Ludo testo recept – saveti za pripremu najlepšeg ludog testa

Ludo testo.
Sadržaj

Ludo testo za sve vrste peciva je postalo prava zvezda među receptima za domaća peciva zahvaljujući svojoj jednostavnosti, svestranosti i mogućnosti da dugo stoji u frižideru bez gubitka kvaliteta. Ludo testo za sva peciva kao što su pice, mekike, krofne, tortilje i kiflice, osvojilo je srca domaćica širom sveta. Njegova tajna leži u kombinaciji sastojaka koja omogućava da testo bude savršeno mekano i ukusno, bilo da se koristi za slatke ili slane varijante.

Savršen je izbor za sve prilike, od prazničnih trpeza i rođendanskih proslava do svakodnevnih užitaka u domaćim pecivima. U nastavku ćete pronaći ne samo recepte za peciva od ludog testa, već i korisne savete kako da ga pripremite na najbolji mogući način.

Ludo testo iz frižidera

Ludo testo iz frižidera je pravi spas za sve ljubitelje domaćih peciva. Ovaj univerzalni recept za ludo testo omogućava vam da unapred pripremite smesu koja može stajati u frižideru nekoliko dana, a da pri tom zadrži svežinu i mekoću. Bilo da vam je potrebno ludo testo za mekike, pica pitice, ili neko drugo za slatke krofne, ili čak tortilje, ovo je idealno za sve prilike. Njegova praktičnost i jednostavnost čine ga omiljenim izborom za sve domaćice, a rezultat su ukusna i mekana peciva koja svi obožavaju. Svako ko isproba ovaj recept sigurno će ga dodati među svoje omiljene!

Sastojci


Priprema

    1. U 200 ml mlakog Moja Kravica mleka dodajte izmrvljeni kvasac i kašičicu šećera. Promešajte i ostavite na toplom mestu 10-15 minuta dok se ne zapeni.

    2. U velikoj posudi prosejte brašno i pomešajte ga s praškom za pecivo i solju.

    3. U sredini napravite udubljenje i dodajte nadošli kvasac, preostalo mlako Moja Kravica mleko, Moja Kravica jogurt, ulje i blago umućena jaja.

    4. Mešajte sastojke dok ne dobijete glatko i elastično testo. Ako je potrebno, dodajte još malo brašna da ne bude lepljivo.

    5. Oblikujte ga u loptu i premažite ga s malo ulja kako se ne bi stvorila korica.

    6. Stavite ga u plastičnu kesu ili posudu s poklopcem, istisnite višak vazduha i zatvorite.

    7. Ostavite ga u frižideru najmanje 4 sata, a najbolje preko noći. Može stajati u frižideru do 7 dana.

    8. Kada želite da koristite testo, izvadite potrebnu količinu i ostavite je na sobnoj temperaturi 15-20 minuta.

    9. Oblikujte peciva po želji (kiflice, pogačice, lepinje) i ostavite ih da narastu na toplom mestu oko 30 minuta.

    10. Pecite u prethodno zagrejanoj rerni na 200°C dok ne dobiju zlatno-smeđu boju.

Izuzetno je praktično za domaćice koje žele da uvek imaju spremnu smesu za brzu pripremu raznih peciva. Njegova mekoća i ukusnost oduševiće vas i vaše goste. Jednostavno je za pripremu. Prateći korake i količine iz recepta, možete brzo i lako pripremiti razne poslastice i slana peciva kao što su kiflice, krofne, domaći hleb, tortilje, pa čak i savršenu podlogu za picu. Isprobajte ovo testo, i sigurno ćete ga zavoleti kao neizostavni deo svoje kuhinje!

Recept za ludo testo sa suvim kvascem – ukusno i mekano

Ovo je pravi hit među receptima za domaća peciva. Ova jednostavna, a izuzetno praktična verzija ludog testa omogućava vam da sa lakoćom pripremite različita peciva – od mekanih kiflica, ukusnih pica pita, sočnih krofni, do mirisnih pogačica. Suvi kvasac u ovom receptu olakšava pripremu, a sve ostaje sveže i savršeno mekano, čak i nakon nekoliko dana u frižideru. Svako ko isproba ovo testo oduševiće se njegovom univerzalnošću i ukusom, zbog čega će sigurno postati nezamenjivi deo vaše kuhinjske rutine!

Sastojci:

Priprema:

  1. U velikoj posudi pomešajte brašno, suvi kvasac, prašak za pecivo i so. Suvi kvasac možete direktno dodati u brašno, što štedi vreme u odnosu na svež kvasac.
  2. Napravite udubljenje u sredini brašna i dodajte Moja Kravica jogurt, mlako Moja Kravica mleko, ulje, jaja i šećer.
  3. Lagano mešajte sastojke dok se ne počnu povezivati, a zatim nastavite sa mešenjem dok ne dobijete glatko, mekano i elastično testo. Mesite ga oko 5-10 minuta da bi se razvila struktura glutena i da bi postalo podatno.
  4. Oblikujte ga u loptu i premažite ga s malo ulja kako biste sprečili stvaranje korice.
  5. Stavite ga u veliku plastičnu kesu ili posudu s poklopcem, istisnite višak vazduha i zatvorite.
  6. Ostavite u frižideru najmanje 4 sata pre upotrebe. Može stajati u frižideru do 7 dana, a što duže stoji, postaje aromatičnije.
  7. Kada želite da koristite testo, izvadite potrebnu količinu i ostavite je na sobnoj temperaturi 15-20 minuta pre oblikovanja.
  8. Oblikujte ga po želji u kiflice, pogačice, lepinje ili ga razvucite za podlogu za picu.
  9. Peciva od ovog testa pecite u prethodno zagrejanoj rerni na 200°C dok ne dobiju zlatno-smeđu boju, oko 15-20 minuta, u zavisnosti od veličine peciva.

Testo za picu.

 

Ukoliko želite da pripremite ludo testo recept sa suvim kvascem je zaista neizostavan za sve ljubitelje domaćih peciva. Prateći tačne mere i korake iz recepta, dobićete savršeno mekano i ukusno testo koje je izuzetno jednostavno za pripremu, a pruža beskrajne mogućnosti za pripremu.

Dodatni saveti – evo kako se pravi ludo testo za sve vrste peciva za tili čas!

Priprema savršenog ludog testa može biti prava umetnost. Iako je veoma popularno zbog svoje jednostavnosti i fleksibilnosti, postoji nekoliko trikova koji mogu značajno unaprediti njegovu teksturu i ukus. Ako želite da bude mekano, elastično i savršeno za pripremu različitih peciva, ovi saveti su sve što vam treba. U nastavku vam dajemo nekoliko saveta koji će vam pomoći da svaki put napravite savršeno ludo testo.

Pripremite kvasac pravilno za ludo testo za picu

Kvasac je ključan za dobar rast testa. Kada koristite suvi kvasac, važno je da ga stavite u mlaku tečnost s malo šećera pre nego što ga dodate u brašno. Tako ćete osigurati da kvasac pravilno proradi i da smesa lepo naraste. Ukoliko koristite svež kvasac, obavezno ga rastvorite u mlakom mleku ili vodi, uz dodatak kašičice šećera, i ostavite da se zapeni.

Koristite sobnu temperaturu za sve sastojke

Hladni sastojci mogu usporiti rast kvasca, pa je najbolje da svi sastojci (jaja, mleko, jogurt) budu na sobnoj temperaturi pre nego što ih dodate u testo, a isti savet je koristan i kada pripremate univerzalno testo. Ovo će pomoći da se smesa brže digne i postane mekano i elastično.

Dodajte ulje ili maslac za elastičnost

Ulje ili Moja Kravica maslac daju testu dodatnu mekoću i čine ga lakšim za rukovanje. Ako pravite za slatka peciva, koristite maslac za bogatiji ukus, a za slana peciva možete koristiti ulje. Oko 100 ml ulja ili 50-100 g maslaca obično je dovoljno za 1 kg brašna.

Ostavite ludo testo sa jogurtom da odstoji

Iako za ludo testo recept i pripremljeno testo može odmah da se koristi za sva paciva, najbolje rezultate ćete dobiti ako ono odstoji nekoliko sati u frižideru. Ostavite ga najmanje 4 sata, a najbolje preko noći. Ovo odmaranje će omogućiti da kvasac polako radi, što će poboljšati teksturu i ukus testa.

Pravite testo u dve faze

Prvu fazu zamesite sve sastojke, a zatim pustite testo da odmori. Nakon što je testo odmorilo u frižideru, pre upotrebe ga izvadite, premesite i ostavite na sobnoj temperaturi oko 15-20 minuta. Ovo će mu omogućiti da postane fleksibilnije i lakše za oblikovanje.

Oblikujte testo dok je još hladno

Hladno testo je lakše za oblikovanje, posebno ako radite sa masnijim sastojcima kao što su Moja Kravica maslac i jaja. Kada izvadite testo iz frižidera, koristite ga dok je još hladno, što će omogućiti preciznije oblikovanje peciva, krofni, kiflica i pogačica.

Pecite na visokoj temperaturi za najbolje rezultate

Peciva od ludog testa se najbolje peku na 200-220°C, što im omogućava da brzo narastu i zadrže vlažnost iznutra dok postanu hrskava spolja. Ovo važi za većinu peciva, poput kiflica, krofni i lepinja. Ako koristite ludo testo za picu, pecite je na još višoj temperaturi (230-250°C) kako bi kora postala savršeno hrskava.

Primena ovih saveta pomoći će vam da dobijete savršeno mekano, ukusno i fleksibilno ludo testo koje možete koristiti za razne vrste peciva.

Ludo testo je zaista jedinstveno zbog svoje svestranosti, jednostavnosti pripreme i mogućnosti da uvek imate sveže testo spremno za upotrebu. Uz prave recepte i korisne savete, možete savladati sve tajne ovog fantastičnog testa i postići savršene rezultate svaki put.Nadamo se da će vam ovi recepti i saveti pomoći da postignete mekano, ukusno testo koje će postati osnovni deo vaših kulinarskih avantura!

Podelite ovaj tekst:

Upišite ovde

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Scroll to Top

Koristimo kolačiće za upravljanje korisničkim iskustvom, prikazivanje personalizovanog sadržaja i postizanje poslovnih ciljeva kompanije Imlek.