Božić je sezona radosti, ljubavi i naravno, ukusnih poslastica. Ovaj praznik zauzima posebno mesto u našoj tradiciji i mnogi mu se unapred raduju.
Jedna od tradicija koja se ističe tokom ovog prazničnog perioda jeste bogata trpeza na kojoj se, pored raznih drugih jela, nađu i poslastice kao što su božićni kolači.
Aroma začina, toplota rerne i radost ukrašavanja stvaraju magičnu atmosferu u kuhinji. U ovom tekstu nabrojaćemo nekoliko različitih recepata za božićne kolače koji ne samo da će ispuniti vaš dom predivnim mirisima, već će rezultirati najlepšim i najukusnijim kolačima.
Domaći božićni kolači sa cimetom – omiljeni božićni keksići
Pored onih najpoznatijih prazničnih kolača kao što su vanilice, galete ili orasnice, božićni kolači zauzimaju posebno mesto u svetu poslastica. Samo pravljenje ovih ukusnih keksića nepresušan je izvor kreativnosti i mašte. Pogledajmo naš prvi recept.
Cimet je jedan od omiljenih začina svih kolača, a definitivno je klasični začin božićnog perioda. Božićni kolači sa cimetom imaju specifičnu aromu i favorit su mnogih – i to sa razlogom.
Ovaj recept je jedan od najjednostavnijih i ne zahteva preteranu dekoraciju niti veliki broj sastojaka, te je odličan za početnike.
Sastojci:
- Moja kravica maslac – 125 g
- jaja – 2 komada
- šećer – 3/4 šolje
- brašno – 1.5 šolja
- cimet – 1/2 kesice
- bademi – 50 g
Priprema:
- Jedno belance se odvaja za premazivanje jaja, odnosno koristi se kasnije kao glazura. Maslac napola istopite i pomešajte sa jajima i šećerom uz postepeno dodavanje brašna i cimeta. Od ove smese pravi se testo, ali se ne oblikuje kao klasično – u loptu, već u tanku koru debljine 1 mm.
- Koru isecite na različite oblike, a možete koristiti i specijalne modle za božićne kolače, poput onih u obliku jelkica.
- Oblikovane božićne kolače poređajte u pleh obložen papirom za pečenje i premažite umućenim belancetom koje ste prethodno odvojili.
- Pospite božićne kolačiće mlevenim bademima i pecite u rerni na 220℃ dok ne postanu svetlo braon boje.
Vaši božićni kolačići sa cimetom su gotovi! Uživajte!
Božićni kolači sa cimetom, medom i kakaom
Kao što smo već zaključili, cimet je idealan sastojak za ovu vrstu poslastice, ali ovaj recept otišao je korak dalje i taj aromatični začin upario sa još nekoliko neodoljivih ukusa.
Nešto komplikovaniji od prethodnog, ovaj recept zahteva malo veću koncentraciju, ali ukoliko pratite detaljni postupak koji ćemo podeliti sa vama, nagrada su najlepši božićni kolači!
Sastojci:
- 300 g mekog brašna (ako je moguće tip 400)
- 2 ravne kafene kašičice praška za pecivo
- 1 jaje
- 150 g Moja kravica maslaca
- 100 g šećera
- 1 vanilin šećer
- 1/2 kafene kašičice cimeta
- 2 kafene kašičice kakaa
- 4 kafene kašičice meda
Priprema:
- Prvo Moja kravica maslac omekšajte u mikrotalasnoj rerni. Sve sastojke umutite miksreom dok smesa ne postane homogena, a zatim je premesite ručno. Prekrijte smesu folijom i ostavite da odstoji oko 10 minuta.
- Razvijte testo oklagijom u tanku koru i oblikujte je u razne oblike, najbolje koristeći modle i kalupe za božićne kolače. Poređajte kolače u pleh prethodno obložen papirom za pečenje.
- Pecite u rerni 10 minuta na temperaturi od 180℃ dok ne postanu zlatne boje. Najbolje je u toku procesa pečenja svakako proveriti kako kolači napreduju na osnovu tvrdoće i boje, te ukoliko je neophodno izvaditi ih ranije ili ostaviti još nekoliko minuta u rerni.
- Svaka strana božićnog keksića trebalo bi da bude jednako pečena i iste boje. Završna testura kolača treba da bude tvrda, ali da se na dodir mogu utisnuti.
- Kada se u potpunosti ohlade, ukrašavanje božićnih kolača može da počne.
Kraljevska glazura za božićne kolačiće
Sastojci:
- 140-180 g šećera u prahu
- 1 belance
- 4-5 kapi limunovog soka
- 2-3 kapi arome vanile ili limuna
- prehrambena boja po ukusu (opciono)
Priprema:
- U manjoj posudi umutite belance, ali samo do granice da se razbije i dobije nekoliko mehurića, nikako da zapeni.
- Postepeno dodajte šećer u prahu i nastavite da mutite smesu. Kad dobijete gustu masu dodajte limunov sok i aromu vanile.
- Glazura bi trebalo da se odvaja od kašike. Posudu obavezno pokrijte mokrom krpom jer se masa brzo suši.
- U odvojene posudice sipajte boju po želji i pomešajte sa glazurom. Ovu smesu sipajte u špric i dekorišite vaše kolačiće.
Mada je ovaj recept za božićne kolače nešto zahtevniji, trud će se definitivno isplatiti i vaši šareni božićni kolačići će izgledati kao oni iz prazničnih filmova!
Božićni kolači sa đumbirom
Još jedna od popularnih vrsta ovih kolača jesu božićni kolači sa đumbirom. Đumbir je namirnica sa brojnim prednostima po zdravlje, te je ovaj recept idealan spoj lepog i korisnog.
Sastojci:
- 200 g Moja kravica maslaca
- 100 g šećera
- 1 jaje
- 1 žumance
- 1/2 praška za pecivo
- 400 g brašna
- 1 kašičica đumbira
Priprema:
- Mikserom pomešajte maslac i šećer i u to dodajte jedno celo jaje i žumance. Sjedinite brašno, prašak za pecivo i đumbir, dodajte prethodnoj smesi i zamesite testo.
- Testo ostavite da odstoji oko 30 minuta u frižideru. Na prethodno pobrašnjenoj površini razvucite testo oklagijom u kratku koru debljine oko 5 mm i koru oblikujte uz pomoć modli u željene oblike.
- Poređajte kolačiće na pleh obložen papirom za pečenje i pecite u rerni oko 10 minuta na temperaturi od 220℃. Ostavite ih da se ohlade u plehu nekoliko minuta, a nakon toga ih stavite na ravnu površinu da se u potpunosti ohlade.
Glazura
Sastojci:
- 1 belance
- 200 g šećera u prahu
- 1/2 kašičice gustina
- 1 kašika limunovog soka
Priprema:
- Umutite belance u posudi, ali tako da ne zapeni. Sjedinite šećer u prahu sa gustinom i smesu dodajte u umućeno belance.
- Mešajte dobijenu smesu dok ne postane glatka i homogena, pa u nju dodajte limunov sok i umutite još malo.
- Podelite glazuru na nekoliko činija i u nju dodajte prehrambene boje po ukusu.
- Smese sipajte u špric ili kese za ukrašavanje i ukrasite kolačiće po želji.
Vaši kreativni, dekorativni kolači za Božić su spremni za serviranje i jelo. Prijatno!
Božićni kolači – recept za najukusnije medenjake
Ovo su najlepši božićni kolači koje ćete probati, ali zahtevaju veliku posvećenost. Trebaće vam nešto više sastojaka nego u prethodnim receptima i malo jača koncentracija. Ali ne brinite, sve što treba da radite je da pratite detaljne instrukcije. Spremni? Počnimo.
Sastojci:
- brašno – 250 g
- Moja kravica maslac – 150 g
- jaja – 1
- med – 1 kašika
- cimet – 1 kašika
- pomorandža – narendana kora 1 pomorandže
- so – prstohvat
- muškatni oraščić – trećina kašičice, mleveni
- đumbir – 1 kašičica, u prahu
Priprema:
- Prosejte brašno (i nekoliko puta ukoliko je neophodno). Umutite jaja s maslacem, dodajte med, prstohvat soli, narendanu koru 1 pomorandže, đumbir, cimet, muškatni oraščić i brašno.
- Mesite smesu dok ne postane potpuno homogena i elastična i ostavite je da odstoji oko 30 minuta.
- Oklagijom razvucite testo u tanku koru, isecite kolače u željenim oblicima i poređajte ih u posudu za pečenje postavljenu papirom za pečenje.
Glazura
Sastojci:
- Moja kravica maslac – 50 g
- med – 100 g
- Moja kravica pavlaka za kuvanje – 3-4 kašike
- orasi – 50 g, istucani
- pomorandža – narendana kora 1 pomorandže
Priprema:
- U suvom tiganju zapecite orahe. Dodajte maslac, pavlaku za kuvanje, med i narendanu koru druge pomorandže.
- Zagrejte smesu na srednjoj temperaturi da provri i mešajte 1-2 minuta dok se malo ne zgusne. Ostavite smesu da se ohladi i pasirajte je.
- Stavite glazuru u špric i sa najtanjim nastavkom ukrasite kolače različitim šablonima po vašoj želji.
- U rerni koju ste prethodno zagrejali na 180℃ pecite kolače oko 10 minuta, dok ne dobiju zlatastu boju (proveravajte ih s vremena na vreme i shodno tome prilagodite vreme pečenja).
Ovi božićni kolačići raznih oblika imaće savršenu kremastu struktutru obogaćenu karakterističnim aromama njihovih brojnih sastojaka.
Božićni kolači bez glutena
Ovaj recept je idealan za sve one koji paze na liniju ili imaju određene reakcije na gluten.
Sastojci:
- 500 g bezglutenskog brašna
- 200 g šećera (umesto belog šećera možete staviti zaslađivače poput stevije)
- 100 g maslaca (ili margarina)
- 100 g domaće masti
- 2 jajeta
- 1/2 praška za pecivo bez glutena
- 1 narendana korica limuna (pomorandže)
- 1 vanilin šećer
- 1-2 kašike Moja kravica pavlake za kuvanje ili Balans kefira
- u 1/4 smese dodati 2 kašike kakaa
Priprema:
- Pomešajte brašno i prašak za pecivo (ili soda bikarbonu bez glutena) i u to dodajte šećer (odnosno zaslađivač).
- Nakon što smo te suve sastojke pomešali dodajemo u njih jaja, mast i ostale sastojke i eventualne dodatke po želji. Umesiti testo, ali ga ne mesiti predugo kako se ne bi izgubila tekstura.
- Razdvojte smesu na 4 dela (loptice) i u 1 od njih dodajte kakao razmućen sa malo kefira i kašikom brašna kako biste imali i čokoladne kolačiće. U principu, u svaki deo testa možete dodati sastojke po želji i ukusu (orahe, bademe, lešnike, kokos itd).
- Razvijte loptasto testo na tanke pravougane kore i ostavite pola sata do sat vremena u frižideru.
- Kada se testo potpuno ohladilo, možete ga oblikovati uz pomoć modli za kolače, poređajte ih u pleh obložen papirom za pečenje i pecite 8 do 10 minuta u rerni zagrejanoj na 180℃.
Glazura
Sastojci:
- 1 belance
- 150-200g šećera u prahu
- sok od limuna
- prstohvat soli
Priprema:
- Šećer u prahu je najbolje samleti u mlinu za kafu jer je pouzdaniji od kupovnog. Pomešati belance i prah šećer pa dodati limunov sok i prstohvat soli.
- Ohlađene kolače premazati ovom smesom i ostaviti da se stvrdnu.
I tako ste dobili preukusne božićne kolačiće bez glutena! Sve sastojke možete dodatno prilagoditi vašim potrebama, što podrazumeva male izmene postojećih sastojaka ili dodavanje potpuno novih.
Ovog Božića obradujte svoje najmilije najlepšim i najukusnijim kolačima ili od pravljenja kolača napravite idealnu zajedničku aktivnost uz koju ćete se dodatno zbližiti i biti kreativni.
Bilo da odlučite da svoje kreacije obogatite kokosom, začinite ih cimetom i đumbirom, eksperimentišete sa dekoracijama ili se odlučite za opciju bez šećera, ključ je da uživate u procesu i podelite ljubav koja je pečena u svakoj kriški. Srećno pečenje i srećan Božić!