Pita sa višnjama – recepti za najbolje pite sa višnjama i grizom, pudingom i plazmom

  • 10-12
    Osoba/porcija
  • 75 min.
    Vreme spremanja
  • srednja
    Težina recepta
Sadržaj

Pita sa višnjama nas asocira na detinjstvo, toplinu bakine kuhinje i miris tek ispečenih hrskavih kora posutih šećerom u prahu.

Bilo da ste ljubitelj klasičnih ukusa i jede vam se starinska pita sa višnjama ili tražite moderne varijante, svaki naš recept za pitu sa višnjama će vas inspirisati da zasučete rukave, zagrejete rernu i upustite se u kulinarsku avanturu!

Pita sa višnjama i grizom sa gotovim korama

Ukoliko nemate mnogo vremena za pripremu a jede vam se ova sočna pita, pita sa višnjama od gotovih kora može biti pravo rešenje za vas. Ovo je klasična pita sa višnjama, recepti su za nju mnogobrojni i razlikuju se od domaćinstva do domaćinstva, ali evo jednog koji uvek uspeva i krajnje je jednostavan!

Sastojci

  • Za fil:

  • 450 g višanja (sveže ili odmrznute)

  • 10 g vanilin šećera

  • 5-8 kašika šećera (po ukusu)

  • 2 kašike griza

  • Za premazivanje kora:

  • 3 jaja

  • 10 g vanilin šećera

  • 300 ml Moja Kravica jogurta

  • 100 ml ulja

  • 80 g griza

  • Ostalo:

  • 500 g kora za pitu

  • Šećer u prahu za posipanje


Priprema

  1. Ako koristite sveže višnje, očistite ih od koštica. Ako koristite zamrznute, ostavite ih da se otope.

  2. U posudi pomešajte višnje, vanilin šećer, šećer po ukusu i 2 kašike griza. Promešajte sve zajedno i ostavite sa strane da griz upije višak tečnosti iz višanja.

  3. U većoj posudi umutite jaja sa vanilin šećerom. Dodajte jogurt, ulje i 80 g griza. Dobro promešajte sve sastojke dok ne dobijete jednoličnu smesu.

  4. Zagrejte rernu na 180°C. Pripremite pleh za pečenje i po mogućnosti ga obložite papirom za pečenje.

  5. Na radnu površinu stavite jednu koru, pa je četkicom ravnomerno namažite delom pripremljenog premaza. Preko nanesite još jednu koru, pa ponovite premazivanje.

  6. Na rubove kora duž jedne stranice ravnomerno rasporedite deo pripremljenog fila sa višnjama, pa uvijte koru u rolat.

  7. Stavite uvijene rolate jedan do drugog u pripremljeni pleh.

  8. Ponavljajte proces dok ne potrošite sve kore i fil.

  9. Pitu pecite u prethodno zagrejanoj rerni na 180°C oko 35-45 minuta, ili dok pita sa višnjama ne dobije zlatno-smeđu boju.

  10. Gotovu pitu ostavite da se malo ohladi, a zatim pospite šećerom u prahu.

  11. Isecite na parčad i poslužite.

Vaša domaća pita sa višnjama i grizom je spremna!

Pita sa višnjama i pudingom

Ako vam se jede kremastija pita sa višnjama, recept sa pudingom od vanile je odlična opcija koju možete probati. Ukus će biti bogatiji i zasigurno će se svima dopasti!

Sastojci

  • 2 jaja
  • 6 kašika šećera
  • 150 ml ulja
  • 100-120 g pšeničnog griza
  • 200 ml Moja Kravica jogurta
  • 1 kesica praška za pecivo
  • 1 l Moja Kravica mleka
  • 9 kašika šećera za puding
  • 3 kesice pudinga sa ukusom vanile (ili jedna od 120 g)
  • 300-400 g višanja
  • Šećer u prahu za posipanje
  • 500 g kora za pitu

Priprema

  1. Očistite višnje od koštica i dobro ih ocedite. Pospite ih kašikom griza da upiju višak vlage.
  2. Skuvajte puding sa mlekom i šećerom prema uputstvu sa kesice. Nakon kuvanja, ostavite puding da se malo prohladi, povremeno mešajući.
  3. Odvojite belanca od žumanaca. Belanca umutite u čvrst „sneg“, dodajući šećer. Dok neprekidno mutite, dodajte žumanca jedno po jedno, a zatim postepeno dodajte ulje, jogurt, i na kraju pšenični griz pomešan sa praškom za pecivo.
  4. Podelite kore na četiri dela. Na radnu površinu stavite jednu koru, premažite je delom pripremljenog prvog fila i ponavljajte postupak dok ne potrošite kore iz jednog dela.
  5. Na poslednju koru svakog dela nanesite četvrtinu pudinga i ravnomerno rasporedite četvrtinu pripremljenih višanja. Pazite da ostavite oko 2 cm praznog prostora od ivice.
  6. Pažljivo uvijte kore u rolat i stavite na pleh premazan uljem. Ponovite sa preostalim korama.
  7. Preostalim delom prvog fila premažite rolate pre pečenja.
  8. Pecite u prethodno zagrejanoj rerni na 175˚C dok pita ne dobije zlatno-smeđu boju.
  9. Ohladite pečenu pitu, isecite na parčad i pospite šećerom u prahu pre serviranja.

Pita sa višnjama i plazmom – recept koji nikog ne ostavlja ravnodušnim

Ova pita sa višnjama je dodatno obogaćena svima omiljenim Plazma keksom i idealan je slatkiš za decu kom će se vaši mališani oduševiti. Višnje su odličan izvor vitamina i minerala, a pune su i vlakana, zbog čega imaju mnoštvo blagotvornih dejstva i predstavljaju sjajan izbor svakog roditelja koji želi da svom detetu obezbedi zdrave slatkiše.

Sastojci

Za testo:

  • Kore za pitu (500 g)
  • Višnje bez koštica (500-600 g)
  • Šećer (200 g)
  • Mleveni Plazma keks (150 g)

Dodatno:

  • Mineralna voda (100 ml)
  • Ulje (50 ml)
  • Šećer u prahu za posipanje

Priprema:

  1. Pripremite višnje i ostavite sa strane. Pomešajte ulje sa mineralnom vodom za premazivanje kora.
  2. Odvojite po tri kore za svaki rolat i na osnovu toga odgovarajuću količinu fila tako da imate dovoljno za sve. Na prvu koru stavite dve kašike mešavine ulja i vode i premažite je ravnomerno. Zatim na drugu jednu kašiku istih sastojaka, a zatim treću koru pospite plazmom, višnjama, šećerom i sa još malo plazme preko višanja.
  3. Uvijte pitu i stavite je u nauljenu tepsiju ili pleh obložen papirom za pečenje, premažite ostatkom ulja i vode i pecite na 180°C oko 30 minuta.
  4. Nakon pečenja malo poprskajte rolate vodom i pokrijte da se ohlade pre sečenja. Poslužite ih posute šećerom u prahu.

Prijatno!

Zalivena pita sa višnjama – recept za šećerni sirup

Zalivena pita sa višnjama pravi se na isti način kao što ste već imali prilike da vidite. Kore za pitu se namazane filom od jaja, šećera, ulja i jogurta, slože, po vrhu se rasporede višnje, sve se uvije u rolat i peče. Nakon pečenja, ohlađena pita s višnjama se zaliva toplim šećernim sirupom pripremljenim od šećera i vode.

Sirup dodaje slatkoću i čini pitu sočnom, sličnoj baklavi. Ovaj postupak učiniće da pita sa višnjama ima bogat i sladak ukus, idealan za posebne prilike.

Podelite ovaj tekst:

Upišite ovde

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Scroll to Top

Koristimo kolačiće za upravljanje korisničkim iskustvom, prikazivanje personalizovanog sadržaja i postizanje poslovnih ciljeva kompanije Imlek.