Šta je to što čini biftek tako fascinantnom hranom?
Savršen biftek je sočan, idealne mekoće i punoće ukusa. To je bezvremenski klasik u kom se može uživati na različite načine, bilo da se peče na roštilju, u rerni, prži u tiganju na maslacu ili priprema kombinovano.
Biftek je bio osnovna hrana za vikinge, vojnike, a kasnije kraljevske porodice. Reč „šnicla“ potiče od staronordijske reči „steikja“, što znači „peći na ražnju“. Nije ni čudo što je i danas simbol snage, moći i luksuza.
Recepti su mnogobrojni, a mi smo za vas pripremili nekoliko koji su idealni čak i za početnike, a za rezultat imaju sočno i ukusno meso koje prija svim čulima!
Vrste bifteka – koje postoje i u čemu je razlika?
Biftek je ukusno jelo koje je osvojilo srca i nepce mnogih ljudi širom sveta.
Priprema savršenog bifteka zahteva nivo preciznosti i razumevanja nauke koja stoji iza toga. Priprema bifteka najčešće podrazumeva goveđe meso, ali postoji i juneći biftek, koji vole ljubitelji mekšeg mesa.
Postoji nekoliko nivoa pripreme bifteka, koji se gledaju na osnovu dužine termičke obrade:
- Rare – svaka strana se peče po dva minuta i zatim “odmara” svega 2 minuta pre sečenja i serviranja, ovako pripremljen biftek je još uvek prilično živ unutra;
- Medium rare – svaka strana se peče po dva i po minuta, a meso zatim treba da odstoji oko 4 minuta pre sečenja;
- Medium – svaka strana se peče po 3 minuta, a zatim se meso “odmara” oko 4 do 5 minuta;
- Medium well – priprema se po 3 i po minuta sa svake strane i “odmara” 5 minuta;
- Well done – obrađuje se po 6 minuta sa svake strane i “odmara” minimum 6 minuta pre sečenja.
Biftek medium rare smatra se za najpoželjniju formu bifteka, koji nije ni premalo termički obrađen (što ipak nije po ukusu mnogih), ali ni prepečen i zbog toga žilav i suv. Iz tog razloga ćemo se u nastavku baviti upravo ovim načinom pripreme. Kada je u pitanju vreme koje je potrebno da prođe pre serviranja, ono je, kao što ćete videti, individualno i zavisi od recepta i vremena koje meso provede u marinadi.
Marinada za biftek – osnova svakog dobrog bifteka
Neophodno za biftek je da dovoljno dugo odleži u marinadi pre pečenja kako bi se dobio bogat i sočan ukus mesa.
Uz ovaj recept za marinadu sočnost svakog bifteka je zagarantovana.
Sastojci:
- Maslinovo ulje
- Crni biber
- Zeleni biber
- Senf
- Komorač seme
- Korijander
- Kumin
- Beli luk u prahu
- Mirođija
- Lovorov list
- Isceđeni sok od jednog luka
- Moja Kravica jogurt – jedna kašika
Marinada za biftek – recept:
Senf i suve začine je potrebno dobro utrljati u meso sa obe strane, a zatim ga poređati u duboku posudu ili plastičnu kesu i zaliti ravnomerno maslinovim uljem, sokom od luka i jogurtom.
Verovatno primećujete da se u marinadu ne stavlja so. Biftek treba posoliti tek neposredno pre pripreme jer bi u suprotnom on tokom mariniranja izgubio svoje sokove.
Što duže biftek bude u marinadi za biftek, to će bogatiju aromu imati.
#1 Recept za biftek na roštilju
Saznajte kako da napravite savršen medium rare biftek na roštilju uz dodatak palente!
Sastojci za pripremu bifteka:
- 4 bifteka (goveđi ili juneći) – idealne debljine 3 do 4 cm
- Marinada (prema receptu iznad)
- Morska so
- Moja Kravica maslac
Sastojci za pripremu zapečene palente:
- Maslinovo ulje – 1 kašika
- Moja Kravica maslac – 1 kašika
- Beli luk – 1 čen
- Voda – 400 ml
- Moja Kravica mleko – 300 ml
- So – 1 kašičica
- Palenta – 250 g
Recept:
- Komade bifteka očistite od eventualnih žilica ili masnoće. Ukoliko niste kupili već isečene komade, isecite meso pažljivo oštrim nožem. Ne bi trebalo da budu tanji od 3 cm.
- Marinirajte meso.
- Biftek bi trebalo da odstoji u marinadi u frižideru bar nekoliko sati. Idealno je marinirati ga uveče i ostaviti preko noći.
- Nakon što se meso mariniralo, izvadite ga da se njegova temperatura ujednači sa sobnom, a dobro zagrejan roštilj premažite maslacem. Posolite biftek neposredno pre nego što ga bacite na roštilj. Za srednje pečeni biftek dovoljno je da pečete po dva minuta sa svake strane.
- Ne okrećite ga više puta i nemojte ga bosti viljuškom jer je poenta da meso ne pusti svoje sokove već iznutra ostane sočno i mekano.
- Ostavite ga desetak minuta da odstoji u zagrejanoj posudi pre serviranja. I dalje bez bockanja viljuškom – radije koristite hvataljku.
Priprema palente na roštilju:
- Ugrejte maslinovo ulje i na njemu rastopite maslac.
- Kada je maslac fino rastopljen dodajte beli luk i kratko propržite, a zatim dodajte mleko i vodu.
- Posolite i začinite po želji. Možete dodati biber i peršun.
- Kada proključa sipajte palentu i mešajte neprestano oko dva minuta.
- Nakon što je skuvana, izlijte palentu u podmazanu pliću posudu za pečenje i pustite da se ohladi.
- Ohlađenu palentu izrežite na komade i zapecite na roštilju.
- Prijatno!
#2 Recept za idealni medium rare biftek na tiganju
Priprema bifteka je prava umetnost i prenosi se sa generacije na generaciju kuvara. Istina je da zahteva veštinu, strpljenje i pažnju na detalje da bi se postiglo savršeno pečenje, pri čemu svaki kuvar dodaje svoj lični pečat u proces.
Ipak, spremanje bifteka ne mora biti rezervisano samo za profesionalce, uz pravi recept za biftek moguće je u kućnim uslovima pripremiti obrok vrhunskog kvaliteta.
Prilikom pripreme bifteka kod kuće biće vam potrebni samo teflonski tiganj i rerna.
Sastojci za pripremu:
- 4 bifteka (goveđi ili juneći) – idealne debljine 3 cm
- Marinada (prema receptu na početku teksta)
- Morska so
Kako spremiti biftek kao iz restorana bez roštilja?
- Marinirajte biftek. Pravilno pripremanje bifteka i marinade je više od pola posla.
- Nakon što je biftek mariniran, zagrejte rernu na 200° C i pripremite tanak pleh na kom će se meso peći, idealno je dno od kalupa za torte.
- Paralelno zagrejte i teflonski tiganj ili gril tiganj bez ulja, zato što je meso već bilo potopljeno u ulju.
- Meso treba da bude sobne temperature pre nego što ga posolite krupnom morskom solju, i to samo stranu koja će prva dotaći tiganj.
- Pržite jednu stranu 3 minuta bez pomeranja i okretanja mesa i ne stavljajte više od dva komada da se istovremeno prže.
- Posolite drugu stranu i okrenite meso hvataljkama pa ga ostavite na tiganju 2 i po minuta.
- Nakon toga prebacite odmah biftek u pleh i ubacite ga u prethodno zagrejanu rernu na tačno 3 minuta.
- Biftek je spreman, uživajte!
#3 Recept za brzi biftek na aromatičnom maslacu uz tost
Ovo je možda i najlakši način kako da pripremite biftek.
Recept je jednostavan, a marinada za biftek nepotrebna, jer meso svoju mekoću duguje aromatičnom maslacu. Idealna je za sve ljubitelje maslaca i one koji nemaju dovoljno vremena da se posvete pravljenju marinade, a jede im se nešto ukusno i prefinjeno. Iako to da li je u pitanju goveđe ili juneće meso zavisi od ukusa, za ovaj recept je ipak preporuka da u pitanju bude juneći biftek.
Sastojci za pripremu:
- Moja Kravica maslac – 100 g
- Juneći biftek – 800 g
- Dva čena belog luka
- Tost – 4 kriške
- So biber i drugi začin po želji
- Svež iseckani peršun
- Pola limuna
Uputstvo:
- U jednu činiju stavite 60 g omekšanog maslaca, dodajte izgnječeni beli luk, začinite solju i biberom, dodajte seckani peršun, i par kapi limunovog soka, te sve zajedno dobro izmešajte.
- Od srednjeg dela bifteka narežite odreske debljine 4 cm.
- U tiganju ugrejte preostali maslac pazeći da ne dimi. Na takav maslac stavite meso. Biftek na maslacu pržite sa svake strane po 3 do 4 minuta.
- Gotove bifteke poslužite na prepečenim kriškama tosta i na njih stavite, po kašičicu, začinjenog maslaca.
- Uživajte u sočnosti i aromatičnosti bifteka pripremljenog na ovaj način!
Sos za biftek – serviranje i prilozi
Preporuka je da se biftek servira sa neutralnim ukusima jer je poenta da on bude zvezda u tanjiru.
- Prilozi – palenta i grilovano povrće ili povrće pečeno u rerni su dobra opcija priloga. Mnogi ga vole i sa krompirom, ali kako krompir ne bi previše dominirao bolje je odlučiti se za batat ili pire, umesto za klasičan prženi i pečeni krompir.
- Salata – od salata možete se odlučiti za rukolu, zelenu salatu ili paradajz.
- Sos za biftek – dijon senf sa medom ili redukcija od crvenog vina mogu biti odličan preliv za biftek i najbolje se slažu uz ukus mesa.
Jedenje savršeno pripremljenog bifteka je iskustvo kao nijedno drugo. Ukusna aroma, nežna tekstura i bogat ukus zajedno stvaraju obrok za pamćenje. Bilo da uživate u bifteku sa prijateljima, porodicom ili sami, biftek se savršeno slaže sa čašom ukusnog vina i predstavlja pravi užitak.
Kao što vidite, biftek je više od ukusnog parčeta mesa. To je simbol istorije, nauke, umetnosti i iskustva. Od davnina do današnjih dana, ljude pleni ukus i privlačnost bifteka. Kada budete zagrizli sočno i aromatično meso, setite se da uživate u hrani koja je izdržala test vremena i predstavlja najbolje od kulinarske izvrsnosti!