Vanilice – recepti za vanilice koje se tope u ustima

Sadržaj

Vanilice su sitni starinski kolači koji se tradicionalno pripremaju za slave, nedeljne porodične ručkove, a često i bez ikakvog posebnog razloga. One su jedna od onih poslastica koja se pravi s ljubavlju, a sve nas asociraju na najtoplije porodične momente i na toplinu doma.

Ako do sada niste pripremali vanilice, recepti koji smo vam pripremili služiće vam kao idealan vodič kroz sve korake. Za one iskusnije – tu su neobični recepti za vanilice koji takođe slede u tekstu, kao i saveti za što bolju pripremu.

Starinske vanilice sa puterom – tradicija sa modernim dodirom

Starinske vanilice su pravi klasik, ali kreativnost je ključ za unikatan ukus!

Umesto svinjske masti koju ćete verovatno naći na spisku sastojaka u receptu za vanilice iz bakinog kuvara, u ovom receptu za pripremu vanilica koristimo maslac. On vanilicima daje naročito raskošan ukus i bogatu teksturu. Količina, debljina mazanja, i sama vrsta džema u potpunosti možete prilagoditi vašem ukusu.

Sastojci

  • 125 g Moja Kravica maslaca (sobne temperature)

  • 100 g oštrog brašna

  • 150 g mekog brašna

  • 50 g šećera u prahu

  • 1 kesica vanilinog šećera

  • 1 žumance

  • Po želji – malo rendane kore limuna

  • 1 kašika Moja Kravica mleka

  • Džem od kajsija (po želji)

  • Šećer u prahu (po potrebi)

Priprema

  1. U velikoj posudi, sjedinite sve suve sastojke, dodajte maslac, i mešajte dok ne dobijete mrvičastu, dobro izmešanu smesu.

  2. Dodajte žumance i tečnost, a zatim umesite testo. Ne mesite predugo kako biste izbegli da testo postane žilavo.

  3. Po potrebi, dodajte još malo tečnosti. Razvijte testo na površini posutoj oštrim brašnom. Debljinu testa prilagodite svom ukusu (tanke vanilice ili deblje, kako volite).

  4. Modlom željenog oblika i veličine secite testo (najčešće se koristi okrugla modla prečnika cca 2 cm).

  5. Obložite pleh papirom za pečenje i poređajte vanilice, ostavljajući malo mesta između njih.

  6. Pecite ih u prethodno zagrejanoj rerni na 180 stepeni 8-10 minuta, pri čemu dužina pečenja zavisi od debljine testa. Obično se peku dok ivice blago ne porumene, ali prilagodite prema svom ukusu.

  7. Kada su vanilice pečene, spajajte po dva džemom. Ostavite ih da odstoje dok se džem upije, a zatim ih uvaljajte u šećer u prahu koji ste pomešali sa vanilinim šećerom.

Badem i vanilice – recept za originalne i ukusne vanilice sa bademima

Recept sa bademima vrlo je sličan prethodnom, ali se umesto jednog dela brašna, u njemu koriste mleveni bademi (brašno od badema). Evo i kako možete da napravite ukusne vanilice sa bademima.

Sastojci:

  • 2 šolje brašna
  • 1 šolja šećera u prahu
  • 2/3 šolje fino samlevenih badema
  • 2 jaja
  • 200 g mekog Moja Kravica maslaca
  • 1 kašičica cimeta
  • 1 kesica vanilinog šećera
  • 1 prašak za pecivo
  • 1/2 tegle džema od šljiva

Priprema:

  1. U jednoj posudi pomešajte suve sastojke: brašno, mlevene bademe, prašak za pecivo i cimet.
  2. U drugoj posudi umutite Moja Kravica maslac (sobne temperature) sa šećerom, jajima i vanilinim šećerom dok ne dobijete svetlu, dobro sjedinjenu kremastu smesu.
  3. Lagano sjedinite obe smese i zamesite testo dok ne postane mekano. Zatim ostavite testo u frižideru oko 20 minuta kako bi se dobro steglo.
  4. Ohlađeno testo razvaljajte na koru debljine oko 5 mm. Pomoću kalupa, napravite oblike za vanilice po želji i pecite ih na 180 stepeni tako što ćete ih postaviti preko papira za pečenje.
  5. Nakon što se vanilice ohlade, spojite ih džemom od šljiva i pospite šećerom u prahu za dodatnu notu slatkoće.

Recept za vanilice od speltinog brašna

Vanilice dobijaju potpuno novi ukus i teksturu zahvaljujući upotrebi speltinog brašna, koji ih čini izuzetno ukusnim, ali i zdravim izborom slatkiša. U receptu ćete saznati kako da lako pripremite ove neodoljive vanilice sa bogatim ukusom ratluka, koje će se topiti u ustima i postati rado viđene na vašem stolu.

Bilo da ste već uvežbali pripremu vanilica ili tek upoznajete ovu poslasticu, ovi saveti i koraci će vam pružiti nova saznanja o tome kako možete da napravite ove nezaboravne vanilice koje ćete rado deliti sa porodicom i sa prijateljima!

Sastojci:

  • 300 g brašna od spelte
  • 5 kašika Moja Kravica kiselog mleka
  • 1 supena kašika fino samlevenih ovsenih pahuljica
  • 1 kesica vanilinog šećera
  • 1 kesica praška za pecivo
  • Prstohvat sode bikarbone
  • 4-5 kapljica sirćeta
  • 125 grama Moja Kravica maslaca
  • 1 kutija ratluka (raznobojnog)
  • Šećer u prahu za valjanje
  • Mleveni orašasti plodovi za valjanje (po želji)

Priprema:

  1. U posudi sjedinite kiselo mleko, sodu, sirće, rastopljeni puter, ovsene pahuljice i vanilin šećer. Dobro promešajte kašikom.
  2. Postepeno dodajte brašno od spelte i prašak za pecivo dok ne dobijete srednje tvrdo testo.
  3. Od testa oblikujte loptice veličine oraha i spljeskajte ih rukom. U svaku lopticu stavite parče ratluka, zatvorite testo i dobro pritisnite krajeve kako bi se ratluk sačuvao tokom pečenja.
  4. Svaku lopticu uvaljajte u fino samleveni musli i poređajte u pleh prekriven papirom za pečenje.
  5. Pecite u prethodno ugrejanoj rerni na jakoj temperaturi dok ne porumene.
  6. Dok su još tople, obilno ih uvaljajte u šećer u prahu.
  7. Ako imate strpljenja, ostavite ih da odstoje najmanje 12 sati, jer će tada vanilice biti još ukusnije.

Starinske vanilice sa orasima – iste kao bakine vanilice

Za kraj smo vam ostavili originalnu recepturu za vanilice. Spremaju se slično kao i prethodni recepti, ali uz dodatak mlevenih oraha koji ih čini posebnim.

Sastojci:

Za testo

  • 400 g brašna
  • 200 g masti (ukoliko želite autentični ukus starinskih vanilica, po želji možete koristiti Moja kravica maslac uz koji će vanilice biti jednako neodoljive)
  • 100 g oraha
  • 8 kašika šećera
  • 1 jaje i 1 žumance
  • sok od pola limuna
  • rendana kora limuna

Za fil za vanilice

  • džem od kajsije
  • do 200 g šećera u prahu za valjanje
  • vanilin šećer ili oguljen štapić vanile

Priprema:

  1. Zamesite testo od brašna, masti, belanca i oraha.
  2. Oblikujte vanilice modlom ili ručno i pecite u zagrejanoj rerni na 180 stepeni oko 15 min(zavisi od pećnice).
  3. Pečene vanilice uvaljajte u šećer u prahu u koji ste dodali 2 vanilina šećera.
  4. Uživajte!

Koji ćete recept za vanilice vi prvo isprobati?

Podelite ovaj tekst:

Upišite ovde

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Scroll to Top

Koristimo kolačiće za upravljanje korisničkim iskustvom, prikazivanje personalizovanog sadržaja i postizanje poslovnih ciljeva kompanije Imlek.