Brzi ručak – ideje za pripremu ukusnog ručka na brzinu

Sadržaj

Brzi ručak, odnosno priprema istog, je veština koju svaki čovek treba savladati što pre u životu!

Iako je svakako lakše kliknuti par puta pametni telefon radi poručivanja ručka, što je i sve popularnije, činjenica je da samostalna priprema obroka donosi niz benefita. Pre svega, samo tako možete biti potpuno sigurni šta tačno unosite u organizam i potpuno kontrolisati način ishrane.

Osim toga, pripremom jela štedite novac. I na kraju – kuvanje zaista može da postane vaša strast i hobi, a po mnogima i smirujuća aktivnost, u čijem se praktikovanju može istinski uživati.

Istovremeno, slobodno vreme savremenih ljudi je dragoceno i zaista ga ne treba trošiti na sate provedene u kuhinji.

Da li je moguće pomiriti ove dve krajnosti? Naravno! Sve što vam je potrebno su kvalitetne ideje, nešto znanja i naravno – recepti za ručak na brzinu!

Ideje za brzi ručak sortirane prema vremenu pripreme

Za vas smo pripremili po nekoliko ideja za brz ručak koje smo podelili po vremenu pripreme. Potrudili smo se da uključimo samo one recepte za čiju vam pripremu ne treba ništa od modernih kućnih aparata, već samo klasične šerpe, tiganji i šporet.

Takođe, u receptima dajemo mere za pripremu ručka za jednu osobu, ali su ovi recepti takvi da vam ni priprema za celu porodicu neće oduzeti više vremena! Sve radite isto, samo sa većim količinama hrane.

Kako su svačije potrebe za dnevnim unosom kalorija drugačije, savetujemo da svakako mere prilagodite svojim potrebama.

Verovali ili ne – moguće je!

Šta spremiti za ručak na brzinu? Dajemo vam 3 ideje za ukusna jela koja su nutritivno izbalansirana, a spremna za svega oko 5 minuta!

#1 Salata sa tunjevinom ili dimljenim lososom

Za ovaj recept ne morate ni da uključujete ringlu.

Evo šta će trebati od sastojaka:

  • Sveža salata kao što su zelena salata, paradajz, paprika ili krastavac;
  • Konzerva tunjevine u maslinovom ulju ili slajsevi dimljenog lososa
  • Začini po želji
  • Balans+ jogurt

Pošto je tunjevina u maslinovom ulju, ne morate da pravate čak ni dresing, dovoljni su samo začini!

Priprema:

Možete koristiti kupovnu iceberg salatu umesto da samostalno pravite miks, perete i sečete, mada vam ni u tom slučaju neće otići više od nekoliko minuta!

Kada kao bazu napravite svežu salatu, u nju sipajte tunjevinu iz konzerve ili iseckajte slajseve lososa. Na kraju, pospite začine po želji. Naročito lepo uz ovu kombinaciju ide mediteranski miks začina, ali i malo svežeg crnog luka. Ukoliko više volite kremastije salate, začine sipajte u malo Balans+ jogurta, izmeštajte, pa potom sa time prelijte salatu.

Ostatak jogurta popijte.

Balans+ jogurt je sjajna dopuna obroku. Pre svega, zasitiće vas, a osim toga – unećete probiotike, a pritom poboljšati svoje varenje.

Balans jogurt ima jedinstveni Bifido Digestio complex, kombinaciju dve probiotske kulture: Lactobacillus acidophilus LA-5 i Bifidobacterium BB-12 i probiotika oligofruktoze. Naučnom studijom dokazali smo da pobošljava varenje! Osim toga, bićete mnogo zasićeniji nego da ste obrok jeli bez jogurta.

Po želji, ovom ručku je moguće da dodate i parče integralnog hleba, pirinčanu galetu, lanenu pločicu ili sličan izvor ugljenih hidrata.

#2 Tortilja sa jajima

Tortilje definitivno treba da se nađu na vašem nedeljnom spisku kupovine jer su vrlo praktične za upotrebu i možete ih koristiti za pripremu svakog obroka, a uvek praviti varijacije sa punjenjem.

Sastojci:

Priprema:

Izlupajte 2 ili 3 jaja, zavisno od količine obroka koju želite da pojedete. Smesu sipajte na prethodno zagrejani tiganj, premazan Moja Kravica maslacem. Sačekajte da se omlet zaprži i preko njega stavite tortilju, dok je gornja strana i dalje neispečena, kako bi se tortilja zalepila.

Okrenite onda stranu sa tortiljom na dno tiganja, sačekajte manje od minuta i izvadite smesu na tanjir.

Premažite stranu tortilje na kojoj je omlet Moja Kravica pavlakom sa ukusima po želji – šunke ili pečurke. Daće savršenu dozu odličnog ukusa vašem obroku! Uz to, pojedite parče hleba ili drugog ugljenog hidrata po želji.

Na kraju na omlet postavite i nekoliko listova zelene salate, kako biste uneli vitamine i minerale. Zavijte tortilju, isecite je na nekoliko delova, tako da ukoliko nosite na posao možete da je spakujete u činiju i to je sve – prijatno!

#3 Pasta sa Grekos belim sirom i čeri paradajzom

Grekos sir je savršen dodatak brzim obrocima. Svakom obroku daje kremastu teksturu i malo slanoće. Osim toga, vrlo ga je lako kombinovati ga sa najraznovrsnijim ukusima, pa uvek kada ste u nedoumici kojim mlečnim proizvodom biste mogli da obogatite obrok – možete koristiti Grekos.

Pasta se kuva svega 5 minuta, a dok se ona kuva, pripremite druge sastojke. Neće vam biti potrebno više vremena.

Evo šta vam treba od sastojaka:

  • Oko 50 grama Grekos sira
  • Oko 100 grama paste
  • Šaka čeri paradajza ili 2 kašike sušenog paradajza
  • Origano i bosiljak

Priprema:

Sipajte 100 grama paste u 1 l vode. Dodajte pola kašike maslinovog ulja. Stavite šerpu na ringlu. Kada provri, dodajte malo soli. Čekajte 5 minuta i pasta je gotova!

Dok se kuva, operite čeri iseckajte ga na polovine ili četvrtine, a Grekos sir izgnječite viljuškom. Dodajte paradajz u sir, a zatim pospite začinima po želji. Najbolje je da to budu klasični italijanski začini – bosiljak i origano. Dodajte pola kašike maslinovog ulja i sve promešajte.

Sipajte smesu preko skuvane paste, promešajte i jedite odmah ili spakujte u činiju pa ponesite na posao.

Recepti za brzi ručak za najviše 20 minuta

Ako imate nešto više vremena za pripremu ručka, onda možete isprobati i neka druga glavna jela i za samo nekoliko dodatih minuta recept učiniti još interesantnijim!

Evo naša 3 predloga za ručak za koji vam neće biti potrebno više od 20 minuta!

#1 Pileći file sa povrćem

Pileći file je samo predlog, možete koristiti i batak ili karabatak, po ukusu. Ovaj obrok obezbediće vas proteinima, vlaknima iz povrća, kao i korisnim vitaminima i mineralima.

Sastojci:

  • 150-250 grama pilećeg belog mesa
  • Oko 150 grama brokolija, boranije, prokelja ili sličnog povrća koje se brzo priprema za kuvanje i kuva
  • Sveža salata po želji
  • Zdravo! voćni jogurt sa jagodom ili neki sa drugim ukusom, za dezert

Priprema:

Začinite filete belog mesa sa malo soli i bibera. Stavite ih na zagrejani tiganj kako bi počeli da se prže. Pripremite povrće za kuvanje temeljnim pranjem i seckanjem. Stavite šerpu sa litar vode na upaljeni šporet radi grejanja. Vreme kuvanja zavisi od povrća koje ste odabrali, ali uglavnom je dovoljno 5 minuta u ključaloj vodi.

Ne zaboravite da okrećete filete dok spemate povrće, da ne zagore!

Kada se piletina isprži, a povrće skuva – vaš obrok je spreman!

Po želji, dodajte svežu salatu od sezonskog povrća, a obavezno i parče hleba. Iako je povrće puno vlakana, ono nema dovoljno ugljenih hidrata i ručak vas neće zasititi. Ovako pripremljen ručak možete da jedete odmah, ali i odložite u frižider pa ostavite za sutradan.

Za gastronomsku završnicu, zasladite se omiljenim Imlek voćnim jogurtom!

#2 Grčka salata sa kinoom

Kinoa se vrlo lako i brzo priprema, a predstavlja jedan od najzdravijih izvora ugljenih hidrata. Smatra se i superhranom zbog visokog sadržaja nutrijenata koje ima!

Mi smo je probali na sto načina, ali ova grčka salata sa kinoom pokazala se kao jedno od najukusnijih jela!

Evo koji sastojci će vam biti potrebni za ovaj brzi ručak bez mesa:

  • 100 grama kinoe
  • Sušeni ili sveži paradajz
  • 1 manja tikvica
  • 1 manji patlidžan
  • Manje parče Grekos sira

Skuvajte kinou na isti način kao što kuvate i pirinač. Prelijte je sa duplo većom količinom vode od njene zapremine, pa kuvajte dok ne nabubri. Povrće za to vreme isecite na kockice i propržite na tiganju nekoliko minuta.

Procedite kinou, dodajte joj povrće i kockice sira i promešajte. Brza salata je spremna!

#3 Špagete Carbonara sa Moja Kravica pavlakom za kuvanje

Za Carbonara pastu ćete pronaći na stotinu recepata, ali sa ovim nećete pogrešiti!

Sastojci:

Priprema:

U litar vode u šerpi stavite špagete da se kuvaju. Iseckajte slaninu i stavite je u zagrejani tiganj da se proprži i dobije hrskavu koricu. Ulje vam ne treba, jer će slanina pustiti svoju mast. Pomešajte jaja, pavlaku za kuvanje ili jogurt i izgnječeni Grekos sir. Smesi dodajte začine po ukusu, a najbolje se slažu origano i biber.

Kada se špagete skuvaju, sipajte ih u tiganj sa iseckanom slaninicom i u njega dodajte i malo vode u kojoj su se kuvale. Dok su u tiganju, prelite špagete smesom sa sirom. Mešajte brzo i tako da se sve sjedini, da se od smese sa jajima ne bi napravila kajgana.

Sklonite tiganj sa šporeta i servirajte obrok ili ga spakujte za posao! Prijatno!

Recepti za brzi ručak iz rerne za pola sata

Za pola sata se već može spremiti i ozbiljan nedeljni brzi ručak iz rerne za celu porodicu!

Evo naše 3 ideje za ukusan, a jednostavan nedeljni ručak:

#1 Recept za pekarski krompir sa batacima

Pekarski krompir je jedno od onih zapečenih jela od kojih zamiriše cela kuhinja, a u njima podjednako uživa baš cela porodica. Jednostavno, a tako ukusno!

Sastojci:

  • 1 kg krompira
  • Nekoliko bataka
  • 3 jajeta
  • 300 ml Moja Kravica mleka
  • 50 grama Moja Kravica maslaca
  • So, biber po ukusu
  • 2-3 čena belog luka

Priprema:

Krompir prvo oljuštite, posle i temljeno operite. Obavezno ga obrišite ubrusom tako da pokupi svu vodu i krompir bude suv i spreman za pripremu. Utrljajte so sa obe strane krompira, kao i na batake, a možete dodati i malo bibera, peršuna ili vegete.

Jaja treba da umutite sa mlekom i u tu smesu potom dodate sitno iseckani ili izgnječeni beli luk. Pleh premažite maslacem pa poređajte krompir i batake na pleh, te prelijte smesom koju ste pripremili. Preko jela stavite još par komadića maslaca.

Pleh ubacite u rernu koja je zagrejana na 200°C oko pola sata, a kada se korica uhvati odozgo i krompiri i bataci blago porumene – znaćete da je vaš brzi ručak iz rerne spreman!

#2 Recept za zapečenu ćuretinu sa karfiolom

Ovo jelo možete praviti i sa piletinom i sa ćuretinom, po svom ukusu i želji. Ćuretina ipak daje poseban šmek celom jelu, pa smo je zato izabrali za ovo jelo.

Sastojci koji su vam potrebni:

  • 300 g ćurećeg filea
  • 1 glavica karfiola
  • 3 jajeta
  • Rendani Imlek Pivnički sir
  • Začini po ukusu
  • Malo senfa
  • Malo ulja
  • 1 kašika prezli

Priprema:

Ćuretinu isecite na manje komade i začinite po ukusu. Dodajte senf i ulje i pomešajte sve tako da svako parče ćuretine bude što bolje premazano. Ostavite da malo odstoji, kako bi meso omekšalo.

Temeljno operite karfiol i isecite na cvetiće. Kuvajte 5 minuta u kipućoj vodi. Nakon toga izvadite karfiol, ocedite ga i malo posolite.

Uzmite tiganj i premažite ga Moja Kravica maslacem, a potom stavite ćuretinu u njega i pržite oko 4 minuta sa obe strane. Umutite jaja. U drugu posudu izrendajte pivnički sir.

Isprženu ćuretinu stavite na dno premazanog pleha. Pospite sa pola smese umućenih jaja i sa trećinom narendanog sira. Onda poređajte cvetiće karfiola širom pleha, pa prelijte sa ostatkom jaja, sa još trećinom sira i pospite kašikom prezli.

Stavite jelo da se peče na 200 stepeni, oko 15-20 minuta. Ako ste dobro ispržili ćuretinu i skuvali karfiol, ovo će biti sasvim dovoljno. Par minuta pred kraj pečenja pospite jelo sa preostalom trećinom rendanog sira, tako da se uhvati lepa korica.

#3 Recept za piletinu sa 4 vrste sira

Šta kuvati za ručak na brzinu u kome će uživati svi ljubitelji sira?

Ovde smo vam dali ideje o najraznovrsnijim jelima sa piletinom u sosu, a sada vam pišemo i kako da napravite piletinu sa 4 vrste sira za ručak na brzinu.

Od sastojaka trebaće vam:

Pileće belo meso isecite na tanke šnicle, a zatim začinite vegetom, solju, biberom ili drugim začinima – po ukusu. Sireve izrendajte na krupno i pomešajte sa pavlakom za kuvanje, tako da dobijete blago gustu smesu. Stavite piletinu u tiganj i propržite.

Poređajte piletinu na pleh, prelijte je smesom i pecite u rerni zagrejanoj na 200°C oko 20 minuta. Kada porumeni – možete da očekujete da je gotovo.

Brzi recepti nikada nisu bili ukusniji!

Brz ručak nije samo pitanje vremena pripreme

Iako ručak na brzinu zaista mora da bude što jednostavniji i brži za pripremu, treba odmah reći da nije stvar utrošenog vremena isključivo u pripremi. Na nju nekad ode i najmanje vremena!

Nabavka namirnica zna da oduzme i po nekoliko desetina minuta na svakodnevnom nivou, pa nije retko da na nju potrošimo i par sati nedeljno. Tu i ne računamo velike nabavke, koje podrazumevaju odlaske u hipermarkete i pijace.

Iz ovoga proizilazi i prvi savet – uštedite vreme na nabavci na vrlo jednostavan način – planiranjem obroka unapred.

Odvojite desetak minuta i promislite šta biste vi i vaši ukućani mogli da jedete u toku nedelje. Napravite plan obroka i iz toga potom izvucite spisak namirnica za kupovinu.

Verovali ili ne – za celu nedelju se može opremiti namirnicama uz samo jednu kupovinu! I to ne samo za ručak, već za sve obroke!

Brz i lak ručak – skratite vreme na pripremi brzog ručka

Otišli ste u nabavku, vratili se sa namirnicama koje ćete konzumirati tokom cele nedelje, i šta je sledeće što ćete uraditi?

Odlaganje nije pravi odgovor!

Radije uštedite vreme na pripremi obroka i sve obavite odmah! Na primer, pranje voća i povrća možete završiti odmah, a isto važi i za seckanje određenih plodova i namirnica.

Savetujemo da nakon pranja i seckanja, sve namirnice odložite u staklene posude sa dobrim sistemom zatvaranja.

Znate li koliko ovo olakšava pripremu?

Posle napornog radnog dana znaćete da je sve već polu-spremno za kuvanje i samo ubaciti namirnice u šerpu radi pravljenja ručka!

Za ono što želite da zaledite – koristite kese za zamrzavanje. One su savršene za zamrzavanje najrazličitijih namirnica – od salata preko tečnosti do gotovih jela.

Još jedan praktičan savet za čuvanje svežine namirnica jeste da ih držite na mestu koje je za to predviđeno. I naravno – na preporučen način. Na primer, ako se samo malo raspitate i istražite, videćete da se savetuje da se banane drže odvojeno od drugog voća jer će inače mnogo ranije istruliti, a da se hleb treba obavijati krpom, a onda stavljati u kutiju za hleb koja čuva njegovu svežinu.

Imlek mlečni proizvodi spakovani su u ambalaže koje čuvaju njihovu svežinu i dugotrajnost, pa o njima ne morate da brinete. Dovoljno je da nabavite svoje omiljeno Moja Kravica dugotrajno mleko i osvežavajući jogurt, ostavite ih u frižideru i obezbeđeni ste za celu nedelju!

Sigurni smo da će vam ove ideje i recepti značiti, a da će vam saveti o tome kako skratiti vreme kuvanja promeniti navike u kuhinji! Uživajte u otkrivanju brzih i lakih recepata.

Prijatno!

Podelite ovaj tekst:

Upišite ovde

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Scroll to Top

Koristimo kolačiće za upravljanje korisničkim iskustvom, prikazivanje personalizovanog sadržaja i postizanje poslovnih ciljeva kompanije Imlek.