Mantije su jedno od onih jela koje odiše tradicijom i domom. Ova sočna i bogata pita, poreklom iz turske i bliskoistočne kuhinje, kroz vekove je pronašla svoje posebno mesto i u balkanskoj gastronomiji, naročito u Bosni, Sandžaku, Makedoniji i Srbiji. Iako su mantije prvobitno nastale kao mali zalogaji od tankog testa punjeni mesom, one su se tokom vremena razvijale u različitim pravcima, zadržavajući pritom osnovu: mekano testo, bogat fil i pečenje do zlatne nijanse.
Posebno su poznate Novopazarske mantije, koje se prave od domaćeg testa, pune mlevenim mesom i oblikuju u male pužiće. Često se prelivaju mešavinom ulja i kisele vode, a najlepše se služe uz Moja Kravica kiselo mleko, što ih čini savršenim izborom za doručak, večeru ili toplu užinu.
Ljudi i danas rado spremaju mantije jer su ukusne, zasitne i relativno jednostavne za pripremu, a mogu se praviti i od gotovih kora, što dodatno skraćuje vreme pripreme.
Zahvaljujući bogatom ukusu, raznolikosti punjenja i autentičnoj pripremi, mantije ostaju jedno od najvoljenijih jela u mnogim domaćinstvima – jelo koje se ne zaboravlja i koje uvek donosi zadovoljstvo.
Turske mantije recept
Turske mantije (Manti) su jedno od najpoznatijih i najcenjenijih jela turske kuhinje, koje se često poredi s italijanskim raviolima, ali po ukusu i načinu pripreme, one su potpuno jedinstvene. Ove male punjene korpice od tanko razvučenog testa, obično se pune začinjenim mlevenim mesom, a potom kuvaju na pari, blago zapeku ili čak kratko skuvaju u vodi, u zavisnosti od regije.
Ono što ih čini posebnima jeste bogat dodatak u vidu belog sosa sa lukom i kiselim mlekom, a često se preliju i Moja Kravica maslacem u kojem je propržena mlevena paprika ili ljuta čili pasta. Iako priprema zahteva malo više strpljenja, rezultat je jelo koje svi vole i koje će vas sigurno impresionirati.
Sastojci
400 g brašna
1 jaje
150 ml vode (po potrebi još malo)
300 g mlevenog mesa (najčešće junetina ili mešano s jagnjetinom)
1 glavica luka (sitno iseckan crni)
So i biber
1/2 kašičice aleve paprike
Prstohvat sušenog nane ili peršuna (opciono)
250 ml Moja Kravica kiselog mleka
2 čena belog luka (sitno izrendanog)
2 kašike Moja Kravica maslaca
1 kašičica aleve paprike (slatke ili ljute po želji)
Priprema
U posudi pomešajte brašno i kašičicu soli. Dodajte jaje i vodu, pa zamesite glatko i elastično testo.
Pokrijte testo krpom i ostavite da odmori 30 minuta.
U činiji pomešajte mleveno meso, seckani luk, so, biber i začine. Fil ne treba biti previše suv – možete dodati kašiku vode ako je potrebno.
Testo podelite na dva dela. Na pobrašnjenoj površini, svaki deo razvucite što tanje – oko 1 mm debljine.
Isecite testo na male kvadrate (oko 3×3 cm).
U sredinu svakog kvadrata stavite malo fila (manje od kašičice).
Spojite uglove kvadrata prema sredini i pritisnite prstima da se zatvore u oblik zvezde ili trougla. Tradicionalno, mantije treba da budu što manje – idealno veličine jednog zalogaja.
Zagrejte rernu na 200°C.
Ređajte mantije sa mesom u pleh obložen papirom za pečenje, jednu do druge.
Premažite ih sa malo ulja i pecite 20–25 minuta, dok ne dobiju zlatnu boju.
(U alternativnim verzijama, mantije se kuvaju 8–10 minuta u blago posoljenoj vodi, pa se odmah serviraju uz kiselo mleko i sos.)U činiji pomešajte Moja Kravica kiselo mleko, beli luk i so. Držite u frižideru do serviranja.
U tiganju otopite Moja Kravica maslac i dodajte alevu papriku. Kratko zagrejte, pazeći da paprika ne zagori. Sklonite s vatre.
Pečene mantije rasporedite na tanjir.
Prelijte hladnim sosom od kiselog mleka sa belim lukom.
Zatim, kašikom prelijte vrući Moja Kravica maslac sa paprikom preko kiselog mleka – to stvara savršen kontrast ukusa i temperatura.
Po želji, pospite sa malo suvog nane ili crvene ljute paprike.
Tradicionalne turske mantije su veoma malene – idealne su kada svaka može da se pojede u jednom zalogaju. Možete ih zamrznuti pre pečenja i kasnije peći bez prethodnog odmrzavanja (dodajte 5 minuta na vreme pečenja). Umesto pečenja, mantije možete skuvati u pilećem bujonu za još bogatiji ukus.
Pazarske mantije sa mesom
Pazarske mantije sa mesom su jedno od najpoznatijih i najomiljenijih jela iz sandžačke kuhinje, koje se s razlogom rado priprema i širom regiona. Reč je o malim, sočnim piticama sa mlevenim mesom, umotanim u ručno razvučeno testo, koje se peku dok ne postanu zlatno hrskave i neodoljivo mirišljave.
Ukoliko vam se jedu mantije pazarske su uvek odličan izbor, one se najčešće služe za doručak ili večeru, uz Moja Kravica jogurt, i to uvek tople i sveže iz rerne. Ukoliko vam se one dopadaju, sigurno će vam se svideti i klasična pita sa mesom.
Zbog svog prepoznatljivog izgleda, raskošnog ukusa i bogatog punjenja, omiljene su među svim generacijama, a evo kako da ih pripremite kod kuće!
Sastojci:
- 500 g brašna
- 250 ml mlake vode (po potrebi malo više)
- 400 g mlevenog mesa (najčešće mešavina junetine i jagnjetine, ali može i samo junetina)
- 1 glavica crnog luka (sitno seckana)
- So i biber
- 130 ml ulja
- 100 ml kisele vode
Priprema:
- U većoj posudi pomešajte brašno i kašičicu soli.
- Postepeno dodajte mlaku vodu i mesite dok ne dobijete glatko, elastično testo. Ukoliko niste iskusni u mešenju, pogledajte kako se pravi testo.
- Na kraju dodajte ulje dve kašike i još malo mesite.
- Podelite testo na 10–12 loptica, premažite ih uljem, pokrijte krpom i ostavite da odmore 30 minuta.
- Pomešajte mleveno meso sa seckanim crnim lukom, solju, biberom i stavite 3 kašike ulja.
- Ako je smesa previše gusta, dodajte malo vode da bi meso bilo sočnije.
- Na lagano pobrašnjenoj površini ili stolnjaku, razvucite jednu po jednu lopticu testa u što tanji pravougaonik.
- Na jedan kraj stavite kašičicu fila, pa urolajte testo u malu rolnicu, a zatim krajeve savijte ka sredini u oblik pužića ili zatvorite kao jastučiće.
- Ređajte mantije u tepsiju podmazanu uljem, jednu do druge, jer se tokom pečenja spajaju.
- Uključite rernu na 200°C.
- Pomešajte ulje i kiselu vodu, pa premažite mantije ovom mešavinom.
- Pecite ih 30–35 minuta, dok ne porumene i postanu hrskave spolja, a mekane i sočne iznutra.
- Služe se tople, obavezno uz Moja Kravica jogurt.
- Po želji, mogu se i naknadno poprskati sa još malo kisele vode i ulja odmah nakon pečenja, da omekšaju i budu još sočnije.
Za autentičan ukus, meso može biti i jagnjeće, a luk se ne dinsta već ide sirov. Mantije se ne preklapaju u klasičnom smislu – fil se stavlja kao u gibanicu, ali se oblikuju u male zatvorene jastučiće ili pužiće.
Novopazarske mantije od gotovih kora
Novopazarske mantije su jedno od najvoljenijih jela iz tradicionalne sandžačke kuhinje, poznato po sočnom punjenju i neodoljivoj hrskavoj korici. Iako se originalno prave od domaćeg, ručno razvijanog testa, ova brža verzija sa gotovim korama donosi isti užitak – ali uz znatno manje vremena i truda.
Zahvaljujući tankim korama i jednostavnom punjenju, mantije se mogu pripremiti za manje od sat vremena, a rezultat je mirisno, hrskavo jelo koje svi vole – i deca i odrasli. Služe se tople, uz Moja Kravica jogurt, ali su podjednako ukusne i kada se jedu hladne.
Sastojci:
- 500 g gotovih tankih kora za pitu
- 400 g mlevenog mesa (junetina ili mešano)
- 1 glavica crnog luka (sitno seckana)
- So i biber po ukusu
- 100 ml ulja
- 100 ml kisele vode (za premazivanje)
- Po želji: 1/2 kašičice mlevene crvene paprike
Priprema:
- U činiji pomešajte mleveno meso sa sitno seckanim crnim lukom.
- Dodajte 2 kašike ulja, posolite, pobiberite i po želji dodajte malo mlevene crvene paprike.
- Dobro izmešajte i ostavite fil da odstoji dok pripremate kore.
- Gotove kore isecite po širini tako da dobijete trake širine oko 10 cm.
- Uzmite po 2 trake kora, jednu stavite preko druge (da budu čvršće), pa na jedan kraj stavite kašičicu fila.
- Uvijajte u male rolnice, pa zatim oblikujte pužiće (ili ostavite kao rolnice).
- Ređajte u pleh obložen papirom za pečenje, jednu do druge – mogu da se dodiruju.
- Pomešajte 100 ml ulja i 100 ml kisele vode.
- Svaku mantiju premažite ovom smesom pomoću četkice – to će im dati hrskavost i sočnost.
- Zagrejte rernu na 200°C.
- Pecite mantije sa mesom oko 30–35 minuta, dok lepo ne porumene i postanu hrskave spolja.
- Novopazarske mantije služite tople, uz čašu Moja Kravica jogurta.
- Po želji, možete ih naknadno poprskati sa još malo kisele vode i ulja kada ih izvadite iz rerne, da budu mekše.
Ako volite da su mantije hrskavije, nemojte ih pokrivati odmah nakon pečenja. Ako želite da ih dodatno obogatite, možete u meso dodati malo sitno rendanog krompira za sočnost.
Bosanske mantije sa sirom
Bosanske mantije sa sirom su jedno od onih jela koje svi vole – bez obzira na to da li ste odrasli uz njih ili ih prvi put isprobavate. Ove male pitice, uvijene u pužiće ili zatvorene kao jastučići, pune se slanim sirom, peku dok ne porumene, a zatim prelivaju kiselim mlekom ili se poslužuju uz čašu Moja Kravica kiselog mleka.
Jednostavne su za pripremu, ali bogate ukusom i idealne za doručak, večeru ili kao toplo predjelo. Hrskave spolja, mekane i sočne iznutra, mantije sa sirom su jelo koje nikada ne izlazi iz mode – jer podsećaju na domaću kuhinju i porodična okupljanja. Ako volite mantije recept poput ovog će vam se sigurno dopasti.
Sastojci:
- 500 g brašna
- 1 kašičica soli
- 250 ml vode mlake
- 300 g sitnog slanog sira (ili kombinacija feta i mladog sira)
- 1 jaje (opciono, za kremastiji fil)
- 2–3 kašike Moja Kravica kisele pavlake
- 110 ml ulja
- 100 ml kisele vode
- Moja Kravica kiselo mleko
Priprema:
- U velikoj činiji pomešajte brašno i so, pa postepeno dodajte mlaku vodu i 2 kašike ulja.
- Mesite testo dok ne postane glatko i elastično (oko 10 minuta).
- Podelite testo na 10–12 manjih loptica, premažite ih uljem, pokrijte krpom i ostavite da odmore 30 minuta.
- U posudi pomešajte sitni sir sa jajetom i Moja Kravica kiselom pavlakom.
- Fil treba da bude kremast, ali ne previše tečan.
- Svaku lopticu razvucite u što tanji pravougaonik.
- Na jedan kraj stavite kašičicu fila, pa urolajte testo i savijte u oblik pužića.
- Ređajte mantije jednu do druge u podmazan pleh.
- Uključite rernu na 200°C.
- Pomešajte ulje i kiselu vodu, pa premažite mantije ovom mešavinom.
- Pecite oko 30–35 minuta, dok ne dobiju zlatno-smeđu boju i postanu hrskave.
- Kada su mantije pečene, možete ih odmah poslužiti uz Moja Kravica kiselu pavlaku.
- Po želji, još vruće mantije možete blago poprskati sa malo kisele vode i ulja da omekšaju.
Mantije su simbol domaće kuhinje, tradicije i topline koja okuplja porodicu oko stola. Priprema mantija možda zahteva malo više vremena i pažnje, ali trud se uvek isplati, jer je rezultat jelo koje osvaja srca i nepca svih generacija.
Uživajte u pripremi, delite obroke sa svojim najmilijima i inspirišite se receptima koji spajaju tradiciju i kvalitet. Jer uz pravi recept i dobru ideju, svaki obrok može postati mali praznik za vaša čula. Prijatno!