Bolesti digestivnog sistema izazvani lošim varenjem

Sadržaj

Loše varenje simptom je modernog čoveka, a najrazličitije bolesti digestivnog sistema samo su jedan od mnogih zdravstvenih stanja koja ono može prouzrokovati.

Problematično varenje ispoljava se na najrazličitije načine i predstavlja tegobu sa kojom se retko ko ne susreće. Istovremeno, ono umnogome utiče na balans i stanje čitavog organizma. Zato – ukoliko i sami imate probleme sa varenjem, ne dozvolite da prouzrokuju druge tegobe i tretirajte ih na vreme.

Kako bi i vaša baka rekla – sprečite, ne lečite!

Jedan od načina da to uradite svakako je taj da povedete računa o ishrani, a obavezno unosite i probiotike, koji imaju izvanredan uticaj na zdravlje digestivnog sistema.

Da li ste znali da je klinički dokazano da redovno konzumiranje probiotskog Balans+ jogurta količine od 500 g na dnevnom nivou, uspešno reguliše probavu već nakon 10 dana konzumacije?

Balans+ jogurt, zahvaljujući svojoj blagotvrornoj, probiotskoj formuli, tako predstavlja prvi korak ka zdravom i regulisanom varenju, a i naviku koja će povoljno uticati na zdravlje čitavog organizma. Najbolje od svega je što je toliko ukusan i tako se dobro slaže sa doručkom i večerom, da će zadovoljiti i sva vaša čula.

No, svakako je korisno da znate da loše varenje, ukoliko se ne tretira na adekvatan način i o njemu se ne povede računa, može da proizvede najrazličitija zdravstvena stanja u organizmu. Evo koja zdravstvena stanja sve mogu biti izazvana lošim varenjem i zašto biste odmah morali da regulišete svoj digestivni sistem, te izbalansirate čitav organizam.

Gastroenterološki problemi – poremećaji i bolesti organa za varenje

Loše varenje zaista može uticati na čitav organizam, ali kada govorimo o zdravstvenim stanjima koje može izazvati, među prvima su svakako ona vezana za organe u kojima se digestivni proces i odvija.

Tako su gastroenterološki problemi najčešći produkt problema sa varenjem, a bolesti organa za varenje mogu varirati – od onih koje se lako tretiraju i brzo saniraju, pa do mnogo ozbiljnijih poremećaja i bolesti organa za varenje koja nekad mogu imati veće posledice.

Pa, koji su to gastroenterološki problemi koji se mogu pojaviti kao produkt lošeg varenja?

Ima nekoliko poremećaja i bolesti digestivnog sistema koji se izdvajaju kao najčešći.

Problemi sa stolicom – najzastupljenija tegoba izazvana lošim varenjem

Kada govorimo o zdravstvenim stanjima izazvanim lošim varenjem, neki od najzastupljenijih svakako su problemi sa stolicom, koji istovremeno mogu biti i sam simptom i jedan od prvih pokazatelja problema sa varenjem.

Kada se, na primer, dijareja ili zatvor, pojave jednom na mesečnom ili višemesečnom nivou, to definitivno ne ukazuje na ozbiljne probleme u organizmu. Ipak, kada se oni pojavljuju češće ili redovno, jasno je da je reč o ozbiljnijem gastroenterološkom problemu.

Tada problemi sa stolicom mogu biti simptom, ali i ukazati na sam poremećaj digestivnog sistema, koji treba tretirati na adekvatan način.

Sindrom iratibilnog kolona (nervozna creva) – poremećaj organa za varenje

Sindrom iratibilnog kolona, ili nervozna creva, još jedan je od čestih poremećaja koji su uzrokovani najrazličitijim faktorima, a definitivno i problemima sa varenjem, koji su neretko istovremeno i njihov simptom.

Sindrom iritabilnog creva spada u najčešće bolesti digestivnog sistema, a glavni simptomi ovog sindroma su hroničan bol u stomaku i poremećaj pražnjenja creva. Iako je uvreženo mišljenje da je loše varenje, odnosno nepravilnost u radu creva, kao i preosetljivost creva, glavni uzrok pojave ove bolesti digestivnog sistema, nauka još sa sigurnošću nije potvrdila tačne uzročnike nervoznih creva.

Tako sindrom iratibilnog creva, naučno, ostaje zagonetan u svojim uzročnicima, ali je definitivno usko povezan sa lošim varenjem, koje predstavlja njegov glavni simptom, ali i uzrok.

Devojka leži na krevetu sa bolom u stomaku

Dispepsija – česta bolest digestivnog sistema

Dispepsija predstavlja još jedan od čestih poremećaja digestivnog sistema, čiji su glavni simptom, a sumnja se i uzrok, upravo problemi sa varenjem. Bolovi u stomaku, osećaj nadutosti, mučnina, nagon na povraćanje, gorušica i osećaj vraćanja hrane samo su neki od njenih simptoma.

Kada bismo morali da damo najjednostavniju definiciju dispepsije, rekli bismo da ona predstavlja otežano varenje. Za razliku od sindroma iratibilnog creva, dispepsija pogađa gornji deo sistema za varenje (jednjak, želudac i dvanaestopalačno crevo).

Zanimljivo je da je upravo dispepsija razlog oko trećine svih gastroenteroloških pregleda u bolnicama i klinikama u celom svetu.

To dovoljno govori o učestalosti otežanog varenja, odnosno dispepsije, zar ne?

Kada je u pitanju dispepsija uzroci su brojni, ali loše varenje, najčešće u vidu poremećaja mišićne aktivnosti želuca i tankog creva, kao i disfunkcije nervnog sistema, smatraju se najčešćim uzročnicima dispepsije.

Kronova bolest digestivnog sistema

Kronova bolest još jedna je bolest digestivnog sistema, koja je relativno česta u modernom dobu. Za razliku od ostalih navedenih zdravstvenih stanja uzrokovanih lošim varenjem, koji uglavnom zahvataju samo jedan deo digestivnog trakta, Kronova bolest zahvata ceo digestivni sistem: od usta do anusa.

Kronova bolest digestivnog sistema ima simpotme u vidu dijareje koja traje duže od 6 nedelja, krvi u stolici, bolova i grčeva u stomaku, osećaja nepotpunog pražnjenja, pa i zatvora i afti u ustima.

Kronova bolest ima faze aktivacije i stabilizacije, a njeni uzroci su raznoliki: kreću se od genetike, preko faktora životne sredine, u koje se ubraja i ishrana koja utiče na sam kvalitet varenja, pa sve do pušenja i autoimunih bolesti koje je mogu uzrokovati.

Uz adekvatnu terapiju, a u slučaju komplikacija i operaciju, Kronova bolest se uspešno može izlečiti.

Čir na želucu ili čir na dvanaestopalačnom crevu

Znate onu floskulu: “Dobiću čir od nerviranja!”?

Nažalost, ona može biti sasvim tačna – uzrok čira na želucu ili čira na dvanaestopalačnom crevu neretko je upravo stres.

Ipak, uzrok čira može biti i nedovoljno odbrambenih faktora kod hroničnog gastritisa ili kod povišene želudačne kiseline, kao i poremećena sluzokoža želuca generalno, na šta ishrana i kvalitet varenja svakako imaju uticaja.

Simptomi čira su bol u predelu želuca koji se manifestuje kao osećaj “prženja” ili “pečenja”, mučnina, kao i nadutost, a nekad i crna stolica.

Čir na želucu ili čir na dvanaestopalačnom crevu može prouzrokovati veće probleme sa zdravljem i podložan je komplikaciji, pa se savetuje što raniji odlazak kod doktora nakon pojave prvih simptoma, a onda i propisano lečenje.

Bolesti organa za varenje i karcinom debelog creva

Iako se pojavljuje ređe od drugih poremećaja i bolesti organa za varenje, karcinom debelog creva, nažalost, i dalje je dovoljno česta bolest digestivnog sistema, da zaslužuje da ovde bude i pomenuta.

U Srbiji je, po obolevanju i umiranju od malignih bolesti, karcinom debelog creva već na drugom mestu po učestalosti.

Najteža od svih pomenutih bolesti organa za varenje, rak debelog creva, stanje je koje ima čitav dijapazon najrazličitijih simptoma, a tretman njenog izlečenja može biti vrlo težak (podrazumeva operacije, hemioterapije, biološke ciljane terapije i zračenje).

Tačan uzrok nastanka raka debelog creva još nije potpuno poznat, jer neke osobe koje imaju faktore rizika nikad ne obole od karcinoma debelog creva, a druge, koje nemaju – obole.

Ipak, medicina izdvaja nekoliko potencijalnih uzroka, odnosno faktora rizika za obolevanje od raka debelog creva: starost od preko 50 godina, genetski sindromi, zapaljenske bolesti creva (Kronova bolest ili ulcerozni gastritis), ishrana sa previše crvenog mesa i masti, a malo žitarica, voća i povrća učestali problemi sa varenjem koji su takvom ishranom uzrokovani, kao i dugogodišnje pušenje.

Karcinom debelog creva zahteva veliku posvećenost u lečenju i tretiranju.

Devojka se drži za stomak

Druga zdravstvena stanja izazvana lošim varenjem

Osim bolesti i poremećaja digestivnog sistema, koje mogu biti uzrokovane lošim varenjem i svega što ono podrazumeva, postoje i druga zdravstvena stanja na koje kvalitet varenja može imati uticaja.

Veza digestivnog trakta sa ostatkom organizma je od ključnog značaja za njegovo normalno funkcionisanje, pa ne čudi što sam kvalitet, odnosno normalitet varenja, može imati uticaja i na druge aspekte zdravlja.

Evo koja zdravstvena stanja još mogu biti produkt lošeg varenja.

Psihološki problemi izazvani lošim varenjem

Da, dobro ste pročitali!

Nekada promene raspoloženja, pa čak i intenzitet simptoma depresije ili anksioznosti mogu biti uzrokovane upravo problemima sa varenjem. Osim toga, loše varenje može rezultirati i osećajem konstantnog umora, slabosti, kao i lošeg raspoloženja generalno.

Kliničko istraživanje efekata koje Balans+ probiotski jogurt ima po zdravlje, obuhvatilo je i ispitanike sklone depresivnosti.

I imali smo šta da vidimo!

Osobe koje su na početku studije bile blago depresivne su na kraju studije bile bez simptoma, dok su osobe koje su na početku studije bile umereno depresivne su na kraju studije bile blago depresivne.

Eto koliki uticaj normalno varenje i balans organizma mogu imati na to kako se osećate! Fenomenalno, zar ne?

Koža takođe može da pati zbog lošeg varenja

Probleme sa kožom nekada ne treba da rešavaju kozmetičar i dermatolog, već gastroenterolog!

Naime, organi za varenje utiču na mnoge tačke u organizmu, pa tako i na lice. Upalni procesi i akne na koži lica, ali i na drugim delovima tela, zato su neretko produkt upravo lošeg varenja.

Mislite o tome kada vam sledeći put neko pomene kako ishrana umnogome utiče na lepotu, jer – zaista je tako.

Problemi sa varenjem i slabljenje imunog sistema

Pad imuniteta i sklonost prehladama još jedan su od problema prouzrokovanih lošim varenjem. Sigurni smo da već znate koliko je imunitet važan za zdravlje i stanje vašeg organizma, ali i duha!

Krajnje je vreme da se posvetite brizi o svom digestivnom sistemu i saslušate šta pokušava da vam kaže, zar ne?

Pa, šta je to što već danas možete učiniti za svoj stomak i tako poboljšati varenje?

Kako do balansa organizma kroz normalno varenje?

Ukoliko se pitate kako da poboljšate varenje i izuzmete sebe iz grupe rizičnih, te napokon poslušate baku i sprečite, a ne lečite – imamo nekoliko saveta za vas!

Ishranom do normalnog varenja i Balans+ jogurt kao njen deo

Pre svega – povedite računa o svojoj ishrani!

Možda zvuči kao kliše, ali vaše telo jeste vaš hram! Tretirajte ga na najbolji mogući način hranom i namirnicama koje su mu potrebne.

Više vlakana, vitamina i minerala, a manje masti, ugljenih hidrata i brze hrane, napraviće veliku promenu koju ćete brzo osetiti. Osim toga, Balans+ probiotski jogurt treba da postane vaša jutarnja i večernja navika. Odlično se slaže uz obroke, prijaće vam njegov ukus, a najbolje od svega je što ima višestruke benefite po zdravlje digestivnog sistema.

I sve to je klinički dozakano!

Ukoliko imate simptome koji ukazuju na loše varenje ili neko od neželjenih zdravstvenih stanja – promene u ishrani, nažalost, nisu dovoljne!

Pregled kod doktora – posetite gastroenterologa

Ukoliko imate stomačne tegobe, ili neki od simptoma koji mogu ukazivati na zdravstveni problem sa digestivnim sistemom – obavezno otiđite kod doktora!

Čak i ukoliko se problemi nisu pojavili, važno je redovno kontrolisati stanje i zdravlje svog digestivnog sistema, pa je definitivno vreme da zakažete pregled kod gastroenterologa, a zatim ukoliko ih bude – i pratite njegova uputstva.

Obratite više pažnje na svoj digestivni trakt i pratite promene koje se u njemu dešavaju. Počastite organizam sa 500g Balans+ jogurta na dnevnom nivou – stomak će vam biti zahvalan!

Podelite ovaj tekst:

Upišite ovde

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Scroll to Top

Koristimo kolačiće za upravljanje korisničkim iskustvom, prikazivanje personalizovanog sadržaja i postizanje poslovnih ciljeva kompanije Imlek.