Američke palačinke – recept za američke palačinke neodoljivog ukusa

Američke palačinke sa bananom
Sadržaj

Američke palačinke su osvojile svet fenomenalnim ukusom i mekanom teksturom.

Da ni ne govorimo o tome koliko lepo izgledaju!

A tek miris…

One su među onim jelima koja mirišu na nedeljna jutra, tople porodične trenutke i najšire osmehe.

Za razliku od standardnih palačinki, njihovo testo je deblje i vazdušastije, pa nepcima pružaju sasvim drugu vrstu užitka i zadovoljstva.

I mi ih zbog svega toga obožavamo!

Tu smo da vas ispratimo na putu ka prvim savršenim američkim palačinkama, fenomenalnim receptom koju smo za vas pripremili, a i lično isprobali!

I obećavamo – biće najlepše koje ste probali!

Porcije američkih palačinki i kafe na stolu

Američke palačinke recept – kako se prave najmekše američke palačinke?

Zbog velike popularnosti, recepti za američke palačinke danas se broje stotinama, ako ne i hiljadama… Mi smo za vas izdvojili onaj osnovni recept (ujedno i najbolji) i još jedan – recept za američke palačinke sa jogurtom, koje daju sasvim drugačiji, a jednako lep ukus ovoj poslastici.

Prvo vam predstavljamo klasični recept za američke palačinke. Uz njega ćete uvek znati kako se prave američke palačinke, a sa novim sastojcima i ukusima moći da eksperimentišete po želji.

Brze američke palačinke po tradicionalnom receptu

Pred vama je osnovni recept za američke palačinke za 4 porcije:

  • 135 g brašna – koristite klasično belo brašno, isto kao i za druge poslastice;
  • 1 kašičica praška za pecivo – ne zaboravite da stavite prašak za pecivo! Ovo je ključan sastojak kako bi one bile vazdušaste. Samo jedna kesica biće dovoljna za nekoliko tura američkih palačinki;
  • 2 kašike šećera – treba vam običan beli šećer. On je zadužen za slatkoću, ali i za teksturu palačinki;
  • ½ kašičice soli – prstohvat soli je obavezan u svakom slatkom receptu!
  • 130 ml Moja Kravica mleka sa 2,8% masti – ovo je ključan tečni sastojak, koji spaja sve druge, a pritom ukus palačinki čini bogatijim;
  • 2 kašike otopljenog Moja Kravica maslaca – obogaćuje ukus, teksturu čini manje suvom, a istovremeno daje blago orašastu aromu;
  • 1 veliko ili 2 manja jaja – ona su zadužena za sočne zalogaje i žutu boju američkih palačinki. Za pufnastije palačinke, koristite jaja sobne temperature.

Priprema američih palačinki:

  1. Da biste dobili testo za palačinke, pomešajte brašno, prašak za pecivo, so i šećer u velikoj činiji;
  2. Vlažne sastojke sjedinite u drugoj: mleko, jaja i topljeni maslac. Dobro promešajte;
  3. Sipajte smesu sa vlažnim sastojcima u onu sa suvim i koristeći se viljuškom, lupajte smesu dok ne b ude potpuno sjedinjena i glatka, bez mehurića. Ostavite smesu da stoji nekoliko minuta;
  4. Zagrejte tiganj za palačinke ili bilo koji sa nelepljivom površinom, na srednjoj temperaturi. Podmažite sa malo Moja Kravica maslaca. Kada se maslac otopi, kutlačom sipajte smesu za prvu palačinku. Videćete, čineće vam se baš gusto ali tako i treba da bude. Sačekajte dok palačinka ne počne da raste i da se blago penuša, a onda je okrenite na drugu stranu;
  5. Znaćete da je palačinka spremna kada korice budu zlatne boje, a ona naraste oko 1 ½ cm debljine;
  6. Ponavljajte postupak dok ne iskoristite celu smesu.
  7. Servirajte sa javorovim sirupom i dodatkom putera, ako želite.

Ukoliko ste ljubitelj klasika u svetu slatkiša i to važi i za američke palačinke recept koji ste iznad pročitali je savršen za vas. Dovoljno jednostavan, a ipak rezultuje najukusnijom poslasticom koju možete zamisliti!

Najbolji recept za američke palačinke sa jogurtom

Sastojci:

  • 2 jaja;
  • 2 kašike šećera;
  • 2 šolje Moja Kravica jogurta;
  • 2 šolje brašna;
  • 2 kašičice praška za pecivo;
  • 1 kašičica sode bikarbone.
  • Vanilin šećer 1 kesica.

Priprema američkih palačinki sa jogurtom:

  1. Baš kao i kod klasičnih američkih palačinki, treba sjediniti sve suve sastojke u jednoj, a sve vlažne sastojke u drugoj posudi;
  2. Zatim vlažne presuti u suve, dobro umutiti i ostaviti da odstoji par minuta;
  3. Na tihoj vatri i na tiganju za palačinke premazanim sa malo Moja Kravica maslaca, sipati kutlaču smese i peći sa svake strane po nekoliko minuta dok palačinka ne na raste i ne dobije zlatnu koricu;
  4. Ponavljati postupak dok se ne potroši smesa za američke palačinke.

Dodatni saveti za najbolje američke palačinke

  • Jaja treba da budu na sobnoj temperaturi kada se dodaju u smesu;
  • Nemojte previše mešati maslac – kada dodajete vlažne u suve sastojke mešajte smesu za palačinke samo dok se sastojci ne sjedine, ne više od toga;
  • Uvek ih pecite na srednjoj temperaturi, nikada na jakoj, nikada na jakoj. Takođe, sve vreme treba da bude ista temperatura, odnosno da se ne snižava niti pojačava tokom celog procesa;
  • Stavite prvu palačinku na vreo tiganj zagrejan na srednjoj temperaturi, ukoliko želite da i prva palačinka ispadne savršena kao i sve ostale;
  • Naučite kada je pravi trenutak da okrenete palačinku – ne žurite. Znaćete da je pravo vreme da okrenete palačinku kada počnu da se pojavljuju mehurići na njenom gornjem delu;
  • Uvek pustite da smesa za palačinke odstoji barem 5 minuta pre nego počnete da ih pečete.

Američke palačinke naslagane jedna na drugu sa šećerom u prahu na vrhu

Koji su najbolji prelivi i filovi za američke palačinke?

Prelivi su sjajan dodatak koji podiže ukus, ali i vizualni doživljaj. Oni se kreću od slatkih i voćnih, do bogatih i čokoladnih, pružajući širok spektar opcija za zadovoljenje različitih ukusa i želja.

Slatki prelivi, kao što su: javorov sirup, med, voćni kompoti ili slatki voćni džemovi, dodaju prirodnu slatkoću i osveženje uz svaku zalogaj palačinke. Voćni prelivi, među kojima su: jagoda, borovnica, malina, kajsije ili breskve, pružaju svežinu i harmonično se kombinuju sa sočnim teksturama palačinki.
Sa druge strane, za one koji vole intenzivnije ukuse, tu su i prelivi poput čokoladnih umaka, karamel sosa ili putera od kikirikija.

Ovi prelivi dodaju bogatstvo i kremastu teksturu, stvarajući raskošan spoj sa mekoćom američkih palačinki. Neki egzotičniji prelivi mogu uključivati kombinacije različitih sastojaka, poput slanih i slatkih elemenata. Na primer, u Americi se često kombinuje pržena slaninica sa javorovim sirupom ili palačinke prelivene voćnim umakom sa dodatkom pečenih orašastih plodova.

Bilo da preferirate klasične ukuse ili eksperimentišete sa neobičnim kombinacijama, prelivi će dodati dimenziju dimenziju raznolikosti i kreativnosti ovom desertu, čineći svaki obrok posebnim i nezaboravnim!

Evo nekoliko naših predloga za prelive i filovanje američkih palačinki.

Američke palačinke sa javorovim sirupom

Pravi su klasik i pandan domaćim palačinkama sa medom i orasima.

Vazdušastost američkih palačinki doprinosi da upiju javorov sirup, što nepcima daje izvanredno sočnu teksturu i još sočnije zalogaje. Tradicionalno, pored palačinki koje se prelivaju sirupom treba da stoji i komad putera, za premazivanje po želji, pa će vam Moja Kravica maslac odlično poslužiti i na ovom polju.

Zdrave američke palačinke sa svežim voćem

Uvek postoji opcija da palačinke zasladite i sa šakom svežih borovnica, komadićima breskvi, ili bananama. Verujte, ovo zna da zadovolji jednako kao i najslađi džem, jer su palačinke već slatke, vazdušaste i lepe! Ako ove palačinke napravite i sa nekim integralnim brašnom i braon šećerom, a zatim ukrasite svežim voćkama, mogu da postanu pravi zdravi doručak ili zdrava i slatka večera!

Čoko-čips sa palačinkama

Komadići čokolade mogu se staviti i u smesu, a zatim peći sa palačinkama, a mogu se i posuti preko palačinki, najbolje dok su još vruće – tako će se neki od njih istopiti, a neki ostati hrskavi. Savršen dezert!

Dekoracija američkih palačnih – skladno prilici

Kada ih poređate na tanjiru, jednu na drugu, one izgledaju potpuno neodoljivo.

Ali naravno da daju mnogo prostora za dodatno dekorisanje i ulepšavanje. Posebno skladno prilici za koju ih pravite.

Amerikanci ih vrlo često jedu za doručak, ali za nas su one više egzotika nego standardni obrok, dok se palačinke na tradicionalan način pripremaju kao uobičajena poslastica. Ako želite da tako i ostane – pravite ih u specijalnim prilikama i dekorišite u skladu sa njima.

Na primer, spremite ih da obradujete drugaricu za položen ispit ili unapređenje na poslu, drugu polovinu počastite njima umesto tortom za Dan zaljubljenih, ili prosto – sebi i svojim dragim ljudima ulepšajte još jedan dosadan dan!

Igrajte se sa dekoracijom.

Ako ovu poslasticu pravite za Dan zaljubljenih, obavezno nabavite ukrase za slatkiše u obliku srca i pospite ih. Ako ih dekorišete za drugaricu, stavite oko njih šarene mrvice za kolače, a po sredini stavite šlag.

Budite kreativni i koristite ih kao svoje platno.

Podelite ovaj tekst:

Upišite ovde

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Scroll to Top

Koristimo kolačiće za upravljanje korisničkim iskustvom, prikazivanje personalizovanog sadržaja i postizanje poslovnih ciljeva kompanije Imlek.