Zavodljivi desert od kestena i crne čokolade

  • 60 min
    Vreme spremanja
Sadržaj

Ko kaže da je kestenje rezervisano samo za jesen i zimu? Zamrznut kesten pire može svuda da se pronađe. Kestenje može da pruži mnogo intenzivniji gastro-doživljaj od onog kad se prepeče i tek izvadi iz vatre. Takođe, može mnogo lepše da se servira, nego u fišeku od novinskog papira. Rekli bismo zapravo da ono može da bude ključni sastojak veoma izazovnog deserta, jer izazovno je sve ono što ima dubinu i u sebi nosi neko iznenađenje. U onoj meri u kojoj to važi za ljude – važi i za hranu!
Kada se spoje hrskavost keksa i mekoća kremastog musa, prožmu tajanstveni ukusi crne čokolade, karamele, ruma i vanile – znaćete da ste dobro odabrali poslasticu za romantične trenutke. Želja za savršenim desertom vam je ispunjena i vreme je da zamislite narednu.

Sastojci

  • BAZA OD KEKSA:

  • 120 samlevenog keksa

  • 60 otopljenog putera

  • po želi malo vanile

  • MUS:

  • 160 g čokolade (crne – ili pola crne, pola za kuvanje)

  • 100 ml slatke pavlake Moja Kravica (50 + 50 ml)

  • 6 žumanaca

  • 60 g šećera

  • 200-250 g odmrznutog kupovnog kesten pirea (zaslađenog)

  • Malo ruma ili arome ruma

Priprema

  1. Zagrejte čokoladu i 50 ml slatke pavlake u mikrotalasnoj. Izmešajte da dobijete gladak krem i ostavite da se malo prohladi. Za to vreme, dobro umutite mikserom žumanca i šećer, dok se šećer ne rastopi. Kuvajte na pari ili na blagoj temperaturi. Kad se smesa zagreje, dodajte i preostalu slatku pavlaku. Uz neprestano mešanje sačekajte da se žumanca i pavlaka stegnu u krem. To se dešava brzo, pa pazite da ih ne prekuvate.

  2. Skinite s ringle i umešajte rastopljenu čokoladu. Dodajte i odmrznut kesten pire i rum (ili aromu ruma). Zatim, krem rasporedite preko kore i ostavite u frižideru da se čokolada i pavlaka dobro stegnu.

  3. Rastopite čokoladu i pavlaku u mikrotalasnoj. Dodajte karamel (ili još ruma, ako volite). Kad se malo prohladi, sipajte preko ohlađenog krema. Ukrasite po želji umućenim kremom, zlatnim prahom, seckanim orasima ili lešnicima.

  4. NAPOMENA: Za ovu količinu sastojaka koristite okrugli kalup veličine 16 cm (obavezno ga obložite papirom za pečenje kako bi se sve lakše izvadilo) ili četiri čaše. Mi smo za serviranje koristili metalni prsten prečnika 8 cm, što je treća opcija.

  5. SAVET: Možete se poigrati ukusom deserta. Izbacite karamel iz preliva i rum iz krema, pa desert obogatite želeom od višanja, koji će dati svežinu i notu misterioznosti! Potrebno je da izblendirate približno četiri pune kašike smrznutih višanja. Zagrejte ih zatim s malo vode i pola kesice želatina, pa ostavite da sve zajedno proključa. Kad se masa prohladi, sipajte je preko sloja od keksa. Ostavite da se potpuno ohladi i stegne pre nego što preko toga premažete krem od kestena.

Podelite ovaj tekst:

Upišite ovde

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Scroll to Top

Koristimo kolačiće za upravljanje korisničkim iskustvom, prikazivanje personalizovanog sadržaja i postizanje poslovnih ciljeva kompanije Imlek.