Božićni kolači sa đumbirom

Još jedna od popularnih vrsta ovih kolača jesu božićni kolači sa đumbirom. Đumbir je namirnica sa brojnim prednostima po zdravlje, te je ovaj recept idealan spoj lepog i korisnog.

Sastojci:

  • 200 g Moja kravica maslaca
  • 100 g šećera
  • 1 jaje
  • 1 žumance
  • 1/2 praška za pecivo
  • 400 g brašna
  • 1 kašičica đumbira

Priprema:

  1. Mikserom pomešajte maslac i šećer i u to dodajte jedno celo jaje i žumance. Sjedinite brašno, prašak za pecivo i đumbir, dodajte prethodnoj smesi i zamesite testo.
  2. Testo ostavite da odstoji oko 30 minuta u frižideru. Na prethodno pobrašnjenoj površini razvucite testo oklagijom u kratku koru debljine oko 5 mm i koru oblikujte uz pomoć modli u željene oblike.
  3. Poređajte kolačiće na pleh obložen papirom za pečenje i pecite u rerni oko 10 minuta na temperaturi od 220℃. Ostavite ih da se ohlade u plehu nekoliko minuta, a nakon toga ih stavite na ravnu površinu da se u potpunosti ohlade.

Glazura

Sastojci:

  • 1 belance
  • 200 g šećera u prahu
  • 1/2 kašičice gustina
  • 1 kašika limunovog soka

Priprema:

  1. Umutite belance u posudi, ali tako da ne zapeni. Sjedinite šećer u prahu sa gustinom i smesu dodajte u umućeno belance.
  2. Mešajte dobijenu smesu dok ne postane glatka i homogena, pa u nju dodajte limunov sok i umutite još malo.
  3. Podelite glazuru na nekoliko činija i u nju dodajte prehrambene boje po ukusu.
  4. Smese sipajte u špric ili kese za ukrašavanje i ukrasite kolačiće po želji.

Vaši kreativni, dekorativni kolači za Božić su spremni za serviranje i jelo. Prijatno!

Božićni kolači – recept za najukusnije medenjake

Ovo su najlepši božićni kolači koje ćete probati, ali zahtevaju veliku posvećenost. Trebaće vam nešto više sastojaka nego u prethodnim receptima i malo jača koncentracija. Ali ne brinite, sve što treba da radite je da pratite detaljne instrukcije. Spremni? Počnimo.

Sastojci:

  • brašno – 250 g
  • Moja kravica maslac – 150 g
  • jaja – 1
  • med – 1 kašika
  • cimet – 1 kašika
  • pomorandža – narendana kora 1 pomorandže
  • so – prstohvat
  • muškatni oraščić – trećina kašičice, mleveni
  • đumbir – 1 kašičica, u prahu

Priprema:

  1. Prosejte brašno (i nekoliko puta ukoliko je neophodno). Umutite jaja s maslacem, dodajte med, prstohvat soli, narendanu koru 1 pomorandže, đumbir, cimet, muškatni oraščić i brašno.
  2. Mesite smesu dok ne postane potpuno homogena i elastična i ostavite je da odstoji oko 30 minuta.
  3. Oklagijom razvucite testo u tanku koru, isecite kolače u željenim oblicima i poređajte ih u posudu za pečenje postavljenu papirom za pečenje.

Glazura

Sastojci:

  • Moja kravica maslac – 50 g
  • med – 100 g
  • Moja kravica pavlaka za kuvanje – 3-4 kašike
  • orasi – 50 g, istucani
  • pomorandža – narendana kora 1 pomorandže

Priprema:

  1. U suvom tiganju zapecite orahe. Dodajte maslac, pavlaku za kuvanje, med i narendanu koru druge pomorandže.
  2. Zagrejte smesu na srednjoj temperaturi da provri i mešajte 1-2 minuta dok se malo ne zgusne. Ostavite smesu da se ohladi i pasirajte je.
  3. Stavite glazuru u špric i sa najtanjim nastavkom ukrasite kolače različitim šablonima po vašoj želji.
  4. U rerni koju ste prethodno zagrejali na 180℃ pecite kolače oko 10 minuta, dok ne dobiju zlatastu boju (proveravajte ih s vremena na vreme i shodno tome prilagodite vreme pečenja).

Ovi božićni kolačići raznih oblika imaće savršenu kremastu struktutru obogaćenu karakterističnim aromama njihovih brojnih sastojaka.

Božićni kolači bez glutena

Ovaj recept je idealan za sve one koji paze na liniju ili imaju određene reakcije na gluten.

Sastojci:

  • 500 g bezglutenskog brašna
  • 200 g šećera (umesto belog šećera možete staviti zaslađivače poput stevije)
  • 100 g maslaca (ili margarina)
  • 100 g domaće masti
  • 2 jajeta
  • 1/2 praška za pecivo bez glutena
  • 1 narendana korica limuna (pomorandže)
  • 1 vanilin šećer
  • 1-2 kašike Moja kravica pavlake za kuvanje ili Balans kefira
  • u 1/4 smese dodati 2 kašike kakaa

Priprema:

  1. Pomešajte brašno i prašak za pecivo (ili soda bikarbonu bez glutena) i u to dodajte šećer (odnosno zaslađivač).
  2. Nakon što smo te suve sastojke pomešali dodajemo u njih jaja, mast i ostale sastojke i eventualne dodatke po želji. Umesiti testo, ali ga ne mesiti predugo kako se ne bi izgubila tekstura.
  3. Razdvojte smesu na 4 dela (loptice) i u 1 od njih dodajte kakao razmućen sa malo kefira i kašikom brašna kako biste imali i čokoladne kolačiće. U principu, u svaki deo testa možete dodati sastojke po želji i ukusu (orahe, bademe, lešnike, kokos itd).
  4. Razvijte loptasto testo na tanke pravougane kore i ostavite pola sata do sat vremena u frižideru.
  5. Kada se testo potpuno ohladilo, možete ga oblikovati uz pomoć modli za kolače, poređajte ih u pleh obložen papirom za pečenje i pecite 8 do 10 minuta u rerni zagrejanoj na 180℃.

Glazura

Sastojci:

  • 1 belance
  • 150-200g šećera u prahu
  • sok od limuna
  • prstohvat soli

Priprema:

  1. Šećer u prahu je najbolje samleti u mlinu za kafu jer je pouzdaniji od kupovnog. Pomešati belance i prah šećer pa dodati limunov sok i prstohvat soli.
  2. Ohlađene kolače premazati ovom smesom i ostaviti da se stvrdnu.

I tako ste dobili preukusne božićne kolačiće bez glutena! Sve sastojke možete dodatno prilagoditi vašim potrebama, što podrazumeva male izmene postojećih sastojaka ili dodavanje potpuno novih.

Ovog Božića obradujte svoje najmilije najlepšim i najukusnijim kolačima ili od pravljenja kolača napravite idealnu zajedničku aktivnost uz koju ćete se dodatno zbližiti i biti kreativni.

Bilo da odlučite da svoje kreacije obogatite kokosom, začinite ih cimetom i đumbirom, eksperimentišete sa dekoracijama ili se odlučite za opciju bez šećera, ključ je da uživate u procesu i podelite ljubav koja je pečena u svakoj kriški. Srećno pečenje i srećan Božić!