Uskršnji kolači – recepti za kolače za Uskrs neodoljivog ukusa

Sadržaj

Da li ste ljubitelji poslastica?

Jedan od najradosnijih hrišćanskih praznika, prava je prilika da se uskršnji kolači nađu na vašoj trpezi i oduševe sve ukućane. Osim perfektnim ukusom, važno je da kolači za Uskrs imaju i jedinstven izgled, budući da predstavljaju svojevrsnu dekoraciju trpeze.

Istražite recepte za uskršnje kolače koje smo za vas pripremili i odaberite poslastice u čijoj ćete se pripremi oprobati ovog Uskrsa!

Uskršnji kolač sa sušenim voćem fantastičnog ukusa

Uskršnji kolač sa sušenim voćem u mnogim zemljama sveta predstavlja neizostavnu tradiciju na ovaj veliki praznik. Kod nas je stigao sa zapada i u mnogim domaćinstvima priprema se kao deo uskršnje trpeze.

Ono što ovaj kolač za Uskrs čini omiljenim među ljubiteljima kulinarstva jeste jednostavna priprema, neodoljiv ukus i vazdušasta struktura.

Sastojci za uskršnji kolač:

  1. 150 g rastopljenog Moja Kravica maslaca
  2. 130 g kristal šećera
  3. 4 jaja
  4. 300 g brašna
  5. 1 kašičica praška za pecivo
  6. prstohvat soli
  7. izrendana limunova kora
  8. 1 kg mešanog sušenog voća
  9. 155 g kandirane narandžine kore

Priprema:

Umutite maslac sa šećerom pomoću miksera tako da dobijete penu, a zatim dodajte brašno, jaja i na kraju prašak za pecivo. Kada dobijete penastu ujednačenu smesu, u nju lagano umešajte sitno seckano suvo voće, limunovu koru i kandiranu narandžinu koru. Izlijte testo u nauljenu modlu za kolač i pecite oko sat i po u rerni zagrejanoj na 160 °C.

Zahvaljujući maslacu, ovaj jedinstven kolač za Uskrs neće biti suv, već dovoljno mekan tako da uživate u svakom zalogaju! Rashlađeni kolač, po želji pospite šećerom u prahu i ukrasite šećernim cvetićima ili raznobojnim mrvicama.

Neodoljivi uskršnji kolači – mafini sa čokoladom

Čokoladni uskršnji mafini su uvek dobra opcija, bilo da je u pitanju praznik ili jednostavno želite da se zasladite bez povoda. Laki za pripremu i pečenje, uskršnji mafini su osvojili srca svih ljubitelja praktičnih recepeta. Ove sjajne poslastice brzo će vam postati omiljeni uskršnji kolači!

Sastojci:

  1. 300 g belog brašna
  2. 2 kašičice praška za pecivo
  3. ½ kašičice sode bikarbone
  4. 125 g Moja Kravica maslaca
  5. 100 g šećera
  6. 2 jaja
  7. 250 ml Moja Kravica slatke pavlake
  8. 130 g grubo rendane mlečne čokolade
  9. so
  10. malo ruma
  11. 500 ml mućene Moja Kravica slatke pavlake (za ukras)
  12. čokoladne kuglice (za ukras)

Priprema:

Izmešajte brašno, prašak za pecivo, sodu bikarbonu i prstohvat soli. U drugoj činiji izmešajte penasto maslac, šećer i rum. U penastu masu, naizmenično umešajte suvu smesu i slatku pavlaku, a na kraju dodajte čokoladu.

U modle za mafine stavite korpice i napunite do dve trećine. Pecite u rerni zagrejanoj na 180 °C, oko 25 minuta. Pečene mafine ohladite, žicom umutite slatku pavlaku, ukrasite njom i čokoladnim kuglicama, šećernim cvetićima ili drugom dekoracijom po želji. Sigurni smo da će ovako pripremljeni i dekorisani mafini biti sjajni izbor kao uskršnji kolači!

Voilà!

Najteži izbor: torte ili kolači za Uskrs?

Ukoliko ste ljubitelji osvežavajućih ukusa i lakih recepata za koje vam ne treba puno veštine, ova uskršnja torta sjajna je opcija za vas.

Sastojci:

  1. 1 pakovanje piškota
  2. 1 puding od malina
  3. 1 puding od vanile
  4. 70 g Moja Kravica maslaca
  5. 2 kašike šećera u prahu
  6. 6 kašika šećera
  7. 200-300 g malina
  8. 250 ml Moja Kravica dugotrajnog mleka
  9. 250 ml vode

Priprema:

Priprema ove torte započinje kuvanjem pudinga. U mleko dodajte 2 kašike šećera, skuvajte puding od vanile prema uputstvu sa poleđine i stavite da se ohladi. Maslac umutite sa šećerom u prahu, spojite sa ohlađenim pudingom i dobro umutite.

Zatim u šerpu sipajte vodu, maline i 2 kašike šećera. Povremeno mešajte do vrenja, a zatim, kada provri, procedite kako biste odstranili seme maline. Ponovo vratite na ringlu i u tu smesu zakuvajte puding od malina.

U manji pleh stavite prijanjajuću foliju, pa pola piškota, preko toga čitav puding od malina i ravnomerno ga rasporedite. Preko njega stavite puding od vanile i na kraju poređajte drugu polovinu piškota. Pokrijte folijom i ostavite da torta prenoći ili 3-4 h da se adekvatno stegne.

Uživajte u neodoljivom i osvežavajućem ukusu uskršnje torte, a ako ste ljubitelj istih pogledajte još recepata za Uskrs na našem sajtu!

Sitni kolači za Uskrs – uskršnji kolačići bogatog ukusa

Sitni kolači mnogima su omiljena uskršnja poslastica. Veoma se lako pripremaju uz upotrebu svega nekoliko sastojaka, a neodoljiv ukus i sjajan izgled koji imaju sitni kolači čine da svi za trpezom uživaju u jedinstvenim zalogajima.

Kako bi uskršnji kolači odgovorili na zahteve svih ukućana i zadovoljili njihove slatke apetite dajemo vam nekoliko predloga. Pogledajte koji se to sitni uskršnji kolači mogu naći i na vašoj trpezi!

Dezert jaja od keksa – omiljeni uskršnji kolači za decu

Ako su vaš izbor jednostavni kolači za Uskrs, recept za uskršnji kolač koji smo izdvojili, idealan je izbor za vas!

Iako su farbana jaja glavna zvezda ovog praznika, sigurni smo da će i sitni kolači u obliku jajeta biti pravo zadovoljstvo kako za mališane, tako i za sve ljubitelje slatkiša. Osim neodoljivog ukusa, ono što će oduševiti sve koji odluče da pripreme ove uskršnje kolače jeste činjenica da su to uskršnji kolači bez pečenja!

Sastojci:

  1. Keks sa kakaom – 20 komada
  2. 125 g Moja Kravica maslaca
  3. 2 kesice vanilinog šećera
  4. 120 g šećera u prahu
  5. oko 50 ml vode

Priprema:

Kakao keks dobro usitnite tako što ćete ga staviti u kesu za zamrzivač ili skladištenje i oklagijom prelaziti preko nje dok se ne izmrvi skroz sitno. Zatim ovako izmrvljen keks pomešajte sa šećerom u prahu i vanilinim šećerom. Maslac pre pripreme izdvadite iz frižidera kako bi omekšao, a potom ga isecite na parčiće koje ćete dodavati u smesu. Zatim rukama izgnječite sve i napravite smesu homogene strukture.

Od pripremljenog testa rukama oblikujte jaja, ali ukoliko vam ne ide, i loptice su sasvim u redu. Po želji, ukusni uskršnji kolači mogu biti uvaljani u šećer u prahu ili raznobojne jestive mrvice!

Vanilice – sitni uskršnji kolači iz bakine kuhinje

Bakina kuhinja svakome od nas probudi lepe emocije, a čuvene vanilice jedan su od autentičnih slatkiša za koji se recept prenosi sa kolena na koleno. Ovi sitni kolači imaju primamljiv miris i neodoljiv ukus kome teško ko može da odoli!

Budući da je Vaskrs praznik koji pretežno provodimo u krugu porodice, nema bolje opcije za poslastice na vašem meniju.

Sastojci:

  1. 500 g brašna
  2. 250 g Moja Kravica maslaca
  3. 4 kašike kristal šećera
  4. 1-2 kesice vanilinog šećera
  5. 1 žumance i 1 celo jaje
  6. sok i rendana kora jednog limuna
  7. Džem od šljiva ili kajsija (po ukusu)

Priprema:

Maslac stavite da na sobnoj temperaturi omekša, pre nego što krenete sa pripremnom. Kada je smekšao, dobro ga umutite mikserom tako da se dobije penasta struktura, a potom dodajte jedno jaje i žumance, sok i rendanu koru jednog limuna. Sve sjedinite, pa dodajte brašno i zamesite testo, te ostavite malo da odmori. Zatim ga razvucite na pobrašnjanoj površini, da bude debljine 1-2 cm i modlicom vadite vanilice. Možete koristiti i rakijsku čašicu, ukoliko nemate adekvatnu modlu.

U podmazan pleh ređajte oblike i pecite na 180 °C, 15-20 minuta, tako da blago porumene ili ostanu sasvim bele. Ispečene oblike namažite džemom i spajajte. Napravljene vanilice uvaljajte u šećer u prahu i poslužite.

Vanilice su tradicionalan uskršnji kolač, ali i poslastica u kojoj svi rado uživaju tokom brojnih slavlja i praznika.

Prijatno!

Ruska kapa – recept za najukusniji uskršnji kolač

Ruske kape jesu nešto teže za pripremu, ali još nismo upoznali nekoga kome se ovaj dezert ne dopada!

Zbog specifičnog izgleda, koji ćemo u receptu unaprediti, mogu biti sjajni uskršnji kolačići, jedinstvena dekoracija za sto i pravo zadovoljstvo za sva čula.

Sastojci za koru:

  1. 6 jaja
  2. 8 kašika kristal šećera
  3. 200 g mekog brašna
  4. 3 kašike kakaoa
  5. 1 kesica praška za pecivo
  6. 100 ml vode
  7. 100 ml ulja

Sastojci za fil:

  1. 500 ml Moja Kravica svežeg mleka sa 2,8 % mlečne masti
  2. 2 kašike mekog brašna
  3. 3 kašike gustina
  4. 6 kašika kristal šećera
  5. 1 kesica vanilinog šećera
  6. 150 g bele čokolade
  7. 200 g Moja Kravica maslaca
  8. 70 g kokosa
  9. farba za jaja ili prehrambene boje

Sastojci za glazuru:

  1. 100 g crne čokolade
  2. 3 kašike ulja

Priprema:

Fil: 250 ml mleka sipajte u šerpu i stavite da se greje. U drugih 250 ml dodajte brašno, gustin, kristal i vanilin šećer i dobro promešajte. Kada mleko koje se greje provri, postepeno dodajte smesu sa brašnom, smanjite temperaturu i skuvajte gusti fil, uz mešanje. Sklonite sa ringle i u vruću smesu dodajte belu čokoladu koja će se istopiti, pa sve promešajte tako da se sjedini. Pokrijte fil providnom prijanjajućom folijom i ostavite da se hladi na sobnoj tempearaturi dok pripremate kore.

Kore: Odvojite belanca od žumanaca, te belanca umutite sa kristal šećerom u čvrst sneg. Znaćete da je dovoljno umućeno kada okrenete posudu u kojoj su belanca, a ona se ne prosipaju. Zatim dodajte žumanca, pa sve umutite mikserom. Potom sipajte brašno, kakao, prašak za pecivo, ulje i vodu. Ručno umutite žicom.

Pleh obložite papirom za pečenje. Smesu preručite, ravnomerno rasporedite i pecite u rerni zagrejanoj na 200 °C, oko 20 minuta.

Kada se kora ohladi, okruglom modlom ili čašom užeg grla vadite krugove. Svaki krug zatim isecite poprečno na pola, tako da od jednog kruga napravite dva.

Kada se fil ohladio, umutite ga još jednom mikserom i postepeno dodajte maslac, ne prestajući sa mućenjem. Da bi se dobro umutio, maslac treba da bude mekan, te je pre ovog segmenta potrebno da odstoji na sobnoj temperaturi.

Napravljen fil dodatno ohladite u frižideru kako biste lakše mazali kore. Kada se ohladi, premazujte tako što ćete na svaku koru staviti jednu supenu kašiku fila, poklopiti drugim krugom, pa premazati filom i sa strane. Sve što je preostalo jeste da pripremite kokos u koji ćete ih uvaljati.

Da bi ovi kolači bili idealni za prazničnu trpezu, kokos možete ofarbati uz upotrebu boje za jaja, tako što ćete malu količinu boje pomešati sa par kapljica vode. Potom kokos stavite u zip kesu u koju ćete sipati mešavinu vode i boje. Zatvorite sve i rukom mešajte kokos i boju tako da ona svuda dopre. Obratite pažnju na količinu vode koju koristite, dovoljna vam je svega jedna kašičica. Ukoliko želite raznobojne ruske kape, kokos podelite na pola i isti postupak ponovite sa dve kese.

Glazura: Poslednja na redu za pripremu je glazura. Čokoladu istopite sa uljem na pari, pa na svaku rusku kapu sipajte po jednu kašičicu čokolade i rasporedite do ivica. Kada su uskršnji kolači gotovi, smestite ih u frižider do služenja.

Iako je malo zahtevniji za pripremu, kada ih vi i vaši ukućani probate, shvatićete da je sav trud isplativ.

Osim kao kolači za Uskrs, ove poslastice mogu biti i savršeni slavski kolači!

Nadamo se da su vam naši slatki recepti bili prava inspiracija da u kuhinji pokrenete čaroliju i uz nekoliko kvalitetnih sastojaka, malo truda i puno ljubavi kreirate uskršnji kolač za gastronomsko zadovoljstvo svih ukućana.

Podelite ovaj tekst:

Upišite ovde

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Scroll to Top

Koristimo kolačiće za upravljanje korisničkim iskustvom, prikazivanje personalizovanog sadržaja i postizanje poslovnih ciljeva kompanije Imlek.