Grčka salata – recept za originalnu grčku salatu

Sadržaj

Grčka salata je simbol grčke kuhinje. Od užurbanih pijaca u Atini do mirnih ostrva Egejskog mora – ova salata jede se širom Grčke, ali i celog Mediterana.

I to sa uživanjem.

Prepuna svežih ukusa i živih boja, grčka salata odoleva prolaznosti vremena i predstavlja vanvremenski recept, koji je vekovima aktuelan, a to će i ostati.

Pridružite nam se na ovom gastronomskom putu kroz Grčku – otkrićemo originalan recept za grčku salatu (preveden iz autentičnog grčkog kuvara), a upoznaćemo vas i sa raznovrsnim interpretacijama grčke salate.

Originalna grčka salata (Horiatiki) – iz grčkog kuvara do vaše trpeze

Originalnu grčku salatu, Grci zovu Horiatiki ili Xoriatiki – što u bukvalnom prevodu znači: seoska salata.

Tradicionalna grčka salata Xoriatiki je pravi primer toga kako grčka kuhinja uspeva u tome da naizgled obične namirnice pretvori u jela i salate čiji je ukus kompleksan i fenomenalan!

Ova salata se služi od ranog proleća do jeseni, kada su sastojci sveži, a preporučuje se da se koriste što kvalitetnije namirnice, kako bi bogatstvo ukusa zaista došlo do izražaja. Dakle, za početak originalnog recepta: nabavite što svežiji i zreliji paradajz, Grekos grčki sir i masline punog ukusa. Ekstradevičansko maslinovo ulje će dodatno intenzivirati slasnost salate, a potrudite se i da začini budu što svežiji.

Sastojci

  • Za salatu vam je potrebno:

  • 1 veći paradajz ili nekoliko manjih;

  • 1 krastavac;

  • 1 zelena babura;

  • 1 crveni luk;

  • Kalamata masline ili zelene masline (šaka);

  • Grekos grčki sir.

  • Za dresing:

  • Kašika ekstra devičanskog maslinovog ulja;

  • Malo soli (sir je dovoljno slan, pazite da ne stavite previše);

  • Kašičica origana.


Priprema

  1. Naseckajte paradajz na kriške, luk na kolutove, papriku i krastavac na kockice (krastavac ne morate da ljuštite, originalna grčka salata se pravi od celog krastavca). Pomešajte sastojke u činiji.

  2. Isecite veći komad Grekos grčkog sira – ne treba da ga gnječite niti da ga sečete na male kocke. Ovaj blok sira stavite preko salate.

  3. Začinite prvo sa maslinovim uljem, onda i origanom, tako da obuhvatite celu salatu, a da origano padne i preko sira.

  4. Uživajte u svakom zalogaju!

Recept za grčku salatu sa makaronama – obrok salata

Grčka salata sa makaronama može da bude prilog, ali i obrok. Zavisno od količine u kojoj je servirate, poslužiće vam kao osvežavajući dodatak jelu ili ceo lagani, brzi ručak!

Zbog makarona koje su dodatak, salata će bolje utoliti apetit, hranljivija je od originalne. Evo i kako da je napravite.

Sastojci:

  • 450 grama paste
  • 1 krastavac, iseckan
  • 300 grama paradajza, iseckanog na kriške, ili u slučaju cherry paradajza – prepolovljenog
  • 1 paprika (crvena ili narandžasta), iseckana
  • 100 grama iseckanih, očišćenih maslina
  • 100 grama Grekos grčkog sira, isečenog na kockice
  • 80 grama crvenog luka, iseckanog

Za preliv:

  • 60 ml crvenog vinskog sirćeta
  • 80 ml maslinovog ulja
  • ½ kašičice belog luka u prahu
  • 1 kašičica origana
  • so i biber po ukusu

Priprema:

  1. Umutite sastojke za dresing;
  2. Skuvajte testeninu al dente prema uputstvu na pakovanju. Isperite pod hladnom vodom;
  3. Sve sastojke pomešajte u velikoj posudi;
  4. Dodajte dresing i dobro promešajte;
  5. Zaklopite posudu i ostavite u frižideru najmanje 2 sata pre serviranja.

Ovaj recept je prilagođen za 6-8 osoba kao prilog, ili za 4-6 osoba kao glavno jelo.

Naravno, broj porcija može varirati zavisno od porcija koje služite i od toga da li salatu služite kao glavno jelo ili kao prilog uz neko drugo jelo. Ako želite da poslužite više ili manje ljudi, možete proporcionalno prilagoditi količine sastojaka.

Grčka salata i piletina – obrok sa grčkom salatom

Šta se dobije kada spojimo osvežavajuću grčku salatu, punu vitamina i minerala, sa piletinom bogatom proteinima?

Ovaj preukusni obrok:

Sastojci:

Za piletinu:

  • 240 ml Grekos grčkog jogurta
  • Sok od 1 velikog limuna
  • 2 kašike ekstra devičanskog maslinovog ulja (plus još za kasnije)
  • 2 kašike crvenog vinskog sirćeta
  • 3 čena belog luka, sitno seckana
  • Prstohvat soli (po ukusu)
  • Prstohvat crnog bibera (po ukusu)
  • 1 kašika origana
  • 1 kašičica Moja Kravica slatke paprike
  • 650 grama pilećih fileta

Za salatu:

  • 250 grama cherry paradajza
  • 1 paprika, očišćena i seckana
  • 1 krastavac, isečen na kolutove
  • Očišćene masilne (po ukusu)
  • 100 grama Grekos grčkog sira, iseckanog na kockice (po ukusu)

Dresing:

  • 2 kašike maslinovog ulja
  • Malo soli i bibera
  • 2 kašičice origana

Priprema:

  1. U velikoj činiji, pomešajte grčki jogurt, maslinovo ulje, limunov sok, sirće, beli luk, so i začine po želji. Dodajte pileće filete i dobro promešajte. Pokrijte i stavite u frižider da se marinira, barem na 30 minuta (za najbolje rezultate ostavite preko noći).
  2. Napravite dresing mešajući maslinovo ulje i začine.
  3. U velikoj činiji pomešajte iseckani krastavac, cherry paradajz, papriku i masline. Dodajte dresing i promešajte. Ostavite malo preliva za kasnije. Dodajte feta sir po ukusu.
  4. Zagrejte 1 kašiku maslinovog ulja u tiganju na srednje-jakoj vatri dok ne zatreperi, ali ne puši. Dodajte pileće filete u tiganj (otresite višak marinade pre nego što dodate pileći file). Pecite sa jedne strane nepomično 5 minuta dok ne porumeni. Okrenite piletinu i pecite s druge strane još 5 minuta ili dok ne bude gotova.
  5. Premestite salatu u poslužavnik i svaku porciju prelijte sa malo preliva direktno preko piletine.

Ovaj recept je dovoljan za glavno jelo za 4 osobe.

Isprobajte recepte i uživajte u ukusima mediterana uz naše recepte i Grekos mlečne proizvode!

Podelite ovaj tekst:

Upišite ovde

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Scroll to Top

Koristimo kolačiće za upravljanje korisničkim iskustvom, prikazivanje personalizovanog sadržaja i postizanje poslovnih ciljeva kompanije Imlek.