Popara recepti – ukusno i brzo spremno jelo našeg detinjstva

Sadržaj

Popara je jedno od onih jela koja nas podsećaju na detinjstvo – jednostavna, topla i izuzetno ukusna. Nastala je kao jelo koje je bilo brzo, praktično i dostupno svima, u seoskim domaćinstvima, ali i u gradovima, kao brz obrok za celu porodicu. Sastoji se od osnovnih sastojaka poput starog hleba i mleka, a njenu lepotu čini jednostavnost pripreme i bogatstvo ukusa. Postala je omiljena u mnogim domaćinstvima, jer ne samo da je ukusan obrok, već pruža i osećaj topline i domaće kuhinje.

Ljudi je često pripremaju u različitim varijacijama: sa sirom, pavlakom, pa čak i kao tradicionalnu seosku poparu koja se pravi sa starim sirom. Bez obzira na verziju, ovo je jednostavan obrok koji odgovara svima, od beba, koje uživaju u kremastoj verziji popare, do odraslih koji je vole zbog njene hranljivosti i ukusa.

Bilo da je spremate za brzi doručak, ili večeru, ovo je savršen obrok za svaki dan. Svi recepti za poparu imaju nešto zajedničke, brzo se pripremaju, ukusni su i svakom ko ih jede pružaju osećaj topline. U nastavku ćemo vam predstaviti nekoliko verzija popare, tako da možete izabrati onu koja najbolje odgovara vašim potrebama i ukusu.

Recept za poparu sa pavlakom

Ovo je jednostavan, ukusan i brz obrok koji će vas oduševiti svojom kremastom teksturom i bogatim ukusom. Ova poslastica je savršen izbor za brz doručak ili večeru, jer se sprema za nekoliko minuta, a pritom je izuzetno hranljiva. Kombinacija sastojaka stvoriće pravi kulinarski užitak za sve ljubitelje domaće hrane.

Bilo da ste u žurbi ili jednostavno vam treba nešto jednostavno i ukusno, ovaj obrok će zadovoljiti vaše potrebe i ujedno pružiti prijatan obrok koji ce biti omiljen svima. Savršen je izbor za početak dana, kao i za opuštenu večeru uz omiljeni napitak.

Sastojci


Priprema

  1. Domaći hleb isecite na male kocke (oko 2-3 cm).

  2. Ako koristite stariji hleb, možete ga prethodno osušiti u rerni ili na suvoj tavi, kako bi postao hrskaviji i lakši za upotrebu u popari.

  3. U srednjoj šerpi, zagrejte Moja Kravica mleko na srednjoj vatri. Ne treba da proključa, samo da bude toplo. Ako želite bogatiji ukus, možete koristiti i više Moja Kravica pavlaku za kuvanje.

  4. U većoj šerpi, otopite Moja Kravica maslac na srednjoj vatri.

  5. Stavite isečene kocke hleba i lagano ih propržite na puteru dok ne postanu zlatno smeđi i hrskavi. Ovo je opcionalni korak, ali daje popari lepši, bogatiji ukus.

  6. U prethodno pripremljen hleb, postepeno nalivajte toplo Moja Kravica mleko i Moja Kravica pavlaku za kuvanje, stalno mešajući kako bi se sve dobro povezalo.

  7. Dodajte so, biber, origano i timijan (ako ih koristite), i nastavite da mešate dok smesa ne postane kremasta.

  8. Kuvajte još 5-7 minuta dok ne postane gusta i kremasta, povremeno mešajući.

  9. Možete dodati sitno iseckan beli luk u ovom trenutku, za dodatnu aromu.

  10. Kada je gotova, skinite je sa vatre i ubacite Ella sir. Mešajte dok se ne otopi i sve se dobro sjedini.

  11. Poslužite je dok je još topla. Možete je dodatno posuti sa još sira ili začina po izboru.

  12. Za gušću smesu, možete dodati više hleba, a ako želite kremastiju, možete dodati više Moja Kravica pavlake za kuvanje.

  13. Ako volite začinjeno, možete dodati i ljutu papričicu ili papriku u prahu.

Popara za bebe recept

Popara za bebe je jednostavan, hranljiv i ukusan obrok koji je savršen za bebe koje su već u fazi uvođenja čvrste hrane. Ova popara za bebu je idealna za sve mališane, a može se prilagođavati njihovom uzrastu. Do 8. meseca je preporučljivo koristiti hleb bez korice i najbolje da se priprema ova popara recept sa vodom. Od 7. meseca možete početi dodavati maslac za bogatiji ukus. U 9. mesecu možete obogatiti jogurtom, pavlakom ili sitnim sirom, čime se obrok čini još kremastijim i hranljivijim.

Ukoliko se pitate kako se pravi popara za bebe, znajte da je to veoma lako. Ovaj recept je brz i jednostavan za pripremu, a odlična je opcija za bebin doručak ili večeru, pružajući sve potrebne nutrijente za zdrav rast i razvoj vaše bebe Možete pogledati i druge recepte za doručak ili brzu večeru koji vam se mogu dopasti.

Sastojci:

Priprema:

  • Ako pripremate za bebu staru oko 8 meseci, iseckajte 3 parčeta hleba bez korice na male kocke. Za starije bebe možete ostaviti koricu, koja će popari dati dodatnu teksturu i bogatiji ukus.
  • Stavite isečene kocke u šerpicu. Nalijte 500 ml vode,a za starije bebe možete i Moja Kravica mleko, dovoljno da prekriva hleb.
  • Dodajte pola kašičice Moja Kravica maslaca, koji će popari dati dodatnu kremastost i bogatstvo ukusa.
  • Stavite šerpu na srednju vatru i ostavite da se kuva, povremeno mešajući.
  • Dok voda proključa, nastavite da mešate, a postepeno će postajati gušća.
  • Kuvajte dok ne dobijete kremastu kašu. Za mekšu teksturu, možete dodatno izgnječiti sve viljuškom.
  • Kada dostigne željenu gustinu, sklonite je sa vatre i ostavite da se ohladi na odgovarajuću temperaturu pre nego što je poslužite bebi.
  • Možete obogatiti sve dodatnim sastojcima, u zavisnosti od uzrasta bebe i njenih preferencija:
  • Za slatku varijantu, možete dodati kašičicu meda (samo ako je beba starija od 1 godine) ili druge slatke namirnice.
  • Za mlađe bebe (8-10 meseci): Koristite hleb bez korice i pazite da tekstura bude što mekša. Dodajte samo vodu i maslac.
  • Obogatite obrok: Može kombinovati sa različitim namirnicama kao što su jaja, voće ili čak povrće, u zavisnosti od faze u ishrani vaše bebe.

Seljačka popara recept

Klasična seljačka popara sa starim sirom je jednostavan, ali izuzetno ukusan obrok koji će zadovoljiti sve ljubitelje tradicionalne hrane. Popara sa mlekom se lako pravi, a savršena je za brzi obrok. Kombinacija svih sastojaka stvoriće kremasti obrok koji je istovremeno zasitan i ukusan.

Ova popara sa mlekom ima prilagodljiv recept koji možete obogatiti začinima po želji, a njen bogat ukus svakako će vas podsetiti na domaću bakinu kuhinju. Bilo da želite nešto brzo i hranljivo ili jednostavno uživate u autentičnom ukusu, seljačka popara od starog hleba je idealan izbor.

Sastojci:

  • 4-5 kriški starog hleba (oko 150-200 g)
  • 500 ml Moja Kravica mleka
  • 100 g Ella sir
  • 2 kašičice Moja Kravica maslaca
  • 1 kašičica soli
  • 1 kašičica crnog bibera (opciono)
  • 1/2 kašičice sušenog timijana ili origana (opciono, za dodatnu aromu)

Priprema:

  • Isecite stari hleb na male kocke, oko 1 cm.
  • Da bi bila još hrskavija, možete prvo pržiti kocke hleba na Moja Kravica maslacu dok ne postanu zlatno smeđe.
  • U velikoj šerpi zagrejte Moja Kravica mleko na srednjoj vatri. Ono ne treba da proključa, samo treba da bude toplo.
  • Dodajte Moja Kravica maslac u Moja Kravica mleko dok se ono zagreva, tako da se maslac otopi.
  • Kada se Moja Kravica mleko zagreje, dodajte kocke u šerpu i ostavite da upiju smesu 3-5 minuta, povremeno mešajući. Tekstura treba da postane mekana.
  • Ako želite da bude ređa, možete dodati više Moja Kravica mleka.
  • Dodajte Ella sir i dobro promešajte da se rastopi u Moja Kravica mleku i hlebu, a on će popari dati bogat i kremast ukus.
  • Po želji, možete dodati biber za dodatnu začinjenost i sušeni timijan ili origano za aromu.
  • Dodajte so po ukusu.
  • Promešajte dobro da sve bude ujednačeno.
  • Ostavite da odstoji još nekoliko minuta, kako bi se sve lepo povezalo. Ako je potrebno, možete dodati još mleka da bude kremastija.
  • Poslužite dok je još topla, kao ukusan i zasitan obrok.
  • Za bogatiji ukus: Možete dodati malo Moja Kravica kisele pavlake kako biste je učinili još kremastijom.
  • Za dodatnu svežinu: Ako volite, možete dodati sveže seckan peršun ili rukolu za dodatnu svežinu.

Popara nosi sećanja na detinjstvo, jednostavno, ali izuzetno ukusno, brzo i hranljivo. Bilo da je pripremljena sa sirom, pavlakom, kao varijanta za bebe ili kao tradicionalna seoska, ovaj recept je dokaz da nisu uvek potrebni sofisticirani sastojci da bi jelo bilo savršeno.

Popara je pravi obrok za svaki trenutak – za decu, odrasle i sve one koji žele da uživaju u jednostavnom obroku koji podseća na dom i ljubav koju ona pruža. Bez obzira na varijaciju koju odaberete, sigurno je da će popara zauzeti posebno mesto na vašem stolu.

Podelite ovaj tekst:

Upišite ovde

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Scroll to Top

Koristimo kolačiće za upravljanje korisničkim iskustvom, prikazivanje personalizovanog sadržaja i postizanje poslovnih ciljeva kompanije Imlek.