Štrudla sa makom – recepti za štrudle sa makom vrhunskog ukusa

Sadržaj

Štrudla sa makom, poznata i kao makovnjača, jedan je od omiljenih kolača u mnogim domaćinstvima, ne samo u Srbiji, već i širom regiona. Njena bogata, slatka i sočna unutrašnjost obavija toplinom tradicije, a svaki zalogaj je putovanje u čarobni svet ukusa.

Istorija štrudli vezuje se za habsburški dvor na kome su bile popularni specijaliteti, a na našim prostorima odomaćile su se i zadržale i vekovima kasnije. Makovnjača je postala jedna od najpopularnijih poslastica na našim prostorima.

Hajde da zajedno istražimo različite recepte za štrudlu sa makom koji će zadovoljiti svačiji ukus i inspirisati vas da se upustite u kulinarsku avanturu.

Vojvođanska štrudla sa makom – recept za najlepšu makovnjaču

Štrudla je posebno popularna u vojvođanskim domovima, pa je stoga red da jednim receptom iz severnih krajeva i započnemo ovo putovanje. Kada je u pitanju štrudla sa makom domaći recepti Vojvodine neprevaziđeni su u svojoj originalnosti. Pa da ne dužimo, evo kako se pravi ova ukusna štrudla, često nazivana i sremačka štrudla sa makom.

Sastojci


Priprema

    1. Na tihoj vatri zagrejte mleko, ali tek toliko da postane mlako i zatim ga skinite sa ringle. U mleko dodajte supenu kašiku šećera, izdrobljen svež kvasac i malo brašna i ostavite da malo odstoji kako bi se kvasac aktivitrao.

    2. U drugu posudu sipajte 2 žumanca i umutite ih, te ih dodajte aktiviranom kvascu. Nakon što ste sjedinili ova dva sastojka, u jednoj vangli izdvojte brašno i malo soli i smesu dodajte u vanglu. Kada mešanjem ovih sastojaka dobijete testo, izradite ga rukama do homogene strukture, a zatim ga stavite na pobrašnjenu površinu da narasta. Za to vreme pripremite fil.

    3. Stavite mleko na vatru dok ne provri i zatim u njega dodajte mleveni mak i šećer. Kratko prokuvajte fil. Skinite ga sa ringle i ostavite fil da se prohladi.

    4. Za to vreme testo, koje je do sada naraslo, podelite na tri dela. Svaku trećinu razvucite oklagijom u oblik pravougaonika i premažite mašću ili Moja kravica maslacem i zatim nafilujte filom od maka. Ne štedite na filu jer će tako rezultat biti maksimalno sočna štrudla sa makom. Nežno zarolajte sve tri štrudle.

    5. Nakon što su zarolane, sve tri štrudle poređajte u podmazan pleh i svaku od njih premažite umućenim jajetom. Pecite štrudle na temperaturi od 200°C dok ne porumene.

To bi bilo to – najbolja štrudla sa makom na vojvođanski način je spremna! Uživajte!

Najmekša štrudla sa makom – evo kako se pravi starinska štrudla sa makom

U ovom receptu otkrićemo vam tajnu za najmekšu makovnjaču i njeno vazdušasto testo. Kada je u pitanju ova štrudla sa makom, recept krije i par neočekivanih sastojaka poput suvog grožđa ili (pazite sad!) kiselog mleka. Ali, ne brinite, krajnji rezultat biće jedna od, ako ne i najbolja, štrudla sa makom koju ste ikada probali!

Sastojci:

Kora:

Fil:

  • 600 gr mlevenog maka
  • 250 gr šećera
  • 200 ml vrelog Moja kravica mleka
  • 150 gr suvog grožđa
  • 1 kesica vanilin šećera

Priprema:

  1. Za početak, izmrvite svež kvasac i pomešajte ga sa mlakim mlekom, 1 kašikom brašna i 1 kašikom šećera. Ostavite smesu na toplom mestu da se kvasac aktivira.
  2. Pomešajte 400 g brašna sa izmrvljenim maslacem, šećerom (4 kašike), vanilinim šećerom, malo soli i narendanom korom limuna. Od ovih sastojaka napravite homogenu smesu.
  3. Napravite udubljenje u testu u koje ćete staviti 3 žumanca, 1 celo jaje i 4 kašike kiselog mleka (ili jogurta). Kada ste se uverili da je testo sjedinjeno, u njega dodajte uskisli kvasac i dobro ga zamesite. Ostavite testo u vangli pokrivenoj krpom da odstoji oko sat vremena na toplom mestu.
  4. Dok se testo podiže, posvetite se filu. Pomešajte mak, šećer, suvo grožđe i vanilin šećer. Sve to prelijte prethodno ugrejanim mlekom (dok ne proključa). Dobro promešajte fil i nađite pravu gustinu – ne bi trebalo da bude ni tečan ni previše gust i čvrst. Podelite fil na dva jednaka dela.
  5. Kada je testo odstojalo 1 sat, podelite ga na dva jednaka dela i razvijte oklagijom na pravougaonike. Svaki deo premažite filom (tako da ceo bude premazan). Zarolajte oba dela i stavite ih u prethodno podmazan pleh. Nema potrebe za premazivanjem.
  6. Pecite štrudle sa makom ukupno 40 minuta – prvih 20 minuta na temperaturi od 175°C, a narednih 20 minuta na 150°C. Nakon što je vaša štrudla u potpunosti ohlađena, pospite po njoj šećer u prahu, isecite na šnite i servirajte.

Ovaj recept nešto je zahtevniji od prethodnog, ali rezultat je vazdušasto testo, bogata aroma i neverovatno sočna štrudla sa makom! Prijatno!

Domaća štrudla sa makom od gotovih kora – jednostavna i brza štrudla sa makom

Za početnike, sve koji su u žurbi ili one koji prosto preferiraju kore za pitu umesto testa – evo kako se pravi štrudla sa makom od gotovih kora (recept je nikada lakši). Princip je sličan kao kod svih drugih pita, a ovaj recept za štrudlu sa makom šanse za grešku svodi na minimum.

Sastojci:

Smesa za premazivanje:

  • 3 jajeta
  • 1 čaša Moja kravica jogurta
  • 2 čaše (od jogurta) šećera
  • 1 čaša prezli
  • 1 čaša griza
  • 1 čaša ulja
  • 1 kesica praška za pecivo
  • 500 g kora za pitu

Fil:

Sirup:

  • 4 čaše vode
  • 2 čaše šećera
  • 1 limun
  • 1 kesica vanil šećera

Priprema:

  1. Umutite jaja sa šećerom dok ne dobiju penastu strukturu, a zatim im dodajte jogurt i ulje i izmešajte smesu do homogenosti. Zatim joj dodajte prezle, griz i prašak za pecivo i izmešajte dok se svi sastojci ne sjedine.
  2. U mleveni mak dodajte šećer i prelijte prethodno prokuvanim mlekom. Promešajte da se sjedini.
  3. Raširite prvu koru i premažite je blago uljem, a zatim je prekrijte drugom korom. Drugu koru premažite spremljenom smesom za premazivanje (jaja, griz, prezle…). Preko nje stavite treću koru koju ćete premazati istom smesom. Jedna kora se prekriva sa oko 4 kašike smese.
  4. Četvrtu koru premažite filom od maka i urolajte je. Isti postupak ponovite sa ostatkom materijala. Dobijene štrudle poređajte u pleh i pecite oko 20 minuta na temperaturi od 220°C.
  5. Dok se štrudla peče, spremite sirup. U šerpu sipajte vodu i šećer. Dodajte limun sečen na tanke koutove (kao za baklavu) i kuvajte nekoliko minuta nakon što smesa provri.
  6. Izvadite štrudle sa makom iz rerne i, dok su još vrele, prelijte ih sirupom. Makovnjača će najlepše ispasti ukoliko je ostavite preko noći da se ohladi i upije sirup.

Uz ovaj recept za štrudlu sa makom nema greške. Ova brza, jednostavna, ukusna i sočna makovnjača oduševiće svakoga ko je proba.

Zdrava štrudla sa makom – recept za “low carb” makovnjaču

Kada je u pitanju ova štrudla sa makom recept je idealan za sve one koji brinu o svom zdravlju, liniji ili imaju specifičan režim dijete. Takođe je pogodan i za veliki broj dijabetičara, budući da isključuje sastojke poput šećera i belog brašna.

Sastojci:

Fil:

Kora:

  • 6 jaja
  • 150 g mlevenog blanširanog badema (ili 80 g brašna badema)
  • 1 kafena kašika psilijum ljuspica
  • 100 g mlevenog zaslađivača
  • prstohvat soli
  • 1/2 kesice praška za pecivo
  • narendana korica limuna i malo soka ili arome limuna

Priprema:

  1. Za početak pripremite fil i ostavite ga da se ohladi dok ispečete koru. Zagrejte pavlaku za kuvanje do tačke ključanja, skolinte je sa ringle i u nju dodajte izlomljenu čokoladu. Mešajte dok se čokolada u potpunosti ne istopi, a zatim u smesu dodajte mleveni mak i zasladite je po ukusu. Ostavite je da se prohladi i malo stegne.
  2. Uključite rernu da se zagreje na 170°C, pleh obložite papirom za pečenje.
  3. Odvojte belanca i žumanca. Umutite belanca sa prstohvatom soli i zaslašivačem do čvrste strukture šlaga. U toku mućenja dodajte koricu i sok limuna. U umućena belanca dodajte žumanca i kratko umutite sve zajedno.
  4. Pomešajte sve suve sastojke i postepeno ih dodajte u umućena jaja uz lagano mešanje. Ovu smesu ravnomerno rasporedite po plehu i pecite 15 do 20 minuta dok testo ne počne da menja boju. Kora bi trebalo da ostane svetla i mekana (vazdušasta).
  5. Dok se kora peče, raširite kuhinjsku krpu i pospite eritrolom u prahu. Pečenu koru sa papirom za pečenje prevucite na mokru krpu i pažljivo je urolajte sa sve krpom i papirom za pečenje. Ostavite je da se ohladi, a zatim razrolajte i pažljivo odložite papir za pečenje.
  6. Premažite koru filom od maka, koji je sada već prohlađen i urolajte u štrudlu. Ostavite štrudlu sa makom da se stegne a zatim je isecite na šnite i servirajte.

Voila! Rezultat je zdrava i mekana štrudla sa makom koja će oduševiti svakoga ko je proba. Neka vam je prijatno!

Makovnjača zauzima posebno mesto na listi poslastica na našim prostorima. Iako je, naravno, bakina štrudla sa makom uvek najlepša, možemo i mi barem da učestvujemo u tom takmičenju. Ovi recepti za štrudlu pomoći će vam u tome i stvoriti neke nove tradicije i slatke momente za pamćenje.

Uživajte!

Podelite ovaj tekst:

Upišite ovde

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Scroll to Top

Koristimo kolačiće za upravljanje korisničkim iskustvom, prikazivanje personalizovanog sadržaja i postizanje poslovnih ciljeva kompanije Imlek.