Vitamini za decu – najbolji vitamini za decu koji su važni za njihov razvoj

Sadržaj

Vitamini za decu su izuzetno važni za pravilan rast i razvoj svakog deteta. Da bismo razumeli njihove potrebe za vitaminima, pre svega treba da utvrdimo to da deca imaju drugačije potrebe od odraslih.

Njihov organizam u razvoju zahteva velike količine sna, dnevnih aktivnosti, ali i hrane pune nutrijenata.

Budući da su telo i organizam mališana u konstantnom razvoju, određeni vitamini za decu različitog uzrasta, pa i bebe, igraju ključnu ulogu i pospešuju zdravo odrastanje.

Sigurni smo da se svaki brižni roditelj bar jednom pitao da li su dečiji obroci dovoljno hranljivi i da li sadrže sve vitamine neophodne najmlađima.

Zato smo rešili da vam u narednim redovima razjasnimo tu nedoumicu i odgovorimo na pitanja koji su najbolji vitamini za bebe i decu i u kojim namirnicama ćete ih pronaći.

Zašto su vitamini za bebe i decu posebno važni?

Vitamini su organska jedinjenja potrebna svakom čoveku. Ovi važni nutrijenti smešteni su u različitim namirnicama i neophodni su za obavljanje brojnih metaboličkih procesa.

Najbolji vitamini za decu i bebe su oni koji će u periodu rasta i razvoja doprineti očuvanju važnih funkcija u organizmu, a samim tim i celokupnog zdravlja mališana.

Samo pojedine vitamine ljudski organizam može samostalno da stvara, dok je za unos preostalih vitamina veoma važna izbalansirana ishrana i konzumiranje raznovrsnih namirnica.

U dečijem uzrastu, uloga koju minerali i vitamini za decu za imunitet imaju je još značajnija, za rast, razvoj i jačanje imunog sistema.

Dok su još u majčinom stomaku, bebe putem placente prikupljaju nutrijente koje majka unosi u svoj organizam, te je potrebno da se ovaj trend nastavi i po rođenju.

Kada je reč o ishrani najmlađih, za tek rođene bebe je optimalno da putem majčinog mleka unose sve neophodne nutrijente, a kada se sa dojenja pređe na čvrstu hranu, treba postepeno uvoditi raznovrsne namirnice bogate kako vitaminima, tako i mineralima.

Koji su to najvažniji i najbolji vitamini i za koje metabličke procese su zaslužni?

Vitamin A za decu – za dobar vid i jak imuni sistem

Jačanje imuniteta, potpora za zdrav rast i razvoj koštano-zglobnog, ali i mišićnog sistema i značajan uticaj na čulo vida – ovo su samo neke od uloga u kojima se ogleda značaj vitamina A za decu.

Pored vitamina C, vitamin A za decu značajan je u pogledu neutralisanja slobodnih radikala, odnosno ima ulogu antioksidanta. Ovaj efekat važan je posebno na duže staze, pa je vitamin A za decu, kao i odrasle, poznat kao zaštitnik od hroničnih oboljenja.

Vitamin B za decu – značaj vitamina B kompleksa za zdravlje najmlađih

Porodicu vitamina B čini ukupno 8 vitamina, od kojih svaki vitamin igra važnu ulogu u dečijem organizmu. Poći ćemo od tiamina koji je zaslužan za optimalno funkcionisanje centralnog nervnog sistema i muskulature, a ovaj vitamin poznat je i po glavnoj ulozi u procesu pretvaranja hranljivih materija u energiju.

U toj misiji pridružuju mu se i B2 vitamin – riboflavin i vitamin B3 – niacin. Dolazimo i do pantotenske kiseline, vitamina B5, zaduženog za razvoj centralnog nervnog sistema, pravilan rast, razvoj dece i prevenciju anemije.

Tu je i vitamin B6 neophodan za metabolizam proteina, za proizvodnju crvenih krvnih zrnaca, optimalno funkcionisanje mozga i jačanje imuniteta proizvodnjom antitela.

Kako bismo zaokružili uloge zbog kojih je vitamin B za decu posebno značajan, dodaćemo i ulogu vitamina B12 za najmlađe. Ovaj vitamin posebno je značajan za nervne ćelije i pomaže riboflavinu u stvaranju crvenih krvnih zrnaca.

Vitamin C za decu – najbolji vitamin za dete za štit od infekcija

Sigurni smo da je svako od vas upoznat sa značajem koji ima vitamin C. Čak i najmlađi znaju koliko je važno jesti sveže voće i povrće i dopremiti organizmu vitamin C.

A da li znate zašto je vitamin C toliko značajan nutrijent za decu?

Naime, vitamin C ili askorbinska kiselina učestvuje u preko 300 procesa u organizmu, što je više nego dovoljan razlog da ga uključite u ishranu mališana.

Budući da podstiče izgradnju kolagena, glavnog strukturnog proteina, utiče i na razvoj i jačanje tetiva, hrskavica, ligamenata, i mnogobrojnih vezivnih tkiva.

Pomenute uloge posebno se ističu u adolescentskom periodu, kada dolazi do intenzivnog rasta i razvoja, pa je vitamin C za decu starijeg uzrasta itekako neophodan za zdravlje. Takođe, vitamin C je veoma značajan u pogledu zdravlja kože, zarastanju rana i povreda.

Naravno, uloga po kojoj je vitamin C prepoznatljiv i veoma značajan u dečijem uzrastu jeste zaštita od virusa i infekcija različitog tipa.

S obzirom na to da su mališani konstantno u dodiru sa raznovrsnim mikroorganizmima, bakterijama i virusima, jasno je da je vitamin C za decu jedan od najvažnijih nutrijenata.

Vitamin D za decu – esencijalni nutrijent tokom odrastanja

Umereno izlaganje suncu podstiče stvaranje vitamina D u organizmu. Ipak, u mesecima kada sunce retko viđamo, potrebno je da vitamin D za decu obezbedite putem hrane.

Ovaj blagotvorni vitamin javlja se u dva najvažnija oblika, kao vitamin D2 i D3. Poznat je po svojoj ulozi jačanja kostiju i resorpciji kalcijuma i fosfora iz creva, što omogućava njihovo skladištenje u kostima. Isto tako, vitamin D za decu je značajan u pogledu izgradnje i jačanja imunog sistema koji će ih štititi od bakterija, virusa i drugih mikroorganizama.

Nedostatak vitamina D kod dece može da naruši zdravlje mališana i dovede do pojave rahitisa, usporenog motoričkog razvoja, mišićne slabosti i čestih preloma.

Namirnice koje donose vitamine na dečiju trpezu

Zdrava i raznovrsna ishrana tokom odrastanja igra ključnu ulogu, kako zbog unosa vitamina o kojima pišemo, tako i zbog unosa minerala, ali i dopremanja ugljenih hidrata, proteina i masti.

Izbalansirana ishrana obezbeđuje mališanima dovoljno energije za celodnevnu igru koju obožavaju i zaslužna je za jačanje imunog sistema. U ovom tekstu pisali smo šta je izuzev ishrane značajno u procesu jačanja imuniteta kod dece.

Sada se, ipak, vraćamo na temu o vitaminima i ishrani, koja je jedna od najvećih izazova roditeljstva.

Izuzev pitanja kako da mališanima obezbede zdrave namirniceu kojima se nalaze brojni vitamini i i minerali, roditelji se suočavaju sa odbijanjem hrane, koja je česta pojava u dečijem uzrastu.

Ipak, vitamini i minerali se kriju u mnogim namirnicama u čijem ukusu mališani uživaju. Zato je od ključnog značaja da se svaki roditelj sa njima upozna i kombinuje ih u ishrani tako da mališani uživaju u obroku!

Mlečni proizvodi kao izvor vitamina za decu – ukusi u kojima mališani uživaju

Značaj mlečnih proizvoda tokom odrastanja je neosporan. Sama činjenica da bebe sa majčinog mleka već nakon navršene prve godine prelaze na kravlje, govori o tome koliko je ovaj proizvod važan za decu od najranije dobi.

Upoznati sa dečijim potrebama, u našu ponudu uključili smo Moja Kravica Junior mleko koje dolazi sa poznatim blagim ukusom koji mališani obožavaju. Uz dodatak blagotvornih vitamina, ova namirnica je sjajan izbor za dečiji meni!

U mleko za naše najmlađe doneli smo čak 10 vitamina – A, D3, E, kao i vitamine B kompleksa – B3, B5, B6, B7, B9 i B12. Sigurni smo da će mališani obožavati obroke uz dodatak ovog hranljivog mlečnog proizvoda.

Možete ga uključiti u dečiju ishranu tokom doručka uz zdrave pahuljice, a sjajno se kombinuje i sa drugim namirnicama u kojima deca neretko uživaju! Još kreativnih ideja i inspiraciju za zdrav doručak za celu porodicu, pronađite u ovom tekstu.

Voće i povrće – neizostavni sastojci dnevnog menija

Sveže voće i povrće prepuno je najrazličitijih vitamina koji će se nakon ulaska u dečiji organizam pobrinuti za regulaciju brojnih metaboličkih procesa o kojima smo iznad pisali.

Užine su pravo vreme da u dečiju ishranu uključite sočno sezonsko voće koje će njihovom organizmu dopremiti nutrijente neophodne za zdrav i pravilan rast i razvoj. Od jabuka, preko banana, pa sve do crvenog voća – široka lepeza voća omogućava da deca uživaju u ukusnoj voćnoj salati koju ste im pripremili.

Raznovrsno voće tokom odrastanja postepeno uvodite u dečiji meni, tako da se mališani naviknu i zavole prepoznatljiv ukus voćki, te vremenom postanu pravi ljubitelji ovih zdravih namirnica.

Kada je reč o povrću, mnogi roditelji uključuju termički obrađeno povrće u dečiji jelovnik.

Naravno, i ova opcija ima svojih prednosti i ne utiče na određene vitamine u povrću.

Ipak, u u svakodnevnu ishranu trebalo bi uvrstiti i sveže namirnice u kojima se nalaze brojni vitamini i minerali. Prolećne i letnje salate su idealan način da donesete zdravlje u tanjiru!

Salata sa crvenim paprikama, paradajzom, krastavcem i drugim povrćem po izboru sjajan je način da se deci obezbede vitamini C, B, K i drugi nutrijenti neophodni za pravilan razvoj dece.

Zeleno povrće kao što su brokoli, kupus, kelj, spanać i drugo obiluju vitaminom A, B, C i E, ali i mineralima poput kalijuma, kalcijuma i magnezijuma koji takođe igraju važnu ulogu u organizmu.

Većinu pomenutih namirnica potrebno je termički obraditi kako bi dobile optimalan ukus i prijale mališanima. Ipak, vodite računa o načinu pripreme, te ih nemojte predugo obrađivati, kako bi se vitamini i minerali održali u što većoj meri.

Žitarice – osnov zdrave ishrane

Žitarice su jedan od najboljih izvora energije i nalaze se u samoj osnovi piramide ishrane.

Ove činjenice dovoljno svedoče o značaju žitarica za zdravlje mališana. One sadrže visoku koncentraciju vitamin B kompleksa, ali i drugih vitamina, minerala i vlakana, što ih čini izvanrednim namirnicama za ishranu dece.

Neke od žitarica koje možete uključiti u doručak mališana jesu ovas koji je bogat vitaminom B, zatim raž, izvor vitamina E i neizostavna pšenica, bogata vitaminima B i E.

Napomenućemo da je za ishranu najmlađih članova porodice važno odabrati zdrave žitarice bez ikakvih dodataka koji bi narušili njihovu nutritivnu vrednost. Izbora za kombinovanje je mnogo. Primer za brzi doručak za dete, koji je ujedno i zdrav, jeste ovsena kaša. Potopite ovsene pahuljice u mleko ili jogurt, dodajte sveže voće i dobili ste ukusan i zdrav doručak za mališane!

Još benefita žitarica potražite u tekstu koji smo pripremili za vas, te se upoznajte sa svim razlozima zašto da baš ove namirnice uključite u svoju, ali i dečiju ishranu.

Zaključićemo da od najranijeg uzrasta, u ishranu treba uvoditi raznovrsne namirnice, kako bi se deca navikla na njihov ukus i uživala u raznovrsnoj ishrani. Obroci koje čine najbolji vitamini za imunitet dece pospešiće zdrav i pravilan razvoj mališana!

Nadamo se da ste čitanjem našeg teksta uvideli sve prednosti vitamina u dečijem uzrastu, te da ste spremni da se upustitite u pripremu ukusnih obroka za vaše najdraže!

Mi smo tu da vas podržimo u svim zdravim odlukama i na vašu porodičnu trpezu donesemo ukusne mlečne proizvode bogate esencijalnim nutrijentima. Prijatno!

Podelite ovaj tekst:

Upišite ovde

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Scroll to Top

Koristimo kolačiće za upravljanje korisničkim iskustvom, prikazivanje personalizovanog sadržaja i postizanje poslovnih ciljeva kompanije Imlek.