Burito – recepti za buritose sa piletinom, junetinom, vegeterijanske i druge

Burito na pladnju i pavlaka kao prilog.
Sadržaj

Burito, savršena kombinacija hrskavih tortilja, sočnog punjenja i predivnih začina koje oduševljavaju sva čula.

Nastao u regiji Severnog Meksika, ovaj specijalitet svoje poreklo vodi iz tradicionalne meksičke kuhinje koja se razvijala pod uticajem španske kolonijalne vladavine. Interesantno je kako je ime „burito“ zapravo španska reč koja znači “mali magarac”, verovatno zbog načina na koji se hrana uvijala u tortilje, slično kako se prtljag uvija na leđima magarca. Danas je burito sinonim za uživanje u autentičnom meksičkom ukusu i putovanje kroz bogatstvo začina i tekstura.

Pravi meksički burito – recept nalik originalu

Za početak, pripremili smo vam recept za burito koji je najsličniji originalnoj meksičkoj verziji. Sastoji se od mlevenog mesa, ukusnog povrća, začina, i naravno, hrskave tortilje.

Sastojci

  • 250 g mlevenog junećeg mesa

  • 1/2 crnog luka, sitno iseckanog

  • 2 čena belog luka, sitno iseckana

  • 1 kašika ulja

  • 1 veći paradajz, oljušten i isečen na kockice

  • 3 tortilje (danas ih možete kupiti u svakoj bolje opremljenoj prodavnici ili napraviti sami)

  • 4 supene kašike kuvanog ili konzerviranog kukuruza šećerca

  • 4 supene kašike crvenog pasulja iz konzerve

  • 4-5 kašika rendanog Iriškog kačkavalja

  • 1 kašičica suvog origana

  • 1 kašičica kumina

  • 1 kašičica čilija

  • 1/4 kašičice bibera

  • 1/2 kašičice soli

  • 1 supena kašika Moja Kravica kisele pavlake

  • Malo korijandera ili peršuna za dekoraciju


Priprema

  1. Zagrejte kašiku ulja u tiganju i pržite seckani crni i beli luk dok ne omekšaju.

  2. Dodajte mleveno meso i stalno mešajte dok se lepo ne isprži.

  3. Začinite origanom, kuminom, biberom, čilijem i solju.

  4. Dobro promešajte, pa ubacite paradajz, kukuruz i pasulj. Nastavite da dinstate na srednje jakoj vatri 15-20 minuta dok meso ne bude potpuno termički obrađeno.

  5. Dok se nadev kuva, rendajte Iriški kačkavalj. Tortilje zagrejte pojedinačno na tiganju ili plotni, pa na svaku rasprostrite kašiku kačkavalja duž jedne strane. Na kačkavalj rasporedite mesni nadev, pa čvrsto uvijte tortilje. Pre služenja, svaku tortilju premažite kiselom pavlakom i pospite sitno seckanim korijanderom ili peršunom.

Sva meksička jela, uključujući i burito, specifična su po pikantnim, ali krajnje jednostavnim i zdravim začinima koji se koriste. Takođe, crveni pasulj je nezaobilazan deo burita, a bogatstvo sastojaka razlog je zbog kog je meksički burito izuzetno zasitan i zdrav ručak.

Burito sa piletinom – recept za burito koji je zdrav i lako se sprema

Servirani burito sa piletinom, krompir i salata.

Za burito, recepti sa piletinom uvek su popularni jer je piletina svestrana i zdrava namirnica koja se zaista jednostavno sprema. Ukoliko se osećate dovoljno avanturistički, za ovaj burito sa piletinom možete da napravite i domaće tortilje.

Recept za ovaj burito vam neće oduzeti previše vremena, a mešavina hrskavih i sočnih ukusa će vas oduševiti! Ovaj burito je sjajna opcija kada želite brzi ručak ili ukusnu zdravu užinu za posao.

Sastojci

Za tortilju:

  • 2 šolje (od 2,5 dl) brašna
  • 1 šolja Moja Kravica mleka
  • 2 kašičice ulja
  • 1,5 kašičice soli
  • 1/2 kesice praška za pecivo

Za nadev:

  • 400 g pilećeg filea isečenog na male trake
  • 280 g kukuruza šećerca
  • 1 ljuta paprika
  • 250 g Iriškog kačkavalja
  • 2 kašičice sosa od paradajza
  • 2 kašičice ulja
  • biber
  • so
  • začin za piletinu (može i suvi biljni začin)
  • čili u prahu

Za umak:

Priprema

Priprema testa:

  1. Umesite glatko testo od brašna, ulja, soli, praška za pecivo i toplog mleka.
  2. Ostavite testo da odstoji 20 minuta.
  3. Podelite testo na 4 dela, rastanjite svaki deo u tanku (0.5 cm) tortilju.
  4. Ispecite lepinje na zagrejanoj tepsiji.

Priprema fila:

  1. Marinirajte trakice piletine u začinima i ulju 10 minuta.
  2. Pržite piletinu u tiganju sa poklopcem 15 minuta, uz povremeno mešanje.
  3. Dodajte papriku i promesajte.
  4. Posle 3 minuta dodajte kukuruz, paradajz sos, začine i čili u prahu (po želji).
  5. Ostavite da se sve prodinsta još 2-3 minuta.

Priprema umaka:

  1. Pomešajte sve sastojke za umak. Možete koristiti i samo pavlaku ako želite.

Finalni koraci:

  1. Podelite nadev na 4 tortilje.
  2. Uvijte ih.
  3. Stavite ih u pekač ili tepsiju.
  4. Prelijte preko umak i pospite rendanim sirom.
  5. Pecite nekoliko minuta u rerni, dok se sir ne otopi.

Vaš burito sa piletinom je spreman! Poslužite ga uz zelenu salatu i pomfrit.

Vegetarijanski buritos – recept za burito sa sirom i avokadom

Evo ga i jedan brzi recept za buritos bez mesa. Idealan je kada vam se jede nešto lagano, a zasitno i puno proteina.

Sastojci

  • 2 veće zelene paprike
  • 1 avokado
  • 2 kašike soka od limete
  • 1/2 kašičice soli
  • 1/4 kašičice bibera
  • 1 šolja kuvanog crnog pirinča
  • 1 šolja konzerviranog crnog pasulja
  • 1/2 šolje iseckanog paradajza
  • 1/2 šolje iseckanog crvenog luka
  • 1/4 šolje iseckanog korijandera
  • 1/2 šolje soka od limete
  • 2 kašičice maslinovog ulja
  • 4 veće tortilje
  • 1 šolja rendanog Iriškog kačkavalja

Priprema

  1. Zagrejte rernu na 220 stepeni. Paprike stavite na pleh i pecite oko 25 minuta dok ne omekšaju i počnu da tamne. Izvadite paprike iz rerne i ostavite da se ohlade.
  2. U međuvremenu, u činiji izgnječite avokado, dodajte sok od limete, so i biber. Dobro promešajte dok ne dobijete glatku smesu.
  3. U drugoj činiji pomešajte pirinač, pasulj, paradajz, crveni luk, korijander, sok od limete i maslinovo ulje.
  4. Ogulite kožu sa paprika i odstranite semenke, pa ih naseckajte na trake.
  5. Na svaku tortilju rasporedite smesu od avokada, zatim smesu od pirinča i povrća. Preko toga stavite naseckane paprike i pospite rendanim kačkavaljem.
  6. Uvijte tortilje i stavite ih u tiganj zagrejan na srednje jakoj vatri. Pecite ih sa obe strane dok ne postanu hrskave i zlatno smeđe boje.

Poslužite tople buritose i uživajte!

Burito za doručak – recept za ukusne buritose sa slaninom i jajima

 Ženske šake drže burito ukusnog izlgeda.

Tako je. Burito ne mora da bude samo obrok za ručak ili večeru. U kombinaciji sa pravim sastojcima burito može postati neodoljiv i veoma hranjiv doručak!

Sastojci

  • 4 veće kriške slanine
  • 4 velika jaja
  • 2 kašike Moja Kravica mleka
  • prstohvat soli i bibera
  • 1/2 šolje naseckane crvene paprike
  • 1/2 šolje naseckanog crnog luka
  • 1 šolja rendanog sira po izboru (odličan izbor su gauda ili iriški kačkavalj)
  • 4 srednje velike tortilje

Priprema

  1. Prvo pržite slaninu dok ne postane hrskava. Kad se ispruži, isecite je na sitne komade i ostavite sa strane.
  2. U posudi umutite jaja sa mlekom, solju i biberom.
  3. Ugrejte tiganj na srednje jakoj vatri, dodajte umućena jaja i lagano ih mešajte dok ne postanu mekana i kremasta.
  4. Dodajte naseckanu crvenu papriku, crni luk i komadiće slanine u tiganj sa jajima. Nastavite mešati dok se sve lepo ne sjedini.
  5. Zagrejte tortilje na tiganju ili u mikrotalasnoj pećnici.
  6. Rasporedite smesu jaja, slanine i povrća duž sredine svake tortilje, a zatim pospite rendanim sirom.
  7. Pažljivo uvijte tortilje, ostavljajući krajeve zatvorene.

Servirajte tople buritose i uživajte u ukusnom doručku!

Nadamo se da su vas naši recepti za burito inspirisali, te da ćete se uskoro oprobati u pravljenju ovog fantastičnog obroka inspirisanog meksičkom kuhinjom!

Podelite ovaj tekst:

Upišite ovde

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Scroll to Top

Koristimo kolačiće za upravljanje korisničkim iskustvom, prikazivanje personalizovanog sadržaja i postizanje poslovnih ciljeva kompanije Imlek.