Išleri – recept za najukusnije išlere koji se tope u ustima

Išleri sa čokoladnom glazurom.
  • 30
    Osoba/porcija
  • 60 minuta
    Vreme spremanja
  • srednja
    Težina recepta
Sadržaj

Išleri su tradicionalni kolačići koje nije komplikovano napraviti, a oduševljenje kada ih ugledamo poslužene je zagarantovano. Mnogima su omiljen deo svečane trpeze i teško je poslužiti se samo jednim.

Otkrijte u nastavku starinski recept za išlere sa čokoladom koji se tope u ustima i koji nikoga ne ostavljaju ravnodušnim!

Sastojci

  • 180 g Moja Kravica maslaca

  • 100 g šećera

  • 1 žumance

  • 100 g mlevenih oraha

  • 200 g brašna

  • 100 g čokolade

  • 3 kašike ulja

  • 50 g čokolade

  • sitno seckani lešnici ili pistaći

Priprema

    1. Prvi korak je da umutite penasto žumance, šećer i Moja Kravica maslac.

    2. Dodajte u smesu mlevene orahe i na kraju brašno.

    3. Zamesite testo i ostavite ga da stoji na hladnom 30 minuta.

    4. Kad testo odstoji rastanjite ga ravnomerno po ravnoj površini i modlicom prečnika 3,5cm isecite krugove. Nakon što isečete prve krugove, premesite ostatak testa, pa ponovo secite, i tako nekoliko puta dok ne utrošite svo testo.

    5. Poređajte na pleh obloženim masnim papirom i pecite u prethodno zagrejanoj rerni 12 minuta na 180°C.

    6. Dok se kolačići peku, vreme je da pripremite fil: umutite penasto Moja Kravica maslac, šećer i žumance. Dodajte rastopljenu čokoladu i penu od dva belanceta. Dobro izmešajte fil.

    7. Sipajte fil u dresir kesu sa zvezdastim nastavkom i kada se keksići ohlade istisnite po malo u obliku spirale na polovinu pripremljenih keksića.

    8. Za čokoladnu glazuru, potrebno je da na umerenoj vatri rastopite čokoladu i ulje. Zatim preostale keksiće umačite u čokoladu i odmah stavljajte preko filovanih kolačića.

    9. Kad se glazura stegne isprskajte sa još malo rastopljene čokolade (bez ulja) i na sredinu svakog kolačića stavite po malo sitno seckanih lešnika ili pistaća.

Možete napraviti išlere par dana ranije i čuvati na hladnom, a dobro podnose i zamrzavanje.

Odakle tačno dolaze išleri – recept potiče iz 19. veka

Istorija išlera seže u 19. vek, u vreme Austrougarske monarhije, gde su prema nekim tvrdnjama prvi put stvoreni u čast čuvenog austrijskog generala, Radetzkog.

Prema drugim izvorima, nazvani su „Ischler tortchen“ u čast gradića Bad Ischl, koji je bio omiljeno odmaralište austrijske carske porodice.

Ova poslastica je od tada do danas pronašla svoj put do mnogobrojnih kuhinja i poslastičarnica širom Evrope, ali i izmenila svoju originalnu recepturu. Naime, ako bi vam se u to vreme prijeli išleri, recepti na koje biste naišli bi mogli da vas iznenade. U Austrougarskoj su se ovi kolači tradicionalno spremali sa džemom od kajsije, čime su više podsećali na današnje vanilice.

Najlepši išleri – ideje za dekoraciju i posluživanje

Išleri su neodoljivi i praktični, zbog čega su najčešći izbor za slavske i božićne kolačiće. Osim što su neizostavni deo svake svečanosti, pružaju i sjajnu priliku za kreativnost, posebno kada je u pitanju njihovo dekorisanje i serviranje.

Evo nekoliko ideja kako da vaši čokoladni išleri postanu prava umetnička dela i oduševe sve goste.

Ukrasite ih glazurom od bele čokolade

Umesto klasične tamne čokolade, zašto ne biste eksperimentisali sa različitim vrstama glazura za išlere?

Bela čokolada može pružiti elegantan izgled, dok kombinacija bele i tamne čokolade može stvoriti zanimljive šare. Ako ste raspoloženi za malo boje, upotrebite obojene glazure koje možete sami napraviti dodavanjem prehrambenih boja.

Napravite ukrase od fondana

Za specijalne prilike, možete ih ukrasiti minijaturnim figuricama ili cvetićima od fondana. Ovo može biti posebno zanimljivo za dečje rođendane ili tematske zabave, gde išleri mogu pratiti temu proslave.

Podignite estetiku na viši nivo uz jestivo zlato i srebro

Za dodatnu eleganciju, koristite tanko jestivo zlato ili srebro. Ovi ukrasi su posebno pogodni za praznične trenutke i svečanosti, jer dodaju išlerima zaista luksuzan izgled.

Napravite išlere sa omiljenim voćem

Za osvežavajući kontrast čokoladi, dodajte na vrh išlera sveže voće poput maline, jagode ili komadića kivija. Osim što dodaje boje i teksturu, voće pruža i divnu harmoniju ukusa.

Išleri, sa svojom tradicionalnom elegancijom i neodoljivim ukusom, predstavljaju više od običnog kolačića – oni su prilika da u svakoj prilici pokažemo maštovitost i ljubav prema detaljima.

Bilo da ih pripremate za porodično okupljanje, dečiji rođendan ili kao deo svečane trpeze, personalizacija i kreativno dekorisanje mogu učiniti da vaši išleri i ukusom i izgledom oduševe sve prisutne!

Podelite ovaj tekst:

Upišite ovde

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Scroll to Top

Koristimo kolačiće za upravljanje korisničkim iskustvom, prikazivanje personalizovanog sadržaja i postizanje poslovnih ciljeva kompanije Imlek.