Gubitak apetita – zašto se događa i kako povećati apetit?

Sadržaj

Gubitak apetita predstavlja smanjenje želje i potrebe za hranom, a da se pritom ne ne oseća glad.

Kada gubitak apetita traje duži vremenski period, a ishrana se pritom ne poboljšava ( ne uvećava) – ovo može dovesti i do ozbiljnijih zdravstvenih problema i poremećaja u ishrani, a prevashodno do anoreksije.

Postoji čitav spektar razloga i uzroka koji mogu da dovedu do gubitka ili smanjenog apetita.

Pritom, ovi uzroci mogu da budu i psihološki, i fizički.

Uz dobro informisanje o uzrocima, posetu lekaru i primenu saveta o tome kako povećati apetit, moguće je izbeći pojavu većih problema sa ishranom nakon gubitka apetita.

Koji su najčešći uzroci gubljenja apetita i kako se on može povećati otkrivamo vam u nastavku teksta!

Gubitak apetita i uzroci

Gubitak apetita zaista može biti uzrokovan najrazličitiijim stanjima i problemima.

Iako će vam informacije koje vam dajemo u nastavku pomoći da sami naslutite šta može da bude uzrok gubitka apetita koji vam se dogodio, savetujemo da nipošto samostalno ne postavljate dijagnozu, već posetite lekara i predočite mu druge simptome i sve činioce koje će mu pomoći da pronađe uzrok i postavi adekvatnu dijagnozu.

Evo koji su se uzroci gubitka apetita ispostavili kao najčešći.

Psihološki problemi: anksioznost i depresija

Gubitak apetita je jedan od često zastupljenih fizičkih simptoma depresije.

Depresija je čest problem sa mentalnim zdravljem koji može imati snažan uticaj na fizičko i emocionalno blagostanje pojedinca. Jedan od simptoma depresije je upravo gubitak apetita, što dalje može dovesti do gubitka težine, neuhranjenosti i smanjenja nivoa energije u svakodnevici.

Mehanizmi koji su odgovorni za proces gubitka apetita uzrokovanog psihološkim faktorima nisu u potpunosti istraženi, pa tako ni potvrđeni, ali veruje se da se ovo događa zbog promena u nivoima neurotransmitera i hormona povezanih sa depresijom, ili zbog nedostatka interesovanja za hranu i doživljavanja zadovoljstva generalno.

Depresija takođe može da oteža pojedincima da se motivišu da pripremaju obroke ili redovno jedu što dovodi do daljih fizičkih i emocionalnih posledica.

Važno je da osobe koje pate od depresije i njome uzrokovanog gubitka apetita, obavezno potraže pomoć psihologa. Profesionalno tretiranje depresije će pomoći da se suzbiju drugi negativni simptomi, a posledično – i da se povrati apetit.

Anksioznost je drugi česti psihološki problem koji takođe može da ima uticaja na gubitak apetita. Ovo se pre svega događa zbog toga što su među simptomima anksioznosti uglavnom između ostalog – mučnina i bol u stomaku.

Ovo dalje uzrokuje gubitak apetita i odsustvo želje za hranom.

Postoji više različitih vrsta anksioznosti, pa samim tim i načina tretiranja ovog psihološkog problema. Ukoliko sumnjate da je anksioznost uzrok gubitka apetita sa kojim se suočavate, obavezno posetite psihologa kako biste blagovremeno rešili ovaj problem.

Hormonski problemi takođe mogu da uzrokuju gubitak apetita

Ovde pre svega mislimo na poremećaje štitne žlezde i hipotiroidizam.

Reč je o sistemskom oboljenju u kome je nivo hormona štitne žlezde smanjen i predstavlja poremećaj metabolizma, koji nastaje kao posledica premalo izlučivanja hormona štitne žlezde.

Ovo stanje uzrokuje usporavanje različitih procesa u organizmu, a između ostalog – i metabolizma, te smanjene potrebe za ishranom i samim tim: do gubitka apetita.

Ako ste izgubili apetit i sumnjate na probleme sa štitnom žlezdom (uglavnom se nasleđuju genetski) – zakažite pregled kod endokrinologa. Samo ovako možete da utvrdite da li i koji problem imate sa štitnom žlezdom. On se obično rešava terapijom hormonskim pilulama koje dovode stanje hormona u ravnotežu, a tretiranjem ovog problema – vratićete i apetit, ukoliko je to bio njegov uzrok.

Trudnoća i gubitak apetita

Kod gubitka apetita kod trudnica treba da budete naročito obazrivi, jer od trudnicinog zdravlja zavisi i zdravlje njene bebe!

Jedan od osnovnih simptoma trudnoće jeste jutarnja mučnina, neretko propraćena povraćanjem. Ovo može da deluje na trudnicu tako da joj se umanji želja za hranom i generalno prestane ishranu da doživljava kao prijatan prirodan proces u kome se uživa. Tako dolazi do gubitka apetita u trudnoći.

Gubitak apetita se kod trudnica obično ne zadržava dugo, ali savetujemo da svakako o njemu odmah obavestite lekara, koji će vam dati najbolje preporuke za vraćanje apetita i na taj način rešiti vaš problem.

Drugi uzroci nedostatka apetita

Osim navedenih uzroka, nedostatak apetita može se pojaviti i zbog najrazličitijih zdravstvenih problema, kao što su: različite infekcije (posebno stomačne), celijakija, bolesti jetre i bubrega, terapija određenim lekovima, kao i gubitak čula mirisa koji je uglavnom uzrokovan prehladom ili gripom.

Upravo zbog lepeze različitih uzroka i toga što sami nikad ne možete da budete potpuno sigurni šta je tačno kod vas dovelo do nedostatka apetita, preporučujemo da obavezno posetite lekara već u prvim danima kada primetite da vam je apetit umanjen.

Kako povećati apetit?

Zavisi od uzroka smanjenog apetita.

Ako želite da se povratite nakon što ste naglo izgubili apetit, to možete da uradite pomoću nekoliko metoda, ali naglašavamo da ukoliko je uzročnik gubitka apetita neki od psiholoških ili fizičkih problema – treba da prionete na lečenje korena problema, a tako će se posledično i uvećati i normalizovati apetit.

Pre svega – jedite hranu koja je nutritivno bogata

Zdrava i izbalansirana ishrana je jedina koja može da vam pomogne da oporavite organizam posle “šoka” koji je izazvao nagli gubitak apetita. Nezdrave namirnice će utoliti apetit, ali neće zadovoljiti nutritivne potrebe tela koje treba da nadoknadite nakon smanjenog unosa hrane.

Balansiranost obroka znači da bi oni trebalo da sadrže dovoljne količine ugljenih hidrata, proteina i zdravih masti, ali i mikronutrijenata: vitamina i minerala.

Ovo ćete postići birajući kvalitetne namirnice, mnogo svežeg povrća, voća, kao i mlečnih proizvoda za svoju ishranu i planirajući obroke unapred.

Kada vraćate apetit, trudite se da standardne namirnice zamenite obogaćenim.

Na primer, radije se odlučite za Moja Kravica mleko sa D3 vitaminom, nego za standardno koje nema dodate vitamine. Isto tako, dok povećavate apetit pijte Balans+ IMUNO jogurt, koji će vas opskrbiti sa dodatnim dozama vitamina i probiotika.

Na ovaj način smanjićete rizik od deficita nutrijenata koji lako može da se dogodi kada smanjite količinu hrane koju unosite.

Jedite više malih obroka tokom dana

Nemate apetit?

Potrudite se da onda jedete malo, ali često!

Ovo je sjajan način da polako povećate apetit i vratite svoju ishranu u normalne tokove. Rasporedite obroke na svakih 2 ili 3 sata, a tako da kada na kraju dana saberete sve što ste pojeli, shvatite da ste zapravo uneli sasvim dovoljnu količinu kalorija, ali raspoređenu na drugačiji način, koji vam u ovom trenutku više odgovara.

Pilule za podizanje apetita

Kada nedostatak apetita postane ozbiljniji problem i već se može okarakterisati kao anoreksija – tu su pilule, koje naravno treba uzimati samo uz prethodno konsultovanje sa lekarom.

Druge zdrave navike za povećanje apetita

Postoji još navika koje možete da iskoristite da vratite apetit.

Ovo su neke od njih:

  • Fizičke aktivnosti mogu da podstaknu apetit, pa se potrudite da vežbate redovno;
  • Dodajte kalorije obrocima koristeći visokokvalitetne, a kalorične namirnice kao što su puter ili devičansko maslinovo ulje.
  • Dodajte začine kako biste hranu učinili mirisnijom, samim tim i privlačnijom.
  • Pijte više vode da biste izbegli dehidrataciju.
Podelite ovaj tekst:

Upišite ovde

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Scroll to Top

Koristimo kolačiće za upravljanje korisničkim iskustvom, prikazivanje personalizovanog sadržaja i postizanje poslovnih ciljeva kompanije Imlek.