Doboš torta – recepti za najukusniju doboš tortu

Sadržaj

Doboš torta je jedna od najpoznatijih torti, naročito u regionu i Evropi.
Ova torta poreklom je iz Mađarske, a poznata je po puterastim korama i filu. Izuzetno bogatog i raskošnog ukusa, doboš torta je idealna za posluživanje u svečanim prilikama – za rođendane, godišnjice, kao i novogodišnju, božićnu ili uskršnju trpezu.

No, kao što to obično i biva – za najbolje stvari, a u ovom slučaju i najukusnije zalogaje, potrebno je uložiti trud i posvećenost!

Puteraste korice neće biti najlakše za pripremu ako ih već niste pravili, ali hej, gledajte to sa vedrije strane – kada savladate recept za doboš – sve druge slične torte pravićete lako! Kako bismo vam olakšali pravljenje vaše prve doboš torte, u nastavku vam nudimo jednostavne i jasne recepte, koji vas vode korak po korak do ovog slatkog savršenstva!

Originalni recept za doboš

Ova torta je prvi put napravljena još u XIX veku, za potrebe izložbe u Mađarskoj, a po receptu Jozefa C. Doboša, poznatog poslastičara. Detaljna uputstva za pripremu doboša izgubljene su u Drugom svetskom ratu, pa otud na stotine različitih interpretacija za pravljenje ove torte širom sveta, pa tako i širom interneta.

Potrudili smo se da pronađemo što autentičniji recept za doboš za vas, a kasnije vam dajemo i malo drugačije recepte, uglavnom lakše za pripremu.

Evo originalnog recepta za doboš tortu (ili barem najpribližnijeg originalu).

Originalni recept za doboš

Ova torta je prvi put napravljena još u XIX veku, za potrebe izložbe u Mađarskoj, a po receptu Jozefa C. Doboša, poznatog poslastičara. Detaljna uputstva za pripremu doboša izgubljene su u Drugom svetskom ratu, pa otud na stotine različitih interpretacija za pravljenje ove torte širom sveta, pa tako i širom interneta.

Potrudili smo se da pronađemo što autentičniji recept za doboš za vas, a kasnije vam dajemo i malo drugačije recepte, uglavnom lakše za pripremu.

Evo originalnog recepta za doboš tortu (ili barem najpribližnijeg originalu).

Sastojci

  • Za 20 porcija potrebni su vam sledeći sastojci.

  • Kora

  • 6 jaja;

  • 100g šećera u prahu;

  • 35g (2 kašike) otopljenog Moja Kravica maslaca.

  • Fil od putera:

  • 4 jaja;

  • 200g šećera u prahu;

  • 235g Moja Kravica maslaca;

  • 35g kakao mase;

  • 17g (1 kašika) vanilinog šećera;

  • 35g kakao putera;

  • 200g čokolade za kuvanje.

  • Karamel glazura za doboš tortu:

  • 200g (7 oz) šećera.


Priprema

    Priprema kore:

    1. Odvojite žumanca od belanaca. Umutite žumanca sa polovinom šećera u prahu dok smesa ne postane glatka. Umutite belanca sa preostalim šećerom u čvrsti sneg. Pažljivo spojite sneg sa žumancima, tako da smesa zadrži teksturu snega.

    2. Dodajte brašno i nežno ga umešajte u smesu, malo po malo, a zatim dodajte i otopljeni maslac. Promešajte nežno.

    3. Podelite testo u kalupe za pečenje prečnika 23cm i pecite na 200°C oko 8-10 minuta. Ohladite kore na rešetki.

    Priprema fila (krem od puteramaslaca):

    1. Umutite jaja i šećer u prahu na pari dok ne dostignu 85°C, pa ohladite smesu.

    2. Posebno umutite maslac sa vanilinim šećerom dok ne postane penasto.

    3. Otopite čokoladu, kakao puter i kakao masu, pa ohladite.

    4. Umutite maslac u ohlađena jaja i šećer, dodajte otopljenu čokoladnu smesu i sve dobro sjedinite.

    Priprema glazure (karamel):

    1. U loncu na slaboj vatri otopite šećer dok ne postane boje ćilibara. Protresite lonac da se šećer ravnomerno otopi, bez mešanja.

    2. Da sastavite tortu, namažite pet slojeva kore filom od čokolade i maslaca i složite ih jedan na drugi da formirate tortu. Prekrijte vrh i strane torte filom.

    3. Brzo prelijte karamel preko poslednjeg gornjeg sloja.

    4. Ostavite tortu da se stegne u frižideru barem nekoliko sati.

Doboš torta – recept koji ćete voleti

Prelazimo na prvu varijaciju recepta za doboš. Sudeći po ocenama onih koji su imali to zadovoljstvo da ga isprobaju, doboš torta pripremljena na ovaj način nikoga ne ostavlja ravnodušnim! Ovo je jedan od najboljih recepata i daje provereno dobre (iliti izvanredno ukusne) rezultate.

Sastojci:

Za kore (ukupno 8 komada):

  • 250g Moja Kravica maslaca (na sobnoj temperaturi)
  • 50g šećera u prahu
  • ½ kašičice praška za pecivo
  • Prstohvat soli
  • Kesica vanilinog šećera
  • Malo sitno narendane limunove kore
  • 8 žumanaca
  • 8 belanaca
  • 170g brašna
  • 170g kristal šećera

Za čokoladni puter fil:

  • 4 jaja
  • 150g šećera u prahu
  • 1 kesica aromatizovanog burbon šećera
  • 1 kašičica arome vanile
  • 2 kašike kakaa u prahu
  • 200g čokolade sa više od 50% kakaa
  • 350g Moja Kravica maslaca (na sobnoj temperaturi)

Za karamel glazuru:

  • Kristal šećer: 200 g
  • Prstohvat morske soli

Pripremite sve sastojke unapred kako bi proces pripreme bio lakši i brži.

Priprema:

Kore:

  1. Umutite 250g omekšalog maslaca sa 50g šećera u prahu, pola kašičice praška za pecivo, prstohvatom soli, kesicom vanilin šećera i malo rendane kore limuna.
  2. Postepeno dodajte 8 žumanaca, muteći kontinuirano.
  3. U drugoj posudi umutite 8 belanaca sa 170g šećera dok ne dobijete čvrst sneg.
  4. Lagano spojite belanca sa puterom i žumancima, zatim dodajte 170g brašna.
  5. Podelite testo na 8 delova i pecite pojedinačne kore na papiru za pečenje sa krugom prečnika 23 cm na 180°C, 6 minuta na višoj i 5-6 minuta na nižoj rešetki rerne.

Čokoladni puter fil:

  1. Umutite 4 jaja sa 150g šećera u prahu, kakao prahom, burbon aromatizovanim šećerom i kašikom vanila arome na pari 12-13 minuta.
  2. Kada se krem zgusne, dodajte 200g čokolade s 57% kakao delova i ostavite da se ohladi.
  3. Kada se fil ohladi, umutite 350g omekšalog putera i postepeno ga dodajte u krem.

Karamel:

  1. Rastopite 200g šećera do tamne boje, brzo prelijte preko jedne kore, pospite krupnom solju, sačekajte da se karamel stegne pa isecite na 16 delova.

Sastavljanje torte:

  1. Jednu po jednu, koru filujte sa po 100g čokoladnog krema.
  2. Poslednju koru (koja nije filovana) prelijte karamelom.
  3. Podelite površinu torte na 16 jednakih delova i na svaki deo istisnite malo fila, radi dekoracije.
  4. Neka se vaša doboš torta ohladi preko noći.
  5. Nakon hlađenja, tortu isecite i poslužite.

Doboš sa korama bez putera – lakša varijacija recepta

Povoljnija, lakša i brža varijanta doboša, ali i sa manje punog, raskošnog ukusa. Evo recepta.

Sastojci:

Za kore:

  • 9 jaja (odvojeno belance od žumanca)
  • 9 kašika šećera
  • 9 kašika brašna (ne prepunih)
  • 1 kesica vanilinog šećera

Za fil:

Za glazuru:

  • 200 g šećera

Priprema:

Kore:

  1. Umutiti belance dok ne postane čvrsto, zatim postepeno dodavati šećer i vanilin šećer, nastaviti mućenje dok se šećer potpuno ne rastopi.
  2. Dodavati žumanca jedno po jedno, uz neprestano mućenje.
  3. Na kraju, nežno umešati brašno.
  4. Peći 8-9 tankih kora na prevrnutom plehu. Ako je pleh veći, peći jednu veliku koru i kasnije je seći na željene oblike.

Fil:

  1. Jaja i šećer umutiti i kuvati na pari oko 10-15 minuta, dok smesa ne provri.
  2. Dodati čokoladu i nastaviti kuvanje dok se potpuno ne rastopi, zatim umešati vanilin šećer.
  3. Kada se fil ohladi do mlakog stanja, postepeno dodavati maslac umesto putera, mešajući dok se potpuno ne sjedini.

Slaganje torte:

  1. Filovati ohlađene kore pripremljenim filom.
  2. Pripremiti glazuru: šećer karamelizovati na tihoj vatri, pazeći da ne zagori.
  3. Vruću glazuru brzo preliti preko složene torte i zaseći je nožem zagrejanim na vatri kako bi se dobile linije za sečenje. Pustiti da se stegne na sobnoj temperaturi, a posle odložiti tortu u frižider na barem nekoliko sati.
  4. Ukrasiti tortu po želji, iseći i poslužiti.

Torta doboš sigurno će ispuniti sva vaša očekivanja!

Podelite ovaj tekst:

Upišite ovde

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Scroll to Top

Koristimo kolačiće za upravljanje korisničkim iskustvom, prikazivanje personalizovanog sadržaja i postizanje poslovnih ciljeva kompanije Imlek.