Vanilice - recepti za vanilice koje se tope u ustima
Sadržaj
Starinske vanilice sa puterom - tradicija sa modernim dodirom Badem i vanilice - recept za originalne i ukusne vanilice sa bademima Recept za vanilice od speltinog brašnaVanilice su sitni starinski kolači koji se tradicionalno pripremaju za slave, nedeljne porodične ručkove, a često i bez ikakvog posebnog razloga. One su jedna od onih poslastica koja se pravi s ljubavlju, a sve nas asociraju na najtoplije porodične momente i na toplinu doma.
Ako već niste pripremali vanilice - recept koji smo vam pripremili služiće vam kao idealan jer vas na jednostavan način vodi kroz pripremu, korak po korak. Za one iskusnije sa pripremom vanilica - tu su neobični recepti za vanilice koji takođe slede u tekstu, kao i saveti za što bolju pripremu vanilica.
Starinske vanilice sa puterom - tradicija sa modernim dodirom
Starinske vanilice su pravi klasik, ali kreativnost je ključ za unikatan ukus!
Umesto svinjske masti koju ćete verovatno naći na spisku sastojaka u receptu za vanilice iz bakinog kuvara, u ovom receptu za pripremu vanilica koristimo maslac. On vanilicima daje naročito raskošan ukus i bogatu teksturu. Količina, debljina mazanja, i sama vrsta džema u potpunosti možete prilagoditi vašem ukusu.
Sastojci:
- 125 g Moja Kravica maslaca (sobne temperature)
- 100 g oštrog brašna
- 150 g mekog brašna
- 50 g šećera u prahu
- 1 kesica vanilinog šećera
- 1 žumance
- Po želji - malo rendane kore limuna
- 1 kašika Moja Kravica mleka
- Džem od kajsija (po želji)
- Šećer u prahu (po potrebi)
Priprema:
- U velikoj posudi, sjedinite sve suve sastojke, dodajte maslac, i mešajte dok ne dobijete mrvičastu, dobro izmešanu smesu.
- Dodajte žumance i tečnost, a zatim umesite testo. Ne mesite predugo kako biste izbegli da testo postane žilavo.
- Po potrebi, dodajte još malo tečnosti. Razvijte testo na površini posutoj oštrim brašnom. Debljinu testa prilagodite svom ukusu (tanke vanilice ili deblje, kako volite).
- Modlom željenog oblika i veličine secite testo (najčešće se koristi okrugla modla prečnika cca 2 cm).
- Obložite pleh papirom za pečenje i poređajte vanilice, ostavljajući malo mesta između njih.
- Pecite ih u prethodno zagrejanoj rerni na 180 stepeni 8-10 minuta, pri čemu dužina pečenja zavisi od debljine testa. Obično se peku dok ivice blago ne porumene, ali prilagodite prema svom ukusu.
- Kada su vanilice pečene, spajajte po dva džemom. Ostavite ih da odstoje dok se džem upije, a zatim ih uvaljajte u šećer u prahu koji ste pomešali sa vanilinim šećerom.
Badem i vanilice - recept za originalne i ukusne vanilice sa bademima
Recept za vanilice sa bademima vrlo je sličan prethodnom, ali se umesto jednog dela brašna, u njemu koristimo mlevenim bademima (brašnom od badema). Evo i kako možete da napravite ukusne vanilice sa bademima.
Sastojci:
- 2 šolje brašna
- 1 šolja šećera u prahu
- 2/3 šolje fino samlevenih badema
- 2 jaja
- 200 g mekog Moja Kravica maslaca
- 1 kašičica cimeta
- 1 kesica vanilinog šećera
- 1 prašak za pecivo
- 1/2 tegle džema od šljiva
Priprema:
- U jednoj posudi pomešajte suve sastojke: brašno, mlevene bademe, prašak za pecivo i cimet.
- U drugoj posudi umutite Moja Kravica maslac (sobne temperature) sa šećerom, jajima i vanilinim šećerom dok ne dobijete svetlu, dobro sjedinjenu kremastu smesu.
- Lagano sjedinite obe smese i zamesite testo dok ne postane mekano. Zatim ostavite testo u frižideru oko 20 minuta kako bi se dobro steglo.
- Ohlađeno testo razvaljajte na koru debljine oko 5 mm. Pomoću kalupa, napravite oblike za vanilice po želji i pecite ih na 180 stepeni tako što ćete ih postaviti preko papira za pečenje.
- Nakon što se vanilice ohlade, spojite ih džemom od šljiva i pospite šećerom u prahu za dodatnu notu slatkoće.
Recept za vanilice od speltinog brašna
Vanilice dobijaju potpuno novi ukus i teksturu zahvaljujući upotrebi speltinog brašna, koji ih čini izuzetno ukusnim, ali i zdravim izborom slatkiša. U receptu ćete saznati kako da lako pripremite ove neodoljive vanilice sa bogatim ukusom ratluka, koje će se topiti u ustima i postati rado viđene na vašem stolu.
Bilo da ste već uvežbali pripremu vanilica ili tek upoznajete ovu poslasticu, ovi saveti i koraci će vam pružiti nova saznanja o tome kako možete da napravite ove nezaboravne vanilice koje ćete rado deliti sa porodicom i sa prijateljima!
Sastojci:
- 300 g brašna od spelte
- 5 kašika Moja Kravica kiselog mleka
- 1 supena kašika fino samlevenih ovsenih pahuljica
- 1 kesica vanilinog šećera
- 1 kesica praška za pecivo
- Prstohvat sode bikarbone
- 4-5 kapljica sirćeta
- 125 grama Moja Kravica maslaca
- 1 kutija ratluka (raznobojnog)
- Šećer u prahu za valjanje
- Mleveni orašasti plodovi za valjanje (po želji)
Priprema:
- U posudi sjedinite kiselo mleko, sodu, sirće, rastopljeni puter, ovsene pahuljice i vanilin šećer. Dobro promešajte kašikom.
- Postepeno dodajte brašno od spelte i prašak za pecivo dok ne dobijete srednje tvrdo testo.
- Od testa oblikujte loptice veličine oraha i spljeskajte ih rukom. U svaku lopticu stavite parče ratluka, zatvorite testo i dobro pritisnite krajeve kako bi se ratluk sačuvao tokom pečenja.
- Svaku lopticu uvaljajte u fino samleveni musli i poređajte u pleh prekriven papirom za pečenje.
- Pecite u prethodno ugrejanoj rerni na jakoj temperaturi dok ne porumene.
- Dok su još tople, obilno ih uvaljajte u šećer u prahu.
- Ako imate strpljenja, ostavite ih da odstoje najmanje 12 sati, jer će tada vanilice biti još ukusnije.
Koji ćete recept za vanilice vi prvo isprobati?