Proteinski kolači su osvojili ljubitelje zdravih poslastica širom sveta. Ovi kolači, nastali kao odgovor na potrebu za slatkišem koji je istovremeno ukusan i hranljiv, brzo su postali omiljeni među sportistima, rekreativcima i svima koji vode računa o zdravlju. Proteinski kolačići se prave u različitim varijantama – od čokoladnih i voćnih do orašastih, i sve ih povezuje bogatstvo proteina, koji imaju ključnu ulogu u oporavku mišića, povećanju snage i obezbeđivanju osećaja sitosti.
Za pripremu proteinskih kolača mogu se koristiti Imlek Protein šejkovi bez dodatog šećera, bez laktoze i sa niskim sadržajem mlečne masti, što ih čini još zdravijim i laganijim. Ovi šejkovi dodaju bogat ukus i kremastu teksturu kolačima, čineći ih savršenom užinom. Bilo da se odlučite da proteinske kolače poslužite kao doručak, večeru ili ukusnu poslasticu između obroka, sigurni smo da će vam postati omiljeni deo dnevne rutine. U daljem tekstu ćete saznati sve o pripremi najlepših proteinskih kolačića i uživati u ukusnim, a zdravim slatkišima koji će vas napuniti energijom!
Proteinski kolačići sa pistaćima
Proteinski kolač sa pistaćima je neodoljiv užitak za sve koji vole bogate, orašaste ukuse i žele da uživaju u zdravijem desertu. Ovaj proteinski kolač, jednostavan za pripremu, donosi balans između ukusa i nutritivnih vrednosti, što ga čini savršenim izborom za doručak, ili užinu posle treninga.
Kada se priprema sa Imlek Protein šejkom sa ukusom pistaća, koji je bez dodatog šećera, kolač dobija dodatnu dozu proteina i postaje savršeno kremast što ga čini posebnim. Ukoliko su vam proteinski kolači omiljeni recept za pripremu je krajnje jednostavan, prateći sve korake i koristeći tačne mere, dobićete ukusan i zdrav proteinski kolač koji svako mora da isproba!
Sastojci
100 g neslanih pistaća (sitno seckanih ili mlevenih)
100 g ovsenog brašna (ili obično brašno po izboru)
1 kašičica praška za pecivo
2 jaja
3 kašike meda ili zaslađivača po izboru
2 kašike otopljenog Moja Kravica maslaca
Prstohvat soli
Ekstrakt vanile (opciono, po ukusu)
Priprema
U velikoj posudi pomešajte ovseno brašno, prašak za pecivo i prstohvat soli.
Dodajte sitno seckane ili mlevene pistaće, ostavljajući malo pistaća za posipanje po vrhu.
U drugoj posudi umutite jaja dok ne postanu penasta, zatim dodajte med, Imlek Protein šejk sa ukusom pistaća i ekstrakt vanile (ako koristite). Dobro promešajte dok se svi sastojci ne sjedine.
Dodajte otopljen Moja Kravica maslac u smesu s jajima i dobro izmešajte.
Postepeno dodajte mokru smesu u posudu sa suvim sastojcima, mešajući dok se sve lepo sjedini i dobijete homogenu smesu. Smesa treba da bude glatka i srednje gusta; ako je previše gusta, dodajte još malo Imlek Protein šejka sa ukusom pistaća.
Podmažite manji pleh ili kalup za pečenje Moja Kravica maslacem, ili ga obložite papirom za pečenje.
Sipajte smesu u pripremljeni pleh i pospite preostalim pistaćima po vrhu.
Pecite u prethodno zagrejanoj rerni na 180°C oko 25-30 minuta, ili dok čačkalica zabodena u sredinu kolača ne izađe čista.
Izvadite ih iz rerne i ostavite da se prohladi u plehu 10-15 minuta. Zatim ga izvadite iz pleha i ostavite da se potpuno ohladi na rešetki.
Kolač možete poslužiti samostalno ili uz sveže voće ili dodatni preliv po želji.
Proteinski kolač sa bananom
Proteinski kolač sa bananom je prava poslastica za sve koji žele zdrav i ukusan obrok, ali i brzo rešenje za dodatnu energiju. Ovaj recept, jednostavan i brz za pripremu, savršen je za ljubitelje banana i kolača bogatih proteinima. Uz upotrebu Imlek Protein šejka od vanile, čokolade, ili pistaća, koji je 100% mlečnog porekla, ovaj kolač postaje još hranljiviji i kremastiji. Ukoliko vam se sviđaju ovi kolači recepti na našem sajtu će vam se sigurno dopasti.
Ovaj šejk ne samo da doprinosi bogatom ukusu, već dodaje i proteine koji pružaju dugotrajan osećaj sitosti. Prateći korake iz recepta i koristeći tačne mere, lako ćete dobiti savršeno sočan proteinski kolač koji svako mora da isproba!
Sastojci:
- 2 zrele banane (oko 200 g)
- 2 jaja
- 100 g ovsenog brašna
- 1 kašičica praška za pecivo
- 1/2 kašičice cimeta (opciono)
- 50 ml Imlek proteinski šejk (vanile, jagode ili čokolade)
- 1 kašika meda ili zaslađivača po izboru (opciono, za dodatnu slatkoću)
- Prstohvat soli
- Malo Moja Kravica maslaca za podmazivanje pleha
Priprema:
- U velikoj posudi zgnječite banane viljuškom dok ne dobijete glatku kašu.
- Dodajte jaja i Imlek Protein šejk, pa sve dobro izmešajte dok se ne sjedini.
- U drugoj posudi pomešajte ovseno brašno, prašak za pecivo, cimet i prstohvat soli.
- Suve sastojke postepeno dodajte u posudu s mokrim sastojcima, mešajući dok ne dobijete glatku i ujednačenu smesu.
- Ako želite slađi kolač, dodajte kašiku meda ili zaslađivač po izboru i dobro promešajte.
- Podmažite manji pleh ili kalup za hleb (oko 20 cm) Moja Kravica maslacem kako bi kolač bio lakši za vađenje.
- Sipajte smesu u pripremljeni pleh i poravnajte površinu.
- Pecite u prethodno zagrejanoj rerni na 180°C oko 25-30 minuta, ili dok čačkalica zabodena u sredinu kolača ne izađe čista.
- Izvadite kolač iz rerne i ostavite da se prohladi u plehu 10-15 minuta. Zatim ga izvadite iz pleha i ostavite da se potpuno ohladi na rešetki.
- Kolač možete poslužiti samostalno ili uz malo orašastih plodova po želji, a za još kremastiji ukus dodajte i Imlek Proteinski puding.
Proteinski kolač sa višnjama
Proteinski kolač sa višnjama je prava poslastica koja kombinuje bogatstvo proteina sa osvežavajućim ukusom višanja. Ovaj kolač je savršen za sve koji žele brz, jednostavan i zdrav desert ili užinu. Priprema je laka, a rezultat je savršeno sočan i ukusan kolač koji će svi voleti. Ukoliko ste na proteinskoj dijeti, sigurno će vam ovo biti jedna od glavnih poslastica.
Prateći tačne korake iz recepta i koristeći precizne mere, lako ćete postići savršen rezultat koji oduševljava na prvi zalogaj. Ovo je recept koji svako mora da isproba, bilo za doručak, užinu ili poslasticu koja prija u bilo koje doba dana!
Sastojci:
- 2 jaja
- 100 g ovsenog brašna (možete samleti ovsene pahuljice)
- 1 kašičica praška za pecivo
- 1/2 kašičice cimeta (opciono)
- 100 ml Imlek Protein šejka (ukus vanile, čokolade ili pistaća)
- 1 kašika meda ili zaslađivača po izboru
- Prstohvat soli
- 200 g svežih ili zamrznutih višanja (bez koštica)
- Malo Moja Kravica maslaca
Priprema:
- U velikoj posudi umutite jaja dok ne postanu penasta.
- Dodajte Imlek Protein šejk i med, pa sve dobro izmešajte dok se sastojci ne sjedine.
- U drugoj posudi pomešajte ovseno brašno, prašak za pecivo, cimet i prstohvat soli.
- Suve sastojke postepeno dodajte u smesu sa jajima, mešajući dok ne dobijete glatku i homogenu smesu. Ako je smesa previše gusta, dodajte još malo mleka.
- Lagano umešajte višnje u smesu. Ako koristite zamrznute višnje, preporučljivo je da ih prethodno odledite i ocedite kako bi se izbegla prevelika vlaga u kolaču.
- Podmažite manji pleh ili kalup za pečenje Moja Kravica maslacem.
- Sipajte smesu u pripremljeni pleh i ravnomerno rasporedite višnje ako su se skupile na jednom mestu.
- Pecite u prethodno zagrejanoj rerni na 180°C oko 25-30 minuta, ili dok čačkalica zabodena u sredinu kolača ne izađe čista.
- Izvadite kolač iz rerne i ostavite da se prohladi u plehu oko 10 minuta. Zatim ga izvadite iz pleha i ostavite da se potpuno ohladi na rešetki.
- Kolač možete poslužiti samostalno ili uz sveže voće, a možete ga posuti kakao prahom.
Čokoladni proteinski kolači bez pečenja
Čokoladni proteinski kolači bez pečenja je savršena poslastica za sve ljubitelje čokolade koji žele uživati u zdravom, a ukusnom desertu. Ovaj kolač je idealan za one koji traže brz i jednostavan recept, jer se priprema bez rerne i sa minimalnim trudom. Uz Imlek Protein šejk od čokolade ili neki drugi ukus po želji, koji je bez dodatog šećera i bez laktoze, ovi proteinski kolačići postaju pravi nutritivni hit. Možete istražiti i koja je ostala hrana bogata ptoteinima i kombinovati u svom jelovniku.
Šejk dodaje bogat čokoladni ukus i dodatnu količinu proteina, čineći da ovi proteinski kolači budu savršeni za one koji žele zdrav užitak.
Sastojci:
- 200 g ovsenih pahuljica
- 3 kašike kakao praha (nezaslađenog)
- 150 g putera od kikirikija ili badema
- 100 ml Imlek Protein šejka sa ukusom čokolade (vanile, jagode ili pistaća po želji)
- 2 kašike meda ili zaslađivača po izboru
- 50 g tamne čokolade iseckane na komadiće
- Prstohvat soli
- Ekstrakt vanile (opciono, po ukusu)
Priprema:
- Pomešajte ovsene pahuljice, kakao prah i prstohvat soli. Suvi sastojci treba da budu dobro sjedinjeni.
- U manjoj šerpi na laganoj vatri zagrejte puter od kikirikija (ili badema), Imlek Protein šejk sa ukusom čokolade i med dok se sve ne sjedini i postane tečno. Pazite da smesa ne proključa – cilj je samo da postane homogena.
- Po želji, dodajte nekoliko kapi ekstrakta vanile za dodatnu aromu.
- Dodajte mokru smesu suvim sastojcima i dobro promešajte dok se sve lepo ne sjedini. Smesa treba da bude gusta i lepljiva.
- Umešajte komadiće tamne čokolade tako da se ravnomerno rasporede u smesi.
- Smesu prebacite u manji kalup obložen papirom za pečenje ili nauljen za lakše vađenje kolača kasnije. Kašikom ili špatulom pritisnite smesu ravnomerno, tako da dobijete čvrstu, ravnu površinu.
- Stavite kolač u frižider i ostavite da se hladi najmanje 2 sata, ili dok se potpuno ne stegne. Ako želite brže rezultate, možete ga staviti u zamrzivač na 30 minuta.
- Kada se kolač stegne, izvadite ga iz frižidera i isecite na kocke ili pločice.
- Kolač možete čuvati u frižideru do 5 dana ili zamrznuti za duže čuvanje.
Proteinski kolači su fantastičan način da obogatite svoju ishranu zdravim i ukusnim poslasticama koje pružaju potrebnu dozu proteina. Nadamo se da će vam ovi recepti postati omiljeni i da ćete uživati u pravljenju i degustaciji najlepših proteinskih kolačića. Uživajte u svakom zalogaju!