Slavski kolači – neodoljivi kremasti i sitni kolači za slavu

Sadržaj

Mrsni slavski kolači čine trpezu za slavu još bogatijom i neizostavan su detalj na stolu.

Iako su mnogi gosti posle brojnih jela već siti, teško da će odbiti kolače bogatog ukusa.

Mnogim domaćicama i domaćinima izbor su sitni kolači za slavu iz bakine knjige recepata, a drugima su izbor kremasti slavski dezerti. Za ljubitelje čokoladnih ukusa, idealna opcija su dezerti sa ovim sastojkom, a tu su i oni sa najrazličitijim voćem, keksom i drugim sastojcima.

Uz ljubav, trud i pažljivo doziranje sastojaka i vi možete kreirati poslastice bogate arome i ukusa koji će zadovoljiti apetite svih gostiju. Pred vama su recepti za slavske kolače jednostavne pripreme – pronađite inspiraciju!

Bakini sitni slavski kolači – donesite tradicionalne ukuse na trpezu

Sitni kolači u svakom zalogaju nose dozu tradicije.

Njihovu jedinstvenu recepturu bake su prenele na mame, a naše mame na nas.

Možda je to jedan od razloga zbog kog su sitni slavski kolači i danas, baš kao i pre nekoliko decenija – zvezda slavske trpeze!

Ne možemo sa sigurnošću tvrditi koji su najpopularniji, ali znamo da su za određene dezerte, recepti najtraženiji u periodu slava. Kako bi vam kolačići bili bogatog ukusa, izgledali fantastično i mamili goste da ih probaju, važno je da u njihovu pripremu uložite trud, ali i koristite kvalitetne sastojke kao što su Imlek mlečni proizvodi. Poznato je da bez dobrog maslaca nema ukusne poslastice, zato je naš Moja Kravica maslac nepogrešiv izbor za sve vaše slatke poduhvate u kuhinji! Osim toga, Moja Kravica mleko doprineće rapsodiji ukusa svakog dezerta, a Moja Kravica slatka pavlaka jedinstvenoj kremastoj teksturi.

Pogledajte koji recepti su naš predlog za vaše slavlje!

Bajadere – najpoznatiji sitni kolači za slavlja različitog tipa

Koji vam prvi dezert pada napamet kada pomenemo slave?

Bajadere su zasigurno jedna od najpoznatijih poslastica koje će se naći na slavskoj trpezi. Pravile su ih naše bake, mame, a i danas su na dobrom glasu među ljubiteljima tradicionalnih slatkiša.

Ukoliko ih do sada niste pripremali, pogledajte recept koji smo pripremili za vas – ovakve bajadere će biti kao najukusnija keks torta, jer se u njoj koristimo keksom kao jednim od ključnih sastojaka!

Sastojci:

  • 650 g šećera
  • 18 kašika vode
  • 210 g Moja Kravica maslaca
  • 250 g mlevenih oraha
  • 250 g mlevenog keksa
  • 100 g čokolade

Sastojci za glazuru:

Priprema:

Šećer i vodu stavite da provre, pa sklonite sa strane i dodajte orahe i keks, a zatim i maslac. Mešajte i sjedinite smesu, te je podelite na dva dela. U jedan deo dodajte otopljenu čokoladu. U pleh sipajte prvo čokoladnu smesu i ostavite malo da se prohladi.

Potom sipajte drugi beli deo i sačekajte da se u potpunosti ohladi. Zatim napravite glazuru, na srednjoj temperatuti otopite maslac, dodajte čokoladu, mleko i ulje i mešajte tako da ne bude grudvica. Sipajte smesu ravnomerno preko belog sloja i ostavite da se ohladi u hladnoj prostoriji.

Uživajte!

Oblande – mrsni slavski kolači izuzetnog ukusa

Oblande su na svakoj slavi mamile dečije poglede svojim jedinstvenim izgledom. Svakoga od nas podsećaju na bakinu kuhinju, a nekada je receptura bila izuzetno jednostavna, koristio se sećer, mleko i kore za oblandu.

Danas, sastojci mogu biti raznoliki – po vašem ukusu, a mi vam dajemo jedan od predloga.

Sastojci:

Priprema:

Pomešajte mleko sa šećecom, pa stavite na srednju temperaturu da se greje, dodajte naseckan maslac i mešajte povremeno. Kada se sastojci otope i smesa provri, kuvajte oko 2-3 minuta, uz mešanje, pa dodajte izlomljenu crnu čokoladu. Mešajte dok se čokolada u potpunosti ne otopi, a smesa postane glatka.

Sklonite sa ringle i dodajte keks, pa sve dobro pomešajte. Smesa će biti retka, ali kada se ohladi biće gušća. Ostavite je oko 10 minuta da se prohladi i povremeno promešajte.

Hrapavu stranu mažite bogato filom tako da svaka kora ima jednaku količinu fila. Kada premažete koru, dobro pritisnite sledećom. Poslednju koru stavite preko, tako da deo sa izrezbarenim kvadratima (rupičasti deo) bude sa gornje strane. Na kraju prekrijte oblandu papirom za pečenje ili folijom i ostavite je da stoji pritisnuta teškim predmetom, kako bi se svi listovi dobro zalepili.

Posle nekog vremena okrenite oblandu naopako, tako da bi se donji deo hladio. Na taj način sprečavate da bude gnjecava.

Najbolje je da je pripremate uveče, da odstoji u hladnoj prostoriji i da je ujutru seckate.

Kremasti kolači za slavu – recepti za dezerte koji se tope pod nepcima

Da li vašu trpezu želite da upotpunite kremastim zalogajima jedinstvenog izgleda?

Kremasti kolači za slavu podižu svaku trpezu na viši nivo i doprinose njenoj raznolikosti. Kombinacija sitnih i kremastih kolača zadovoljiće apetite svih zvanica!

Pogledajte predloge koje imamo za vas.

Neodoljivi kolač sa kokosom

Kremasto, lagano i ukusno – brzi kolači sa kokosom biće prava zvezda slavske trpeze!

Sastojci:

  • 5 jaja
  • 150 g šećera + 5 kašika
  • 150 g brašna + 5 kašika
  • 150 g kokosa + malo za posipanje
  • 500 ml Moja Kravica mleka + 2 šolje za prelivanje
  • 250 g Moja Kravica maslaca
  • šlag ili rendana čokolada za dekoraciju

Priprema kore:

Odvojite belanca i žumanca. Umutite 5 belanaca, dodajte 150 g šećera, 150 g brašna i 150 g kokosa, sve dobro promešajte i stavite da se peče na 180 °C oko 20 minuta. Izvadite iz rerne i sačekajte da se ohladi, te prelijte sa 2 šolje vrućeg mleka.

Priprema fila:

Umutite 5 žumanaca sa 5 kašika šećera i 5 kašika brašna, pomešajte sa 500 ml mleka i kuvajte na tihoj vatri do ključanja, uz mešanje. Smesa će se stegnuti kao puding. U ohlađen fil dodajte otopljen i mikserom umućen maslac i dobro promešajte. Preko kore dodajte fil i pospite kokosom i rendanom čokoladom ili šlagom po ukusu.

Uživajte u kremastom zadovoljstvu!

Voćne korpice kao dekoracija trpeze i rapsodija ukusa

Da, dezerti su zaista posebna dekoracija, a voćne korpice su pravi dokaz za to.

Kada ih dodate vašoj činiji sa kolačima, ona poprima potpuno novu dimenziju uz raznolike boje voća.

Sastojci za korpice:

  • 100 g Moja Kravica maslaca
  • 50 g šećera u prahu,
  • 200 g brašna,
  • 1 kašičica ekstrakta od vanile,
  • 4 kašike hladne vode
  • prstohvat soli

Sastojci za fil:

Priprema korpica:

Maslac otopite i pomašajte sa ostalim sastojcima, pa zamesite testo. Kada je dobro formirano, bez grudvica i glatko, ostavite da odstoji u frižideru oko 15 minuta. Potom ga izvadite iz frižidera i istanjite varjačom, pa čašicom (ili modlicom) razdvajajte krugove koje ćete staviti u kalup za mafine. Smesa je dovoljna za jedan kalup za mafine. Pecite oko 20 minuta na 180°C. Kada su gotove, korpice će biti svetle, te pazite da ih ne prepečete.

Priprema fila:

Skuvajte jedan puding i 50 g šećera u 300 ml mleka, sačekajte da se ohladi pa dodajte smekšan maslac, sve promešajte tako da ne bude grudvica i punite korpice ovom smesom. Preko ređajte voće po ukusu. S obzirom na to da slave padaju u zimskom periodu, idealan izbor su banane i smrznuto voće. Obavezno ga pre stavljanja u korpice otopite i ostavite da se ocedi od viška vode.

Uživajte!

Osim toga, za slavu možete pripremiti i preukusne princes krofne, a za one koji na trpezu žele da unesu šarenolikost, idealan izbor je čizkejk, za koji recepte možete pronaći u ovom tekstu!

Za ljubitelje torti, sjajan izbor su slavske torte o kojima smo pisali u ovom tekstu.

Nadamo se da ste u našem tekstu pronašli inspiraciju za period slava koji dolazi. Izuzev poslastica, predlažemo vam da pogledate naš tekst i pročitate recept za slavski kolač i savete kako da vam on bude savršen čak iako nemate iskustva u kuhinji.

Dopunite svoju knjigu recepata i pripremite se za sezonu slava!

Podelite ovaj tekst:

Upišite ovde

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Scroll to Top

Koristimo kolačiće za upravljanje korisničkim iskustvom, prikazivanje personalizovanog sadržaja i postizanje poslovnih ciljeva kompanije Imlek.