Fritule su jedan od onih univerzalnih zalogaja koji su osvojili srca mnogih ljubitelja jednostavne, ali ukusne hrane. Nastale su kao tradicionalna poslastica u mnogim zemljama, a najpoznatije su, svakako, one dalmatinske fritule koje se prže sa rumom, dajući im poseban miris i bogatstvo ukusa. Ove mirisne, hrskave spolja, a mekane iznutra fritule predstavljaju pravi užitak za nepce.
Ljudi ih obožavaju zbog njihove svestranosti – od slanih fritula sa jogurtom, koje su savršene za brzi doručak ili večeru, do slatkih varijacija sa jabukama, koje osvajaju svojim sočnim i bogatim ukusom. Fritule su savršen dodatak uz razna jela, bilo da ih služite uz svež sir, džem, pršutu ili ih jednostavno pospite šećerom u prahu. Nema pogrešne prilike za uživanje u fritulama – one su odlične za sve vrste obroka, ali i kao ukusna užina u bilo koje doba dana.
U nastavku ćete pronaći različite varijante recepta za ove vazdušaste, mirisne zalogaje, koje ćete sigurno obožavati i često pripremati, jer su savršene i u slanoj i u slatkoj verziji. Ukoliko volite fritule recept možete isprobati za svaku priliku, a priprema je jednostavna i brza, što ih čini idealnim za doručak, užinu, ili večeru.
Recept za fritule sa jogurtom
Fritule sa jogurtom su savršen izbor za sve koji traže jednostavan, brz, ali ukusan obrok. Ove fritule su neverovatno meke i mirisne, a Moja Kravica jogurt im daje dodatnu sočnost i bogatstvo ukusa. Ono što ih čini još posebnijim je njihova svestranost – mogu se pripremiti kao slane fritule sa jogurtom sa dodatkom Ella sira, pršute, krem sira ili čak drugih sastojaka po vašem ukusu.
Idealne su za brzi doručak, ali i kao lagana večera koja će zadovoljiti sve želje. Ukoliko ne znate šta jesti za doručak na poslu, evo lepe ideje. Bez obzira na to da li volite slatke ili slane verzije, ove fritule su savršene za svaku priliku, jer se brzo priremaju, a ukus je uvek neodoljiv. Ako želite ukusne fritule recept poput ovoga će vam se sigurno dopasti. Uživajte u jednostavnom, ali neodoljivom obroku.
Sastojci
250 g brašna
1 kašičica praška za pecivo
2 kašičice vanilin šećera
2 kašičice šećera
jedno jaje
200 g Moja Kravica jogurta
1 kašičica rendane korice limuna (opciono)
So
1 kašičica ruma (opciono, za bolji miris)
100 ml Moja Kravica mleka
Šećer u prahu za posipanje (opciono)
Priprema
U činiju stavite brašno, sav šećer, prašak za pecivo i so. Dobro promešajte da se svi suvi sastojci sjedine.
U drugoj posudi umutite jaje, dodajte Moja Kravica jogurt i po želji rendane korice limuna i ruma. Dobro promešajte da se sve sjedini.
Postepeno dodajte tečne sastojke u suve i mešajte sve dok ne dobijete glatku smesu. Ako je smesa previše gusta, dodajte Moja Kravica mleka, po potrebi, da postignete željenu konzistenciju.
Smesa treba da bude malo gušća od smese za palačinke, ali ne previše čvrsta.
Zagrejte dovoljno Moja Kravica maslaca. Da biste proverili da li je Moja Kravica maslac dovoljno zagrejan, ubacite malu količinu smese i ako odmah ispliva na površinu, znači da je spremno za prženje.
Kašičicom stavljajte smesu u tiganj i oblikujte male kuglice. Pržite fritule dok ne postanu zlatno smeđe sa svih strana, oko 2-3 minuta po strani.
Kada su fritule gotove, stavite ih na papirne ubruse da upiju višak masnoće.
Poslužite tople fritule posute šećerom u prahu ili sa džemom, medom, čokoladom ili voćem po želji.
Za još sočnije fritule: Dodajte kašičicu kvasca u smesu ako želite da fritule budu još vazdušastije i mekše.
Za dodatni miris: Možete dodati narendane pomorandžine kore umesto limunove.
Recept za fritule sa jabukom
Fritule sa jabukom su savršen spoj sočnih jabuka i mirisnih fritula koje svi vole. Ovaj recept je jednostavan za pripremu, a rezultat je sočna, mekana i bogata poslastica koja će osvojiti svakog ljubitelja slatkog. Jabuke donose prirodnu slatkoću i sočnost, dok prženje stvara hrskavu spoljašnjost, stvarajući savršen kontrast.
Ove fritule možete poslužiti uz razne slatke prelive poput krema, džema ili jednostavno posute šećerom u prahu za još bogatiji ukus. Isprobajte ovaj recept za fritule i uživajte u savršenoj slatkoj užini!
Sastojci:
- 2 veće jabuke (iseckane na male kockice)
- 250 g brašna
- 2 kašičice praška za pecivo
- 2 kašičice vanilin šećera
- 2 kašičice šećera (po ukusu, u zavisnosti od kiselosti jabuka)
- jaje
- 200 ml Moja Kravica mleka
- 1 kašičica rendane kore limuna (opciono)
- prstohvat soli
- 1 kašičica ruma (opciono)
- 1 kašičica cimeta (opciono, za dodatni miris)
- Moja Kravica maslac za prženje
- Šećer u prahu za posipanje (opciono)
Priprema:
- Operite jabuke, oljuštite ih (ako želite) i iseckajte na male kockice. Ako želite da fritulice budu sa komadićima jabuka u svakom zalogaju, iseckajte ih na manje komade.
- Pospite ih sa malo limunove kore (ako koristite) i po želji, pospite sa malo cimeta za dodatni miris i ukus. Ostavite ih na stranu.
- U velikoj činiji, pomešajte brašno, prašak za pecivo, so, vanin i običan šećer. Dobro promešajte suve sastojke.
- U drugoj posudi, umutite jaje i sipajte Moja Kravica mleka. Dobro sjedinite sve tečne sastojke.
- Postepeno ubacujte tečne sastojke u suve i mešajte sve dok ne dobijete glatku, ali gušću smesu. Ako je smesa previše gusta, možete dodati još malo Moja Kravica mleka.
- Stavite iseckane jabuke u smesu i pažljivo ih pomešajte sa smesom.
- U tiganju zagrejte dovoljno Moja Kravica maslaca na srednje jakoj vatri.
- Koristeći kašičicu, stavljajte smesu u vreo Moja Kravica maslac. Oblikujte male okrugle fritule. Pržite ih 2-3 minuta sa svake strane, dok ne postanu zlatno smeđe.
- Kada su fritule gotove, stavite ih na papirne ubruse.
- Poslužite tople fritule posute šećerom u prahu ili sa džemom, medom, čokoladom ili Moja Kravica jogurtom po želji.
- Za još bogatiji ukus ubacite seckane orahe ili suvo grožđe u smesu za dodatnu teksturu i bogatstvo ukusa.
- Za još sočnije fritule: Pomešajte iseckane jabuke sa malo brašna pre nego što ih dodate u smesu, kako bi zadržale oblik i sočnost prilikom prženja.
- Za dodatnu aromu: Ako želite, možete dodati malo narandžine kore zajedno sa limunovom koricom.
Dalmatinske fritule
Dalmatinske fritule sa grožđicama i rumom su pravi klasik kad su u pitanju slatke poslastice koje uvek oduševe. Ove mekane, mirisne fritule donose pravi ukus Dalmacije u vaš dom, sa svojim prepoznatljivim mirisima ruma i vanile. Savršen su izbor za sve ljubitelje tradicionalnih jela, a uz dodatak grožđica po želji, dobijaju divnu sočnost i bogatstvo ukusa. Fritule na brzinu možete pripremiti, a rezultat je neverovatno ukusan i bogat desert. Ukoliko volite ovakve poslastice, pogledajte kako se prave princes krofne ili uštipci koji su mnogima omiljeni.
Ove fritule su odlične za sve prilike – bilo da ih poslužujete za doručak, užinu, ili kao slatku poslasticu uz kafu. Još kad fritule dalmatinske obogatite kremom, džemom ili pospite šećerom u prahu, postaju neodoljiva poslastica koja će osvojiti svakog sladokusca. Isprobajte ovaj recept i uverite se zašto su dalmatinske fritule uvek omiljene!
Sastojci:
- 250 g brašna
- 2 kašičice praška za pecivo
- 2 kašičice vanilin šećera
- 2 kašičice šećera (po ukusu)
- jaje
- 200 ml Moja Kravica mleka
- 1 kašičica rendane kore limuna (opciono)
- Prstohvat soli
- 1 kašičica ruma
- 50 g grožđica (opciono, po želji)
- Moja Kravica maslaca za prženje
- Šećer u prahu za posipanje (opciono)
Priprema:
- Ako koristite grožđice, potopite ih u malo tople vode na 5-10 minuta kako bi omekšale. Zatim ih procedite i osušite.
- Možete ih posuti sa malo brašna pre nego što ih dodate u smesu, kako bi se ravnomerno rasporedile i ne bi potonule na dno smese prilikom prženja.
- Pomešajte brašno, šećer, vanilu, so i prašak za pecivo. Dobro promešajte sve suve sastojke.
- U drugoj posudi umutite jaje, a zatim sipajte Moja Kravica mleko i rum. Sve dobro promešajte da se sjedini.
- Postepeno dolivajte tečne sastojke u suve i mešajte dok ne dobijete glatku, ali gušću smesu. Smesa treba da bude gušća od smese za palačinke, ali ne previše čvrsta.
- Stavite grožđice u smesu i pažljivo ih pomešajte da se ravnomerno rasporede.
- Moja Kravica maslac zagrejte na srednje jakoj vatri.
- Stavljajte smesu u Moja Kravica maslac i oblikujte male kuglice. Pržite ih 2-3 minuta sa svake strane dok ne postanu hrskave.
- Kada su fritule gotove, stavite ih da se ocede.
- Za bogatiji ukus: Dodajte malo prah cimeta u smesu, što će dodatno obogatiti miris fritula.
Fritule su prava poslastica koja spaja jednostavnost pripreme i bogatstvo ukusa, bilo da se pripremaju u slanoj ili slatkoj varijanti. Od klasičnih dalmatinskih fritula sa rumom, preko slanih sa Moja Kravica jogurtom, do slatkih fritula sa jabukama – svaka verzija donosi svoj jedinstveni šarm i neodoljiv miris.
Njihova svestranost čini ih pogodnim za sve prilike, a njihova priprema je jednostavna i brza, što ih čini omiljenim izborom u mnogim domaćinstvima. Isprobajte recepte i obogatite svaki obrok sa ovim vazdušastim i ukusnim zalogajima koje ćete voleti!