Oblanda – recept za najukusnije oblande sa plazmom i mnogi drugi

Sadržaj

Oblande su starinski kolači sa bogatom istorijom koji nas podsećaju na detinjstvo.

Na njima su odrasle generacije, a u svakoj kući su i danas neizostavni deo svečane trpeze. Bilo da tražite ukusnu poslasticu za slavu, Božić ili jednostavan slatkiš kojim ćete ulepšati svakodnevicu, oblande (ili “oblatne” kako ih u nekim delovima zemlje zovu) su uvek dobra ideja!

U nastavku vas čekaju najukusniji recepti za oblande po tradicionalnoj recepturi naših baka, čiji će vas ukus vratiti u bezbrižno doba, ali i nekoliko novijih recepata sa neočekivanim sastojcima koji ovaj vanvremenski klasik u svetu kolača podižu na novi nivo.

Pa da počnemo!

Najukusnije karamel oblande – recept za oblandu sa mlekom kakvu su pravile naše bake

Prvi recept za oblande vraća nas u detinjstvo i donosi ukus karamel oblande kakvu svi dobro poznajemo, a veoma je jednostavan za pripremu.

Sastojci

Priprema

  1. Pri pripremi oblande sa mlekom potrebno je staviti mleko i šećer u što veći otklopljen lonac. Kuvajte najpre da provri a posle varirajte temperaturu tako da vam ne iskipi i da se šećer ne zalepi za dno šerpe. Povremeno mešajte kako ne bi zagorelo. Po originalnom receptu za oblandu kuvanje treba da traje dugo. U zavisnosti od oblika šerpe i može potrajati i sat i po do dva. Cilj je da dobijete srednje gustu masu žućkasto braon boje koja pravi klobuke dok se krčka, a kada zagrebete varjačom treba da vidite dno šerpe.

  2. Ostavite krem da se malo ohladi, ali ne potpuno. Zatim u još uvek mlak krem dodajte puter. Možete ga dodati mikserom ili jednostavno rastopiti.

  3. Nakon toga ohladite fil na sobnu temperaturu i onda filujte oblande tako što ćete ga prelivati preko strane na kojoj su veće kocke. Fil treba da dobro razmažete tako da popunite sve šupljine. Preko toga stavite nove oblande i to stranu sa sitnijim kockama, a onda ponovo filujte deo sa krupnijim kockama. Tako ćete raditi sve dok ne dođete do pretposlednje. Poslednju oblandu nafilujte odvojeno i postavite naopačke (tako da strane sa krupnijim kockama poslednje dve oblande budu okrenute jedna prema drugoj).

  4. Završni korak je da se dobijena oblanda pritisne plehom većim od oblandi i da na njega stavite neki manji teret. Na primer pakovanje šećera ili brašna. Oblande treba ostaviti da tako odstoje par sati.

Po želji možete i gornju površinu oblande preliti karamelom radi vizuelnog efekta.

Prijatno!

Oblande sa Plazmom i pavlakom – spoj modernog i tradicije

Ova oblanda sa Plazmom i pavlakom je moderna verzija klasičnog kolača koja će oduševiće svakog sladokusca. Veoma ju je jednostavno napraviti, pratite naš recept i saznajte kako!

Sastojci:

Način pripreme:

  1. Nakon što ste pripremili sve potrebne sastojke, prvi korak je da maslac stavite u šerpu i na ringli ga otopite da bude u tečnom stanju.
  2. Sklonite maslac sa ringle i dodajte prvo pavlaku, te pažljivo izmešajte.
  3. Sledeći korak je dodavanje šećera i zatim mlevene plazme.
  4. Nakon što ste sve sjedinili i izmešali toplim filom filujte oblande vodeći računa da ga ravnomerno rasporedite svuda.
  5. Po završetku filovanja uvijte oblandu u foliju i ostavite da odstoji na hladnom nekoliko sati.

Prednost oblande je u tome da će što duže stoji njen ukus biti bolji, te je idealno da je napravite dan ranije kako bi se ona sasvim rashladila i stegla.

Uživajte!

Recept za grilijaš oblande sa orasima – hrskave i neodoljive

Grilijaš oblanda je kolač koji se gotovo po pravilu mora naći na svakoj slavskoj trpezi, ali i u svim drugim svečanim i manje svečanim prilikama.

Nema porodice koja ih ne voli!

Pratite naš recept za grilijaš oblande i otkrićete zašto su toliko popularne.

Sastojci:

Priprema:

  1. U šerpu stavite 250 g šećera da se otopi, isto kao za karamel oblande.
  2. Dok se šećer otapa izmutite 6 žumanaca sa preostalih 250 g šećera.
  3. Kada se šećer istopio i “porumeneo”, dodajte mu maslac isečen na kocke i mešajte dok se sasvim ne otopi, pa dodajte i seckane orahe.
  4. Nastavite da pržite i kad počne da se zgušnjava dodajte umućena žumanca sa šećerom. Znaćete da je fil gotov kada provučete varjačom po zgusnutoj smesi i vidite njen trag po dnu šerpe. Ključ ovog recepta je strpljenje jer ukoliko ne izmešate dovoljno sve sastojke ili preterate sa temperaturom ringle može rezultirati grudvicama u filu ili zagorevanjem.Ipak, čak i ako pri filovanju primetite grudvice, možete ih razbiti na licu mesta, a one se svakako neće videti jednom kada oblanda bude “spakovana” i isečena.
  5. Nakon što je smesa gotova i sklonjena sa vatre, vreme je za filovanje oblande! Sipajte je na krupniju stranu, razmažite i zatom poklopite sitnijom stranom oblande.
  6. Stavite neki teži predmet preko njih da bi se dobro zalepile i secite tek kada se sasvim stegnu. Idealno tek sledećeg dana.

Prijatno!

Bećar oblanda – recept za osvežavajuće oblande sa suvim voćem

Bećar oblande donose nam pregršt ukusa i tekstura, zbog čega su mnogima omiljeni slavski kolači, a i rado viđeni gosti na svim drugim svečanim trpezama.

Možete koristiti različito sušeno voće pri pripremi ovih oblandi, a mi vam u nastavku predstavljamo jednu provereno dobru kombinaciju ukusa!

Sastojci:

  • Dva velika lista oblande

I fil

  • 200 g suvih smokava
  • 100 g suvog grožđa
  • 100 g šećera u prahu
  • Sok od pola narandže

II fil

III fil

Priprema:

I fil za oblande

  • Suvo voće sameljite mašinom za mlevenje mesa ili u blenderu.
  • Dodajte šećer u prahu i zatim mesite fil rukom dok se ne sjedini uz postepeno dodavanje soka od narandže.

II fil za oblande

  • Samlevene orahe pomešajte sa šećerom u prahu.
  • Zagrejte mleko do ključanja i prelijte orahe vrelim mlekom.
  • Dodajte rum i promešajte sve još jednom.

III fil za oblande

  • Umutite žumanca šećerom u prahu, pa ih kuvajte u sudu nad parom dok se ne zgusnu toliko da za varjačom ostane trag, a možete ih skuvati i u mikrotalasnoj.
  • U kuvani krem iscedite polovinu limuna, sve izmešajte, a zatim ostavite da se sasvim ohladi.
  • Umućen maslac sastavite sa ohlađenim kremom.

Filovanje bećar oblande:

  • Prepolovite listove oblande tako da umesto 2 imate 4.
  • Pripremljeni fil za oblande broj I nanesite na krupniju stranu oblande i ravnomerno rasporedite tako da prekrije celu površinu oblande.
  • Prekrijte drugim listom oblande, pa njega premažite II filom.
  • Stavite treći list i ponovo premažite, ovog puta filom broj III.
  • Slaganje završite stavljanjem četvrtog lista, ali sa hrapavom stranom na gore.

Ovaj desert možete preliti topljenom čokoladom, ali u tom slučaju potrebno je da poslednju koru stavite ravnom stranom na gore.

Nadamo se da su vas naši recepti za oblande inspirisali da isprobate jedan od njih uskoro!

Podelite ovaj tekst:

Upišite ovde

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Scroll to Top

Koristimo kolačiće za upravljanje korisničkim iskustvom, prikazivanje personalizovanog sadržaja i postizanje poslovnih ciljeva kompanije Imlek.