Pita od bundeve je jedan od onih recepata koji povezuje tradiciju i porodicu za istim stolom. Njeni koreni sežu vekovima unazad, od starinskih recepata sa Balkana, gde su domaćice pravile pite od tanke kore i rendane bundeve, do američke verzije pumpkin pie, koja je nezaobilazna na Dan zahvalnosti. Upravo ta raznolikost pokazuje koliko je bundeva cenjena širom sveta, zbog svoje prirodne slatkoće, sočnosti i hranljivosti.
Ljudi širom sveta vole ovakve recepte jer su jednostavni, ukusni i savršeni za svaku priliku. Bundeva se lako kombinuje sa začinima poput cimeta, karanfilića i muškatnog oraščića, pa svaka pita ima svoj poseban miris i šarm.
Kod nas se pita od bundeve smatra pravim jesenjim specijalitetom, a evo recepata za neke od varijanti ove poslastice.
Starinska pita sa bundevom
Bundevara pita vraća u prošlost i priziva mirise bakine kuhinje. Ova poslastica, poznata po svojoj jednostavnosti, pravi se od domaćih kora ili gotovih, a njen najveći adut je slatko-sočan fil od bundeve koji u kombinaciji sa cimetom širi miris po celoj kući. Pita je idealna za hladnije dane i prava je poslastica za celu porodicu.
Sastojci
250g brašna
125g Moja Kravica maslaca, iseckanog na kockice
60ml hladne vode
Prstohvat soli
800g bundeve
Malo ulja
3 jaja
200g smeđeg šećera
50ml Moja Kravica mleka
10g gustina
Kašičica cimeta
Pola kašičice mlevenog đumbira
Pola kašičice mlevenog karanfilića
Pola kašičice muskatnog oraščića
Priprema
Zamesiti testo od brašna, Moja Kravica maslaca, vode i soli. Formirati testo u lopticu, uviti ga u foliju i ostaviti na sat vremena u frižideru da se ohladi. Pogledajte kako se pravi testo ukoliko nemate iskustva.
U međuvremenu, bundevu očistiti od semenki, iseći je na tanje kriške, postaviti u pleh obložen papirom za pečenje i preliti uljem. Peći na 190 stepeni do 50 minuta (u zavisnosti od bundeve) dok bundeva ne omekša. Ostaviti je da se prohladi, pa izvaditi meso i izblendati ili izdrobiti viljuškom.
Testo razviti oklagijom na blago pobrašnjenoj površini, pa ga prebaciti u kalup za tart (prečnika 20cm) i utisnuti u ivice. Postaviti papir za pečenje unutar testa, pa ga ispuniti tegićima za pečenje (klikerima ili pasuljem ukoliko nemate tegiće) i peći koru na 190 stepeni do 20 minuta, pa je izvaditi napolje da se prohladi.
Umutiti jaja, šećer i pire od bundeve (400g) pa dodati ostale sastojke. Pripremljenu smesu izliti u kalup pa staviti pitu da se peče na 190 stepeni do 40 minuta (dok se fil ne ispeče). Po potrebi prekriti ivice u toku pečenja folijom kako ne bi pregorele. Ostaviti ispečenu pitu da se prohladi napolju u kalupu pa je izvaditi iz njega i služiti sa malo umućene slatke Moja Kravica slatke pavlake.
Domaća pita sa bundevom je pravi domaći kolač koji nikada ne izlazi iz mode. Jednostavna, mirisna i sočna, podjednako prija i uz jutarnju kafu i kao lagana večernja poslastica. Njena čar je u tome što se lako pravi, a opet deluje raskošno i donosi toplinu doma. Jednom kad je spremite, postaće stalni gost na vašem stolu.
Pita sa bundevom i grizom
Ako tražite desert koji je neodoljiv, ova pita sa bundevom od gotovih kora je pravi izbor. Kombinacija slatke, sočne bundeve i fine strukture griza daje savršen balans ukusa i teksture. Ova pita se često priprema u jesen, kada je bundeva najukusnija, ali zahvaljujući njenoj popularnosti rado se pravi tokom cele godine.
Potrebni sastojci:
- 500 g kora za pitu
- 800 g rendane bundeve
- 100 g griza
- 150 g šećera (ili po ukusu)
- 1 vanilin šećer
- 1 kašičica cimeta
- 100 ml Moja Kravica maslaca
- 50 g suvog grožđa (opciono)
- 50 ml Moja Kravica mleka
- Rastopljeni Moja Kravica maslac za premazivanje kora
Priprema:
- Oljuštite bundevu, očistite semenke i narendajte je na krupno rende. Dodajte šećer, vanilicu i cimet, pa sve lepo izmešajte. Ako volite, ubacite i šaku suvog grožđa.
- U pripremljenu bundevu ubacite griz i dobro sjedinite. Griz će upiti višak soka i dati smesu kompaktnu teksturu. Po potrebi, dodajte malo Moja Kravica mleka da fil ne bude suv.
- Razmašite maslac na pleh i položite prvu koru. Premažite je tanko Moja Kravica maslacem, pa stavite drugu koru. Na svake dve kore rasporedi deo fila od bundeve i griza. Postupak ponavljajte dok ne potrošite sav materijal. Završetak neka bude sa dve kore.
- Gornju koru premažite maslacem da pita dobije hrskavu i zlatnu koricu.
- Stavite pitu u prethodno zagrejanu rernu na 180°C i peci oko 40 minuta, dok ne porumeni.
- Kada se pita ohladi, isecite je na kocke ili trouglove i po želji pospite prah šećerom.
Pita sa bundevom i grizom je savršena kombinacija jednostavnosti i bogatog ukusa. Za samo nekoliko koraka dobijate poslasticu koja može da posluži i kao desert i kao užina.
Lenja pita sa bundevom
Ako voliš kolače koji se prave lako, a pri tom mame mirisom i ukusom, lenja pita sa bundevom je pravi izbor. Ovo je tradicionalna poslastica koja se često sprema u jesen i zimu, kada bundeva daje svoj puni ukus i sočnost. Ipak, zahvaljujući jednostavnim sastojcima i lakoj pripremi, ova pita se rado pravi tokom cele godine.
Sastojci:
- 500 g brašna
- 200 g šećera
- 200 g Moja Kravica maslaca
- 2 jaja
- 100 ml Moja Kravica mleka
- 1 prašak za pecivo (10 g)
- 1 vanilin šećer
- 800 g rendane bundeve
- 150 g šećera (ili po ukusu)
- 1 kašičica cimeta
- 1 vanilin šećer
- 50 g suvog grožđa (opciono)
Priprema:
- Oljuštite bundevu, očistite semenke i narendajte je na krupno rende. Stavite je u dublju posudu, dodajte šećer, vanilu i cimet, pa sve lepo izmešajte. Ako volite, dodajte i suvo grožđe. Ostavite da stoji 10 – 15 minuta da pusti sok.
- U veću posudu pomešajte brašno, prašak za pecivo i vanilicu. Dodajte omekšali Moja Kravica maslac, šećer, jaja i Moja Kravica mleko, pa zamesite glatko testo. Testo podelite na dva jednaka dela.
- Jednu polovinu testa razvucite oklagijom na veličinu pleha obloženog papirom za pečenje. Položite je na dno pleha i poravnajte. Preko rasporedite fil od bundeve ravnomerno. Zatim razvucite i drugu polovinu testa i pažljivo je stavite preko fila.
- Rernu zagrejte na 180°C. Stavite pleh i pecite pitu oko 35-40 minuta, dok ne dobije zlatno-smeđu boju.
- Kada se pita ohladi, pospite je prah šećerom, a zatim isecite na kocke ili štangle i poslužite.
Ova slatka pita od bundeve je pravi dokaz da jednostavne stvari često daju najbolje rezultate. Ovo je kolač koji će rado pojesti i oni koji inače ne vole bundevu, jer se ukusi savršeno stapaju. Brzo se sprema, a još brže nestaje sa stola.
Ako vam se dopao ovaj recept, predlažemo da pogledate i druge naše ideje za posne slatke pite, špansku pitu i druge recepte, sigurni smo da ćete pronaći inspiraciju za još ukusnih poslastica koje će osvojiti vašu trpezu. Jer, ništa ne spaja ljude lepše nego miris domaćeg kolača koji se širi kućom.