Grčka salata je simbol grčke kuhinje. Od užurbanih pijaca u Atini do mirnih ostrva Egejskog mora – ova salata jede se širom Grčke, ali i celog Mediterana.
I to sa uživanjem.
Prepuna svežih ukusa i živih boja, grčka salata odoleva prolaznosti vremena i predstavlja vanvremenski recept, koji je vekovima aktuelan, a to će i ostati.
Pridružite nam se na ovom gastronomskom putu kroz Grčku – otkrićemo originalan recept za grčku salatu (preveden iz autentičnog grčkog kuvara), a upoznaćemo vas i sa raznovrsnim interpretacijama grčke salate.
Originalna grčka salata (Horiatiki) – iz grčkog kuvara do vaše trpeze
Originalnu grčku salatu, Grci zovu Horiatiki ili Xoriatiki – što u bukvalnom prevodu znači: seoska salata.
Tradicionalna grčka salata Xoriatiki je pravi primer toga kako grčka kuhinja uspeva u tome da naizgled obične namirnice pretvori u jela i salate čiji je ukus kompleksan i fenomenalan!
Ova salata se služi od ranog proleća do jeseni, kada su sastojci sveži, a preporučuje se da se koriste što kvalitetnije namirnice, kako bi bogatstvo ukusa zaista došlo do izražaja. Dakle, za početak originalnog recepta: nabavite što svežiji i zreliji paradajz, Grekos grčki sir i masline punog ukusa. Ekstradevičansko maslinovo ulje će dodatno intenzivirati slasnost salate, a potrudite se i da začini budu što svežiji.
Sastojci
Za salatu vam je potrebno:
1 veći paradajz ili nekoliko manjih;
1 krastavac;
1 zelena babura;
1 crveni luk;
Kalamata masline ili zelene masline (šaka);
Grekos grčki sir.
Za dresing:
Kašika ekstra devičanskog maslinovog ulja;
Malo soli (sir je dovoljno slan, pazite da ne stavite previše);
Kašičica origana.
Priprema
Naseckajte paradajz na kriške, luk na kolutove, papriku i krastavac na kockice (krastavac ne morate da ljuštite, originalna grčka salata se pravi od celog krastavca). Pomešajte sastojke u činiji.
Isecite veći komad Grekos grčkog sira – ne treba da ga gnječite niti da ga sečete na male kocke. Ovaj blok sira stavite preko salate.
Začinite prvo sa maslinovim uljem, onda i origanom, tako da obuhvatite celu salatu, a da origano padne i preko sira.
Uživajte u svakom zalogaju!
Recept za grčku salatu sa makaronama – obrok salata
Grčka salata sa makaronama može da bude prilog, ali i obrok. Zavisno od količine u kojoj je servirate, poslužiće vam kao osvežavajući dodatak jelu ili ceo lagani, brzi ručak!
Zbog makarona koje su dodatak, salata će bolje utoliti apetit, hranljivija je od originalne. Evo i kako da je napravite.
Sastojci:
- 450 grama paste
- 1 krastavac, iseckan
- 300 grama paradajza, iseckanog na kriške, ili u slučaju cherry paradajza – prepolovljenog
- 1 paprika (crvena ili narandžasta), iseckana
- 100 grama iseckanih, očišćenih maslina
- 100 grama Grekos grčkog sira, isečenog na kockice
- 80 grama crvenog luka, iseckanog
Za preliv:
- 60 ml crvenog vinskog sirćeta
- 80 ml maslinovog ulja
- ½ kašičice belog luka u prahu
- 1 kašičica origana
- so i biber po ukusu
Priprema:
- Umutite sastojke za dresing;
- Skuvajte testeninu al dente prema uputstvu na pakovanju. Isperite pod hladnom vodom;
- Sve sastojke pomešajte u velikoj posudi;
- Dodajte dresing i dobro promešajte;
- Zaklopite posudu i ostavite u frižideru najmanje 2 sata pre serviranja.
Ovaj recept je prilagođen za 6-8 osoba kao prilog, ili za 4-6 osoba kao glavno jelo.
Naravno, broj porcija može varirati zavisno od porcija koje služite i od toga da li salatu služite kao glavno jelo ili kao prilog uz neko drugo jelo. Ako želite da poslužite više ili manje ljudi, možete proporcionalno prilagoditi količine sastojaka.
Grčka salata i piletina – obrok sa grčkom salatom
Šta se dobije kada spojimo osvežavajuću grčku salatu, punu vitamina i minerala, sa piletinom bogatom proteinima?
Ovaj preukusni obrok:
Sastojci:
Za piletinu:
- 240 ml Grekos grčkog jogurta
- Sok od 1 velikog limuna
- 2 kašike ekstra devičanskog maslinovog ulja (plus još za kasnije)
- 2 kašike crvenog vinskog sirćeta
- 3 čena belog luka, sitno seckana
- Prstohvat soli (po ukusu)
- Prstohvat crnog bibera (po ukusu)
- 1 kašika origana
- 1 kašičica Moja Kravica slatke paprike
- 650 grama pilećih fileta
Za salatu:
- 250 grama cherry paradajza
- 1 paprika, očišćena i seckana
- 1 krastavac, isečen na kolutove
- Očišćene masilne (po ukusu)
- 100 grama Grekos grčkog sira, iseckanog na kockice (po ukusu)
Dresing:
- 2 kašike maslinovog ulja
- Malo soli i bibera
- 2 kašičice origana
Priprema:
- U velikoj činiji, pomešajte grčki jogurt, maslinovo ulje, limunov sok, sirće, beli luk, so i začine po želji. Dodajte pileće filete i dobro promešajte. Pokrijte i stavite u frižider da se marinira, barem na 30 minuta (za najbolje rezultate ostavite preko noći).
- Napravite dresing mešajući maslinovo ulje i začine.
- U velikoj činiji pomešajte iseckani krastavac, cherry paradajz, papriku i masline. Dodajte dresing i promešajte. Ostavite malo preliva za kasnije. Dodajte feta sir po ukusu.
- Zagrejte 1 kašiku maslinovog ulja u tiganju na srednje-jakoj vatri dok ne zatreperi, ali ne puši. Dodajte pileće filete u tiganj (otresite višak marinade pre nego što dodate pileći file). Pecite sa jedne strane nepomično 5 minuta dok ne porumeni. Okrenite piletinu i pecite s druge strane još 5 minuta ili dok ne bude gotova.
- Premestite salatu u poslužavnik i svaku porciju prelijte sa malo preliva direktno preko piletine.
Ovaj recept je dovoljan za glavno jelo za 4 osobe.
Isprobajte recepte i uživajte u ukusima mediterana uz naše recepte i Grekos mlečne proizvode!