Posne slatke pite, sa njihovim bogatim voćnim filovima i sočnim korama, pravi su klasik u domaćoj kuhinji. Ove pite, koje se obično prave tokom posta, postale su omiljena poslastica koja se sprema u različitim varijacijama, sa jabukama, malinama, višnjama, a sve više i sa mnogim drugim voćem. Posna pita je pravi dokaz da posni kolači mogu biti podjednako ukusni i zadovoljavajući kao i oni sa punim kremom.
Posne slatke pite ljudi vole jer su jednostavne za pripremu i mogu biti savršen odabir za različite prilike. Bilo da je reč o prazničnoj trpezi, slavi, rođendanu ili nekoj porodičnoj večeri, posna pita je uvek dobar izbor. U vreme posta, ali i van njega, ove pite se obavezno pojavljuju na stolu, jer su odlične i kao poslastica, i kao užina, a lako ih je uklopiti u svaki obrok.
Svi smo barem jednom uživali u mirisu sveže pečene posne pite, sa sočnim slojem voća i hrskavim korama, a kad saznate sve tajne kako se pripremaju, sigurno ćete ih često praviti za sve prilike. Slede recepti koji će vam omogućiti da isprobate ovaj očaravajući desert – pun prirodnih ukusa, idealan za svaku priliku.
Slatka posna pita sa jabukama
Ako volite jednostavne i brze poslastice koje su istovremeno zdrave i neodoljivo ukusne, slatka posna pita sa jabukama je pravi izbor za vas. Ovaj recept je savršen za sve one koji žele uživati u slatkim desertima tokom posta. Pita sa jabukama je klasik koji se često sprema u domaćinstvima, a u ovoj posnoj verziji koristi se Imlek Oaza biljni napitak, što je čini pogodnom za vegane, one koji poste, ili jednostavno za sve koji žele da uživaju u nečemu laganom, ali slasnom.
Jednostavna je za pripremu, brzo se pravi i ne zahteva mnogo sastojaka, a ujedno je i veoma osvežavajuća i zadovoljavajuća. Sočan fil od jabuka savršeno se uklapa sa hrskavim testom. Bilo da je pripremate za porodičnu užinu, za goste, ili kao lagani desert nakon obroka, sigurno će svi uživati u njenom ukusu.
Sastojci
5-6 velikih jabuka (po mogućstvu kisele sorte)
100 g šećera (po želji možete koristiti i zaslađivače poput kokosovog šećera)
1 kašičica cimeta
1 kašičica vanilin šećera
Sok od 1 limuna
2 kašičice škrob ili brašna (ako želite da fil bude gušći)
250 g brašna
1 kašičica praška za pecivo
3-4 kašičice šećera
100 ml Imlek Oaza biljni napitak
50 ml biljnog ulja
Prstohvat soli
1 kašičica vanilin šećera
2 kašičice biljnog ulja
Priprema
Operite jabuke, ogulite ih, odstranite koštice i iseckajte ih na male kockice ili izrendajte, u zavisnosti od vaših preferencija.
U veliku šerpu, stavite iseckane jabuke, dodajte sok od limuna, šećer, cimet i vanilin šećer. Promešajte i kuvajte na srednjoj vatri oko 10 minuta dok jabuke ne omekšaju i ne puste sok.
Kada jabuke počnu da omekšavaju, dodajte Imlek Oaza biljni napitak od badema i dobro promešajte. Dodajte i skrob ili brašno da biste zgusnuli fil, pa kuvajte još 2-3 minuta dok smesa ne postane gusti krem.
Skinite s vatre i ostavite da se ohladi dok pripremate testo.
U velikoj posudi pomešajte brašno, prašak za pecivo, šećer, prstohvat soli i vanilu.
Dodajte Imlek Oaza biljni napitak i biljno ulje, pa sve dobro sjedinite u glatku smesu.
Ako je testo previše lepljivo, možete dodati još malo brašna, a ako je previše suvo, dodajte još malo Imlek Oaza biljni napitak od badema.
Testo podelite na dva dela, jedan malo veći (za donji sloj) i manji (za gornji sloj).
Zagrejte rernu na 180°C.
Na pobrašnjenoj površini razvucite veći deo testa u veličinu pleha u kojem ćete peći pitu.
Stavite prvi sloj testa u podmazan pleh i poravnajte ga rukama ili oklagijom.
Preko testa ravnomerno rasporedite ohlađeni fil od jabuka.
Drugi manji deo testa razvucite u tanke kore i stavite je preko fila od jabuka. Pažljivo poravnajte krajeve, a viškove testa možete odseći.
Testo možete pritisnuti viljuškom ili prstima duž ivica kako bi se spojili slojevi.
Na vrhu pite napravite nekoliko rezova, kako bi para mogla da izlazi tokom pečenja.
Preko gornjeg sloja testa premažite sa malo biljnog ulja kako bi pita dobila lepu zlatno-smeđu boju.
Stavite pitu u prethodno zagrejanu rernu i pecite oko 30-40 minuta, dok ne postane zlatno-smeđa i hrskava.
Kada je pita gotova, izvadite je iz rerne i ostavite da se ohladi nekoliko minuta pre nego što je isečete.
Po želji, pospite prah šećerom ili još malo cimeta za dodatnu aromu.
Slatka posna pita sa malinama
Posna pita sa malinama je prava poslastica koja će oduševiti vaše nepce, a njena priprema ne zahteva mnogo vremena ni truda. Maline, sa svojom prirodnom slatkoćom i blagim kiselkastim notama, čine ovu pitu savršenim desertom za sve prilike – bilo da je spremate za vreme posta, za užinu ili kao ukusnu poslasticu za goste.
Njena lagana tekstura i osvežavajući fil sa malinama čine je idealnim izborom za tople dane, ali i za svaki dan kada poželite nešto slatko tokom posta. Ujedno, brzo se priprema, a njen ukus će vas potpuno oduševiti. Ukoliko ste veliki ljubitelj malina, tu je i recept za kolač sa malinama koji će vam se sigurno dopasti, kao i za sirovu tortu sa malinama.
Ako želite da iznenadite goste ukusnom poslasticom koja je pogodna za sve, ili želite uživati u nečemu zdravom i jednostavnom, ovaj recept za slatku posnu pitu sa malinama je pravi izbor. Sledi recept za savršen desert koji će osvojiti sve generacije:
Sastojci:
- 300 g svežih ili zamrznutih malina
- 100 g šećera (po želji, možete koristiti zaslađivače kao što je kokosov šećer)
- 1 kašičica vanilin šećera
- 2 kašičice kukuruznog škroba (gustina)
- 200 ml Imlek Oaza biljni napitak sa bademom
- Sok od 1/2 limuna
- 1 kašičica rendane kore od limuna (po želji)
- 250 g brašna
- 1 kašičica praška za pecivo
- 2 kašičice šećera
- 100 ml Imlek Oaza biljni napitak sa bademom
- 50 ml biljnog ulja
- Prstohvat soli
- 1 kašičica vanilin šećera
- 2 kašičice biljnog ulja
Priprema posne slatke pite:
- Ako koristite sveže maline, operite ih dobro i stavite u manju posudu. Ako koristite zamrznute maline, prvo ih odmrznite.
- U srednje velikoj šerpi pomešajte maline, šećer, vanilin šećer, sok i rendanu koru od limuna.
- U manjoj posudi pomešajte Imlek Oaza biljni napitak sa bademom sa kukuruznim skrobom, pa sve dobro sjedinite i dodajte u šerpu sa malinama.
- Kuvajte na srednjoj vatri, uz stalno mešanje, dok se smesa ne zgusne i maline omekšaju. Ostavite da se fil ohladi dok pripremate testo.
- U velikoj posudi pomešajte brašno, prašak za pecivo, šećer, prstohvat soli i vanilin šećer.
- Dodajte Imlek Oaza biljni napitak i biljno ulje, pa sve dobro sjedinite u glatko, mekano testo. Ako je testo previše suvo, možete dodati još malo Imlek Oaza biljni napitak.
- Podelite testo na dva dela – jedan manji za gornji sloj, a drugi veći za donji sloj pite.
- Zagrejte rernu na 180°C.
- Na pobrašnjenoj površini razvucite veći deo testa u veličinu pleha u kojem ćete peći pitu (standardni pleh 20×30 cm).
- Stavite razvijeni deo testa u podmazan pleh i poravnajte ga rukama ili oklagijom.
- Preko testa ravnomerno rasporedite ohlađeni fil od malina.
- Razvucite drugi deo testa u veličinu pleha i stavite ga preko fila od malina.
- Pažljivo poravnajte krajeve i pritisnite ivice testa kako bi se spojili sa donjim slojem.
- Na vrhu pite možete napraviti nekoliko rezova kako bi para mogla da izlazi tokom pečenja.
- Premažite gornji sloj pite sa malo biljnog ulja, kako bi pita dobila lepu zlatno-smeđu boju.
- Stavite pitu u prethodno zagrejanu rernu i pecite oko 30-40 minuta, dok ne postane zlatno-smeđa i hrskava.
- Kada je pita gotova, izvadite je iz rerne i ostavite da se ohladi nekoliko minuta pre nego što je isečete.
- Po želji, pospite prah šećerom ili još malo cimeta za dodatnu aromu.
Slatka posna pita sa višnjama
Kada poželite ukusan desert koji možete pripremiti čak i tokom posta, slatka posna pita sa višnjama je savršen izbor. Ova osvežavajuća pita, sa prirodnim aromama višnje, ujedno je i prava poslastica koja neće ostaviti ravnodušnim ni ljubitelje slatkog ni ljubitelje voća. Savršen balans slatkoće i kiselosti višnje čini ovu pitu idealnim desertom koji možete poslužiti na svim proslavama, ali i kao užinu za svaki dan. Tu su i recepti za klasičnu pitu sa višnjom koja nije posna i koju svi volje.
Najlepši deo ove posne pite je to što je izuzetno jednostavna za pripremu, a svaki zalogaj će vam pružiti pravo zadovoljstvo. Pogledajte kako se priprema posna pita sa višnjama i recept koji će vam omogućiti da uživate u slatkoj, voćnoj poslastici – idealnoj za bilo koji dan!
Sastojci:
- 500 g višanja (sveže ili zamrznute, očišćene od koštica)
- 100 g šećera (po ukusu, može se koristiti kokosov šećer ili zaslađivač po izboru)
- 1 kašičica vanilin šećera
- 1 kašičica limunove kore (opciono, za dodatnu svežinu)
- 2 kašičice kukuruznog škroba (gustin) (po želji, ako želite gušći fil)
- 200 ml Imlek Oaza biljni napitak sa ovsem (ili bademom)
- 1 pakovanje kupljenih kora za pitu (oko 300 g)
- 50 ml biljnog ulja (za premazivanje kora)
Priprema posne slatke pite:
- Ako koristite sveže višnje, operite ih i izvadite koštice. Ako koristite zamrznute višnje, prvo ih odmrznite i dobro ocedite višak tečnosti.
- U šerpi stavite višnje, šećer, vanilin šećer i limunovu koru (ako je koristite). Kuvajte na srednje jakoj vatri oko 5-7 minuta, dok voće ne omekša i pusti svoj sok.
- U maloj činiji pomešajte kukuruzni skrob sa malo hladnog Imlek Oaza biljnog napitka sa ovsem (oko 50 ml) da se rastvori. Dodajte ovu smesu u višnje i kuvajte još 2-3 minuta, dok se fil ne zgusne.
- Kada fil postane gust, sklonite ga sa vatre i ostavite da se ohladi.
- U posudi zagrejte Imlek Oaza biljni napitak, ali da ne dođe do ključanja. Ovim mlekom ćete premazivati kore.
- Ako želite da pita bude bogatija, možete pomešati Imlek Oaza biljni napitak sa malo biljnog ulja (oko 2 kašičice) kako bi kore bile još mekše.
- U podmazan pleh stavite prvi sloj kora. Preko svake kore, pažljivo premazujte Imlek Oaza biljnim napitkom sa ovsem, koristeći četku ili kašiku.
- Na prvi sloj kora, ravnomerno rasporedite deo fila sa višnjama.
- Pokrijte slojem kora i ponovite postupak – stavite novu koru, premazujte mlekom, pa stavite još jedan sloj fila. Ponovite sve dok ne potrošite kore i fil (obično 3-4 sloja kora i 2-3 sloja fila).
- Na vrhu pite stavite poslednji sloj kora i blago premazujte Imlek Oaza biljnim napitkom.
- Prethodno zagrejte rernu na 180°C.
- Stavite pitu u rernu i pecite oko 30-40 minuta, dok ne postane zlatno smeđa i hrskava. Povremeno proverite da li se pitu dobro peče.
- Ako želite da pita bude još lepša, možete je posuti prah šećerom ili vanilin šećerom nakon pečenja.
- Kada je pita gotova, izvadite je iz rerne i ostavite da se ohladi pre nego što je isečete.
- Poslužite hladnu ili na sobnoj temperaturi. Posna pita sa višnjama je savršena kao desert za proslave, porodične obroke ili kao užina.
Ukoliko su vam primamljive slatke posne pite recepti poput ovih su najbolja opcija za pripremu. Posne slatke pite su pravi izbor za sve koji žele uživati u slatkim desertima, bilo da je u pitanju vreme posta ili bilo koji drugi dan. Svestrane, jednostavne za pripremu i prilagodljive različitim vrstama voća, ove pite su savršen spoj tradicije i ukusa. Bilo da birate klasične posne pite sa jabukama, osvežavajuće varijante sa malinama ili višnjama, svaka od njih donosi posebnu dozu uživanja, koja će oduševiti vašu porodicu, prijatelje ili nenajavljene goste.
Isprobajte ove fantastične recepte i uverite se da slatke posne pite mogu biti jednako ukusne, sočne i očaravajuće kao i bilo koja druga poslastica. Možete pogledati i ostale posne kolače koje možete jednostavno pripremiti.