Posne krofne recepti – jednostavna i omiljena poslastica svih generacija

Sadržaj

Posne krofne su jedno od onih koje gotovo svi prepoznaju i s radošću dočekuju na stolu. Njihova istorija seže vekovima unazad – prvi zapisi o nekoj vrsti krofni potiču još iz Starog Rima, gde su se pržile kuglice testa u ulju i zatim premazivale medom. Tokom srednjeg veka, krofne su se proširile Evropom, a današnji oblik kakav poznajemo razvijen je u Nemačkoj i Austriji. U Srbiji i regionu, one su već decenijama nezaobilazna poslastica u mnogim domaćinstvima – najčešće se spremaju za vreme posta, ili kada jednostavno želimo da zasladimo dan.

Za posne krofne recepti su posebna varijacija krofni, prilagođena onima koji poste, ali i svima koji žele da uživaju u nečemu laganijem,. Uprkos izostanku klasičnih sastojaka, jednako su mekane, vazdušaste i mirisne kao i tradicionalne. Mogu se pržiti u ulju ili peći u rerni, a pune se džemom, posnim kremom ili se jednostavno pospu šećerom u prahu.

Ljudi i dalje s radošću spremaju krofne posne jer su jednostavne, brzo gotove i uvek uspeju – a pritom ih i odrasli. U vreme posta predstavljaju savršenu zamenu za slatkiše, a van posta često se prave i zato što su ukusne i lagane. Zanimljiva činjenica je da u nekim evropskim zemljama se tradicionalno prave uoči velikih praznika, poput poklada, kao simbol radosti i slatkog života.

One su više od običnog slatkog peciva – one su simbol. Jednostavne su, a opet tako posebne. Prava poslastica koja nikada ne izlazi iz mode.

Brze posne krofne – recept za neodoljive posne krofne sa džemom

Posne krofne su savršena poslastica za sve koji poste, ali i za one koji jednostavno vole lagane i ukusne kolače bez mlečnih proizvoda i jaja. One su mekane, vazdušaste i jednostavne za pripremu. Idealne su kada vam dođu nenajavljeni gosti, jer se brzo prave i svi ih vole – posebno kada ih napunite džemom, čokoladom ili čak poslužite uz slane dodatke poput ajvara ili biljnog namaza. Bilo da ih volite u slatkoj ili slanoj varijanti, klasične ili posne mini krofnice će vas osvojiti na prvi zalogaj!

Sastojci

  • 500 g brašna (mekog, tip 400)

  • 250 ml Imlek Oaza biljnog napitka od badema

  • 1 kesica suvog kvasca (7 g)

  • 3 kašike šećera

  • 1 kašičica vanilin šećera

  • 1/2 kašičice soli

  • 50 ml ulja

  • Rendana kora jednog limuna (opciono)

  • Ulje za prženje (suncokretovo)


Priprema

    1. U manjoj činiji zagrejte Imlek Oaza biljni napitak od badema (ne vruće).

    2. Dodajte šećer i kvasac, promešajte i ostavite da odstoji 5–10 minuta dok se ne zapeni.

    3. U velikoj posudi pomešajte brašno, vanilin šećer, so i po želji rendanu koru limuna.

    4. Dodajte aktivirani kvasac, ulje i zamesite mekano i elastično ludo testo.

    5. Mesite testo oko 5–7 minuta, po potrebi dodajte još malo brašna ako se lepi za ruke.

    6. Pokrijte testo kuhinjskom krpom i ostavite da naraste na toplom mestu 45–60 minuta, dok ne udvostruči volumen.

    7. Ukoliko ne znate kako se pravi testo pogledajte detalje, a kada testo naraste, prebacite ga na pobrašnjenu radnu površinu.

    8. Razvucite ga oklagijom na debljinu od oko 1–1,5 cm.

    9. Čašom ili modlom izrežite krugove i poređajte ih na pobrašnjenu površinu. Pokrijte ih i ostavite da odstoje još 15–20 minuta.

    10. U dubljoj šerpi zagrejte ulje (testirajte sa malim komadom testa – treba da odmah zapeni).

    11. Spuštajte ih pažljivo u vrelo ulje. Pržite ih s obe strane dok ne postanu zlatno-smeđe, oko 1 minut po strani.

    12. Vadite ih šupljom kašikom i stavljajte na papirne ubruse da upiju višak ulja.

    13. Kada pravite posne krofne recept možete prilagođavati po ukusu, pa ih možete posuti šećerom u prahu ili puniti džemom, posnim kremom ili marmeladom.

    14. Za slanu verziju, služite ih uz biljne namaze, ajvar ili masline.

Posne krofnice za rođendan ili za svaki dan, nije ni važno, uvek ih možete spremati kada postite. Bilo da ih volite punjene ili prazne, slatke ili slane – one su uvek dobar izbor koji svi rado jedu. Za dodatnu aromu u testo možete dodati prstohvat cimeta ili nekoliko kapi ruma. Najukusnije su dok su još tople, ali ostaju mekane i sledećeg dana ako ih čuvate pokrivene.

Recept za posne krofne iz rerne

Savršena su poslastica za vreme posta, ali i za sve koji žele da uživaju u laganom, a ukusnom desertu bez prženja i viška ulja. Mekane, mirisne i nežne, odličan su izbor kada poželite nešto slatko, a brzo i jednostavno za pripremu. Možete ih puniti džemom, posnim kremom, posuti šećerom u prahu ili ih poslužiti kao slanu varijantu uz posne namaze – izbor je na vama!

Sastojci:

  • 500 g brašna
  • 250 ml Imlek Oaza biljnog napitka od badema
  • 1 kesica suvog kvasca (7 g)
  • 3 kašike šećera
  • 1 kašičica vanilin šećera
  • 1/2 kašičice soli
  • 50 ml ulja
  • Rendan korica jednog limuna (opciono)
  • Džem, marmelada, posni krem – za punjenje po želji
  • Šećer u prahu – za posipanje

Priprema:

  • U mlaki Imlek Oaza biljni napitak od badema dodajte šećer i suvi kvasac. Promešajte i ostavite da stoji 10-ak minuta dok se ne zapeni.
  • U veću posudu sipajte brašno, dodajte so, vanilicu i koricu limuna ako koristite.
  • Dodajte nadošli kvasac i ulje, pa zamesite glatko, mekano testo. Po potrebi, dodajte još malo brašna ako je testo previše lepljivo.
  • Mesite testo 5–7 minuta dok ne postane elastično.
  • Pokrijte testo krpom i ostavite da naraste na toplom mestu oko 1 sat, dok ne udvostruči volumen.
  • Kada testo naraste, prebacite ga na pobrašnjenu radnu površinu.
  • Razvucite ga oklagijom na debljinu od oko 1,5 cm.
  • Modlom ili čašom vadite krugove i ređajte ih na pleh obložen papirom za pečenje.
  • Ostavite ih još 15–20 minuta da odstoje, pokrivene krpom.
  • Rernu zagrejte na 180°C.
  • Po želji, možete ih premazati Imlek Oaza biljnim napitkom od badema za sjajniju koricu.
  • Pecite 15–20 minuta, dok ne dobiju lepu zlatno-žutu boju.
  • Kada su ispečene, izvadite ih i ostavite da se malo prohlade.
  • Po želji, u sredinu svake špricem ubacite malo džema, marmelade ili posnog krema.
  • Koristite džem od kajsije, šljiva ili malina – savršeno se slaže sa testom.
  • Pospite ih šećerom u prahu ili ih ostavite neutralne za slanu verziju.
  • Za slanu verziju ostavite testo bez vanilin šećera i korice limuna, i poslužite uz ajvar, humus ili druge posne namaze.

Posne krofne iz rerne su odličan izbor kada želite zdraviju verziju omiljene poslastice, bez prženja i viška masnoće. Mekane, mirisne i prilagodljive – biće rado viđene na svakoj trpezi, bilo da ih služite kao doručak, dezert ili užinu za vreme posta. Ukoliko ste ljubitelj krofni, sigurno vas zanima i kako se prave princes krofne, pa isprobajte i taj recept.

Ovo pecivo je savršen primer kako jednostavan recept može postati omiljena poslastica u svakom domu. Bilo da ih punite džemom, posnim kremom ili poslužite uz prah šećer i šolju Imlek Oaza biljnog napitka, one su desert koji svi vole. Posebno su dragocene tokom posta, jer lepo zasite i zaslade.

Upravo ta svestranost i jednostavnost ih čine nezaobilaznim delom svake posne trpeze. Bilo da ih pravite pržene ili pečene u rerni, sa klasičnim ili modernim punjenjem, ovaj recept je idealan za sve prilike, od svakodnevnog deserta do posebnih dana kada želite da zasladite sebe i svoje najbliže. Osim što su ukusne, one su i vrlo praktične jer se prave od sastojaka koje gotovo uvek imamo kod kuće.

Ako vam se dopao ovaj recept i ako ste u potrazi za još ukusnih i jednostavnih posnih poslastica, pogledajte i ostale recepte kao što su posne pogačice sa kikirikijem ili posne palačinke. Tu su i drugi provereni recepti za posne kolače, torte, keksiće i druge slatke i slane zalogaje koji će obogatiti vašu trpezu tokom posta – i van njega.

Uživajte u pripremi, i neka vam svaki zalogaj bude pun ljubavi i dobrog ukusa. A naročito kad miriše na sveže posne krofne!

Podelite ovaj tekst:

Upišite ovde

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Scroll to Top

Koristimo kolačiće za upravljanje korisničkim iskustvom, prikazivanje personalizovanog sadržaja i postizanje poslovnih ciljeva kompanije Imlek.