Hleb bez kvasca se jednostavno priprema i predstavlja zdravu i hranjivu alternativu klasičnim hlebovima.
Može se pripremiti sa sodom bikarbonom, praškom za pecivo ili pivom, a osobe intolerantne na gluten obradovaće činjenica da postoje i brojni recepti za bezglutenski hleb bez kvasca. Takav vas čeka u narednim redovima, sa još nekoliko proverenih recepata za varijante beskvasnog hleba. Iako su naizgled različiti, zajedničke, veoma važne, odlike su im hrskava spoljašnost i neodoljiva mekoća iznutra!
Ovim ukusnim hlebovima bez kvasca savršen dodatak biće Grekos sirni namazi. Odaberite Classic, Ajvar rustico ili neodoljivi Začinski miks i uživajte u ukusnoj i zdravoj užini!
#1 Hleb bez kvasca sa jogurtom
Evo jednog brzog i jednostavnog recepta za hleb bez kvasca za koji će vam biti potrebni soda bikarbona i jogurt:
Sastojci
belo pšenično brašno – 500 g
Moja Kravica gusti jogurt – 360 g
voda – 90 ml
1 kašičica šećera
1 kašičica sode bikarbone
1 kašičica soli
Priprema
Zagrejte rernu na 200 °C.
Pomešajte brašno i sodu bikarbonu, pa prosejte smesu u veću posudu.
Dodajte šećer i so.
Umutite Moja Kravica gusti jogurt sa vodom i dodajte u suve sastojke.
Brzo izmešajte sve sastojke.
Prebacite testo na radnu površinu posutu brašnom.
Pospite ruke brašnom i oblikujte testo u veknu, koja će biti prilično lepljiva.
Pospite veknu brašnom, zarežite je nožem u obliku krsta na vrhu i stavite u zagrejanu rernu.
Pecite svoj beskvasni hleb 40 do 45 minuta na 200 °C.
Ohladite pre sečenja i serviranja i poslužite uz svoj omiljeni Grekos sirni namaz!
#2 Integralni hleb bez kvasca – recept koji će vas oduševiti
Ovaj hleb od integralnog brašna bez kvasca je savršen izbor za sve one koji bi da izbegnu belo brašno. Pravi se jednostavno, a izuzetno je zasitan i može dugo da stoji u frižideru.
Sastojci
- 300 g integralnog brašna
- 300 ml vode
- 3 kašike maslinovog ulja
- 1 prašak za pecivo
- 1/2 kašičice sode bikarbone
- 1 kašičica soli
Priprema
- Sipajte sve sastojke u jednu činiju i mešajte viljuškom dok se ne sjedine. Nema potrebe koristiti mikser ili slične uređaje. Smesa treba da bude relativno gusta.
- Po ukusu dodajte so i mleveno laneno seme.
- Gotovu smesu prekrijte folijom i ostavite u frižideru da prenoći.
- Ujutru izvadite smesu iz frižidera, promešajte i sipajte u kalup za pečenje hleba koji je prethodno obložen papirom za pečenje.
- Hleb premažite vodom i pospite semenkama ili ovsenim pahuljicama po želji.
- Pecite ga na 180 stepeni oko 40 minuta.
Beskvasni integralni hleb pripremljen na ovakav način je izuzetno ukusan, skoro kao kolač, a postaje još ukusniji što duže stoji. Čuvajte ga u frižideru.
#3 Hleb bez brašna i kvasca – LCHF hleb
Ukoliko tražite bezglutenski hleb bez brašna, na pravom ste mestu! Ovaj popularni keto hleb može se jesti bez griže savesti jer u sebi ne sadrži pšenično brašno! Evo kako se pravi:
Sastojci
- 200 g semenki lana
- 50 g semenki susama
- 100 g badema
- 2 kašičice praška za pecivo
- 50 g mešanih semenki bundeve i suncokreta
- 1 kašika psilijuma
- 50 g Moja Kravica maslaca
- 100 g Moja Kravica kisele pavlake
- 6 jaja
- 250 g urde
- so
Priprema
- Zagrejte rernu na 180 °C.
- Sameljite semenke lana, susama i badem u fini prah.
- U većoj posudi pomešajte mlevene semenke, prašak za pecivo, mešane semenke bundeve i suncokreta, i psilijum.
- U drugoj posudi pomešajte Moja Kravica maslac, Moja Kravica kiselu pavlaku, jaja i urdu.
- Postepeno dodajte suve sastojke u mokre, mešajući dok ne dobijete ujednačenu smesu.
- Posolite po ukusu i dobro izmešajte.
- Prebacite smesu u kalup za pečenje obložen papirom za pečenje.
- Pecite u zagrejanoj rerni oko 45-50 minuta, ili dok hleb ne dobije zlatnu boju i čačkalica ne izađe čista nakon uboda u sredinu.
#4 Starinski hleb bez kvasca – recept za rustičnu verziju na kamenu
Evo jednog recepta za beskvasni hleb koji se priprema na kamenu i ukus mu je nalik na pogače koje su nekada pravile naše bake. Možete koristiti kamenu (keramičku) podlogu za pečenje pice za njegovu pripremu.
Sastojci
- 7 šolja pšeničnog glatkog brašna
- 2 šolje tople vode
- 2 kašičice soli
- 3 kašičice sode bikarbone
Priprema
- U toplu vodu dodajte sodu bikarbonu i dobro je razmutite. U brašno dodajte so.
- Umesite glatko testo koje se ne lepi za ruke, po potrebi dodajući još brašna. Važno je mesiti ga najmanje 10 minuta, zatim formirati tanku pogačicu debljine 1-2 cm i ostaviti je da se odmori pre pečenja, bar pola sata.
- Pre pečenja, premažite površinu testa s malo vode. Stavite testo na ugrejani kamen u rerni i pecite na 180°C dok ne dobije zlatno-smeđu boju. Soda bikarbona daće hlebu lepu žutu boju i čvršću teksturu.
Pečen na kamenu, hleb dobija poseban ukus, a tokom leta ga možete pripremati na kamenu pored roštilja, na otvorenom, što će mu dati posebnu aromu dima.
#5 Hleb od pirinčanog brašna bez kvasca i glutena
Ukoliko tražite ukusni i mekani bezglutenski i beskvasni hleb, recept koji smo vam pripremili u nastavku će vas oduševiti.
Sastojci
- 1 kašikica šećera
- 2 kašikice soli
- 1 svež kvasac (40 gr)
- topla voda, oko 300 ml
- 1 kašika origana
- 1/2 kašičice mlevenog kima
Priprema
- U 100 ml tople vode i malo šećera ostavite kvasac da nadođe, zatim ga izlijte u posudu sa brašnom i solju. Mešajte varjačom i postepeno dodajte ostatak vode dok ne dobijete gustu pastu. Dodajte origano i mleveni kim, pa ponovo izmešajte.
- Pirinčano brašno će se ponašati poput vlažnog peska, neće se lepiti za posudu jer ne sadrži gluten, pa će vam se na početku činiti teško za mešanje.
- Umešeno testo stavite u duboki kalup obložen pek-papirom.
- Ostavite da odstoji oko 15 minuta na sobnoj temperaturi. Kada počne da raste, pospite ga s malo origana i stavite u rernu zagrejanu na 200 stepeni da se peče.
- Trebaće mu oko 30 minuta da se ispeče, u zavisnosti od oblika kalupa i debljine testa.
- Hleb od pirinčanog brašna bez kvasca najlakše se seče kada je ohlađen, pomalo se mrvi ali zadržava svoj oblik. Ukusom se ne razlikuje mnogo od klasičnog belog hleba i izuzetno je nežne bele boje.
#6 Manastirski hleb bez kvasca
Sastojci
- 250 g mekog brašna
- 250 g oštrog brašna
- 125 ml soka od pomorandže
- 125 ml vode
- 1 prašak za pecivo
- 1 kašičica sode bikarbone
- 15 maslina bez koštice
Priprema
- Pomešajte oba brašna, prašak za pecivo i sodu bikarbonu.
- Ulijte vodu i sok od pomorandže.
- Sve dobro zamesite da dobijete glatko testo koje će biti malo ređe.
- Masline možete iseckati ili ostaviti cele, pa ih umešajte u testo.
- Još jednom sve dobro izmešajte.
- Smesu prebacite u okrugao pleh obložen pek papirom.
- Poravnajte smesu varjačom i utisnite par maslina odozgo ukoliko želite.
- Pecite u prethodno zagrejanoj rerni na 200 °C oko 40 minuta dok ne dobije rumenu koricu.
Nadamo se da ste pronašli svoj omiljeni recept za hleb bez kvasca i da će se miris toplog hleba tek izvađenog iz rerne uskoro proširiti vašim domom. Uz dodatak Grekos sirnih namaza, svi će vam tražiti krišku više, te budite sigurni da ste pripremili dovoljnu količinu!