Posne palačinke – recept za posne palačinke na nekoliko načina

  • 8
    Osoba/porcija
  • 30 min
    Vreme spremanja
  • Lako
    Težina recepta
Sadržaj

Posne palačinke su omiljeni izbor za mnoge koji vode računa o svojoj liniji, imaju određena dijetetska ograničenja ili poštuju hrišćanski post. One su dokaz da i u periodu posta možemo uživati u ukusnim poslasticama uz malo kreativnosti i par inovativnih recepata.

Naučite kako se prave posne palačinke na nekoliko načina i odlučite se za varijantu koja se vama najviše dopada. Ovi recepti su jednostavni i brzi, a kao rezultat se dobijaju mekane i ukusne palačinke najrazličitijih punjenja. Svima se dopadaju ove posne palačinke zbog njihovih ukusnih filova i mekanog testa savršene teksture za koju je zaslužan Imlek Oaza biljni napitak ili biljno mleko kako ga često nazivaju, koje ih čini pravim uživanjem za nepca!

Kako se pravi testo za posne palačinke – recept za savršenu teksturu

Palačinke su jedan od omiljenih deserata širom sveta, a umeće postizanja savršene teksture testa za pravljenje posne varijante ove poslastice nije tako lak posao kako se čini. Ali, ne brinite, uz naše recepte i savete, postaćete pravi majstor ovog zanata!

Evo jednog klasičnog recepta za posne palačinke, koji se jednostavno pravi i ne zahteva puno vremena:

Sastojci

  • 1 šolja brašna (može biti pšenično, speltino, heljdino ili neko drugo bezglutensko brašno)

  • 1 šolja Imlek Oaza biljnog napitka po izboru

  • 1 kašika biljnog ulja (maslinovo, suncokretovo ili kokosovo ulje)

  • 1 kašičica sirćeta ili limunovog soka

  • 1 kašičica praška za pecivo

  • Prstohvat soli

  • Dodaci po želji (ekstrakt vanile, cimet, šećer, itd.)


Priprema

    1. U velikoj posudi, pomešajte brašno, prašak za pecivo i so.

    2. Dodajte Imlek Oaza biljni napitak i biljno ulje u suve sastojke.

    3. Lagano promešajte sve sastojke dok ne dobijete glatku smesu bez grudvica.

    4. Na kraju, dodajte sirće ili limunov sok. Ova kiselina će reagovati sa praškom za pecivo i pomoći će palačinkama da budu mekše i vazdušastije.

    5. Ostavite smesu da odstoji nekoliko minuta kako bi se svi sastojci sjedinili i testo postalo malo gušće.

    6. Ugrejte tiganj na srednje jakoj vatri i dodajte malo biljnog ulja da se ne bi lepile.

    7. Kutlačom sipajte smesu na tiganj i pecite palačinke dok ne postanu zlatno smeđe sa obe strane.

    8. Ponovite postupak dok ne potrošite celu smesu.

    9. Saveti:

    1. Ako želite da vaše palačinke budu slađe, možete dodati malo šećera ili ekstrakta vanile u smesu.

    2. Da biste postigli savršeno meku teksturu, možete dodati malo više Imlek Oaza biljnog napitka u smesu.

    3. Kada sipate smesu na tiganj, možete je rasporediti kašikom kako biste dobili ravnomernu debljinu palačinki.

    4. Ako želite da palačinke budu bogatije proteinima, možete dodati malo proteinskog praha ili orašastih plodova u smesu.

    5. Da biste dodali dodatnu aromu, možete dodati malo cimeta, muskatnog oraščića ili kakao praha u smesu.

Prijatno!

Posne palačinke su sjajan izbor za doručak, užinu ili brz obrok kad god poželite nešto ukusno i lako za pripremu. Sa ovim jednostavnim receptom i savetima, možete napraviti savršene palačinke koje će zadovoljiti sve vaše ukuse i preferencije. Uživajte u pripremi i obroku!

Posne integralne palačinke – recept za zdrave posne palačinke

Posne integralne palačinke predstavljaju nešto zdraviju i nutritivno bogatiju varijantu klasičnog recepta. Pogodne su za sve koji žele da uživaju u ukusnom obroku, a istovremeno vode računa o svom zdravlju ili se pridržavaju posebne ishrane.

Sastojci:

  • 2 šolje integralnog brašna
  • 2 šolje Imlek Oaza biljnog napitka po izboru
  • 2 kašike smeđeg šećera (ili drugog zaslađivača po želji)
  • 2 kašike ulja (najbolje kokosovog ili suncokretovog)
  • Prstohvat soli
  • 1 kašičica ekstrakta vanile (opciono)
  • Biljno ulje za prženje

Priprema:

  1. U većoj posudi pomešajte integralno brašno, smeđi šećer i prstohvat soli. Dobro promešajte sve sastojke kako biste osigurali ravnomernu distribuciju ukusa i teksture u testu.
  2. U drugoj posudi, umutite Imlek Oaza biljni napitak sa uljem i ekstraktom vanile. Postepeno dodajte ovu smesu u suve sastojke, neprestano mešajući kako biste dobili glatko testo bez grudvica.
  3. Stavite malo biljnog ulja na tiganj i zagrejte ga na srednje jakoj vatri. Pazite da tiganj bude dovoljno zagrejan pre nego što počnete sa pečenjem palačinki.
  4. Kada je tiganj dovoljno zagrejan, sipajte malu količinu testa na sredinu tiganja i ravnomerno rasporedite da dobijete željenu debljinu palačinke. Pecite palačinku sa jedne strane dok ne primetite da se po ivicama počinju stvarati mehurići, a zatim je okrenite i pecite sa druge strane dok ne postane zlatno smeđa.
  5. Ponavljajte postupak sve dok ne potrošite celo testo za palačinke. Po potrebi dodajte malo biljnog ulja na tiganj pre svake nove palačinke kako biste sprečili lepljenje.

Ovaj recept za posne integralne palačinke je jednostavan za pripremu i pruža izvrstan način da uživate u omiljenom jelu, a istovremeno se hranite zdravo i nutritivno. Slobodno eksperimentišite sa različitim prelivima i dodacima kako biste pronašli kombinaciju koja vam najviše odgovara. Uživajte u pripremi i obroku!

Testo za posne američke palačinke – vazdušasti užitak

Američke palačinke postale su jako popularna vrsta ove poslastice, a njihova posna varijanta nije ništa manje privlačna ljubiteljima slatkiša širom sveta. Vazdušaste i mekane, posne američke palačinke će oduševiti svakoga ko ih proba, a evo kako se one prave.

Sastojci:

  • 125 grama brašna
  • 2 kašike šećera u prahu
  • 1kašičica praška za pecivo
  • 1 kašičica vanilin-šećera
  • 150 ml Imlek Oaza biljnog napitka

Priprema:

  1. U jednoj posudi posudi pomešajte brašno, šećer u prahu, prašak za pecivo, vanilin-šećer i so.
  2. U tu mešavinu dolijte Imlek Oaza biljni napitak i mešajte dok smesa ne postane glatka i bez grumuljica.
  3. Iz činije kašikom odvajajte smesu i stavljajte na prethodno zagrejano ulje u tiganju. Za jednu palačinku će vam trebati 2 kašike smese, a sa svake strane je pržite oko jednog minuta.
  4. Ponavljajte postupak dok ne potrošite svu smesu, a ukoliko je neophodno, dodajte još ulja na tiganj.

Posne američke palačinke pružaju savršenu kombinaciju mekoće i slatkoće koja će sigurno zadovoljiti vaše čulo ukusa. Uživajte u ovom neodoljivom obroku koji će sigurno postati omiljeni deo vašeg jelovnika!

Ideje za fil za posne palačinke

Posne palačinke mogu biti odličan izbor za doručak, užinu ili desert, a uz raznolike filove mogu se pretvoriti u pravu gozbu za sva čula. U nastavku ćemo vam predstaviti nekoliko fantastičnih ideja za filove za slatke i slane posne palačinke koje možete isprobati i uživati u njihovom neodoljivom ukusu.

  • Kremasti avokado fil – avokado je poznat po svojoj kremastoj teksturi i bogatom ukusu, što ga čini savršenim sastojkom za filovanje posnih palačinki. Za pripremu ovog fila potrebno je samo nekoliko sastojaka: zreli avokado, malo limunovog soka, so i biber po ukusu. Avokado izgnječite viljuškom, dodajte limunov sok, so i biber, i sve dobro izmešajte dok ne dobijete glatku smesu.
  • Voćni fil sa bobičastim voćem – bobičasto voće poput jagoda, malina, borovnica i kupina idealno je za pravljenje osvežavajućeg i slatkog fila. Samo izgnječite odabrano voće viljuškom, dodajte malo agava sirupa ili drugog zaslađivača po želji i fil je spreman.
  • Kokos i čokoladni fil – ova kombinacija kokosa i čokolade osvojiće srca ljubitelja slatkiša širom sveta. Za pripremu ovog fila potrebno je samo kokosovo mleko, kakao prah, agava sirup i malo ekstrakta vanile. Sve sastojke sjedinite u blenderu dok ne dobijete glatku smesu, a zatim je premažite preko svoje posne palačinke i uživajte u neodoljivom ukusu kokosa i čokolade.
  • Humus sa povrćem – humus je popularan namaz od leblebija koji je bogat proteinima i vlaknima, što ga čini odličnim izborom za filovanje posnih palačinki. Za pripremu humus fila potrebne su samo kuvane ili leblebije iz konzerve, sok od limuna, maslinovo ulje, beli luk i malo soli i bibera. Sve sastojke stavite u blender i blendajte dok ne dobijete glatku smesu. Zatim filujte palačinke ovim humusom i dodajte omiljeno povrće poput paradajza, krastavca, paprike i maslina.
  • Tofu i spanać fil – tofu je odlična zamena za meso zbog svoje visoke nutritivne vrednosti i bogatstva proteina, dok je spanać poznat po svom visokom sadržaju gvožđa i drugih hranljivih materija. Za pripremu ovog fila potrebno je izgnječiti tofu, dodati kuvani i iseckani spanać, malo belog luka, soli i bibera, i sve dobro izmešati. Ovaj fil će vašim posnim palačinkama dodati pun ukus i hranljive sastojke, čineći ih savršenim izborom za obrok ili zdravu užinu na poslu.
  • Jagoda i badem fil – kombinacija slatkih jagoda i hrskavih badema stvara neodoljiv fil za posne palačinke. Za pripremu ovog fila potrebno je izgnječiti jagode, dodati bademovo brašno ili seckane bademe, malo agava sirupa i ekstrakta vanile i sve dobro izmešati.
  • Banana i kikiriki puter fil – banana i kikiriki puter čine savršenu kombinaciju za filovanje posnih palačinki, pružajući vam ukusnu i hranljivu poslasticu koja će vas zasititi i dati vam energiju za ceo dan. Za pripremu ovog fila potrebno je samo izgnječiti zrelu bananu, dodati kikiriki puter i malo agava sirupa ili meda po ukusu i sve dobro izmešati.

Posne palačinke su fantastičan izbor za sve koji žele da uživaju u ukusnoj i zdravoj hrani, a uz ove fantastične ideje za filove možete uneti raznovrsnost i kreativnost u svoj jelovnik. Isprobajte naše recepte i uživajte u neodoljivom ukusu posnih palačinki sa fantastičnim filovima!

Podelite ovaj tekst:

Upišite ovde

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Scroll to Top

Koristimo kolačiće za upravljanje korisničkim iskustvom, prikazivanje personalizovanog sadržaja i postizanje poslovnih ciljeva kompanije Imlek.