Bukovače recept – gulaš i drugi specijaliteti sa bukovačom

Sadržaj

Bukovače su pečurke koje su osvojile srca mnogih ljubitelja zdrave i ukusne hrane. Ove pečurke su bogate vlaknima, vitaminima i mineralima, a istovremeno imaju blag i prijatan ukus koji se savršeno uklapa u razne kulinarske kombinacije. Dugo su se koristile u tradicionalnoj kuhinji, a danas se sve više pojavljuju u modernim jelima, zahvaljujući svojim hranljivim svojstvima i sposobnosti da obogate svaki obrok.

Zašto ih ljudi toliko vole? Bukovače su lagane, zdrave i veoma ukusne. Osim toga, lako se kombinuju sa mnogim sastojcima, bilo da želite bogat obrok ili laganu večeru. S obzirom na to da su bogate vlaknima i siromašne mastima, idealne su za sve koji žele da se hrane zdravo, a opet uživaju u punom ukusu. Često se pripremaju u raznim varijacijama, kao što su dinstane bukovače, gulaš od bukovača ili bukovače u krem sosu, jer se lako prilagođavaju svim željama i potrebama. Ukoliko volite bukovače recepti koje smo vam pripremili će vas sigurno oduševiti.

Bilo da birate gulaš za obilan ručak, kremasti sos za laganu večeru ili jednostavno dinstane bukovače kao prilog, ovi recepti su savršeni za sve koji žele da uživaju u kvalitetnom, zdravom i ukusnom obroku. Bukovače su odlična opcija, jer uz minimalan napor možete pripremiti jelo koje će zadovoljiti celu porodicu ili vaše goste, a u nastavku vam dajemo detaljnije recepte.

Gulaš od bukovače recept

Gulaš od bukovače je pravo otkriće za sve ljubitelje pečuraka, ali i za one koji žele da unesu nešto novo u svoj jelovnik. Ovaj recept je jednostavan, brz za pripremu, a rezultat je bogat i ukusan obrok koji će zadovoljiti sve ukuse.

Bukovače, sa svojim prijatnim i blagim ukusom, odlično se kombinuju sa začinima i povrćem, stvarajući savršen gulaš koji je idealan za ručak. Bez obzira da li ste vegetarijanac ili samo želite da probate nešto novo, ovaj gulaš je odlična opcija za kvalitetan, ukusan i zdrav obrok. Sa minimalnim naporom, dobićete jelo koje je istovremeno bogato ukusima i teksturama, idealno za porodična okupljanja ili obrok nakon napornog dana. Ako vam je omiljena gljiva bukovača recept za pripremu gulaša pogledajte u nastavku. Za još ideja za savršen ručak, pogledajte i ostale recepte za ručak koje smo izdvojili za vas.

Sastojci

  • 500 g bukovače (sveže, očišćene i isečene na tanke trake)

  • 1 velika glavica crnog luka

  • 2 čena belog luka

  • 2 kašičice aleve paprike

  • 1 kašičica sušenog majčine dušice

  • 1 kašičica suvog začina (po želji)

  • 2 kašičice soja sosa (opciono, za bogatiji ukus)

  • 2 kašičice brašna

  • 500 ml povrtnog bujona (ili vode sa malo kocke povrtnog bujona

  • 2 kašike Moja Kravica maslaca

  • 1 kašičica soli (po ukusu)

  • 1/2 kašičice bibera

  • 1 sveža paprika (po želji, iseckana)

  • 1 paradajz (iseckan, opcionalno, za dodatnu sočnost)

  • Peršun za dekoraciju (po želji)


Priprema

  1. Operite bukovače, očistite ih i iseckajte na tanke trake. Ako su veće, možete ih iseći i na manje komade.

  2. Zagrejte Moja Kravica maslac u velikom tiganju ili šerpi.

  3. Dodajte sitno iseckani crni i beli luk, pa propržite dok ne postanu staklasti i mirisni, otprilike 2-3 minuta.

  4. Dodajte iseckane bukovače. Mešajte povremeno dok pečurke ne počnu da mekšaju, oko 5 minuta. Pečurke će otpustiti svoju vodu, pa je pustite da se kuvaju dok ne ispari.

  5. U smesu sa pečurkama dodajte alevu papriku, majčinu dušicu, suvi začin, so i biber. Mešajte dobro da se začini ravnomerno rasporede.

  6. Dodajte brašno i brzo promešajte da se sjedini sa smesom. Ovo će pomoći da gulaš dobije gustu, kremastu teksturu.

  7. Postepeno dodajte povrtni bujon (ili vodu sa kockom povrtnog bujona), stalno mešajući da se brašno ne stvori u grudvice.

  8. Dodajte iseckanu papriku i paradajz (ako koristite), pa kuvajte na srednjoj vatri još 15-20 minuta dok se sve ne zgusne i svi sastojci se povežu.

  9. Probajte gulaš i po potrebi dodajte još soli, bibera ili začina po želji.

  10. Poslužite toplo, posuto svežim peršunom i uživajte u ovom zdravom i ukusnom jelu.

  11. Za bogatiji ukus: Ako volite pikantniji gulaš, možete dodati malo ljute paprike ili čili prah.

  12. Za bogatiju teksturu: Dodajte krompir ili šargarepu iseckanu na kockice zajedno sa pečurkama i kuvajte dok sve ne postane mekano.

  13. Za kremastiji gulaš: Dodajte kašiku Moja Kravica kisele pavlake pred kraj kuvanja.

Dinstane bukovače recept

Dinstane bukovače su prava poslastica za ljubitelje pečuraka, a ovo je jednostavan recept za bukovače, ali s bogatim, punim ukusima koji će vas osvojiti na prvi zalogaj. Bukovače, sa svojom sočnom teksturom i blagim, a istovremeno intenzivnim ukusom, savršeno se uklapaju sa začinima i povrćem.

Dinstane bukovače su odlična opcija za kvalitetan i ukusan ručak, a takođe su i savršen pratilac uz lepu večeru sa vinom. Bilo da ih poslužujete kao glavno jelo ili kao prilog, ovaj obrok će zadovoljiti sve koji traže nešto jednostavno, ali izuzetno ukusno. Isprobajte ovaj recept za bukovače priprema je jednostavna, a vi ćete uživati u bogatstvu ukusa koje ove pečurke mogu da pruže.

Sastojci:

  • 500 g bukovače
  • 1 velika glavica crnog luka
  • 2 čena belog luka
  • 1 kašičica sušenog timijana (opciono)
  • 2 kašičice aleve paprike
  • 1/2 kašičice soli (po ukusu)
  • 1/2 kašičice bibera (po ukusu)
  • 1 kašičica soja sosa
  • 2 kašičice Moja Kravica maslaca
  • 1/2 šolje povrtnog bujona (ili voda sa kockom bujona)
  • 1/2 šolje Moja Kravica pavlake za kuvanje
  • Peršun za dekoraciju

Priprema:

  • Operite bukovače i očistite ih. Isecite ih na trake ili komade po želji. Bukovače se brzo skuvaju i smanjuju u zapremini, pa možete slobodno iseći veće komade.
  • U većoj šerpi zagrejte Moja Kravica maslac.
  • Dodajte sitno iseckani crni i beli luk i propržite dok ne postanu staklasti i mirisni, otprilike 2-3 minuta.
  • Dodajte iseckane bukovače u tiganj sa lukom. Mešajte povremeno dok pečurke ne omekšaju i puste tečnost. Nastavite da ih dinstate još oko 5-7 minuta.
  • Dodajte alevu papriku, timijan, so i biber. Dobro promešajte da se začini ravnomerno rasporede.
  • U smesu dodajte povrtni bujon. Pokrijte tiganj i dinstajte još 5-7 minuta, dok bukovače ne upiju sve tečnosti.
  • Ako želite da jelo bude kremasto, dodajte Moja Kravica pavlaku za kuvanje i dobro promešajte. Dinstajte još nekoliko minuta dok se pavlaka sjedini sa bukovačama.
  • Probajte i po potrebi dodajte još soli, bibera ili začina prema svom ukusu.
  • Kada su bukovače gotove, poslužite ih tople, posute svežim peršunom po želji. Mogu se jesti kao prilog uz meso, kao glavno jelo uz neku salatu, ili čak sa krompirom, pirinčem ili testeninom.
  • Za bogatiji ukus: Možete dodati i malo crnog vina ili soja sosa za dublji, bogatiji ukus.
  • Za veći kontrast: U smesu možete dodati i malo limunovog soka ili narendane limunove korice, što će obogatiti sveukupni ukus.

Recept za bukovače u krem sosu

Bukovače u krem sosu su izvanredno jelo koje donosi bogatstvo ukusa u svaki obrok. Ovaj recept je savršen za ljubitelje pečuraka koji uživaju u kremastim i bogatim jelima. Idealan je za kvalitetan i ukusan ručak, ali i kao elegantna opcija za večeru uz čašu dobrog vina. Lako se priprema i brzo, a rezultat je sočan i ukusan obrok. Možete pogledati i recept za sos od pečuraka, kao i recept za rižoto sa pečurkama ukoliko su vam ovakvi ukusi primamljivi.

Sastojci:

  • 500 g bukovače (sveže, očišćene i isečene na trake)
  • 1 velika glavica crnog luka
  • 2 čena belog luka
  • 200 ml Moja Kravica pavlake za kuvanje
  • 150 ml povrtnog bujona (ili voda sa kockom bujona)
  • 2 kašičice Moja Kravica maslaca
  • 1 kašičica aleve paprike
  • 1/2 kašičice majčine dušice (opciono)
  • So i biber (po ukusu)
  • 1 kašičica senfa (opciono, za dodatnu aromu)
  • Peršun ili mirođija za dekoraciju (opciono)

 

Priprema:

  • Operite bukovače, očistite ih i iseckajte. Bukovače se brzo kuvaju, te ne treba da ih seckate previše sitno.
  • Zagrejte Moja Kravica maslac na srednje jakoj vatri.
  • Dodajte sitno iseckani crni i beli luk i propržite dok ne postanu staklasti i mirisni, otprilike 2-3 minuta.
  • Dodajte bukovače u tiganj i mešajte povremeno dok pečurke ne omekšaju i puste tečnost.
  • Povećajte temperaturu kako bi tečnost brže isparila, i kako bi se bukovače lepo ispržile.
  • U smesu dodajte alevu papriku, majčinu dušicu, so i biber, po ukusu i sve dobro promešajte.
  • Dodajte povrtni bujon i kuvajte još 5 minuta, dok bukovače ne upiju tečnost.
  • Smanjite temperaturu na srednju i dodajte Moja Kravica pavlaku za kuvanje. Mešajte dok se ne sjedini sa pečurkama.
  • Ako želite, možete dodati kašičicu senfa za dodatnu dubinu ukusa. Kuvajte još nekoliko minuta dok sos ne postane gust i kremast.
  • Probajte i po potrebi dodajte još soli, bibera ili začina.
  • Poslužite toplo, posuto sa svežim peršunom ili mirođijom.
  • Za bogatiji ukus: Dodajte malo parmezana u krem sos pred kraj kuvanja. To će dodatno obogatiti teksturu sosa.
  • Za još kremastiju varijantu: Možete kombinovati Moja Kravica pavlaku za kuvanje sa Moja Kravica krem sirom.
  • Za dodatnu aromu: Dodajte malo belog vina dok pržite pečurke, pre nego što dodate pavlaku i bujon.

Uz jednostavnu pripremu i raznovrsne kombinacije, bukovače postaju nezaobilazan deo svakog jelovnika. Ovi recepti su odličan način da uživate u kvalitetnom, zdravom obroku koji će zadovoljiti sva vaša čula, bez obzira na to da li ste ljubitelj klasičnih jela ili ste u potrazi za novim, kreativnim varijacijama. Ukoliko ste ljubitelji raznih pečuraka, možete isprobati i naše recepte za potaž od pečuraka, kao i pastu sa pečurkama. Uživajte u bogatstvu ukusa i nutritivnih vrednosti koje bukovače donose u vašu kuhinju!

Podelite ovaj tekst:

Upišite ovde

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Scroll to Top

Koristimo kolačiće za upravljanje korisničkim iskustvom, prikazivanje personalizovanog sadržaja i postizanje poslovnih ciljeva kompanije Imlek.