Recepti za toplu čokoladu savršeni su za hladne dane i zimsku sezonu!
Ovaj ukusni i slasni napitak ugrejaće vas i okrepiti i pomoći će vam da stvorite idiličnu atmosferu u toplom kutku na poslu, kod kuće, ili prijatelja.
Upravo zbog toga odlučili smo da sa vama podelimo 3 recepta koji se prave izuzetno brzo i lako u kućnim uslovima! Tajni sastojak koji sadrži svaki najbolji recept za toplu čokoladu jesu Moja Kravica mlečni proizvodi, koji će ovom napitku dati poznatu punoću ukusa i pomoći da bude savršene teksture!
Nastavite da čitate i odaberite omiljeni recept za toplu čokoladu koji ćete isprobati prvom prilikom!
Topla čokolada recept – kako se pravi savršena šolja ovog napitka?
Gotovo svaki recept za toplu čokoladu ne iziskuje više od 15 minuta za pripremu. Ipak, treba znati da iako jednostavan za napraviti, ovaj napitak sadrži neke delikatne sastojke zbog kojih morate voditi računa o nekoliko stvari kako bi postigli željeni efekat.
Za vas smo pripremili nekoliko trikova koji će vam odgonetnuti kako napraviti toplu čokoladu savršene teksture i ukusa. Pa, evo nekoliko korisnih saveta koji će vam pomoći pre nego što prionete na pravljenje tople čokolade i uživanju u šolji vašeg omiljenog toplog zimskog napitka!
Temperatura kuvanja
Jedna od najbitnijih stvari koje bi trebalo da znate pre nego što počnete da pravite ovaj napitak jeste – temperatura kuvanja je izuzetno važna kod ovih recepata. Razlog tome je što su osnovni sastojci gotovo svakog recepta čokolada i mleko – namirnice koje su izuzetno osetljive na temperaturu i vrlo lako zagore u slučaju previsoke temperature.
Iz tog razloga, savetujemo da uvek kuvate na slaboj, do srednjoj temperaturi kako biste izbegli zagorevanje i druge neprijatnosti poput nekonzistentne teksture, grudvice i slično. Ne dozvolite da smesa provri, već pažljivo topite i zagrevajte – strpljenje je za većinu recepata za ovaj slatkiš jedino umeće koje je potrebno.
Odabir mleka
Odabir mleka je još jedna stvar o kojoj treba da vodite računa prilikom pripreme tople čokolade. Za početak, dobra je vest da od sada i ljubitelji tople čokolade osetljivi na laktozu mogu uživati u ovom napitku! Moja Kravica mleko bez laktoze odlična je zamena u receptima, naročito onim za napitke ređe teksture.
Ipak, imajte u vidu da su u nekim receptima preporučena Moja Kravica mleka sa većim procentom masnoće, jer upravo veći procenat masnoće u mleku doprinosi punoći ukusa, ali i samoj gustoj teksturi napitka. Ukoliko ste ljubitelj guste tople čokolade, odabir mleka može imati ključnu ulogu u konačnom ishodu teksture.
Slatka pavlaka
Na tržištu danas postoji mnogo slatkih pavlaka, ali je važno napomenuti da je za pun mlečni ukus tople čokolade pogodna samo mlečna slatka pavlaka, a ne njene biljne zamene koje se često koriste kao zamena. Moja Kravica mlečna slatka pavlaka proizvod je sa visokim procentom mlečne masnoće što će doprineti punoći ukusa, ali i značajno uticati na lepu i kompaktnu teksturu napitka, te je nezamenljiva u nekim receptima.
Odabir čokolade
Budući da je reč o slatkišu ovakvog naziva, jasno je da je ključno za to kako se pravi topla čokolada – odabir čokolade. Većina recepata za toplu čokoladu dozvoljavaće da se koristi čokolada po ukusu – mlečna čokolada, crna čokolada sa izuzetno visokim procentom kakaa ili čokolada za kuvanje, što je po mišljenju iskusnih gastronoma najsigurniji izbor budući da sadrži odličan balans između procenta kakaa i slatkoće.
Ipak, imajte u vidu da će neki recepti naglasiti tačnu vrstu čokolade, što u principu znači da će napitak biti najbolji i najautentičniji ukoliko se koristi ta vrsta umesto neke druge.
Šećer
Na samom kraju, odabir šećera takođe može imati ulogu u konačnom ishodu ukusa. Primetićete da smo u našim receptima koristili isključivo braon šećer. Običan, beli šećer može biti odlična zamena ukoliko vam braon nije pri ruci, ali će braon šećer dodati blago karamelizovanu notu napitku zbog čega preporučujemo da se opredelite za njega!
Niste ljubitelj poslastica sa šećerom? Pogledajte naše predloge za ukusne slatkiše bez šećera.
#1 Kako napraviti toplu čokoladu ređe teksture?
Vrlo su retke osobe koje ne vole ovaj slatki i okrepljujući napitak idealan za hladne dane. Ipak, kada su u pitanju ljubitelji tople čokolade uglavnom ćemo naići na dve grupe ljudi – ljubitelji guste i ljubitelji retke tople čokolade. Upravo zbog toga, za poslasticu kakva je topla čokolada recept će se uglavnom, prvenstveno razlikovati po dobijenoj teksturi napitka.
Ukoliko volite čokoladne napitke ređe teksture, sigurno vam je poznato i Moja Kravica čokoladno mleko koje dobro rashlađeno predstavlja savršen odabir napitka u toplijim danima, dok blago zagrejano ili čak i na sobnoj temperaturi može biti odlična zamena onda kada nemate vremena da napravite toplu čokoladu.
Ipak, prvi recept za toplu čokoladu koji predstavljamo, namenjen je ljubiteljima retke tople čokolade, napitka koji je izuzetno lak za napraviti od svega nekoliko osnovnih sastojaka, koje vrlo verovatno već imate u kući!
Kako se pravi topla čokolada ređe teksture?
Za pripremu jedne šolje ovog napitka biće vam potrebno:
- 240 mililitara Moja Kravica mleka
- 20 mililitara Moja Kravica mlečne slatke pavlake
- 2 supene kašike vanila ekstrakta
- 1 do 2 kašike braon šećera
- 2 supene kašike kakaa
Priprema:
Priprema ovog napitka izuzetno je laka, potrebno je samo da dodate sve sastojke u šerpu i kuvate na srednjoj temperaturi dok se svi sastojci ne sjedine, a napitak postane topao. Servirajte u šolji, a preko napitka radi dodatnog ukusa dodajte kašiku umućene Moja Kravica slatke pavlake i malo kakao praha!
Prijatno!
#2 Topla čokolada – recept iz italijanskih kuvara
Recept za toplu čokoladu po italijanskom receptu jedan je od najpoznatijih recepta. Iako se popularno naziva italijanskim, nije potvrđeno da je upravo ovo pravo poreklo recepta. Bilo kako bilo – baš kao i većina specijaliteta iz italijanske kuhinje i ovaj je fantastičnog i punog ukusa!
Ukoliko ste ljubitelj guste tople čokolade – ovo je recept koji ćete želeti da isprobate, jer je pun ukus čokolade i kompaktna, glatka tekstura upravo ono što je odlikuje!
Ovo je odličan recept i za ljubitelje bele čokolade, budući da ovaj recept dozvoljava modifikacije sa čokoladom – možete koristiti belu čokoladu ili crnu čokoladu sa visokim procentom kakaa, po ukusu.
Kako napraviti toplu čokoladu gušće teksture?
Za pripremu ovog napitka biće vam potrebno:
- 350 mililitara Moja Kravica punomasnog mleka
- 120 grama sitno iseckane čokolade
- 1 supena kašika braon šećera
- 1 supena kašika kakaa
- 1 supena kašika gustina
Priprema:
U manju šerpu zagrevajte sitno iseckanu crnu čokoladu i deo pripremljenog Moja Kravica punomasnog mleka. Zagrevajte na srednjoj vatri, pa nakon mešanja dodajte i 2 kašike šećera i 1 kašiku kakao praha. Mešajte sve dok se svi sastojci ne sjedine, a čokolada potpuno ne istopi. Dok čekate da se čokolada istopi, u posebnu činiju stavite 1 kašiku gustina sa malo Moja Kravica punomasnog mleka.
Kada se čokolada otopi, polako dodajte i ostatak mleka uz stalno mešanje. Nastavite da zagrevate sve dok ne dobijete lepo toplu, sjedinjenu i glatku masu. Zatim u nju dodajte mešavinu gustina i nastavite da mešate dok se napitak ne zgusne. Sipajte u šolju, dekorišite umućenom Moja Kravica slatkom pavlakom i kakao prahom.
Uživajte!
#3 Recept za toplu čokoladu pikantnog ukusa
Za kraj, pripremili smo recept za toplu čokoladu nešto neobičnijeg, pikantnijeg ukusa. Poznat i kao meksička topla čokolada, ovaj napitak je savršena kombinacija punog ukusa crne čokolade i mleka.
Kako bi ovaj recept verno preneo sve ukuse u napitku po kojima je poseban, važno je da se pridržavate opisanog postupka i koristite crnu čokoladu sa visokim procentom kakaa.
Ovo je odličan način da od standardnog napitka napravite nešto posebno, uz svega nekoliko dodatnih sastojaka, naročito ukoliko ste ljubitelji jačih i zanimljivih ukusa!
Meksička topla čokolada recept
Za pripremu ovog napitka biće vam potrebno:
- 350 mililitara Moja Kravica dugotrajnog mleka
- 220 grama crne čokolade sa visokim procentom kakaa (minimum 60%)
- 50 mililitara Moja Kravica mlečne slatke pavlake
- 1 suva čili papričica
- 1 štapić cimeta
- 1 – 2 kašike braon šećera
- 1 štapić vanile
- Prstohvat soli
Priprema:
Priprema meksičke tople čokolade počinje prilično jednostavno – sve sastojke sa spiska stavite u šerpu i zagrevajte na srednjoj temperaturi sve dok se svi sastojci ne sjedine, a čokolada otopi. Kada je smesa ujednačena i glatka, izvadite štapiće vanile, cimeta i papričicu iz smese, a ostatak stavite u blender.
Izblendajte smesu i procedite kroz cediljku u šolju – vaš pikantni napitak je spreman, a po želji ga možete dekorisati umućenom Moja Kravica slatkom pavlakom i malo krupne soli!
Isprobajte naše jednostavne recepte i konačno uživajte u punom ukusu svog omiljenog zimskog slatkog napitka i kod kuće u svako doba dana! Za pun doživljaj, podelite recepte ili šolju tople čokolade sa svojim dragim osobama – za sreću je potrebno tako malo, a topla reč uz topli napitak najbrži je put do nje!