih jela koje nam istovremeno bude čula, golicaju nepca i izazivaju grižu savesti, jer se nismo zaustavili na jednom komadu.
Pretpostavljamo da ste oduvek želeli da nadmašite svoje bake i majke u poslastičarstvu i spremanju slanih đakonija, te se susreli sa dilemama: “da li testo treba da odstoji ili ne?” ili “da li je maslac obavezan?”.
U narednim redovima ćemo sa vama podeliti savete kako se mesi testo, kao i koji su trikovi da umesite glatko i vazdušasto testo.
Kako se pravi lisnato testo za slana i slatka peciva?
Već je uveliko poznato da se pecivo od lisnatog testa ubraja u vrhunske pekarske delikatese - njegov primamljiv miris i još bolji ukus će pridobiti svakog gurmana!
Testo se u ovom slučaju odlikuje vazdušastom teksturom i hrskavim koricama koje se jednostavno tope u ustima.
Ovo testo je sastavni deo čokoladnih i voćnih poslastica, kao što su kroasani, pogačice i pužići. Međutim, lisnata testa imaju i zavidan status među slanim specijalitetima, poput gibanice, bureka i pite sa mesom, sirom ili zeljem.
Stoga ćemo sa vama podeliti recept za lisnato testo od koje će svako pecivo biti rastresito i fino.
Sastojci za pripremu testa za mešenje:
- 500 g brašna
- 400 g Moja Kravica maslaca
- 250 ml vode
- Prstohvat soli
Način mešenja:
- Za mešenje testa vam je najpre potreban širok radni deo kako biste mogli komotno da se krećete. U visoku i veliku posudu pomešajte drvenom kašikom prvo 250 g brašna, so, oko 50 g maslaca i 100 ml vode.
- Kada smesa postane dovoljno lepljiva, odložite kašiku i pređite na ručno mešenje testa. Postepeno dodajte vodu, 50 g maslaca i ostatak brašna, pritom pazeći da se ne stvaraju grudvice.
- Sakupite testo na sredinu posude i malo je nagnite kako biste proverili da li smesa drži oblik. Ukoliko je stabilna (ako ne curi), pospite brašno na sto i prebacite smesu.
- Kružnim pokretima ruku nastavite da mesite testo, pritiskajući ga dlanovima, dok se težinom gurate napred. Ova tehnika će pomoći da se pokrene dejstvo glutena, tj. da se svi sastojci sjedine u homogenu masu. Gluten je pšenični protein koji zadržava vazduh prilikom pečenja, a ukoliko nije dobro formiran - testo će biti spljeskano i gnjecavo.
- Pripazite samo da ne koristite previše brašna, kako testo ne bi bilo tvrdo. Napravite kuglu, pokrijte je vlažnom krpom i ostavite je da odstoji 30 minuta, na hladnom.
Savet kako da razvučete lisnato testo:
Kuglu testa razvijte oklagijom na 4 jednake strane (poput krsta). Oklagiju prethodno obložite brašnom. U samu sredinu testa ubacite ostatak margarina i preko njega previjte krajeve, kao paketić da pakujete.
Okrenite i razvijte testo u pravougaonik, ali samo u jednu stranu. Nakon toga preklopite na 3 dela, pa razvijte u suprotnu stranu. Ponovite proces dok ne dobijete željenu veličinu.
Vaše pecivo možete peći na 180 °C oko 30-ak minuta, tj. dok ne porumeni.
Nafilujte ga sosem po želji i poslužite ga dok je još vruće!
Univerzalno testo za sve vrste peciva - saveti kako umesiti testo za svako jelo
Koliko puta li vam se samo desilo da ste imali nenajavljene goste ili ste u žurbi listali svoje kuvare ne bi li pronašli provereni recept za testa i slana jela za prazničnu trpezu?
Verujemo previše puta.
Stoga je vrlo korisno da u frižideru imate već pripremljeno univerzalno testo koje je samo potrebno razvući i oblikovati - jer je pola posla već odrađeno.
Ovo testo, ukoliko se čuva na hladnom, može potrajati i do nekoliko dana, te je odlična solucija tokom praznika.
Sastojci za pripremu testa:
- 250 ml Moja Kravica mleka
- 250 ml vode
- 200 ml Balans jogurta
- 1 supena kašika šećera
- 1 supena kašika soli
- 40 g svežeg kvasca
- 1 kg mekog brašna
- 125 g Moja Kravica maslaca
Mešenje testa:
- Za početak je potrebno da nabavite veliku posudu u koju ćete ubaciti brašno. Potom napravite udubljenje kašikom, pa u njega sipajte toplo mleko, šećer i kvasac.
- Sačekajte da testo odstoji nekih 10-ak minuta, pa dodajte vodu i jogurt.
- Uz pomoć drvene kašike blago promešajte smesu, pa postepeno dodajte so, maslac. Nemojte izručiti sav maslac, već izdvojite 20 g sa strane. Nakon što ste kašikom promešali smesu i utvrdili da je ona postala lepljiva, usleđuje mešenje testa.
- Pritiskajte dlanovima i ponavljajte kružne pokrete. Ukoliko je testo previše mekano i lepljivo, dodajte ostatak maslaca. Oblikujte testo u loptu, ostavite da odstoji sat vremena, a onda ga odložite u frižider.
Ova smesa može poslužiti kao testo za picu, sirnice, testo za lazanje, pancerote, pa čak i kao testo za hleb.
Kako umesiti glatko testo? - saveti za mešenje ukusnog i vazdušastog testa za kolače
Sladokusci će se jednoglasno složiti da su najlepši kolači zapravo domaći kolači!
Testo za kolače i slatka peciva mora biti mekano i glatko na dodir, sa bogatim ukusom koji treba da vas osvoji već na prvom zalogaju.
Evo kako da umesite testo za sitne kolače, biskvite i keksiće!
Sastojci za testo:
- 250 g brašna (meko pšenično brašno T-400)
- 50 ml Moja Kravica mleka sa 2,8% mlečne masti
- 200 g Moja Kravica maslaca
- 3 jajeta
- 2 supene kašike suvog kvasca
- 2 supene kašike šećera
- 1 kašičica praška za pecivo
- Prstohvat soli
Mešenje glatkog testa:
- U veliku posudu zagrejte mleko, pa u njega rastvorite kvasac.
- Promešajte smesu i ubacite jaja, potom šećer, so i istopljeni maslac, pa ponovo promešajte sastojke kako biste ih sjedinili.
- U istu činiju dodajte prosejano brašno i prašak za pecivo. Kada ste promešali sastojke, izručite lepljivo testo na radnu površinu i započnite mešenje kružnim pokretima ruku.
- Proces treba da bude ritmičan kako bi testo vremenom postalo rastegljivo i elastično. Nakon 10 minuta, formirajte loptu i pokrijte testo folijom na 30 do 40 minuta.
Nakon toga je spremno za kreiranje bilo kojih kolača, bilo da iziskuju filovanje ili premazivanje.
Nadamo se da smo vam razjasnili nedoumice u vezi pravilnog mešenja testa, ali i inspirisali da samostalno umesite vaš omiljeni delikates.
Vežbom se dolazi do savršenstva, a Imlek je tu da svojim kvalitetnim proizvodima učini stvari još lakšim i ukusnijim!