Vitamini za decu - najbolji vitamini za decu koji su važni za njihov razvoj

Vitamini za decu su izuzetno važni za pravilan rast i razvoj svakog deteta. Da bismo razumeli njihove potrebe za vitaminima, pre svega treba da utvrdimo to da deca imaju drugačije potrebe od odraslih.

Njihov organizam u razvoju zahteva velike količine sna, dnevnih aktivnosti, ali i hrane pune nutrijenata.

Budući da su telo i organizam mališana u konstantnom razvoju, određeni vitamini za decu različitog uzrasta, pa i bebe, igraju ključnu ulogu i pospešuju zdravo odrastanje.

Sigurni smo da se svaki brižni roditelj bar jednom pitao da li su dečiji obroci dovoljno hranljivi i da li sadrže sve vitamine neophodne najmlađima.

Zato smo rešili da vam u narednim redovima razjasnimo tu nedoumicu i odgovorimo na pitanja koji su najbolji vitamini za bebe i decu i u kojim namirnicama ćete ih pronaći.

Zašto su vitamini za bebe i decu posebno važni?

Vitamini su organska jedinjenja potrebna svakom čoveku. Ovi važni nutrijenti smešteni su u različitim namirnicama i neophodni su za obavljanje brojnih metaboličkih procesa.

Najbolji vitamini za bebe i decu su oni koji će u periodu rasta i razvoja doprineti očuvanju važnih funkcija u organizmu, a samim tim i celokupnog zdravlja mališana.

Samo pojedine vitamine ljudski organizam može samostalno da stvara, dok je za unos preostalih vitamina veoma važna izbalansirana ishrana i konzumiranje raznovrsnih namirnica.

U dečijem uzrastu, uloga koju vitamini i minerali imaju je još značajnija, za rast, razvoj i jačanje imunog sistema.

Dok su još u majčinom stomaku, bebe putem placente prikupljaju nutrijente koje majka unosi u svoj organizam, te je potrebno da se ovaj trend nastavi i po rođenju.

Kada je reč o ishrani najmlađih, za tek rođene bebe je optimalno da putem majčinog mleka unose sve neophodne nutrijente, a kada se sa dojenja pređe na čvrstu hranu, treba postepeno uvoditi raznovrsne namirnice bogate kako vitaminima, tako i mineralima.

Koji su to najvažniji i najbolji vitamini i za koje metabličke procese su zaslužni?

Vitamin A - vitamin za decu za dobar vid i jak imuni sistem

Jačanje imuniteta, potpora za zdrav rast i razvoj koštano-zglobnog, ali i mišićnog sistema i značajan uticaj na čulo vida - ovo su samo neke od uloga u kojima se ogleda značaj vitamina A za decu.

Pored vitamina C, vitamin A za decu značajan je u pogledu neutralisanja slobodnih radikala, odnosno ima ulogu antioksidanta. Ovaj efekat važan je posebno na duže staze, pa je vitamin A za decu, kao i odrasle, poznat kao zaštitnik od hroničnih oboljenja.

Vitamin B za decu - značaj vitamina B kompleksa za zdravlje najmlađih

Porodicu vitamina B čini ukupno 8 vitamina, od kojih svaki vitamin igra važnu ulogu u dečijem organizmu. Poći ćemo od tiamina koji je zaslužan za optimalno funkcionisanje centralnog nervnog sistema i muskulature, a ovaj vitamin poznat je i po glavnoj ulozi u procesu pretvaranja hranljivih materija u energiju.

U toj misiji pridružuju mu se i B2 vitamin - riboflavin i vitamin B3 - niacin. Dolazimo i do pantotenske kiseline, vitamina B5, zaduženog za razvoj centralnog nervnog sistema, pravilan rast, razvoj dece i prevenciju anemije.

Tu je i vitamin B6 neophodan za metabolizam proteina, za proizvodnju crvenih krvnih zrnaca, optimalno funkcionisanje mozga i jačanje imuniteta proizvodnjom antitela.

Kako bismo zaokružili uloge zbog kojih je vitamin B za decu posebno značajan, dodaćemo i ulogu vitamina B12 za najmlađe. Ovaj vitamin posebno je značajan za nervne ćelije i pomaže riboflavinu u stvaranju crvenih krvnih zrnaca.

Vitamin C za decu - najbolji vitamin za dete za štit od infekcija

Sigurni smo da je svako od vas upoznat sa značajem koji ima vitamin C. Čak i najmlađi znaju koliko je važno jesti sveže voće i povrće i dopremiti organizmu vitamin C.

A da li znate zašto je vitamin C toliko značajan nutrijent za decu?

Naime, vitamin C ili askorbinska kiselina učestvuje u preko 300 procesa u organizmu, što je više nego dovoljan razlog da ga uključite u ishranu mališana.

Budući da podstiče izgradnju kolagena, glavnog strukturnog proteina, utiče i na razvoj i jačanje tetiva, hrskavica, ligamenata, i mnogobrojnih vezivnih tkiva.

Pomenute uloge posebno se ističu u adolescentskom periodu, kada dolazi do intenzivnog rasta i razvoja, pa je vitamin C za decu starijeg uzrasta itekako neophodan za zdravlje. Takođe, vitamin C je veoma značajan u pogledu zdravlja kože, zarastanju rana i povreda.

Naravno, uloga po kojoj je vitamin C prepoznatljiv i veoma značajan u dečijem uzrastu jeste zaštita od virusa i infekcija različitog tipa.

S obzirom na to da su mališani konstantno u dodiru sa raznovrsnim mikroorganizmima, bakterijama i virusima, jasno je da je vitamin C za decu jedan od najvažnijih nutrijenata.

Vitamin D za decu - esencijalni nutrijent tokom odrastanja

Umereno izlaganje suncu podstiče stvaranje vitamina D u organizmu. Ipak, u mesecima kada sunce retko viđamo, potrebno je da vitamin D za decu obezbedite putem hrane.

Ovaj blagotvorni vitamin javlja se u dva najvažnija oblika, kao vitamin D2 i D3. Poznat je po svojoj ulozi jačanja kostiju i resorpciji kalcijuma i fosfora iz creva, što omogućava njihovo skladištenje u kostima. Isto tako, vitamin D za decu je značajan u pogledu izgradnje i jačanja imunog sistema koji će ih štititi od bakterija, virusa i drugih mikroorganizama.

Nedostatak vitamina D kod dece može da naruši zdravlje mališana i dovede do pojave rahitisa, usporenog motoričkog razvoja, mišićne slabosti i čestih preloma.

Namirnice koje donose vitamine na dečiju trpezu

Zdrava i raznovrsna ishrana tokom odrastanja igra ključnu ulogu, kako zbog unosa vitamina o kojima pišemo, tako i zbog unosa minerala, ali i dopremanja ugljenih hidrata, proteina i masti.

Izbalansirana ishrana obezbeđuje mališanima dovoljno energije za celodnevnu igru koju obožavaju i zaslužna je za jačanje imunog sistema. U ovom tekstu pisali smo šta je izuzev ishrane značajno u procesu jačanja imuniteta kod dece.

Sada se, ipak, vraćamo na temu o vitaminima i ishrani, koja je jedna od najvećih izazova roditeljstva.

Izuzev pitanja kako da mališanima obezbede zdrave namirniceu kojima se nalaze brojni vitamini i i minerali, roditelji se suočavaju sa odbijanjem hrane, koja je česta pojava u dečijem uzrastu.

Ipak, vitamini i minerali se kriju u mnogim namirnicama u čijem ukusu mališani uživaju. Zato je od ključnog značaja da se svaki roditelj sa njima upozna i kombinuje ih u ishrani tako da mališani uživaju u obroku!

Mlečni proizvodi kao izvor vitamina za decu - ukusi u kojima mališani uživaju

Značaj mlečnih proizvoda tokom odrastanja je neosporan. Sama činjenica da bebe sa majčinog mleka već nakon navršene prve godine prelaze na kravlje, govori o tome koliko je ovaj proizvod važan za decu od najranije dobi.

Upoznati sa dečijim potrebama, u našu ponudu uključili smo Moja Kravica Junior mleko koje dolazi sa poznatim blagim ukusom koji mališani obožavaju. Uz dodatak blagotvornih vitamina, ova namirnica je sjajan izbor za dečiji meni!

U mleko za naše najmlađe doneli smo čak 10 vitamina - A, D3, E, kao i vitamine B kompleksa - B3, B5, B6, B7, B9 i B12. Sigurni smo da će mališani obožavati obroke uz dodatak ovog hranljivog mlečnog proizvoda.

Možete ga uključiti u dečiju ishranu tokom doručka uz zdrave pahuljice, a sjajno se kombinuje i sa drugim namirnicama u kojima deca neretko uživaju! Još kreativnih ideja i inspiraciju za zdrav doručak za celu porodicu, pronađite u ovom tekstu.

Voće i povrće - neizostavni sastojci dnevnog menija

Sveže voće i povrće prepuno je najrazličitijih vitamina koji će se nakon ulaska u dečiji organizam pobrinuti za regulaciju brojnih metaboličkih procesa o kojima smo iznad pisali.

Užine su pravo vreme da u dečiju ishranu uključite sočno sezonsko voće koje će njihovom organizmu dopremiti nutrijente neophodne za zdrav i pravilan rast i razvoj. Od jabuka, preko banana, pa sve do crvenog voća - široka lepeza voća omogućava da deca uživaju u ukusnoj voćnoj salati koju ste im pripremili.

Raznovrsno voće tokom odrastanja postepeno uvodite u dečiji meni, tako da se mališani naviknu i zavole prepoznatljiv ukus voćki, te vremenom postanu pravi ljubitelji ovih zdravih namirnica.

Kada je reč o povrću, mnogi roditelji uključuju termički obrađeno povrće u dečiji jelovnik.

Naravno, i ova opcija ima svojih prednosti i ne utiče na određene vitamine u povrću.

Ipak, u u svakodnevnu ishranu trebalo bi uvrstiti i sveže namirnice u kojima se nalaze brojni vitamini i minerali. Prolećne i letnje salate su idealan način da donesete zdravlje u tanjiru!

Salata sa crvenim paprikama, paradajzom, krastavcem i drugim povrćem po izboru sjajan je način da se deci obezbede vitamini C, B, K i drugi nutrijenti neophodni za pravilan razvoj dece.

Zeleno povrće kao što su brokoli, kupus, kelj, spanać i drugo obiluju vitaminom A, B, C i E, ali i mineralima poput kalijuma, kalcijuma i magnezijuma koji takođe igraju važnu ulogu u organizmu.

Većinu pomenutih namirnica potrebno je termički obraditi kako bi dobile optimalan ukus i prijale mališanima. Ipak, vodite računa o načinu pripreme, te ih nemojte predugo obrađivati, kako bi se vitamini i minerali održali u što većoj meri.

Žitarice - osnov zdrave ishrane

Žitarice su jedan od najboljih izvora energije i nalaze se u samoj osnovi piramide ishrane.

Ove činjenice dovoljno svedoče o značaju žitarica za zdravlje mališana. One sadrže visoku koncentraciju vitamin B kompleksa, ali i drugih vitamina, minerala i vlakana, što ih čini izvanrednim namirnicama za ishranu dece.

Neke od žitarica koje možete uključiti u doručak mališana jesu ovas koji je bogat vitaminom B, zatim raž, izvor vitamina E i neizostavna pšenica, bogata vitaminima B i E.

Napomenućemo da je za ishranu najmlađih članova porodice važno odabrati zdrave žitarice bez ikakvih dodataka koji bi narušili njihovu nutritivnu vrednost. Izbora za kombinovanje je mnogo. Potopite ih u mleko ili jogurt, dodajte sveže voće i dobili ste ukusan i zdrav doručak za mališane!

Još benefita žitarica potražite u tekstu koji smo pripremili za vas, te se upoznajte sa svim razlozima zašto da baš ove namirnice uključite u svoju, ali i dečiju ishranu.

Zaključićemo da od najranijeg uzrasta, u ishranu treba uvoditi raznovrsne namirnice, kako bi se deca navikla na njihov ukus i uživala u raznovrsnoj ishrani. Obroci koje čine najbolji vitamini za imunitet dece pospešiće zdrav i pravilan razvoj mališana!

Nadamo se da ste čitanjem našeg teksta uvideli sve prednosti vitamina u dečijem uzrastu, te da ste spremni da se upustitite u pripremu ukusnih obroka za vaše najdraže!

Mi smo tu da vas podržimo u svim zdravim odlukama i na vašu porodičnu trpezu donesemo ukusne mlečne proizvode bogate esencijalnim nutrijentima. Prijatno!