Gastritis – simptomi, ishrana i lečenje gastritisa

Sadržaj

Gastritis je među najčešćim oboljenjima digestivnog trakta. Prema skorašnjim istraživanjima, ovo oboljenje ima, ili je u nekom momentu imalo, čak 28% ukupne svetske populacije. Od toga je više od pola akutni gastritis, a ne hronični gastritis.

Ukoliko osećate nelagodu u stomaku, peckanje u želucu ili imate konstantne probleme sa varenjem – gastritis je potencijalni uzročnik vaših zdravstvenih problema.

O tome šta je gastritis, kako ga možete prepoznati, ili koju ishranu preventivno možete da primenite, upoznajemo vas u nastavku teksta.

Šta je gastritis i kako nastaje?

Gastritis je termin koji se odnosi na grupu stanja koja imaju jednu zajedničku odliku: upalu sluzokože u stomaku. Najčešće je to upala u želucu.

Zapaljenje želudačne sluznice stvara probleme sa celokupnim funkcionisanjem digestivnog sistema, pošto sluzokoža ima važne funkcije za varenje.

Ona je direktno odgovorna za stvaranje želudačnih sokova, uz čiju se pomoć hrana razrađuje u želucu i spremna prelazi na dalje procese i faze varenja. Osim toga, želudačna kiselina ubija patogene, štiteći organizam od neželjenih mikroorganizama.

Kada se sluznica želuca upali, ona ne može da obavlja svoje funkcije na pravilan način.

Zamislite sluznicu kao zaštitni sloj želuca. Kada je on upaljen – želudac dolazi u kontakt sa mnogim neželjenim materijama, što ga čini podložnim i drugim problemima sa varenjem i digestivnim sistemom.

Postoje dve vrste gastritisa:

  1. Akutni gastritis – upala sluznice želuca se pojavljuje odjednom i prolazi nakon primene ishrane i/ili lekova;
  2. Hronični gastritis – upala sluznice želuca nastaje sporo, posle određenog perioda i zadržava se duže od akutnog. Hronični gastritis je sklon ponavljanju.

U nekim slučajevima gastritis ostaje upalno stanje koje se, uz blagovremene konsultacije i lekarski pregled, relativno lako leči. Treba pomenuti i atrofični gastritis, koji nastaje kada sluzokoža želuca postaje previše tanka (atrofira) i ne može da obavlja svoju funkciju. U komplikovanijim situacijama, gastritis može izazvati i pojavu čireva u želucu, pa čak i kancera. Zbog toga je važno prepoznati simptome na vreme, a zatim otići na gastroenterološki pregled i primeniti savete doktora pri lečenju upale.

Gastritis simptomi – kako prepoznati gastritis?

Ukoliko naučite koji su simptomi gastritisa, veće su šanse da prepoznate ovo oboljenje na vreme i izlečite se.

Ipak, upozoravamo da nipošto ne treba sami sebi da postavljate dijagnozu! Informacije koje vam dajemo vam mogu poslužiti kao dobar vodič i smernica, ali je obavezno da gastritis konstatuje gastroenterolog, koji će vam dati i preporučenu terapiju.

Informacije koje vam dajemo vam mogu poslužiti kao dobar vodič i smernica, ali je obavezno da dijagnostiku obavi gastroenterolog, koji će vam dati i preporučenu terapiju.

Imajte na umu da problemi sa digestivnim traktom uglavnom imaju vrlo slične simptome.

Evo koji simptomi gastritisa se najčešće ispoljavaju kod obolelih:

  1. Osećaj žarenja, peckanja ili bola u gornjem abdomenu, koji se ili smiruje ili pogoršava nakon jela
  2. Česte mučnine
  3. Povraćanje
  4. Osećaj prejedenosti i nakon obroka male ili srednje veličine
  5. Gorušica nakon jela
  6. Gubitak apetita

U težim slučajevima pojave gastritisa, simptom povraćanja je učestao, što sa sobom donosi druge probleme, poput dehidratacije, ortostatske hipotenzije i sl. Ukoliko imate katranaste stolice, a povraćate sadržaj koji je tamne boje, sličan talogu od kafe, ovo verovatno znači da je došlo do krvarenja u želucu i u tom slučaju se hitno obratite lekaru!

Gastritis – uzroci upale sluzokože želuca

Bolje sprečiti, nego lečiti!

Evo koji faktori povećavaju rizik za upalu sluzokože:

  1. pušenje
  2. alkohol
  3. bakterijska infekcija
  4. česta upotreba tableta protiv bolova
  5. stres
  6. autoimuno oboljenje

Utvrđivanje uzroka obavlja se na pregledu kod lekara. Ukoliko je reč o bakterijskoj upali, obavllja se posebno testiranje na bakteriju. Najčešće je u pitanju Helicobacter pylori (Helikobakterija). Ova bakterija je najčešći uzročnik infekcija u telu, međutim, ne razviju svi koji se inficiraju gastritis, već se događa samo u nekim slučajevima.

Naučnici smatraju da su ljudi kod kojih će helikobakterija stvoriti zapaljenje uglavnom podložniji tome zbog faktora vezanih za stil života: pušenje, često konzumiranje alkohola, ishrana masnom ili prezačinjenom hranom.

Dijagnoza gastritisa – kako izgleda pregled i dijagnostifikovanje gastritisa?

Barijumsko ispitivanje je metod koji se najčešće koristi za dijagnostiku, a tada se gleda ponašanje i reakcija gornjeg dela gastrointestinalnog trakta.

Specifičnija i osetljivija metoda je endoskopija, koja omogućava da se uradi i fotodokumentacija sluzokože, kao i da se uzme biopsija. Ovako se uglavnom testira helikobakterija kod pojave gastritisa, ali se dijagnoza može postaviti i uz druge metode kao što su rutinski serološki testovi: C13, C14 i izdisajni testovi.

Gastritis ishrana – kako treba da izgleda ishrana kod gastritisa?

Zdrava ishrana je značajna za zdravlje celog organizma i u mnogim slučajevima može da doprinese brzom ozdravljenju, a naročito kada su u pitanju problemi sa digestivnim traktom. Namirnice prolaze kroz kompletan digestivni sistem, pa samim tim vrše direktan uticaj na njegovo stanje.

Imali gastritis ili ne, zdrava, izbalansirana ishrana koja prija stomaku je i te kako preporučljiva i može da prevenira nastanak mnogih oboljenja. Ideje za zdrav doručak, zdravu večeru i užinu možete pronaći u linkovanim člancima, a šta je ono na šta posebno treba da obratite pažnju za ishranu kod gastritisa, predstavljamo vam u narednim pasusima.

Zabranjeno kod ishrane za gastritis

Ishrana nije utvrđena kao jedan od uzročnika gastritisa, ali neka hrana definitivno može da utiče na to kako će se izlečenje razvijati. Osim toga, određena hrana može da utiče na ispoljavanje simptoma, pa da sve neprijatne nadražaje u stomaku dodatno pogorša.

Namirnice koje treba da izbegavate kod ishrane za gastritis su:

  1. Pržena jela (naročito u dubokom ulju),
  2. Ljuta hrana,
  3. Hrana sa visokom kiselošću.

Sve ove namirnice štete crevnoj želudačnoj kiselini i sluznici, koju u slučaju gastritisa treba štedeti.

Ishrana za gastritits – namirnice koje će prijati vašem stomaku

Namirnice koje su preporučljive za konzumaciju tokom gastritisa su uglavnom odabrane zbog antiinflamantorne, ili probiotske uloge koju imaju. Krenimo od najvažnijeg – probiotika.

Probiotici kao obavezan deo ishrane za gastritis

Probiotici su blagotvorni po digestivni sistem i crevnu floru. Njih možemo uzimati iz prirodnih izvora – namirnica, ili u formi suplementacije. Kako želudac ne biste opterećivali tabletama i kapsulama, najbolje je da iskoristite ono najbolje od jela sa probioticima – probiotski jogurt.

Balans + probiotski mlečni proizvodi – najbolji prijatelji dobrog varenja

Balans+ probiotski proizvodi su među onima na kojima će vam digestivni sistem biti zahvalan, posebno ako patite od simptoma gastritisa ili sličnih stomačnih tegoba i oboljenja.

Uvidevši značaj koji imaju po sistem za varenje, ali i suštinsku ravnotežu organizma, kreirali smo jedinsteni Bifido Digestio complex, kombinaciju dve probiotske kulture: Lactobacillus acidophilus LA-5 i Bifidobacterium BB-12 i prebiotika oligofruktoze.

Bifido Digestio complex deo je svih proizvoda iz naše Balans+ linije, koji zato imaju blagotvoran efekat po varenje i zdravlje organizma. Blagotvornost naših proizvoda jedini smo na tržištu dokazali i kliničkim ispitivanjem.

Tako smo i formalno pozicionirali Balans+ probiotske proizvode na sam vrh lestvice najboljih mlečnih proizvoda, a ubrzo i stekli ogromno poverenje kod njegovih konzumenata.

Najbolje od svega je što je ukus Balans+ probiotskog jogurta fenomenalan, a s obzirom na to da je kod probiotika važno i unositi ih u preporučenoj dozi i na pravilan način – bilo bi dobro da mu u određenoj meri odolite i ne unosite veću količinu od one koju preporučujemo – šolju ujutu i šolju uveče, ukupno 500 ml dnevno!

Ne samo da će probiotski mlečni proizvodi pomoći kod olakšavanja simptoma gastritisa, već i poboljšati varenje! Osim toga, određena istraživanja su pokazala da su probiotici vrlo delotvorni kod borbe sa heliko bakterijom, koja je najčešći uzročnik gastritisa.

Zdrave namirnice koje treba da postanu deo vaše ishrane za gastritis

Ukoliko imate gastritis, vaša ishrana treba da se sastoji prevashodno od sledećih namirnica:

  1. Hrana sa malo masti – nemasno meso (ćureći i pileći file) i povrće;
  2. Hrana sa visokim sadržajem vlakana – integralne žitarice, voće, povrće i mahunarke;
  3. Hrana sa niskim nivoom kiselosti – određeno povrće i mahunarke
  4. Negazirana pića;
  5. Pića bez kofeina – izbegavajte kafu, ali i crni čaj.

Zdrave, antiinflamantorne namirnice mogu pomoći da se redukuje količina kiseline u želucu što olakšava simptome gastrititsa i dozvoljava sluzokoži da se zaleči. Ovo su neki od primera najboljih namirnica ovog tipa, koje će pomoći u vašoj borbi sa gastritisom:

  1. Šumsko voće – borovnice, maline, jagode;
  2. Lisnato zeleno povrće – spanać, kupus, blitva;
  3. Povrće puno vitamina – brokoli, paprike (ne ljute), celer;
  4. Riba – losos, sardine, inćuni;
  5. Orašasti plodovi – bademi, lešnici, orasi, kikiriki i pistaći;
  6. Extra devičansko maslinovo ulje;
  7. Čajevi – biljni, bez kofeina (nana, kamilica i sl).

Lekovi za gastritis – lečenje i terapija

Doktor će vam nakon pregleda preporučiti terapiju, dati savete za ishranu, kao i druge savete u vezi sa stilom života, uz koje ćete moći da kreirate rutinu skladnu ovom stomačnom oboljenju i brzo je izlečite.

Terapija za lečenje gastritisa koju će doktor preporučiti zavisi od uzroka samog oboljenja.

Na primer, ukoliko je uzrok H. pylori bakterija, gastritis će se verovatno lečiti kombinacijom metronidazola, bizmuta i treaciklina. Antbiotici sa PPI ili H2 blokatorima najčešće daju odlične rezultate i garantuju uspeh u lečenju.

Kada je reč o težem obliku gastritisa, hroničnom – terapija uglavnom cilja na izlečenje i saniranje posledica, a ne same inflamacije želuca.

Ono što je najvažnije da znate o lečenju i primeni odgovarajuće terapije, jeste da je ključno da lečite uzrok, a ne posledice gastritisa. Na primer, ako je H. bakterija glavni krivac za pojavu gastritisa, najvažnije je da nju izlečite da se gastritis ne bi vraćao i prešao u hronični.

Imajte na umu da je od 2005. godine preporuka koja važi u Evropi promenjena, jer u nekim populacijama raste stepen otpornosti H. pylori na makrolidske antibiotike, što utiče na uspeh terapije s kombinacijama lekova koje ih sadrže.

Između ostalog, i zbog toga je najvažnija stvar koju treba da uradite ako sumnjate na gastritis – da konsultujete i odete na pregled kod što boljeg gastroenterologa. Lekari su informisani o modernim tehnikama izlečenja gastritisa i mogu da steknu sliku o vašoj rezistentnosti na određene terapije kroz pogled na istoriju bolesti, lekova koje konzumirate ili ste konzumirali i sl.

Tek kada vam stručno lice da dijagnozu, a potom i terapiju – prionite na lečenje želudačne sluzokože i sistema za varenje generalno.

Namirnice koje konzumirate i životni stil koji vodite mogu da preveniraju pojavu gastritisa, ili da olakšaju izlečenje upale želuca, ali ne i da izleče! Samo stručno lice može vam dati pravu terapiju, a ishrana koja je preporučena, kao i probiotske namirnice poput Balans+ linije mlečnih proizvoda, samo su sjajan dodatak koji pomaže izlečenje, ali ne i lek!

Srećno!

Podelite ovaj tekst:

Upišite ovde

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Scroll to Top

Koristimo kolačiće za upravljanje korisničkim iskustvom, prikazivanje personalizovanog sadržaja i postizanje poslovnih ciljeva kompanije Imlek.