Posne pogačice sa kikirikijem – recepti za ukusne i brze posne pogačice

  • 12
    Osoba/porcija
  • 70 minuta
    Vreme spremanja
  • srednja
    Težina recepta
Sadržaj

U moru tradicionalnih recepata, posne slane pogačice sa kikirikijem, kao i njihova slatka varijanta predstavljaju osvežavajuću inovaciju. One nisu samo ukusne već i prilagođene svima koji preferiraju posnu ishranu.

Brze posne pogačice sa kikirikijem su savršen izbor za razne prilike – od porodičnih okupljanja do poslovnih događaja. U nastavku ovog teksta ćemo vam predstaviti nekoliko jednostavnih recepata za ove pogačice koje će oduševiti vaše čulo ukusa. Ove pogačice se svima dopadaju zbog neodoljive hrskavosti testa, a kada se u njih doda i omiljeni Imlek Oaza biljni napitak ili biljno mleko kako ga često nazivaju, uživanje za nepce je zagarantovano!

Vazdušaste posne pogačice sa kikirikijem

Posne pogačice su omiljeni specijalitet koji se često konzumira tokom postova ili za one koji se pridržavaju vegetarijanske ishrane. Bez obzira na vaše kulinarske veštine, priprema posnih pogačica sa kikirikijem je jednostavna i zahteva samo nekoliko osnovnih sastojaka.

Sastojci

  • Za testo:

  • 1kg mekog brašna (možete kombinovati sa speltinim brašnom),

  • 40g svežeg kvasca,

  • 300ml toplog Imlek biljnog napitka,

  • 400ml tople vode,

  • 1 kašika smeđeg šećera,

  • 1 kašičica himalajske soli.

  • Za kikiriki fil:

  • 300g neslanog i nemasnog pečenog kikirikija (blanširanog),

  • 130g posnog margarina,

  • himalajske soli i bibera po ukusu,

  • posni majonez za premazivanje i susam ili semenke za posipanje.


Priprema

  1. Svež kvasac, smeđi šećer i so umutiti u Imlek biljni napitak i pustiti kvasac da se aktivira tj. da zapeni.

  2. Napravite testo od brašna, nadošlog kvasca i mlake vode. Ostavite ga na toplom mestu dok se ne udvostruči.

  3. Sameljite kikiriki. Dodajte soli i bibera po želji i ne bojte se preterivanja jer će se ovi začini savršeno spojiti sa testom koje je slatkasto. Pomešajte mleveni kikiriki sa margarinom kako biste dobili homogeni namaz.

  4. Kada je testo naraslo do željene visine, stavite ga na pobrašnjenu površinu. Razvijajte testo oklagijom tako da dobijete debljinu od oko 1 centimetra. Premažite testo začinjenim filom od kikirikija i margarina i presavijte ga poput pisma.

  5. Tako složeno testo za pogačice ostavite da odstoje oko 20 minuta, a zatim ga ponovo razvijte na 1 centimetar debljine i ponovo presavijte. Ponovite ovaj postupak još jednom, ali tako da ovaj put debljina bude oko 2 centimetra.

  6. Nakon toga, isecite testo na željene oblike – četvrtaste, trouglove, krugove.

  7. Ređajte pogačice u pleh na koji ste prethodno stavili papir za pečenje. Ostavite ih da narastu oko 45 minuta. Premažite pogačice posnim majonezom i pospite semenkama.

  8. Pecite ih u rerni prethodno zagrejanoj na 180-200°C dok ne porumene.

Ovaj recept je jednostavan i lak, a kao rezultat dobićete savršeno vazdušasto pecivo jedinstvene teksture. Ove brze posne pogačice sa kikirikijem idealne su za lagani doručak, zdravu užinu na poslu ili prilog uz ručak.

Posne pogačice sa kikirikijem – recept sa domaćim starterom

Domaći starter je idealan za sve vrste kiselog testa. Ove posne pogačice biće kremaste i sočne, a kikiriki fil će im dodati idealnu teksturu. Za ove pogačice trebaće vam nešto više pripreme jer će biti neophodno da unapred napravite starter za testo. Počnimo!

Šta je starter za testo i kako se pravi?

Starter za testo je ključan sastojak u procesu pripreme raznih vrsta testa, kao što su hleb, peciva i pica i služi kao zamena za kupovni kvasac. Starter se sporije aktivira od klasičnog kvasca te je i fermentacija testa sporija, što daje ovom testu specifičnu teksturu.

Upravo zato je važno znati kako napraviti starter za testo kod kuće. Sledite ove jednostavne korake kako biste stvorili sopstveni starter i unapredili ukus i teksturu vaših pekarskih proizvoda.

  1. Odaberite posudu – potrebna vam je staklena ili plastična posuda sa poklopcem koja može da se zatvori hermetički.
  2. Sastojci – za početak, treba vam brašno i voda. Možete koristiti pšenično, ražano ili speltino brašno.
  3. Priprema – u posudu sipajte 100 grama brašna i 100 ml vode. Dobro promešajte dok ne dobijete homogenu smesu.
  4. Hranjenje – ostavite smesu na sobnoj temperaturi, poklopljenu, 24 sata. Nakon toga, dodajte još 100 grama brašna i 100 ml vode, ponovo promešajte.
  5. Ponavljanje – ovaj postupak hranjenja ponavljajte svakih 24 sata tokom 5 do 7 dana, ili dok se ne primete mehurići i počne da miriše kiselo.

Sada kada imate vaš starter, možete se dati na spremanje mekanih pogačica!

Sastojci:

  • 40g startera iz frižidera
  • 80g brašna po izboru (preporučujemo pšenično + raženo)
  • 80g filtrirane vode

Za testo:

  • 200g nahranjenog, aktivnog startera
  • oko 500g mekog brašna
  • 150ml toplog Imlek biljnog napitka
  • 150ml tople vode
  • 1 kašika smeđeg šećera
  • 1 kašičica himalajske soli

Za kikiriki fil:

  • 200g neslanog i nemasnog pečenog kikirikja (blanširanog)
  • 130g posnog maslaca po izboru
  • himalajske soli i bibera po ukusu
  • posni majonez za premazivanje i susam ili semenke za posipanje

Priprema:

  1. Prethodne večeri, nahranite starter iz frižidera. Ovo možete uraditi i ranije ujutro, ukoliko je u vašem stanu toplo i znate da će starter brzo reagovati.
  2. Nadošli, duplirani starter pomešati sa ostalim sastojcima za testo. Testo treba da je glatko i da se ne lepi, pa po potrebi dodajte još brašna ili vode. Mesite testo oko 10 minuta, a zatim ga odložite u posudu, uvijte u kesu i pustite da narasta.
  3. Sameljite ili sitno iseckajte kikiriki i dodajte so i biber po ukusu.
  4. Pomešajte mleveni kikiriki sa margarinom dok ne dobijete homogenu smesu.
  5. Izvadite pokriveno testo koje je sada naraslo i izručite ga na pobrašnjenu površinu. Razvijajte testo oko 10 minuta do debljine od 1 centimetra.
  6. Tako razvijeno testo premažite filom od kikirikija i margarina i zatim presavijte poput pisma.
  7. Složeno testo ostaviti da odmara 1h, pa ga opet razviti na oko 1cm debljine, zatim presaviti i ostaviti opet da odmara oko 1h.
  8. Zatim to testo razvucite do debljine od oko 2 centimetra i secite na željene oblike.
  9. Pogačice poređajte na papir za pečenje, pokrijte krpom ili providnom folijom (da se ne suše) i ostavite da narastaju oko 2h.
  10. Premažite ih razmućenim veganskim majonezom i pospite semenkama po želji. To mogu biti susam, kim, suncokret ili neka mešavina po vašoj želji.
  11. Pecite ih u prethodno zagrejanoj rerni na 180-200°C, dok ne porumene.

Iako je za ove posne pogačice recept nešto komplikovaniji i zahteva malo više iskustva, ne dozvolite da vas to obeshrabri. Kada budete probali ove sočne pogačice koje se prosto tope u ustima.

Slatke posne pogačice sa kikirikijem

Za one koji vole slatke poslastice, postoji jednostavan način da prilagodite recept za posne pogačice sa kikirikijem i pretvorite ih u slatki delikates. Umesto dodavanja soli, možete u testo staviti malo smeđeg šećera ili javorovog sirupa kako biste postigli blagu slatkoću.

Takođe, umesto susama ili lana za posipanje, možete koristiti šećer u prahu ili cimet za dodatnu aromu i slatkoću.Ove slatke posne pogačice su odličan izbor za doručak ili desert, posebno ako ih poslužite uz voćni džem ili puter od kikirikija. Probajte ovu varijantu recepta i uživajte u ukusnom spoju slatkoće i kikirikija koji će sigurno zadovoljiti vaše slatke želje.

Sastojci:

  • 2 šolje brašna
  • 1/2 šolje mlevenog kikirikija
  • 1/4 šolje smeđeg šećera (može se prilagoditi prema ukusu)
  • 1/4 šolje biljnog ulja
  • 1/4 šolje vode
  • 1/4 šolje Imlek biljnog napitka
  • 1 kašičica praška za pecivo
  • Prstohvat soli
  • Šećer u prahu ili cimet za posipanje

Koraci pripreme:

Priprema testa:

  1. U većoj posudi, pomešajte brašno, mleveni kikiriki, smeđi šećer, prašak za pecivo i so.
  2. Dodajte biljno ulje i polako sipajte vodu i Imlek biljni napitak dok mesite testo. Trebalo bi da dobijete glatko i elastično testo. Ako je potrebno, dodajte još malo vode ili brašna kako biste postigli pravu teksturu.
  3. Ostavite testo da odstoji oko 15 minuta.

Oblikovanje pogačica:

  1. Nakon što je testo odstajalo, podelite ga na manje loptice.
  2. Svaku lopticu razvucite u oblik pogačice debljine oko 1 cm.

Pečenje:

  1. Premažite pleh sa malo biljnog ulja kako se pogačice ne bi zalepile.
  2. Poređajte pogačice na pleh.
  3. Po želji, pospite ih šećerom u prahu ili cimetom za dodatnu slatkoću i aromu.
  4. Pecite u prethodno zagrejanoj rerni na 180°C oko 15-20 minuta ili dok pogačice ne postanu zlatno smeđe boje.

Serviranje:

  1. Izvadite pogačice iz rerne i ostavite ih da se malo ohlade pre posluživanja.
  2. Poslužite ih kao ukusan doručak ili slatki desert uz omiljeni voćni džem ili krem od kikirikija.

Ove slatke posne pogačice sa kikirikijem su jednostavne za pripremu i pružiće vam savršenu kombinaciju slatkoće i kikirikija u svakom zalogaju. Uživajte u ovoj poslastici koja će sigurno oduševiti vaše čulo ukusa!

Saveti i trikovi za savršene posne pogačice

 

  • Ako želite da dodate više teksture i ukusa, možete u testo dodati i krupnije seckani kikiriki.
  • Prilikom oblikovanja pogačica, možete koristiti kalupe za preciznost ili jednostavno oblikovati pogačice rukama po želji.
  • Ovo je osnovni recept, ali možete eksperimentisati sa dodacima poput suvog voća, začina ili semena po vašem ukusu.
  • Pogačice se mogu čuvati u hermetički zatvorenoj posudi do nekoliko dana.

Posne pogačice sa kikirikijem su fantastičan izbor za sve koji žele da uživaju u ukusnom i zdravom posnom jelu. Ova jednostavna poslastica ne zahteva puno vremena ni truda, a rezultat su pogačice koje su hrskave spolja, a mekane iznutra, sa bogatim ukusom kikirikija koji će oduševiti vaše čulo ukusa. Iskoristite ove recepte za razne prilike i uživajte u ukusnim posnim poslasticama koje će sigurno postati omiljene u vašoj kuhinji.

Podelite ovaj tekst:

Upišite ovde

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Scroll to Top

Koristimo kolačiće za upravljanje korisničkim iskustvom, prikazivanje personalizovanog sadržaja i postizanje poslovnih ciljeva kompanije Imlek.