Hleb od ovsenih pahuljica kao zdrava opcija za svaku priliku

Sadržaj

U svetu gde sve više obraćamo pažnju na zdravu ishranu, hleb od ovsenih pahuljica postaje ne samo popularan izbor već i neizostavan deo jelovnika onih koji žele hranljiv, ukusan i zasitan obrok. Ovas, kao jedna od najzdravijih žitarica, bogat je vlaknima, proteinima i esencijalnim nutrijentima koji pomažu u održavanju energije tokom celog dana.

Bilo da ga jedete za doručak uz malo meda i putera od kikirikija, koristite kao prilog uz ručak ili uživate u njemu uz sir i avokado, ovaj hleb je savršena osnova za razne kombinacije. Osim što je zdrav, lako se priprema i ne zahteva komplikovane sastojke, a rezultat je mekan, ukusan i hranljiv hleb koji će vas osvojiti već pri prvom zalogaju. Pogledajte u nastavku neke od preukusnih recepata u kojima ćete uživati.

Hleb od ovsenih pahuljica i jogurta

Ovaj hleb od ovsenih pahuljica bez brašna je savršena opcija za sve koji žele zdrav i ukusan dodatak jelima, bilo da ga konzumirate za doručak, ručak ili večeru. Priprema se brzo i jednostavno, a bogat je vlaknima, proteinima i zdravim mastima, što ga čini odličnim izborom za uravnoteženu ishranu. Možete ga jesti uz omiljene namaze, Ella sir, Grčki jogurt Grekos, jaja, povrće, ali je jednako ukusan i samostalno. Mekan iznutra, a hrskav spolja, ovaj ovseni hleb je idealan način da uživate u domaćem pecivu koje je hranljivo i lako svarljivo.

Sastojci

  • 250 g pahuljica od ovsa

  • 250 ml Moja Kravica jogurta

  • 2 jaja

  • 1 kašičica soli

  • 1 kašičica praška za pecivo

  • ½ kašičice sode bikarbone

  • 1 kašičica meda (opciono, za blagu slatkoću)

  • 2 kašike Moja Kravica maslaca

  • 50 ml Moja Kravica mleka (po potrebi)

  • 1 kašika semenki po želji (susam, suncokret, laneno seme)


Priprema

  1. U dubljoj činiji pomešajte pahuljice i jogurt. Ostavite smesu da odstoji 10-15 minuta kako bi pahuljice omekšale i upile jogurt.

  2. Nakon što su pahuljice upile jogurt, dodajte jaja, so, prašak za pecivo, sodu bikarbonu, med i maslaca. Sve dobro promešajte varjačom ili mikserom sa nastavkom za testo.

  3. Ako je smesa pregusta, dodajte mleko postepeno, po jednu kašiku, dok ne dobijete gustu, ali ipak meku smesu koja može da se oblikuje. Na kraju dodajte semenke po želji i sve još jednom lagano promešajte.

  4. Kalup za hleb obložite pek papirom ili ga lagano podmažite. Sipajte smesu u kalup i poravnajte je. Po želji, pospite još malo semenki po vrhu.

  5. Hleb pecite u prethodno zagrejanoj rerni na 180°C oko 35-40 minuta, dok ne porumeni i ne postane čvrst na dodir. Da biste bili sigurni da je pečen, možete zabosti čačkalicu u sredinu – ako izađe suva, hleb je gotov.

  6. Nakon pečenja, izvadite hleb iz kalupa i ostavite ga da se ohladi na rešetki. Seći ga možete tek kada se potpuno ohladi kako bi se lepo oblikovao i kako se ne bi mrvio.

Ovaj hleb možete čuvati u zatvorenoj posudi do 3 dana, a odličan je i kada se blago tostira. Ukusno se slaže sa sirom, avokadom, humusom, domaćim džemom ili jednostavno kao dodatak uz supu ili čorbu.

Hleb od ovsenih pahuljica i lana sa sirom

Ovaj hleb od ovsenih pahuljica i sira je savršen izbor za sve koji žele hranljiv i ukusan obrok bez mnogo muke. Kombinacija ovsa, lana i sira daje mu bogat ukus i savršenu teksturu – spolja hrskav, a iznutra mekan i sočan. Odličan je za doručak ili ručak, možete ga mazati omiljenim namazima, kombinovati sa sirom, Moja Kravica kiselim mlekom i suhomesnatim proizvodima ili ga koristiti kao prilog uz supe, čorbe i druga jela. Priprema je jednostavna i ne zahteva kvasac ni dugo čekanje!

Sastojci:

Priprema:

  • U dubljoj posudi pomešajte pahuljice i mleveni lan. Dodajte jogurt i ostavite smesu da odstoji 10-15 minuta kako bi ovsene pahuljice upile tečnost i omekšale.
  • Nakon što su pahuljice omekšale, dodajte svež sir i dobro ga sjedinite sa smesom viljuškom. Dodajte jaja, so, sodu bikarbonu, prašak za pecivo i maslac. Sve dobro promešajte dok ne dobijete ujednačenu smesu.
  • Ako je smesa pregusta, dodajte malo mleka postepeno, po kašiku, dok ne postane gusta, ali pogodna za oblikovanje i sipanje u kalup.
  • Kalup za hleb obložite pek papirom ili ga podmažite. Sipajte pripremljenu smesu u kalup i ravnomerno je rasporedite. Po želji, pospite semenke lana ili susama po vrhu.
  • Stavite hleb u prethodno zagrejanu rernu na 180°C i pecite oko 35-40 minuta. Kada hleb poprimi zlatno-smeđu boju i kada čačkalica ubodena u sredinu izađe suva, hleb je gotov.
  • Nakon pečenja, ostavite hleb da se kratko prohladi u kalupu, zatim ga pažljivo izvadite i ostavite da se potpuno ohladi na rešetki. Tako će se lakše seći i neće se mrviti.

Banana hleb sa ovsenim pahuljicama

Ako tražite zdravu i ukusnu poslasticu koja je savršena za doručak ili užinu, ovaj banana hleb sa ovsenim pahuljicama je pravi izbor! Bogat je vlaknima, prirodno zaslađen zrelim bananama i sjajan je način da uživate u slatkom, a zdravom zalogaju. Odličan je sam po sebi, ali se može kombinovati sa medom, puterom od kikirikija ili jogurtom za još bolji užitak. Priprema je jednostavna i ne zahteva mikser ni puno vremena!

Sastojci:

  • 3 zrele banane
  • 2 jaja
  • 200 ml Moja Kravica mleka
  • 200 g pahuljica od ovsa
  • 1 kašičica praška za pecivo
  • ½ kašičice sode bikarbone
  • 1 kašičica cimeta (opciono)
  • 1 kašičica ekstrakta vanile
  • 2 kašike meda ili javorovog sirupa (po želji)
  • 2 kašike Moja Kravica maslaca
  • Prstohvat soli

Priprema:

  • U većoj činiji izgnječite banane viljuškom dok ne dobijete glatku kašu. Dodajte jaja, mleko, vanilu, med i maslac, pa sve dobro promešajte dok se sastojci ne sjedine.
  • U posebnoj posudi pomešajte ovsene pahuljice, prašak za pecivo, sodu bikarbonu, so i cimet. Postepeno dodajte ovu mešavinu u smesu sa bananama i nežno promešajte dok se svi sastojci ne sjedine.
  • Kalup za hleb obložite pek papirom ili ga lagano podmažite maslacem. Sipajte smesu u kalup i ravnomerno je rasporedite.
  • Stavite hleb u prethodno zagrejanu rernu na 180°C i pecite oko 40-45 minuta, ili dok čačkalica ubodena u sredinu ne izađe suva.
  • Nakon pečenja, ostavite hleb da se malo prohladi u kalupu, zatim ga pažljivo izvadite i stavite na rešetku da se potpuno ohladi.

Ovaj banana hleb je odličan za doručak uz šolju toplog Moja Kravica mleka, kafu ili čaj. Možete ga premazati maslacem, dodati malo voća ili ga jednostavno jesti samostalno. Može se čuvati u zatvorenoj posudi par dana, a ako želite da traje duže, možete ga zamrznuti u kriškama i odmrzavati po potrebi.

Nadamo se da vam neki od ovih recepata deluje ukusno i da će te ga uskoro isprobati. Ukoliko želite da zamenite domaći hleb, obogatite svaki obrok uz ukusan i zdrav hleb od ovsenih pahuljica u kojem ćete sigurno uživati.

Podelite ovaj tekst:

Upišite ovde

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Scroll to Top

Koristimo kolačiće za upravljanje korisničkim iskustvom, prikazivanje personalizovanog sadržaja i postizanje poslovnih ciljeva kompanije Imlek.