Španska pita – recept za najukusniju špansku pitu

Sadržaj

Španska pita je ukusna, zdrava, a izgledom vrlo efektna.

Za pripremu – jednostavna, za ukus – izuzetna.

Poreklo španske pite nije poznato, ali je najverovatnije da nam ona ne dolazi iz Španije, već sa Balkana. Recepti su uglavnom nastajali mešanjem sastojaka koje imamo u kuhinji, pa možemo pretpostaviti da je upravo u tome tajna porekla i recepta za špansku pitu.

Ona je, u suštini, varijacija na proju – sa više sastojaka, pa samim tim i sa bogatijim i kompleksnijim ukusom i aromama. Može se jesti za doručak, večeru (najbolje uparena sa Moja Kravica jogurtom), ali i kao deo mezetluka, pred glavno jelo.

U nastavku vam dajemo originalni recept za najukusniju špansku pitu!

Španska pita recept

Španska pita definitivno može da bude odličan obrok, ali ona je i sjajno rešenje za predjelo, posebno za neke svečanije prilike, poput slavske ili Uskršnje trpeze.

Napomenućemo da kod ove pite, ako imate neko iskustvo u kuvanju, vrlo teško može pogrešiti sa merama. Mere doživljavajte kao pokazatelje savršenih proporcija, odnosno udela različitih sastojaka u receptu, a ne kao striktno zacrtane.

Ako više volite šunku, a manje krastavčiće – stavite više šunke, a manje krastavčića, i tako dalje. Ni sa jednom intervencijom u receptu ovde ne možete pogrešiti!

Za početak, savetujemo da napravite špansku pitu po ovom klasičnom receptu, a posle se igrajte, menjajte razmere i pravite špansku pitu na svoj način!

Sastojci

  • Za recept za špansku pitu potrebno vam je:

  • 200 ml ulja

  • 400 ml Moja Kravica mleka

  • 4 jaja

  • 200 grama kukuruznog brašna

  • 200 grama oštrog pšeničnog brašna

  • 1 kesica praška za pecivo

  • 200 grama naseckanog Imlek gauda sira (najbolje na deblje kockice)

  • 200 grama naseckane šunke (najbolje na deblje kockice)

  • 100 grama naseckanih kiselih krastavčića (najbolje na deblje kockice)

  • 100 grama seckane crvene babure

  • So, oko 1 kašičice (po ukusu)

Priprema

  1. Upalite rernu da se greje na 180 stepeni.

  2. Krastavce, papriku, gaudu i šunku iseckajte na kockice.

  3. Uzmite odgovarajući pleh, premažite sa uljem i pospite sa malo brašna.

  4. U odabranoj posudi mikserom umutite jaja, zatim začinite po ukusu. Nakon toga, sipajte i ulje i mleko (svi “mokri” sastojci). U drugoj posudi spojite kukuruzno i pšenično brašno s praškom za pecivo (svi “suvi” sastojci), promešajte, i zatim sve dodajte u posudu sa jajima. Dobro promešajte sve sastojke mikserom.

  5. Dodajte sitno seckane krastavce, papriku, šunku i rendani trapist sir, te sve zajedno promešajte. Ne koristite mikser od trenutka kada u špansku pitu dodate ove kockice – neće zadržati svoju formu! Umesto toga, mešajte kašikom.

  6. Izlijte pripremljenu smesu u pleh i pecite u unapred zagrejanoj pećnici na 180 stepeni otprilike 45 minuta. Španska pita je gotova kada lepo porumeni. Poslužite se i metodom “viljuška” za proveru pečenja.

Trikovi za najukusniju špansku pitu

Posle nekog vremena, i sami ćete pronaći svoje trikove i tajne savršene španske pite, a evo tri trika do kojih smo mi došli kada smo je pripremali:

#1 U “seckanju” je pola filozofije

Glavna razlika ove pite u odnosu na proju su punjenja koja koristimo: krastavčići, šunka, sir. Većina ljudi voli da su prisutni veći komadi ovih sastojaka, pa je naš prvi savet – seckajte na deblje kockice. Ako nabavljate na meru, tražite deblje sečenu gauda i šunku – oni su dosta praktičniji za ovu namenu od tankih listova.

Takođe, potrudite se da kockice šunke, krastavčića i sira budu što sličnijeg oblika i veličine. Na ovaj način ćete dobiti ujednačenu smesu, i najukusnije rezultate (a i najlepše – kad se pita preseče svi komadići će biti donekle ujednačeni).

#2 Premazivanje španske pite

Španska pita se ne pravi sa korama kao klasična domaća pita ili gibanica, pa nije moguće da je premažete pre samog pečenja. Sačekajte da se zapeče i nekih 10 minuta pred kraj pečenja, kada je korica već ispečena – izvadite je iz rerne i premažite kombinacijom ulja i jaja. Za dodatno bogatstvo ukusa – ovo je trenutak u kome možete dodati i susam.

#3 Igrajte se sa formom španske pite

U receptu koji smo vam pripremili, špansku pitu smo pravili u plehu.

Međutim – vi pleh uopšte ne morate koristiti. Španska pita može se praviti i u kalupima za mafine, za kolače… Igrajte se sa formom dok ne pronađete onu koja vam najviše odgovara. Recept je isti za svaki oblik španske pite, a na vama je koji od njih ćete odabrati!

Ostalo je da sipate svoj omiljeni Moja Kravica jogurt, isečete parče španske pite i – spremni ste za potpuno uživanje!

Podelite ovaj tekst:

Upišite ovde

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Scroll to Top

Koristimo kolačiće za upravljanje korisničkim iskustvom, prikazivanje personalizovanog sadržaja i postizanje poslovnih ciljeva kompanije Imlek.