Šnenokle recept – Kako se pravi tradicionalni slatkiš sa mlekom?

Sadržaj

Šnenokle su jedan od onih deserata koji nas svojim ukusom vraćaju pravo u detinjstvo. Glavna zvezda ove poslastice jesu vazdušaste knedle od belanaca koje se prosto tope u ustima, a kremasti fil od vanile kojim su prelivene samo upotpunjuje celokupan doživljaj.

Kada pravite šnenokle recept mora biti proveren kako bi one ispale baš onakve kakve su pravile naše bake. Osim dobrog recepta potrebno je i umeće kuvara, ali ova poslastica se pravi toliko jednostavno da će vam sigurno uspeti iz prvog puta!

U nastavku teksta čeka vas original recept za šnenokle, koji će oduševiti sve ljubitelje ovog ukusnog deserta. Naučite kako se prave šnenokle baš onakve kakvih ih se sećate iz detinjstva!

Šnenokle – kako se prave najbolje šnenokle?

Zanimljiva je činjenica da se u francuskoj kuhinji ovaj desert zove plutajuće ostrvo (île flottante), jer se zbog načina serviranja knedle od belanaca čine kao ostrvo koje pluta na vanil kremu. I zaista, ovaj spoj neprevaziđen je ne samo zbog njegove estetike, već i zbog načina na koji se ukusi nadopunjuju.

Kada je u pitanju desert kao što su šnenokle najbolji recept je onaj po kojem su ga pravile naše bake. Upravo takav je recept koji smo za vas pripremili u ovom tekstu.

Recept se sastoji od samo par sastojaka: mleka, jaja, šećera i brašna. Postupak pripreme je vrlo jednostavan, te uspeh finalnog proizvoda neće zavisiti od vašeg iskustva u kuhinji.

Šnenokle recepti – kako napraviti šnenokle?

Ukoliko se pitate kako se prave šnenokle, odgovor je vrlo jednostavan. Najbolji recept za šnenokle zahteva vrlo jednostavne sastojke, ali i par trikova uz koje će vam ovaj lagani i osvežavajući desert uvek ispasti perfektno.

Prilikom zagrevanja mleka, pazite da ono ne vri, već da samo struji. Kada budete lupali belanca, dodajte u njih prstohvat soli, kako bi se brže i čvršće ulupala. Šećer možete i ne morate staviti u belanca, ali on obavezno ide u krem od žumanaca.

Pre vađenja knedlica, umočite kašiku u mleko kako se belanca ne bi lepila za nju. Tokom kuvanja prelivajte knedlice mlekom kako biste ih kasnije lakše okretali. Nakon što su knedlice gotove, dobro ih procedite od mleka. Krem od žumanaca ne sme biti previše redak ali ni previše gust, jer će se hlađenjem dodatno zgusnuti.

Sada kada znate sve trikove, možemo preći na recept.

Original recept za šnenokle – napravite ovaj lagani slatkiš bez muke

Pored sutlijaša i tri leća, ovo je jedan od omiljenih deserata sa mlekom. Evo kako napraviti poslasticu koja će biti idealna završnica svakog obroka.

Sastojci:

  • 1 litar Moja kravica UHT mleka
  • 4 jajeta
  • prstohvat soli
  • 6 kašika šećera
  • 2 kesice vanilinog šećera
  • 2 kašike brašna

Priprema knedlica od belanaca:

Sipajte litar mleka u šerpu sa debelim dnom i stavite ga na ringlu da se greje na srednjoj temperaturi. Dok se ono greje, odvojite žumanca od belanaca. Žumanca ostavite po strani za krem, a u belanca dodajte prstohvat soli i umutite ih mikserom.

U početku koristite manju jačinu, a zatim pređite na veću. Ukoliko volite slađe, možete dodati i 2 kašike šećera. Mutite dok ne dobijete čvrst sneg.

Kada ste ulupali belanca, a mleko se zagrejalo, vreme je za pravljenje knedlica. Obratite pažnju da mleko ne sme da vri, već samo da struji. Smanjite temperaturu na najmanje, umočite supenu kašiku u mleko kako se belance ne bi lepilo za nju, a zatim kašikom ubacujte knedle od belanaca u mleko.

A koliko se kuvaju šnenokle?

Nakon 1-2 minuta knedlice će početi da rastu. Okrenite ih kašikom kako bi se skuvale i sa druge strane. Često se dešava da knedlice beže kada pokušate da ih okrenete, a kako se to ne bi dešavalo, probajte da ih kašikom prelivate mlekom dok se kuvaju.

Kada su knedle gotove, izvadite ih iz šerpe pomoću rešetkaste kašike i ređajte direktno u posude u kojima ćete ih servirati. Mleko sklonite sa ringle.

Priprema krema od žumanaca:

Dodajte kristal šećer i vanilin šećer u žumanca i dobro ulupajte mikserom. Kada su žumanca pobelela i postala penasta isključite mikser. Dodajte brašno i prvo nežno umešajte varjačom, pa onda nastavite sa mikserom. Dodajte jednu do dve kutlače mleka pa promešajte smesu dok se ne sjedini.

Vratite šerpu sa mlekom na ringlu na malu jačinu i postepeno dolivajte umućena žumanca u mleko neprestano mešajući. Krajnji proizvod treba da bude gusti krem, te kuvajte i mešajte sve dok smesa ne dostigne željenu gustinu, oko 8 minuta. Tokom hlađenja krem će se dodatno zgusnuti, te pazite da ne bude previše gust, a ni previše redak.

Kada je krem gotov, odmah ga prelijte preko knedlica od belanca i ostavite u frižideru da se desert dobro ohladi. Služite ovu neodoljivu poslasticu nakon laganog letnjeg ručka ili brze i ukusne večere.

Prijatno!

Podelite ovaj tekst:

Upišite ovde

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Scroll to Top

Koristimo kolačiće za upravljanje korisničkim iskustvom, prikazivanje personalizovanog sadržaja i postizanje poslovnih ciljeva kompanije Imlek.