Hleb bez kvasca – 6 recepata za najhrskaviji beskvasni hleb

Hleb bez kvasca isečen na kriške.
  • 8
    Osoba/porcija
  • 60 minuta
    Vreme spremanja
  • srednje
    Težina recepta
Sadržaj

Hleb bez kvasca se jednostavno priprema i predstavlja zdravu i hranjivu alternativu klasičnim hlebovima.

Može se pripremiti sa sodom bikarbonom, praškom za pecivo ili pivom, a osobe intolerantne na gluten obradovaće činjenica da postoje i brojni recepti za bezglutenski hleb bez kvasca. Takav vas čeka u narednim redovima, sa još nekoliko proverenih recepata za varijante beskvasnog hleba. Iako su naizgled različiti, zajedničke, veoma važne, odlike su im hrskava spoljašnost i neodoljiva mekoća iznutra!

Ovim ukusnim hlebovima bez kvasca savršen dodatak biće Grekos sirni namazi. Odaberite Classic, Ajvar rustico ili neodoljivi Začinski miks i uživajte u ukusnoj i zdravoj užini!

#1 Hleb bez kvasca sa jogurtom

Evo jednog brzog i jednostavnog recepta za hleb bez kvasca za koji će vam biti potrebni soda bikarbona i jogurt:

Sastojci

  • belo pšenično brašno – 500 g

  • Moja Kravica gusti jogurt – 360 g

  • voda – 90 ml

  • 1 kašičica šećera

  • 1 kašičica sode bikarbone

  • 1 kašičica soli


Priprema

  1. Zagrejte rernu na 200 °C.

  2. Pomešajte brašno i sodu bikarbonu, pa prosejte smesu u veću posudu.

  3. Dodajte šećer i so.

  4. Umutite Moja Kravica gusti jogurt sa vodom i dodajte u suve sastojke.

  5. Brzo izmešajte sve sastojke.

  6. Prebacite testo na radnu površinu posutu brašnom.

  7. Pospite ruke brašnom i oblikujte testo u veknu, koja će biti prilično lepljiva.

  8. Pospite veknu brašnom, zarežite je nožem u obliku krsta na vrhu i stavite u zagrejanu rernu.

  9. Pecite svoj beskvasni hleb 40 do 45 minuta na 200 °C.

Ohladite pre sečenja i serviranja i poslužite uz svoj omiljeni Grekos sirni namaz!

#2 Integralni hleb bez kvasca – recept koji će vas oduševiti

 Tamni beskvasni hlebovi sa semenkama.

Ovaj hleb od integralnog brašna bez kvasca je savršen izbor za sve one koji bi da izbegnu belo brašno. Pravi se jednostavno, a izuzetno je zasitan i može dugo da stoji u frižideru.

Sastojci

  • 300 g integralnog brašna
  • 300 ml vode
  • 3 kašike maslinovog ulja
  • 1 prašak za pecivo
  • 1/2 kašičice sode bikarbone
  • 1 kašičica soli

Priprema

  1. Sipajte sve sastojke u jednu činiju i mešajte viljuškom dok se ne sjedine. Nema potrebe koristiti mikser ili slične uređaje. Smesa treba da bude relativno gusta.
  2. Po ukusu dodajte so i mleveno laneno seme.
  3. Gotovu smesu prekrijte folijom i ostavite u frižideru da prenoći.
  4. Ujutru izvadite smesu iz frižidera, promešajte i sipajte u kalup za pečenje hleba koji je prethodno obložen papirom za pečenje.
  5. Hleb premažite vodom i pospite semenkama ili ovsenim pahuljicama po želji.
  6. Pecite ga na 180 stepeni oko 40 minuta.

Beskvasni integralni hleb pripremljen na ovakav način je izuzetno ukusan, skoro kao kolač, a postaje još ukusniji što duže stoji. Čuvajte ga u frižideru.

#3 Hleb bez brašna i kvasca – LCHF hleb

 Beskvasni hleb, nož i maslac.

Ukoliko tražite bezglutenski hleb bez brašna, na pravom ste mestu! Ovaj popularni keto hleb može se jesti bez griže savesti jer u sebi ne sadrži pšenično brašno! Evo kako se pravi:

Sastojci

Priprema

  1. Zagrejte rernu na 180 °C.
  2. Sameljite semenke lana, susama i badem u fini prah.
  3. U većoj posudi pomešajte mlevene semenke, prašak za pecivo, mešane semenke bundeve i suncokreta, i psilijum.
  4. U drugoj posudi pomešajte Moja Kravica maslac, Moja Kravica kiselu pavlaku, jaja i urdu.
  5. Postepeno dodajte suve sastojke u mokre, mešajući dok ne dobijete ujednačenu smesu.
  6. Posolite po ukusu i dobro izmešajte.
  7. Prebacite smesu u kalup za pečenje obložen papirom za pečenje.
  8. Pecite u zagrejanoj rerni oko 45-50 minuta, ili dok hleb ne dobije zlatnu boju i čačkalica ne izađe čista nakon uboda u sredinu.

#4 Starinski hleb bez kvasca – recept za rustičnu verziju na kamenu

Evo jednog recepta za beskvasni hleb koji se priprema na kamenu i ukus mu je nalik na pogače koje su nekada pravile naše bake. Možete koristiti kamenu (keramičku) podlogu za pečenje pice za njegovu pripremu.

Sastojci

  • 7 šolja pšeničnog glatkog brašna
  • 2 šolje tople vode
  • 2 kašičice soli
  • 3 kašičice sode bikarbone

Priprema

  1. U toplu vodu dodajte sodu bikarbonu i dobro je razmutite. U brašno dodajte so.
  2. Umesite glatko testo koje se ne lepi za ruke, po potrebi dodajući još brašna. Važno je mesiti ga najmanje 10 minuta, zatim formirati tanku pogačicu debljine 1-2 cm i ostaviti je da se odmori pre pečenja, bar pola sata.
  3. Pre pečenja, premažite površinu testa s malo vode. Stavite testo na ugrejani kamen u rerni i pecite na 180°C dok ne dobije zlatno-smeđu boju. Soda bikarbona daće hlebu lepu žutu boju i čvršću teksturu.

Pečen na kamenu, hleb dobija poseban ukus, a tokom leta ga možete pripremati na kamenu pored roštilja, na otvorenom, što će mu dati posebnu aromu dima.

#5 Hleb od pirinčanog brašna bez kvasca i glutena

Ukoliko tražite ukusni i mekani bezglutenski i beskvasni hleb, recept koji smo vam pripremili u nastavku će vas oduševiti.

Sastojci

  • 1 kašikica šećera
  • 2 kašikice soli
  • 1 svež kvasac (40 gr)
  • topla voda, oko 300 ml
  • 1 kašika origana
  • 1/2 kašičice mlevenog kima

Priprema

  1. U 100 ml tople vode i malo šećera ostavite kvasac da nadođe, zatim ga izlijte u posudu sa brašnom i solju. Mešajte varjačom i postepeno dodajte ostatak vode dok ne dobijete gustu pastu. Dodajte origano i mleveni kim, pa ponovo izmešajte.
  2. Pirinčano brašno će se ponašati poput vlažnog peska, neće se lepiti za posudu jer ne sadrži gluten, pa će vam se na početku činiti teško za mešanje.
  3. Umešeno testo stavite u duboki kalup obložen pek-papirom.
  4. Ostavite da odstoji oko 15 minuta na sobnoj temperaturi. Kada počne da raste, pospite ga s malo origana i stavite u rernu zagrejanu na 200 stepeni da se peče.
  5. Trebaće mu oko 30 minuta da se ispeče, u zavisnosti od oblika kalupa i debljine testa.
  6. Hleb od pirinčanog brašna bez kvasca najlakše se seče kada je ohlađen, pomalo se mrvi ali zadržava svoj oblik. Ukusom se ne razlikuje mnogo od klasičnog belog hleba i izuzetno je nežne bele boje.

#6 Manastirski hleb bez kvasca

Osoba drži tamni tek ispečeni hleb u rukama.

Sastojci

  • 250 g mekog brašna
  • 250 g oštrog brašna
  • 125 ml soka od pomorandže
  • 125 ml vode
  • 1 prašak za pecivo
  • 1 kašičica sode bikarbone
  • 15 maslina bez koštice

Priprema

  1. Pomešajte oba brašna, prašak za pecivo i sodu bikarbonu.
  2. Ulijte vodu i sok od pomorandže.
  3. Sve dobro zamesite da dobijete glatko testo koje će biti malo ređe.
  4. Masline možete iseckati ili ostaviti cele, pa ih umešajte u testo.
  5. Još jednom sve dobro izmešajte.
  6. Smesu prebacite u okrugao pleh obložen pek papirom.
  7. Poravnajte smesu varjačom i utisnite par maslina odozgo ukoliko želite.
  8. Pecite u prethodno zagrejanoj rerni na 200 °C oko 40 minuta dok ne dobije rumenu koricu.

Nadamo se da ste pronašli svoj omiljeni recept za hleb bez kvasca i da će se miris toplog hleba tek izvađenog iz rerne uskoro proširiti vašim domom. Uz dodatak Grekos sirnih namaza, svi će vam tražiti krišku više, te budite sigurni da ste pripremili dovoljnu količinu!

Podelite ovaj tekst:

Upišite ovde

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Scroll to Top

Koristimo kolačiće za upravljanje korisničkim iskustvom, prikazivanje personalizovanog sadržaja i postizanje poslovnih ciljeva kompanije Imlek.