Musaka – recepti za omiljeno porodično jelo

Musaka isečena na kocke i servirana u pravougaonom plitkom tanjiru.
  • 4
    Osoba/porcija
  • 60 min
    Vreme spremanja
  • srednja
    Težina recepta
Sadržaj

Musaka je jedno od omiljenih jela u Srbiji, koje je izuzetno jednostavno za pripremu i zdravo, a veoma zasitno.

Poreklom je iz Grčke, ali se vremenom musaka odomaćila u nacionalnim kuhinjama širom sveta, uz različite izmene i dopune. U ovom blogu otkrićemo vam kako se pravi omiljena musaka sa krompirom, kao i nekoliko malo drugačijih varijanti recepta s kojima možete eksperimentisati sledeći put kada poželite da isprobate nove ukuse ili laganiju verziju musake sa manje kalorija.

Sastojci


Priprema

    1. Očistite i sitno naseckajte luk, pa ga dinstajte na tihoj vatri.

    2. Dodajte luku mleveno meso i začine i dinstajte sve zajedno neko vreme, pred kraj ubacite i začine.

    3. Dok se fil dinsta, povremeno ga promešajte da ne zagori i kako biste uštedeli vreme počnite da gulite krompir. Narežite ga na kriške debljine 2 do 3 milimetra. Posolite ga i blago nauljite, te poređajte jedan deo u dublji pleh, tepsiju ili vatrostalnu posudu tako da prekrije dno.

    4. Nemojte previše dinstati meso sa lukom jer fil svakako treba dodatno da se termički obradi u rerni. Kada ste ga delimično izdinstali i izmešali tako da meso upije sve začine sipajte prvi deo fila preko kriški krompira i ravnomerno rasporedite.

    5. Preko mesa poređajte nove kriške krompira. Ukoliko je tepsija u kojoj ćete peći musaku manja, možete poređati više redova mesa i krompira, a ako je veća, u redu sasvim je u redu da musaka ima dva sloja krompira sa filom u sredini. Jedino je bitno da vam s vrha ostane dovoljno krompira da prekrije musaku celom površinom.

    6. Dodajte malo vode u tepsiju (ne više od 2 decilitra) i ubacite u prethodno zagrejanu rernu na 220°C.

    7. Pecite oko 40 minuta, 15-ak minuta pred kraj izvadite iz rerne i prelijte smesom od izmućenih jaja, mleka i pavlake, te vratite u rernu i zapecite dok ne porumeni i sva tečnost ne ispari.

Prijatno!

Grčka musaka – recept za musaku sa plavim patlidžanom

Kada je u pitanju musaka, recepti su podložni izmenama i ovaj ukusni specijalitet se može pripremati od najrazličitijih sastojaka, sa mesom i bez njega. Musaka od krompira je sjajna, ali postoje i mnoge druge ukusne varijante koje morate probati bar jednom.

Za osobe kojima režim ishrane ne dozvoljava da jedu krompir ili su se uželeli ukusa grčke kuhinje, pripremili smo savršen recept za grčku musaku. Ova musaka od plavog patlidžana vrlo lako može postati vaše novo omiljeno jelo!

Sastojci:

  • 600g mešanog mlevenog mesa
  • dva patlidžana
  • 2 crna luka
  • 3 čena belog luka
  • 2 manje šargarepe
  • 100 g korena celera
  • So
  • Biber
  • Origano (možete staviti i bosiljak, peršun ili listiće ruzmarina)
  • 5 jaja
  • 6 dl Moja Kravica mleka
  • Malo ulja
  • 50 g Edamac sira

Priprema:

  1. Isecite patlidžan na tanke kolutove, posolite i poređajte u pleh. Neka se peku oko 15 minuta u rerni zagrejanoj na 200°C.
  2. Dok se patlidžan peče iseckajte sitno crni luk i propržite u tiganju. Kad luk smekša dodajte mu izrendanu šargarepu i koren celera i uz mešanje pržite još par minuta.
  3. Potom dodajte mleveno meso povrću, začinite ga solju i biberom i nastavite mešanje sve dok meso ne bude ujednačeno proprženo sa svih strana. Pred kraj mesu i povrću dodajte beli luk i origano.
  4. U nauljeni dublji pleh ili vatrostalnu posudu poređajte jedan sloj blago pečenog patlidžana, pa preko njega sipajte fil od mesa i povrća. Zatim, preko fila poređajte drugi sloj kriški patlidžana.
  5. Kada ste završili ređanje musake, u posudi za mešanje izmutite mleko, jaja i malo soli. Prelijte musaku ravnomerno ovom mešavinom, pa pospite izmrvljeni ili narendani sir po vrhu.
  6. Pecite je u rerni zagrejanoj na 180°C oko 30 minuta.

Poslužite toplo i očekujte da će vam ukućani tražiti dodatnu porciju!

Musaka od tikvica bez mesa – recept za manje kaloričnu, a jednako ukusnu musaku

Postoji rešenje i za one kojima se jede brza i lagana musaka. Recept za nju ne sadrži meso i može biti lagani letnji ručak koji je ukusan čak i hladan. Evo kako se pravi musaka sa tikvicama!

Sastojci:

Priprema:

  1. Ogulite tikvice ukoliko su veće (mlade tikvice možete samo dobro oprati) i isecite na kolutove. Posolite ih i ostavite da puste višak tečnosti.
  2. Nakon nekih 15 do 30 minuta kada su tikvice pustile vodu uvaljajte ih u brašno i propržite vrlo kratko sa obe strane na ulju.
  3. U vatrostalnu posudu poređajte jedan rec tikvica, pa ih pospite seckanom mirođijom i belim lukom.
  4. Preko tikvica poređajte kolutove isečenog paradajza, zatim opet red tikvica posutih začinima.
  5. Prethodni korak možete ponoviti dokle god budete imali materijala, u zavisnosti od veličine posude u kojoj će musaka da se peče. Kada stavite finalni sloj tikvica izbockajte musaku viljuškom.
  6. Izmešajte kiselu pavlaku i jaja, dodajte suve začine po ukusu u smesu i zatim ravnomerno smesom prelijte musaku.
  7. Pecite je oko 15 do 20 minuta, zatim izvadite i narendajte preko kačkavalj. Vratite je u rernu i pecite još desetak minuta, dok ne porumeni.

Ovaj recept za musaku lako možete modifikovati dodavanjem kačkavalja ili nekog drugog sira koji volite između slojeva tikvica i paradajza. Poslužite je uz Moja Kravica kiselu pavlaku ili Grekos grčki jogurt, uz dodatak paradajz salate.

Bilo da ste u potrazi za nečim tradicionalnim ili želite da eksperimentišete sa manje kaloričnim opcijama, musaka pruža bezbroj mogućnosti da zadovoljite svoj ukus i ukus svojih najdražih. Neka vam ovi recepti budu inspiracija da u svojoj kuhinji stvorite kulinarsku magiju koja će razgaliti srca i nepca svakoga ko je proba.

Podelite ovaj tekst:

Upišite ovde

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Scroll to Top

Koristimo kolačiće za upravljanje korisničkim iskustvom, prikazivanje personalizovanog sadržaja i postizanje poslovnih ciljeva kompanije Imlek.