Španska pita je ukusna, zdrava, a izgledom vrlo efektna.
Za pripremu – jednostavna, za ukus – izuzetna.
Poreklo španske pite nije poznato, ali je najverovatnije da nam ona ne dolazi iz Španije, već sa Balkana. Recepti su uglavnom nastajali mešanjem sastojaka koje imamo u kuhinji, pa možemo pretpostaviti da je upravo u tome tajna porekla i recepta za špansku pitu.
Ona je, u suštini, varijacija na proju – sa više sastojaka, pa samim tim i sa bogatijim i kompleksnijim ukusom i aromama. Može se jesti za doručak, večeru (najbolje uparena sa Moja Kravica jogurtom), ali i kao deo mezetluka, pred glavno jelo.
U nastavku vam dajemo originalni recept za najukusniju špansku pitu!
Španska pita recept
Španska pita definitivno može da bude odličan obrok, ali ona je i sjajno rešenje za predjelo, posebno za neke svečanije prilike, poput slavske ili Uskršnje trpeze.
Napomenućemo da kod ove pite, ako imate neko iskustvo u kuvanju, vrlo teško može pogrešiti sa merama. Mere doživljavajte kao pokazatelje savršenih proporcija, odnosno udela različitih sastojaka u receptu, a ne kao striktno zacrtane.
Ako više volite šunku, a manje krastavčiće – stavite više šunke, a manje krastavčića, i tako dalje. Ni sa jednom intervencijom u receptu ovde ne možete pogrešiti!
Za početak, savetujemo da napravite špansku pitu po ovom klasičnom receptu, a posle se igrajte, menjajte razmere i pravite špansku pitu na svoj način!
Sastojci
Za recept za špansku pitu potrebno vam je:
200 ml ulja
400 ml Moja Kravica mleka
4 jaja
200 grama kukuruznog brašna
200 grama oštrog pšeničnog brašna
1 kesica praška za pecivo
200 grama naseckanog Imlek gauda sira (najbolje na deblje kockice)
200 grama naseckane šunke (najbolje na deblje kockice)
100 grama naseckanih kiselih krastavčića (najbolje na deblje kockice)
100 grama seckane crvene babure
So, oko 1 kašičice (po ukusu)
Upalite rernu da se greje na 180 stepeni. Krastavce, papriku, gaudu i šunku iseckajte na kockice. Uzmite odgovarajući pleh, premažite sa uljem i pospite sa malo brašna. U odabranoj posudi mikserom umutite jaja, zatim začinite po ukusu. Nakon toga, sipajte i ulje i mleko (svi “mokri” sastojci). U drugoj posudi spojite kukuruzno i pšenično brašno s praškom za pecivo (svi “suvi” sastojci), promešajte, i zatim sve dodajte u posudu sa jajima. Dobro promešajte sve sastojke mikserom. Dodajte sitno seckane krastavce, papriku, šunku i rendani trapist sir, te sve zajedno promešajte. Ne koristite mikser od trenutka kada u špansku pitu dodate ove kockice – neće zadržati svoju formu! Umesto toga, mešajte kašikom. Izlijte pripremljenu smesu u pleh i pecite u unapred zagrejanoj pećnici na 180 stepeni otprilike 45 minuta. Španska pita je gotova kada lepo porumeni. Poslužite se i metodom “viljuška” za proveru pečenja.
Priprema
Trikovi za najukusniju špansku pitu
Posle nekog vremena, i sami ćete pronaći svoje trikove i tajne savršene španske pite, a evo tri trika do kojih smo mi došli kada smo je pripremali:
#1 U “seckanju” je pola filozofije
Glavna razlika ove pite u odnosu na proju su punjenja koja koristimo: krastavčići, šunka, sir. Većina ljudi voli da su prisutni veći komadi ovih sastojaka, pa je naš prvi savet – seckajte na deblje kockice. Ako nabavljate na meru, tražite deblje sečenu gauda i šunku – oni su dosta praktičniji za ovu namenu od tankih listova.
Takođe, potrudite se da kockice šunke, krastavčića i sira budu što sličnijeg oblika i veličine. Na ovaj način ćete dobiti ujednačenu smesu, i najukusnije rezultate (a i najlepše – kad se pita preseče svi komadići će biti donekle ujednačeni).
#2 Premazivanje španske pite
Španska pita se ne pravi sa korama kao klasična domaća pita ili gibanica, pa nije moguće da je premažete pre samog pečenja. Sačekajte da se zapeče i nekih 10 minuta pred kraj pečenja, kada je korica već ispečena – izvadite je iz rerne i premažite kombinacijom ulja i jaja. Za dodatno bogatstvo ukusa – ovo je trenutak u kome možete dodati i susam.
#3 Igrajte se sa formom španske pite
U receptu koji smo vam pripremili, špansku pitu smo pravili u plehu.
Međutim – vi pleh uopšte ne morate koristiti. Španska pita može se praviti i u kalupima za mafine, za kolače… Igrajte se sa formom dok ne pronađete onu koja vam najviše odgovara. Recept je isti za svaki oblik španske pite, a na vama je koji od njih ćete odabrati!
Ostalo je da sipate svoj omiljeni Moja Kravica jogurt, isečete parče španske pite i – spremni ste za potpuno uživanje!