Zdrav ručak – recepti i ideje za zdravi ručak bogatog ukusa

Sadržaj

Zdrav ručak – može li biti i nutritivno bogat, i ukusan?

Priprema nije teška, a dovoljno je da odaberete pravu kombinaciju namirnica koje su izvor najvažnijih nutrijenata, koje će vas zasititi i dati vam energiju za ostatak dana. Uprkos pogrešnim uverenjima mnogih, zdrav obrok ne mora biti bezukusan i nakon njega nećete ogladneti za pola sata.

U narednim redovima dajemo vam ideje za zdrav ručak sa piletinom, obroke sa drugim mesom, ali i jela bez mesa.

Pogledajte kako izgledaju zdravi recepti za ručak, odaberite obrok po vašoj meri i oduševite svoja nepca!

Zašto je važno da zdrav ručak bude naša svakodnevica?

Nekada deluje nemoguće hraniti se zdravo.

Mnogi smatraju da su zdrave namirnice obično i skupe, dasu ideje za zdrave recepte za ručak previše komplikovane, a obroci nezasitni.

Naprotiv!

Možete ga pripremiti lako, a na vašoj trpezi može biti brže i od dostavljača iz lokalnog fast food-a. Sa druge strane, preskakanje obroka i nezdrave namirnice, zasigurno će vam više štetiti nego pola sata vremena koje ćete izdvojiti za pripremu.

Mnogi koji žele da smršaju vode se tim da će preskakanje ručka da im pomogne. Zapravo, kada ste dugo gladni, dolazi do pada energije, teže je obavljanje osnovnih dnevnih obaveza, a veća je verovatnoća da ćete se za sledeći obrok prejesti.

Preskakanje ručka vodi do obilne večere koja je uglavnom sačinjena od ugljenih hidrata, a neretko onih prostih. Prejedanje pred spavanje vodi do lošeg sna, a loš san vremenom do problema sa metabolizmom.

Dakle, računica je jasna.

Ključ je da kreirate naviku zdravog ručavanja. Kada se u vašem frižideru u svakom trenutku nalaze sveže, zdrave i hranljive namirnice, za tili čas možete da napravite zdrav ručak po meri! Neće nam svaka hrana dati energiju i potrebne nutrijente, te je od ključnog značaja njen kvalitet i raznovrsnost.

Poznato je da su količina i kvalitet hrane koju unosimo značajni činioci za celokupno zdravlje čoveka.

Isto tako, važno je u koje vreme jedete.

Poslednja naučna istraživanja pokazuju da je za naš cirkadijalni ritam (biološki ritam), vreme obroka izuzetno važno, baš kao i druge aktivnosti koje obavimo tokom 24 sata. U pomenutim istraživanjima istaknuti su brojni dokazi da vreme ručka, baš kao i drugih obroka utiče na borbu protiv gojaznosti, dijabetesa tipa 2 i kardiovaskularnih bolesti.

Dakle, uspostavite ritam obroka i birajte šta jedete, a uz naše predloge neće vam biti teško da kreirate zdrav ručak sa mesom i bez njega, uz brojne hranljive i ukusne sastojke!

Za zdrav ručak recepti treba da obiluju hranljivim sastojcima

Kada smo ustanovili da je vrlo važno da ručamo svakog dana i to u otprilike slično vreme svakog dana, dolazimo i do onoga što će se naći na trpezi, odnosno u vašem tanjiru.

Raznovrsnost namirnica je od ključnog značaja, te je potrebno da unosite proteine, složene ugljene hidrate i masti, kao i hranu bogatu vitaminima, mineralima i moćnim antioksidansima.

Sveže povrće u svim duginim bojama izvor je vitamina i minerala neophodnih za održavanje dobrog zdravlja, a meso, jaja, morska riba, mlečni proizvodi i druge namirnice prepune proteina daće nam snagu i energiju za sve aktivnosti u koje se upuštamo. Pirinač, integralna testenina i hleb od žitarica celog zrna neizostavan su izvor složenih ugljenih hidrata.

Na kvalitet namirnica i sadržaj nutrijenata u njima utiče i način obrade. Preporučeno je da za ručak unosite što više svežih namirnica, a da one koje moraju biti termički obrađene pečete u rerni, kuvate ili grilujete na vrlo malo ili nimalo ulja. Prženje i duboko prženje (u fritezi) donose više štete nego koristi.

Neke namirnice poput brokolija i spanaća dovoljno je obratiti na svega par minuta kako bi zadržali važne nutrijente, a u nastavku vam dajemo ideje i recepte za zdrav ručak koji će vam biti inspiracija za svaki dan!

U ovom tekstu pročitajte kako treba da izgleda zdrav doručak, a ovde potražite recepte za zdravu večeru i krenite putem izbalansirane ishrane, čije ćete rezultate videti i osetiti dugoročno.

Zdrav ručak – recepti za ukusna i zasitna jela

Kako bismo vas podstakli da birate zdrave obroke, potrudili smo se da vam u narednim redovima damo što više ideja za zdrav ručak koje se spremaju brzo i lako.

Mnoge od njih možete napraviti dan ranije i spakovati i poneti na posao ili pojesti u pauzi između obaveza – potrebno vam je svega malo volje!

Recept za zdrav ručak sa piletinom – jelo puna proteina

Piletina je jedna od omiljenih namirnica na našim prostorima. Deo je nekih od naših nacionalnih jela i čest je gost na trpezama u svakom domaćinstvu.

Piletina se može pohovati i pržiti, ali i pripremiti na zdrav način – grilovanjem, kuvanjem i pečenjem. Upravo takav recept pripremili smo za vas.

Sastojci:

  • 1 veće pileće belo meso
  • 400 ml Moja Kravica kisele pavlake
  • 1 kg krompira
  • 300 g Gaude
  • malo maslinovog ulja od komine
  • 4 kašike senfa
  • po ukusu mešavina začina
  • po ukusu beli luk u granulama
  • po želji so, biber

Priprema:

Piletinu isecite na tanke šnicle i premažite senfom, pa začinite po ukusu. Beli krompir oljuštite i dobro operite i izrendajte na krupno, a pavlaku pomešajte sa belim lukom i drugim začinima po ukusu. Vatrostalnu činiju premažite maslinovim uljem od komine.

Piletinu umačite u pavlaku sa začinima i ređajte u činiju. Kada je složite narendajte kačkavalj i prekrijte ostatkom pavlake i rendanim krompirom. Činiju prekrijte aluminijumskom folijom, pa pecite u rerni zagrejanoj na 200 °C oko 50 minuta. Potom skinite foliju i dopecite dok krompir ne porumeni.

To je to!

Za oko sat vremena će se na vašem stolu naći zasitan i ukusan zdrav ručak sa piletinom. Servirajte ga uz sveže povrće prepuno vitamina.

Potaž od povrća – recept za zdrav ručak na kašiku

Tražite jednostavan ručak od povrća?

Potaž je idealan zdrav nedeljni ručak za čitavu porodicu. Mnogi iskusni domaćini i domaćice neretko ga pripremaju sa raznovrsnim povrćem koje pronađu u kući, a ako do sada niste pripremali kremaste čorbe ovog tipa, pogledajte recept za zdrav ručak koji smo izdvojili za vas.

Sastojci:

  • 1 manji praziluk
  • 1 celer
  • 2 manja krompira
  • 2 šargarepe
  • Šaka iseckane bundeve
  • ½ tikvice
  • 100 g brokolija
  • 100 ml Moja Kravica pavlake za kuvanje
  • voda
  • 1 kašičica senfa
  • so i biber
  • svež peršun

Priprema:

Povrće dobro operite i očistite, pa iseckajte na krupnije komade, te sve osim brokolija nalijte vodom i dodajte začine po ukusu. Kuvajte oko 20 minuta nakon ključanja, na tihoj vatri. Pet minuta pre nego što je povrće skuvano dodajte brokoli. Ovom zdravom povrću dovoljno je svega pet minuta da bude obareno, a sve duže od toga utiče na nutrijente u njemu, te gubi važne hranljive sastojke.

Kada je kuvanje završeno ispasirajte povrće i dodajte pavlaku za kuvanje, pa ostavite poklopljen potaž dok naseckate peršun. Na kraju potažu dodajte peršun u količini po ukusu i uživajte!

Ovo jelo možete poslužiti uz hrskave krutone po ukusu.

Velika prednost potaža je što se za njihovu pripremu može kombinovati mnoštvo namirnica i povrća po vašem ukusu. Čak možete dodati i meso koje će se u blenderu savršeno usitniti i uklopiti u kremastu čorbu od povrća.

Integralna testenina sa pečurkama – brzo, jednostavno i ukusno

Kada se dobro skuva, integralna pasta može biti jednako ukusna kao klasična testenina od belog brašna. Ipak, integralna testenina je znatno zdraviji izbor budući da je sačinjena od žitarica celog zrna, gde su sačuvani najvažniji vitamini i minerali poput cinka, magnezijuma, gvožđa i obiluje vlaknima koja pospešuju varenje.

Zato je integralna testenina nepogrešiv izbor za ukusan ručak, a uz pečurke pune proteina, dugo će vas držati sitim, tako da vam je za večeru dovoljan lagan obrok.

Pogledajte recept koji smo pripremili za vas.

Sastojci:

Priprema:

Pečurke dobro operite, očistite ukoliko je neophodno i naseckajte. Zagrejte ulje i dinstajte ih dok ne omekšaju. Beli luk naseckajte što sitnije i dodajte pred sam kraj, zajedno sa začinima po ukusu. Kada i beli luk omekša, sklonite posudu sa ringle. Na tiganju istopite maslac i potom sipajte mleko, pa mešajte do ključanja.

U ključalo mleko sipajte pečurke i promešajte. Kada sklonite sa ringle dodajte narendanu gaudu i mešajte dok se ne istopi u potpunosti. Pastu skuvajte po uputstvu sa kese tako da bude al dente i pomešajte sa preukusnim sosom.

Uživajte u harmoniji ukusa!

Salata sa piletinom: zdravi ručak sa mnogo proteina i povrća

Šta kažete na hranljivu, a istovremeno osvežavajuću salatu sa piletinom? Mi mislimo da je ovo idealan izbor za zdrav ručak u kome ćete uživati. Pravi se brzo, lako pakuje u kutiju za nošenje u kancelariju, školu i fakultet. Evo i recepta za ovaj zdrav ručak – pileću salatu:

Sastojci:

  • 2 pileća fileta
  • 1 glavica crvenog ili zelenog lisnatog salata
  • 1 krastavac
  • 2 paradajza
  • 1 crveni luk
  • 1 šargarepa
  • 100g Grekos sira
  • 2 kašike maslinovog ulja
  • 1 limun
  • So i biber po ukusu

Priprema:

  1. Stavite pileće filete u tiganj sa malo maslinovog ulja i pržite ih dok ne postanu zlatno-smeđi. Dodajte malo soli i bibera po ukusu.
  2. Dok se piletina kuva, operite i isecite salatu, krastavac, paradajz, crveni luk i šargarepu.
  3. Kada je piletina gotova, ostavite je da se ohladi na tanjiru nekoliko minuta, a zatim je isecite na trake.
  4. U velikoj salateri kombinujte isečeno povrće, pileće trake i Grekos sir.
  5. U maloj posudi, napravite preliv od maslinovog ulja, limunovog soka, soli i bibera. Dobro promešajte.
  6. Prelijte salatu ovim prelivom, lagano promešajte da se sve dobro pomeša.
  7. Pileća salata je spremna za serviranje! Ova salata se najbolje služi hladna, ali može se jesti i odmah.

Da li vam je naš blog otvorio apetit?

Nadamo se da su vam naši recepti za zdrav ručak bili od koristi, te da ste spremni da krenete u kupovinu i pripremite obroke u kojima ćete uživati zajedno sa svojim najbližima. Imlek mlečni proizvodi su vaši saveznici na tom putu i uvek su tu da svakom vašem obroku daju posebnu notu i jedinstven ukus!

Podelite ovaj tekst:

Upišite ovde

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Scroll to Top

Koristimo kolačiće za upravljanje korisničkim iskustvom, prikazivanje personalizovanog sadržaja i postizanje poslovnih ciljeva kompanije Imlek.