Testo – kako se mesi i pravi najlepše testo?

Sadržaj

Testo, u svojim slanim i slatkim varijantama, je većini omiljeni gastronomski specijalitet!

Ono je glavna komponenta svih jela koje nam istovremeno bude čula, golicaju nepca i izazivaju grižu savesti, jer se nismo zaustavili na jednom komadu.

Pretpostavljamo da ste oduvek želeli da nadmašite svoje bake i majke u poslastičarstvu i spremanju slanih đakonija, te se susreli sa dilemama: “da li testo treba da odstoji ili ne?” ili “da li je maslac obavezan?”.

U narednim redovima ćemo sa vama podeliti savete kako se mesi testo, kao i koji su trikovi da umesite glatko i vazdušasto testo.

Kako se pravi lisnato testo za slana i slatka peciva?

Već je uveliko poznato da se pecivo od lisnatog testa ubraja u vrhunske pekarske delikatese – njegov primamljiv miris i još bolji ukus će pridobiti svakog gurmana!

Testo se u ovom slučaju odlikuje vazdušastom teksturom i hrskavim koricama koje se jednostavno tope u ustima.

Ovo testo je sastavni deo čokoladnih i voćnih poslastica, kao što su kroasani, pogačice i pužići. Međutim, lisnata testa imaju i zavidan status među slanim specijalitetima, poput gibanice, bureka i pite sa mesom, sirom ili zeljem.

Stoga ćemo sa vama podeliti recept za lisnato testo od koje će svako pecivo biti rastresito i fino.

Sastojci za testo:

Način mešenja testa:

  1. Za mešenje testa vam je najpre potreban širok radni deo kako biste mogli komotno da se krećete. U visoku i veliku posudu pomešajte drvenom kašikom prvo 250 g brašna, so, oko 50 g maslaca i 100 ml vode.
  2. Kada smesa postane dovoljno lepljiva, odložite kašiku i pređite na ručno mešenje testa. Postepeno dodajte vodu, 50 g maslaca i ostatak brašna, pritom pazeći da se ne stvaraju grudvice.
  3. Sakupite testo na sredinu posude i malo je nagnite kako biste proverili da li smesa drži oblik. Ukoliko je stabilna (ako ne curi), pospite brašno na sto i prebacite smesu.
  4. Kružnim pokretima ruku nastavite da mesite testo, pritiskajući ga dlanovima, dok se težinom gurate napred. Ova tehnika će pomoći da se pokrene dejstvo glutena, tj. da se svi sastojci sjedine u homogenu masu. Gluten je pšenični protein koji zadržava vazduh prilikom pečenja, a ukoliko nije dobro formiran – testo će biti spljeskano i gnjecavo.
  5. Pripazite samo da ne koristite previše brašna, kako testo ne bi bilo tvrdo. Napravite kuglu, pokrijte je vlažnom krpom i ostavite je da odstoji 30 minuta, na hladnom.

Savet kako da razvučete lisnato testo:

Kuglu testa razvijte oklagijom na 4 jednake strane (poput krsta). Oklagiju prethodno obložite brašnom. U samu sredinu testa ubacite ostatak margarina i preko njega previjte krajeve, kao paketić da pakujete.

Okrenite i razvijte testo u pravougaonik, ali samo u jednu stranu. Nakon toga preklopite na 3 dela, pa razvijte u suprotnu stranu. Ponovite proces dok ne dobijete željenu veličinu.

Vaše pecivo možete peći na 180 °C oko 30-ak minuta, tj. dok ne porumeni.

Nafilujte ga sosem po želji i poslužite ga dok je još vruće!

Univerzalno testo za sve vrste peciva – saveti kako umesiti testo za svako jelo

Koliko puta li vam se samo desilo da ste imali nenajavljene goste ili ste u žurbi listali svoje kuvare ne bi li pronašli provereni recept za testa i slana jela za prazničnu trpezu?

Verujemo previše puta.

Stoga je vrlo korisno da u frižideru imate već pripremljeno univerzalno testo koje je samo potrebno razvući i oblikovati – jer je pola posla već odrađeno.

Ovo testo, ukoliko se čuva na hladnom, može potrajati i do nekoliko dana, te je odlična solucija tokom praznika.

Sastojci za pripremu testa:

Kako se mesi testo:

  1. Za početak je potrebno da nabavite veliku posudu u koju ćete ubaciti brašno. Potom napravite udubljenje kašikom, pa u njega sipajte toplo mleko, šećer i kvasac.
  2. Sačekajte da testo odstoji nekih 10-ak minuta, pa dodajte vodu i jogurt.
  3. Uz pomoć drvene kašike blago promešajte smesu, pa postepeno dodajte so, maslac. Nemojte izručiti sav maslac, već izdvojite 20 g sa strane. Nakon što ste kašikom promešali smesu i utvrdili da je ona postala lepljiva, usleđuje mešenje testa.
  4. Pritiskajte dlanovima i ponavljajte kružne pokrete. Ukoliko je testo previše mekano i lepljivo, dodajte ostatak maslaca. Oblikujte testo u loptu, ostavite da odstoji sat vremena, a onda ga odložite u frižider.

Ova smesa može poslužiti kao testo za picu, sirnice, testo za lazanje, pancerote, pa čak i kao testo za hleb.

Kako umesiti glatko testo? – saveti za mešenje ukusnog i vazdušastog testa za kolače

Sladokusci će se jednoglasno složiti da su najlepši kolači zapravo domaći kolači!

Testo za kolače i slatka peciva mora biti mekano i glatko na dodir, sa bogatim ukusom koji treba da vas osvoji već na prvom zalogaju.

Evo kako da umesite testo za sitne kolače, biskvite i keksiće!

Sastojci za testo:

Mešenje glatkog testa:

  1. U veliku posudu zagrejte mleko, pa u njega rastvorite kvasac.
  2. Promešajte smesu i ubacite jaja, potom šećer, so i istopljeni maslac, pa ponovo promešajte sastojke kako biste ih sjedinili.
  3. U istu činiju dodajte prosejano brašno i prašak za pecivo. Kada ste promešali sastojke, izručite lepljivo testo na radnu površinu i započnite mešenje kružnim pokretima ruku.
  4. Proces treba da bude ritmičan kako bi testo vremenom postalo rastegljivo i elastično. Nakon 10 minuta, formirajte loptu i pokrijte testo folijom na 30 do 40 minuta.

Nakon toga, testo je spremno za kreiranje bilo kojih kolača, bilo da iziskuju filovanje ili premazivanje.

Nadamo se da smo vam razjasnili nedoumice u vezi pravilnog mešenja testa, ali i inspirisali da samostalno umesite vaš omiljeni delikates.

Vežbom se dolazi do savršenstva, a Imlek je tu da svojim kvalitetnim proizvodima učini stvari još lakšim i ukusnijim!

Podelite ovaj tekst:

Upišite ovde

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Scroll to Top

Koristimo kolačiće za upravljanje korisničkim iskustvom, prikazivanje personalizovanog sadržaja i postizanje poslovnih ciljeva kompanije Imlek.