Uštipci su sjajan izbor za ukusan i zasitan tradicionalni, srpski doručak. Odlično se slažu uz mlečne proizvode, ali rado ih kombinuju i sa slatkim ukusima džema, meda, ili čokoladnog krema.
Kako god da volite da ih jedete, osnovno je da znate kako možete jednostavno da ih napravite. Recept za uštipke je jednostavan, pa vam neće biti potrebno više od jednog pokušaja da ga savladate. Nakon toga, igrajte se prilagođavajući recepture i dodatke svom ukusu.
Trebaće vam svega nekoliko sastojaka za osnovni recept sa jogurtom, a u nastavku teksta saznaćete i kako se prave uštipci sa sirom ili sa kvascem.
Vazdušasti uštipci sa jogurtom: recept za brze uštipke sa jogurtom
Ovi uštipci sa jogurtom po klasičnom receptu podrazumevaju upotrebu svega nekoliko sastojaka. Ima više varijanti, a mi ih pravimo sa vašim omiljenim Moja Kravica jogurtom!
Evo kako kako se prave ovi savršeno vazdušasti uštipci bez kvasca.
Sastojci
1 jaje;
14 kašika brašna (ravnih);
1 čaša Moja Kravica jogurta;
Malo soli i malo šećera;
½ kesice praška za pecivo;
Priprema
Razbijte jedno jaje i koristite žicu za mućenje da ga dobro umutite. Sipajte jogurt, šećer i prstohvat soli u umućeno jaje, a zatim pažljivo umešajte brašno i prašak za pecivo. Sve dobro promešajte žicom dok ne dobijete glatku smesu.
Možete ostaviti testo da odstoji 10-15 minuta pre prženja uštipaka, ali možete ih praviti i odmah nakon pripreme testa. Nema neke velike razlike u njihovoj mekoći bez obzira na način pripreme.
U šerpicu sipajte ulje i zagrejte ga. Bitno je da bude dobro zagrejano. Umočite kašiku kojom ćete vaditi smesu u zagrejano ulje.
Koristite kašiku da zahvatite smesu i spuštajte je u zagrejano ulje. Pržite ih dok ne postanu rumeni s obe strane. Ovo obično ne traje dugo, verovatno će biti potrebno najviše 10 minuta, zavisno od veličine uštipaka. Izvadite ih iz ulja i stavite ih na sud obložen papirnim ubrusima kako bi upili višak masnoće.
Ostavite da isprženi uštipci malo odstoje dok se ne prohlade, a zatim ih poslužite uz jogurt, kiselo mleko, džem ili pospite prah šećerom.
Brzi uštipci sa sirom – recept
Pravi su omaž tradicionalnom srpskom kulinarstvu, naročito u planinskim regijama, gde je zastupljena razvijena kultura pravljenja sira i njegovog korišćenja u svakodnevnoj kuhinji. Prave se jednostavno, praktično isto kao i standardni, samo što imaju dodatak u vidu sira.
Ako su vam potrebni neodoljivi domaći uštipci recept je veoma jednostavan, a evo i recepta sa kojim ćete ih napraviti brzo i jednostavno.
Sastojci:
- 2 jaja
- 200 ml Moja Kravica mleka
- 2 kašike ulja
- 1 kašičica soli
- 1 kesica praška za pecivo
- 300 g brašna
- 150 g Grekos sira
Priprema:
- U jednoj činiji, razbijte jaja i nežno umutite pomoću žice za mućenje. Nema potrebe za preteranim mućenjem.
- Zatim, dodajte mleko i ulje u činiju i pažljivo ih sjedinite viljuškom ili žicom za mućenje. U drugoj posudi, pomešajte brašno, prašak za pecivo i so, a zatim dodajte tu mešavinu u jaja i tečne sastojke.
- Umutite sve sastojke kako biste se rešili eventualnih grudvica. Na kraju, pospite izmrvljeni sir i pažljivo ga sjedinite sa smesom pasirajući kašikom, ostavljajući neke krupnije komadiće sira za dodatnu teksturu.
- U malu šerpicu sipajte ulje (debljine prsta) i zagrejte ga. Uzmite kašiku koju ćete svaki put prethodno umočiti u njega, a zatim koristite manju kašičicu kako biste uzimali testo i spuštali ga u zagrejano ulje. Prže se na srednjoj temperaturi, kako biste osigurali da se ravnomerno isprže iznutra i spolja. Kada se prži na previsokim temperaturama – umeju da izgore spolja, a unutra ostanu skoro potpuno živi.
- Kada dobiju lepu zlatno-smeđu boju (nakon što je jedna strana ispržena), pažljivo ih okrenite kako bi se i druga strana ravnomerno zapekla. Zatim ih izvadite iz ulja i stavite na papirni ubrus kako bi upio višak masnoće.
Poslužite ove ukusne zalogaje uz jogurt, a za slatku kombinaciju – uz njih poslužite i fini domaći džem.
Recept za uštipke sa kvascem
Uštipci sa kvascem su sjajna alternativa verziji sa praškom za pecivo, a upravo se sa kvascem prave na pravi, starinski način. Trebaće vam samo malo više vremena, ali strpljenje će se isplatiti!
Sastojci:
- 500 g brašna
- 7 g suvog kvasca
- 1 kašičica šećera
- 1 kašičica soli
- 250 ml mlake vode
- 50 ml Moja Kravica mleka
- Ulje za prženje
- Šećer u prahu za posipanje (po želji, ako želite da uštipci budu slatki)
Priprema:
- U velikoj posudi, pomešajte suvi kvasac, šećer i mlako mleko i vodu. Ostavite da odstoji 5-10 minuta dok se kvasac ne aktivira i ne stvori penu.
- Kada sačekate 10 minuta, dodajte smesi i brašno i so. Dobro promešajte sve sastojke dok ne dobijete glatko testo. Ako je testo previše lepljivo, dodajte još malo brašna.
- Prekrijte posudu čistom krpom i ostavite testo da odstoji na toplom mestu oko 1-2 sata, dok se ne udvostruči.
- U dubljoj šerpi, zagrejte dovoljno ulja za prženje na srednjoj temperaturi.
- Nakon što se testo udvostručilo, rukama oblikujte manje kuglice. Možete koristiti malo brašna kako biste izbegli da se testo lepi za ruke.
- Stavite ih u zagrejano ulje i pržite ih sa obe strane dok ne postanu zlatno smeđi. Odmaknite ih na papirni ubrus kako bi se ocedilo višak ulja.
- Ponavljajte postupak sa preostalim uštipcima, dodajući ulje po potrebi.
- Kada su uštipci sa kvascem gotovi, pospite ih šećerom u prahu ako želite slatke uštipke, a ne slane.
Poslužite ova topla peciva kao doručak ili poslasticu uz omiljeni džem, eurokrem ili voće – ako želite slatki, brzi doručak. Za slani doručak, poslužite uz Grekos sir, suhomesnate proizvode ili onako kako se to nekada tradicionalno radilo: sa Moja Kravica kiselim mlekom.
Savet: Budite oprezni prilikom prženja u vrućem ulju. Pre prženja uverite se da je ulje dovoljno zagrejano, ali nemojte ga pregrevati kako se uštipci ne bi spolja previše zapekli, a iznutra ostali sirovi.
Uživajte u svojim uštipcima i podelite ove recepte za uštipke sa dragim ljudima!