Biftek recept – trikovi za pripremu najboljeg bifteka

Sadržaj

Šta je to što čini biftek tako fascinantnom hranom?

Savršen biftek je sočan, idealne mekoće i punoće ukusa. To je bezvremenski klasik u kom se može uživati na različite načine, bilo da se peče na roštilju, u rerni, prži u tiganju na maslacu ili priprema kombinovano.

Biftek je bio osnovna hrana za vikinge, vojnike, a kasnije kraljevske porodice. Reč „šnicla“ potiče od staronordijske reči „steikja“, što znači „peći na ražnju“. Nije ni čudo što je i danas simbol snage, moći i luksuza.

Recepti su mnogobrojni, a mi smo za vas pripremili nekoliko koji su idealni čak i za početnike, a za rezultat imaju sočno i ukusno meso koje prija svim čulima!

Vrste bifteka – koje postoje i u čemu je razlika?

Biftek je ukusno jelo koje je osvojilo srca i nepce mnogih ljudi širom sveta.

Priprema savršenog bifteka zahteva nivo preciznosti i razumevanja nauke koja stoji iza toga. Priprema bifteka najčešće podrazumeva goveđe meso, ali postoji i juneći biftek, koji vole ljubitelji mekšeg mesa.

Postoji nekoliko nivoa pripreme bifteka, koji se gledaju na osnovu dužine termičke obrade:

  • Rare – svaka strana se peče po dva minuta i zatim “odmara” svega 2 minuta pre sečenja i serviranja, ovako pripremljen biftek je još uvek prilično živ unutra;
  • Medium rare – svaka strana se peče po dva i po minuta, a meso zatim treba da odstoji oko 4 minuta pre sečenja;
  • Medium – svaka strana se peče po 3 minuta, a zatim se meso “odmara” oko 4 do 5 minuta;
  • Medium well – priprema se po 3 i po minuta sa svake strane i “odmara” 5 minuta;
  • Well done – obrađuje se po 6 minuta sa svake strane i “odmara” minimum 6 minuta pre sečenja.

Biftek medium rare smatra se za najpoželjniju formu bifteka, koji nije ni premalo termički obrađen (što ipak nije po ukusu mnogih), ali ni prepečen i zbog toga žilav i suv. Iz tog razloga ćemo se u nastavku baviti upravo ovim načinom pripreme. Kada je u pitanju vreme koje je potrebno da prođe pre serviranja, ono je, kao što ćete videti, individualno i zavisi od recepta i vremena koje meso provede u marinadi.

Marinada za biftek – osnova svakog dobrog bifteka

Neophodno za biftek je da dovoljno dugo odleži u marinadi pre pečenja kako bi se dobio bogat i sočan ukus mesa.

Uz ovaj recept za marinadu sočnost svakog bifteka je zagarantovana.

Sastojci:

  • Maslinovo ulje
  • Crni biber
  • Zeleni biber
  • Senf
  • Komorač seme
  • Korijander
  • Kumin
  • Beli luk u prahu
  • Mirođija
  • Lovorov list
  • Isceđeni sok od jednog luka
  • Moja Kravica jogurt – jedna kašika

Marinada za biftek – recept:

Senf i suve začine je potrebno dobro utrljati u meso sa obe strane, a zatim ga poređati u duboku posudu ili plastičnu kesu i zaliti ravnomerno maslinovim uljem, sokom od luka i jogurtom.

Verovatno primećujete da se u marinadu ne stavlja so. Biftek treba posoliti tek neposredno pre pripreme jer bi u suprotnom on tokom mariniranja izgubio svoje sokove.

Što duže biftek bude u marinadi za biftek, to će bogatiju aromu imati.

#1 Recept za biftek na roštilju

Saznajte kako da napravite savršen medium rare biftek na roštilju uz dodatak palente!

Sastojci za pripremu bifteka:

  • 4 bifteka (goveđi ili juneći) – idealne debljine 3 do 4 cm
  • Marinada (prema receptu iznad)
  • Morska so
  • Moja Kravica maslac

Sastojci za pripremu zapečene palente:

Recept:

  1. Komade bifteka očistite od eventualnih žilica ili masnoće. Ukoliko niste kupili već isečene komade, isecite meso pažljivo oštrim nožem. Ne bi trebalo da budu tanji od 3 cm.
  2. Marinirajte meso.
  3. Biftek bi trebalo da odstoji u marinadi u frižideru bar nekoliko sati. Idealno je marinirati ga uveče i ostaviti preko noći.
  4. Nakon što se meso mariniralo, izvadite ga da se njegova temperatura ujednači sa sobnom, a dobro zagrejan roštilj premažite maslacem. Posolite biftek neposredno pre nego što ga bacite na roštilj. Za srednje pečeni biftek dovoljno je da pečete po dva minuta sa svake strane.
  5. Ne okrećite ga više puta i nemojte ga bosti viljuškom jer je poenta da meso ne pusti svoje sokove već iznutra ostane sočno i mekano.
  6. Ostavite ga desetak minuta da odstoji u zagrejanoj posudi pre serviranja. I dalje bez bockanja viljuškom – radije koristite hvataljku.

Priprema palente na roštilju:

  1. Ugrejte maslinovo ulje i na njemu rastopite maslac.
  2. Kada je maslac fino rastopljen dodajte beli luk i kratko propržite, a zatim dodajte mleko i vodu.
  3. Posolite i začinite po želji. Možete dodati biber i peršun.
  4. Kada proključa sipajte palentu i mešajte neprestano oko dva minuta.
  5. Nakon što je skuvana, izlijte palentu u podmazanu pliću posudu za pečenje i pustite da se ohladi.
  6. Ohlađenu palentu izrežite na komade i zapecite na roštilju.
  7. Prijatno!

#2 Recept za idealni medium rare biftek na tiganju

Priprema bifteka je prava umetnost i prenosi se sa generacije na generaciju kuvara. Istina je da zahteva veštinu, strpljenje i pažnju na detalje da bi se postiglo savršeno pečenje, pri čemu svaki kuvar dodaje svoj lični pečat u proces.

Ipak, spremanje bifteka ne mora biti rezervisano samo za profesionalce, uz pravi recept za biftek moguće je u kućnim uslovima pripremiti obrok vrhunskog kvaliteta.

Prilikom pripreme bifteka kod kuće biće vam potrebni samo teflonski tiganj i rerna.

Sastojci za pripremu:

  • 4 bifteka (goveđi ili juneći) – idealne debljine 3 cm
  • Marinada (prema receptu na početku teksta)
  • Morska so

Kako spremiti biftek kao iz restorana bez roštilja?

  1. Marinirajte biftek. Pravilno pripremanje bifteka i marinade je više od pola posla.
  2. Nakon što je biftek mariniran, zagrejte rernu na 200° C i pripremite tanak pleh na kom će se meso peći, idealno je dno od kalupa za torte.
  3. Paralelno zagrejte i teflonski tiganj ili gril tiganj bez ulja, zato što je meso već bilo potopljeno u ulju.
  4. Meso treba da bude sobne temperature pre nego što ga posolite krupnom morskom solju, i to samo stranu koja će prva dotaći tiganj.
  5. Pržite jednu stranu 3 minuta bez pomeranja i okretanja mesa i ne stavljajte više od dva komada da se istovremeno prže.
  6. Posolite drugu stranu i okrenite meso hvataljkama pa ga ostavite na tiganju 2 i po minuta.
  7. Nakon toga prebacite odmah biftek u pleh i ubacite ga u prethodno zagrejanu rernu na tačno 3 minuta.
  8. Biftek je spreman, uživajte!

#3 Recept za brzi biftek na aromatičnom maslacu uz tost

Ovo je možda i najlakši način kako da pripremite biftek.

Recept je jednostavan, a marinada za biftek nepotrebna, jer meso svoju mekoću duguje aromatičnom maslacu. Idealna je za sve ljubitelje maslaca i one koji nemaju dovoljno vremena da se posvete pravljenju marinade, a jede im se nešto ukusno i prefinjeno. Iako to da li je u pitanju goveđe ili juneće meso zavisi od ukusa, za ovaj recept je ipak preporuka da u pitanju bude juneći biftek.

Sastojci za pripremu:

  • Moja Kravica maslac – 100 g
  • Juneći biftek – 800 g
  • Dva čena belog luka
  • Tost – 4 kriške
  • So biber i drugi začin po želji
  • Svež iseckani peršun
  • Pola limuna

Uputstvo:

  1. U jednu činiju stavite 60 g omekšanog maslaca, dodajte izgnječeni beli luk, začinite solju i biberom, dodajte seckani peršun, i par kapi limunovog soka, te sve zajedno dobro izmešajte.
  2. Od srednjeg dela bifteka narežite odreske debljine 4 cm.
  3. U tiganju ugrejte preostali maslac pazeći da ne dimi. Na takav maslac stavite meso. Biftek na maslacu pržite sa svake strane po 3 do 4 minuta.
  4. Gotove bifteke poslužite na prepečenim kriškama tosta i na njih stavite, po kašičicu, začinjenog maslaca.
  5. Uživajte u sočnosti i aromatičnosti bifteka pripremljenog na ovaj način!

Sos za biftek – serviranje i prilozi

Preporuka je da se biftek servira sa neutralnim ukusima jer je poenta da on bude zvezda u tanjiru.

  • Prilozi – palenta i grilovano povrće ili povrće pečeno u rerni su dobra opcija priloga. Mnogi ga vole i sa krompirom, ali kako krompir ne bi previše dominirao bolje je odlučiti se za batat ili pire, umesto za klasičan prženi i pečeni krompir.
  • Salata – od salata možete se odlučiti za rukolu, zelenu salatu ili paradajz.
  • Sos za biftek – dijon senf sa medom ili redukcija od crvenog vina mogu biti odličan preliv za biftek i najbolje se slažu uz ukus mesa.

Jedenje savršeno pripremljenog bifteka je iskustvo kao nijedno drugo. Ukusna aroma, nežna tekstura i bogat ukus zajedno stvaraju obrok za pamćenje. Bilo da uživate u bifteku sa prijateljima, porodicom ili sami, biftek se savršeno slaže sa čašom ukusnog vina i predstavlja pravi užitak.

Kao što vidite, biftek je više od ukusnog parčeta mesa. To je simbol istorije, nauke, umetnosti i iskustva. Od davnina do današnjih dana, ljude pleni ukus i privlačnost bifteka. Kada budete zagrizli sočno i aromatično meso, setite se da uživate u hrani koja je izdržala test vremena i predstavlja najbolje od kulinarske izvrsnosti!

Podelite ovaj tekst:

Upišite ovde

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Scroll to Top

Koristimo kolačiće za upravljanje korisničkim iskustvom, prikazivanje personalizovanog sadržaja i postizanje poslovnih ciljeva kompanije Imlek.