Fermentacija – proces fermentacije i fermentisani mlečni proizvodi

Sadržaj

Retki su oni koji znaju šta je fermentacija zapravo, koji su benefiti koje sa sobom donose fermentisani proizvodi, pa i nama omiljeni – fermentisani mlečni proizvodi.

Balans+ jogurt je jedinstveni primer fermentisanog mlečnog proizvoda, koji je kliničkim ispitivanjem, jedini na tržištu, dokazao svoju blagotvornost po digestivni sistem, pa tako i čitav organizam. Da li ste znali da svakodnevna konzumacija od 500 g Balans+ na dnevnom nivou poboljšava kvalitet varenja već nakon 10 dana?

Osim toga, fermentisani mlečni proizvodi, poput naših Balans+ proizvoda, mogu imati sjajan ukus, pa se rado konzumiraju kao dodatak najrazličitijim obrocima, a najčešće su standardni deo doručka i večere.

Ipak, da bismo znali kako to ovi proizvodi pozitivno utiču na naš organizam, potrebno je objasniti šta je ferementacija i koji sve prehrambeni proizvodi mogu biti fermentisani.

U svojoj ponudi imamo mnoštvo fermentisanih mlečnih proizvoda, pa iz “prve ruke” za vas otkrivamo sve o procesu fermentacije.

Šta je fermentacija?

Fermentacija je mikrobiološki proces transformacije ugljenih hidrata u alkohole, kiseline, aldehide, ketone i gasove. Kako bi se fermentacija odvila, neophodni su mikroorganizmi, kao što su bakterije ili kvasac, radi pretvaranja ugljenih hidrata u organske kiseline ili u alkohol, pod anaerobnim uslovima.

Postoji više vrsti i tipova fermentacije, a najpoznatije vrste fermentacije su: alkoholna fermentacija (etanolska fermentacija) i fermentacija mlečne kiseline.

Ove dve vrste fermentacije zadužene su za dobijanje drugačijih tipova proizvoda. Alkoholna fermentacija (etanolska fermentacija ili vrenje) zaslužna je za dobijanje alkoholnih pića kao što su, na primer, pivo ili vino.

Za razliku od toga, proces fermentacije mlečne kiseline rezultira dobijanjem najrazličitijih mlečnih proizvoda. Pretpostavićemo da je fermentacija mlečne kiseline ona koja je predmet vaše radoznalosti, te ćemo se u nastavku članka dominantno baviti ovom vrstom fermentacije.

Šta je fermentacija mlečne kiseline tj. fermentacija mlečnih proizvoda?

Mlečna fermentacija (fermentacija mleka ili fermentacija mlečnih proizvoda) odnosi se na proces kojim se glukoza i drugi heksozni šećeri konvertuju u mlečnu kiselinu. Cilj mlečne fermentacije je da se ugljeni hidrati, pod anaerobnim uslovima (bez prisustva kiseonika) razlože do mlečne kiseline.

Uprostićemo – fermentacija mlečnih proizvoda je proces konvertovanja laktoze u mlečnu kiselinu, korišćenjem mikroorganizama – bakterija mlečnog vrenja.

Za ljubitelje hemije, evo i temeljnijeg objašnjenja procesa mlečne fermentacije, na primeru “pretvaranja” mleka u jogurt fermentacijom.

Evo kako se pravi jogurt – fermentacija mleka radi dobijanja jogurta

Jogurt se formira kada bakterije konvertuju laktozu (C12H22O11) u mlečnu kiselinu (C3H6O3). Dakle – procesom fermentacije mleka. Mlečna kiselina mleko čini kiselijim, a samim tim smanjuje i njegovu PH vrednost, što uzrokuje da se proteini u mleku zgušnjavaju.

Gušča i kremastija struktura jogurta u odnosu na mleko zato je posledica upravo fermentacije.

A šta je sa ukusom?

Ukus jogurta takođe uobličava i formira fermentacija.

Povišena kiselost, za koju je zadužen proces fermentisanja, zaslužna je za kiselkast ukus jogurta.

Nema jednostavne hemijske formule za mlečnu fermentaciju, pa tako ni onu kojom se dobija jogurt, jer ona podrazumeva čitav niz hemijskih procesa, koje samo stručnjaci i poznavaoci fermentacije mogu da obave na profesionalan način.

Važno je znati da postoji nekoliko tipova bakterija koje se mogu koristiti u procesu mlečne fermentacije.

Bakterija?

Ne brinite – nisu sve bakterije loše za vaše zdravlje!

Fermentisani mlečni proizvodi

Probiotici i njihov uticaj na digestivni trakt

U drugoj polovini XIX veka, mikrobiolozi utvrđuju da su mikroorganizmi u digestivnom traktu drugačiji kod zdravih osoba, nego kod onih čije je zdravlje ugroženo. Tada se otkriva i važnost izbalansirane crevne flore po zdravlje digestivnog sistema, ali i organizam uopšte, a bakterije koje doprinose njenoj ravnoteži, nazivaju se probiotici.

Ovde dolazimo i do prvog benefita konzumacije fermentisanih proizvoda – oni su bogati korisnim, probiotskim kulturama!

Probiotske kulture, kao što su: LA-5 (Lactobacillus acidophilus) i BB-12 (Bifidobacterium lactis), deo su Balans+ jogurta, a ove bakterije i njihova konzumacija imaju odličnog uticaja na crevnu floru, digestivni sistem, pa tako i čitav organizam.

Iako je upravo blagotvorni probiotski sastav najveća prednost konzumiranja fermentisanih mlečnih proizvoda – nije i jedina.

Zdravstveni benefiti koje omogućava fermentacija

Fermentisani proizvodi, pre svega mlečni, zahvaljujući samom procesu fermentacije, odlikuju se mnogim benefitima koje imaju po zdravlje i balans organizma.

#1 Fermentisani mlečni proizvodi poboljšavaju varenje

Fermentacija prehrambenih proizvoda pretvara nutrijente koji su teži za varenje i uzrokuju probleme sa varenjem u lakše “svarljive” forme. Isto je i sa fermentisanim mlečnim proizvodima.

Sigurno ste već čuli da laktoza, mlečni šećer, određenim ljudima nije laka za varenje (imaju intoleranciju na laktozu), a upravo fermentacija laktozu iz mleka konvertuje u mlečnu kiselinu, što fermentisane mlečne proizvode čini znatno lakšim za varenje.

Osim toga, u prethodnom pasusu već smo naveli značaj probiotskih kultura za digestivni sistem i normalno varenje, pa je ova odlika fermentisanih mlečnih proizvoda takođe zaslužna za njihov pozitivan uticaj na varenje i digestivni sistem.

#2 Fermentisani mlečni proizvodi mogu savladati Heliko bakteriju

Heliko bakterija je važan faktor rizika za mnoge bolesti digestivnog sistema, a provereni fermentisani mlečni proizvod sa optimalnim sastavom mogu biti sjajni borci protiv infekcija izazvanih Heliko bakterijom.

Naime, istraživanje objavljeno u Svetskom žurnalu gastroenetrologije, dokazuje da je prisustvo Heliko bakterije i njeno razmnožavanje znatno manje kod pojedinaca koji konzumiraju jogurt više nego jednom nedeljno, nego kod onih koji to čine jedanput nedeljno ili manje od toga.

#3 Drugi benefiti koje ne treba zanemariti

Fermentisani mlečni proizvodi imaju dobar uticaj pre svega na digestivni sistem generalno. Osim što poboljšavaju varenje, sprečavaju infekcije Heliko bakterijom, oni utiču i na druge aspekte, koji varenje čine zdravim i normalnim.

Posredstvom uticaja na varenje, fermentisani mlečni proizvodi utiču i na stanje celog organizma, pa čak i mentalno zdravlje, te definitivno predstavljaju nešto što odmah treba da uključite u svoju ishranu.

Ipak, nisu svi fermentisani mlečni proizvodi provereni, a ni dobre reputacije.

Za najbolje efekte treba konzumirati i najbolje fermentisane mlečne proizvode!

Balans fermentisani proizvodi od mleka

Najbolji fermentisani mlečni proizvodi

Pa, koji su to fermentisani mlečni proizvodi najbolji ukoliko želim da poboljšam varenje i obradujem digestivni sistem?

Balans+ fermentisani mlečni proizvodi – klinički dokazana blagotvornost

Balans+ probiotski jogurt ispitivan je u KBC Bežanijska kosa, na 50 pacijenata, koji su ga svakodnevno konzumirali (500g na dnevnom nivou). Cilj istraživanja bio je dokazivanje blagotvornosti ovog fermentisanog proizvoda po zdravlje digestivnog sistema i ravnotežu čitavog organizma.

Istraživanje je to i potvrdilo!

Balans+ tako je jedini na tržištu klinički dokazao povoljno dejstvo na normalizaciju konzistencije stolice, smanjenje bola pri pražnjenju, smanjenje osećaja nadimanja, pa i bola u stomaku generalno.

Posredstvom uticaja na digestivni sistem, Balans+ je uticao čak i na smanjenje depresivnosti ispitanika!

Zato, pri potrazi za najboljim fermentisanim mlečnim proizvodom koji će već danas postati deo vaših svakodnevnih obroka – ne treba imati dilemu! Balans+ dokazao je svoju blagotvornost, te tako i naučno opravdao vrhunsku reputaciju koju uživa među svojim konzumentima.

Uključite Balans+ probiotski jogurt u svoju svakodnevicu – digestivni sistem biće vam zahvalan na ovakvom tretmanu. 500g jogurta na dnevnom nivou optimalna je doza koja se preporučuje. Šolja Balans+ jogurta uz zdrav doručak i šolja uz zdravu večeru, dovoljni su da malom promenom učinite veliku stvar za svoj organizam!

Voćni jogurt Balans+ – fermentisani obrok u flašici

Ukoliko poželite da obradujete svoj organizam fermentisanim mlečnim poizvodom, koji je istovremeno obogaćen voćnim ukusima i žitaricama – to možete učiniti uz Balans+ obrokvoćni probiotski jogurt.

Ovaj probiotski jogurt bogat je voćem i žitaricama, a dolazi u dve varijante: Balans+ obrok sa bananom, kivijem, jagodom i žitaricama, kao i Balans + obrok sa suvim šljivama i žitaricama. Među njima svako će pronaći svog miljenika – njihov ukus je fenomenalan, a blagotvorno probiotsko dejstvo neosporno!

Kefir – fermentisani mlečni proizvod bogat probiotskim kulturama

Kefir se dobija jedinstvenim procesom fermentacije, koji za razliku od fermentacije u kojoj se koriste jogurtne bakterijske kulture radi dobijanja jogurta, uključuje korišćenje kefirnih zrnaca, odnosno kefir gljiva i različitih mikroorganizama.

Balans+ Kefir ima mnoge benefite po zdravlje, a oni se u najvećoj meri odnose na digestivni sistem, na koji povoljno utiče zahvaljujući probiotskim kulturama koje su deo njegovog sastava.

Sirevi – omiljeni fermentisani mlečni proizvodi

Sirevi su među najpopularnijim mlečnim proizvodima na planeti, a takođe se dobijaju procesom fermentisanja – kako mladi, tako i oni strariji. Određeni tipovi sira mogu biti produkt isušivanja, odnosno dehidriranja (izvlačenja vlage) iz jogurta, dok iza nekih vrsti sireva stoji čitava nauka fermentacije na autentičan i profesionalan način.

Postoji preko 2.000 vrsta sireva na svetu – neki od njih imaju manje, a neki više probiotskih kultura, pa tako i pozitivnih efekata na varenje i organe digestivnog sistema.

Osim Balans+ kefira, sireva i Balans+ probiotskog jogurta, i drugi fermentisani mlečni proizvodi mogu imati pozitivno dejstvo na digestivni trakt. To su, pre svega: voćni jogurt Balans+, kiselo mleko, kisela pavlaka i surutka.

Pa, je li vam sad jasnije šta je fermentacija i koliko pozitivni efekti fermentisanih proizvoda mogu biti?

Iskoristite sve prednosti fermentisanih mlečnih proizvoda i obradujte svoj organizam!

Podelite ovaj tekst:

Upišite ovde

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Scroll to Top

Koristimo kolačiće za upravljanje korisničkim iskustvom, prikazivanje personalizovanog sadržaja i postizanje poslovnih ciljeva kompanije Imlek.