Teleća čorba recepti – naučite kako se pravi teleća čorba

Čorba sa mesom i povrćem.
Sadržaj

U bogatoj riznici srpske kulinarske tradicije, teleća čorba ističe se svojom aromom, ukusom i tradicionalnim šarmom. Ova čorba nije samo obrok, već jedinstveno gastronomsko uživanje koje ljude okuplja oko trpeze, šireći simfoniju mirisa i ukusa specifičnu za ovo jelo.

Ovo jelo predstavlja pravo putovanje kroz vreme, vodeći nas unazad do perioda kada su se recepti prenosili usmenom tradicijom, a svaka domaćica svojim tajnim dodacima činila jelo posebnim.

Recept za teleću čorbu, jedno od omiljenih jela “na kašiku”, može se razlikovati u zavisnosti od ličnih preferenci ili podneblja, a mi smo za vas spremili nekoliko opcija od kojih možete odabrati onu koja je za vas idealna.

Pa, da počnemo!

Klasična teleća ragu čorba – recept sa kojim nema greške

Jedan od ključnih faktora koji čini teleću čorbu tako posebnom su sastojci. Sve počinje sa svežim telećim mesom, nežnim i sočnim, koje postepeno ispušta svoje bogate ukuse tokom kuvanja.

Recept za teleću ragu čorbu je jedan od onih jednostavnih pri kome je gotovo nemoguće da nešto krene naopako. Idealan je za početnike koji tek uče kako se sprema teleća čorba. Ovaj recept za teleću čorbu koristile su naše bake i prvi zalogaj će vas vratiti pravo u detinjstvo.

Kada je u pitanju ova teleća čorba priprema je jednostavna i sadrži nekoliko jednostavnih koraka, a rezultat je čorbica baš kao bakina! A evo i recepta:

Sastojci:

  • 500g telećeg mesa, isečenog na kocke
  • 2 šargarepe, iseckane na kockice
  • 2 krompira, iseckana na kockice
  • 1 crni luk, sitno seckan
  • 2 čena belog luka, sitno seckana
  • 2 kašike maslinovog ulja
  • Sok od limuna (opciono)
  • Peršun, sitno seckan

Od začina:

  • 2 lovorova lista
  • So i biber po ukusu

Za zapršku:

Priprema:

  1. Crni i beli luk iseckati što je sitnije moguće.
  2. U lonac ili šerpu velike zapremine sipati maslinovo ulje i zagrejte ga na srednje jakoj vatri (možete koristiti i suncokretovo ulje, naš predlog je maslinovo isključivo iz zdravstvenih razloga).
  3. Kada se ulje zagreje u njega dodati sitno seckani crni i beli luk.
  4. Nakon što ste luk izdinstali, dodajte meso sečeno na kockice, promešajte kako bi se mešavina homogenizovala i prodinstajte par minuta.
  5. Dodajte između 1,5l i 2l vode, po proceni, a zatim u lonac sipajte so, biber, lovorov list i iseckano povrće (krompir i šargarepu).
  6. Smanjite temperaturu, poklopite lonac i kuvajte sve sastojke na laganoj vatri dok povrće ne omekša, a meso postane sočno i mekano.
  7. U odvojeni sud dodajte malo vode, brašno, alevu papriku (najbolje slatku, ali ako ste ljubitelj začinjenih jela, možte koristiti i ljutu) i mešajte dok smesa ne postane homogena, bez grudvica, a zatim je dodajte u čorbu.
  8. Kuvajte sve u loncu dok ne provri.
  9. Umutite 2 žumanceta i u njih dodajte Moja kravica kiselu pavlaku i mešajte dok se ne sjedine.
  10. Kada je čorba provrila, sklonite je sa plotne i manju količinu čorbe izdvojte iz lonca u posudu sa žumancima i pavlakom.
  11. Promešajte tako da se sastojci homogenizuju, a zatim tu smesu vratite u lonac sa telećom čorbom. Promešajte sadržinu lonca kako bi sastojci u čorbi bili ravnomerno raspoređeni.
  12. Pri serviranju dodajte sitno seckan peršun i opciono sok od limuna.

I to je cela nauka! Vaša teleća čorba je spremna za jelo.

Kafanska teleća čorba (bela teleća čorba) – recept sa pavlakom za kuvanje

Kombinacija povrća poput šargarepe, krompira, i pažljivo odabranih začina doprinosi slojevima ukusa koji se stapaju u savršenu harmoniju, a kremasti dodaci daju joj završnu teksturu.

Iako mu samo ime kaže “kafanska teleća čorba”, ovo jelo na kafanski način možete spremiti i kod kuće uz recept koji smo za vas spremili.

Ovaj način pripreme karakteriše nešto kremastija tekstura teleće čorbe jer u nju dodajemo i Moja kravica pavlaku za kuvanje i zapravo je isto što i teleća bela čorba – jedna od varijacija čuvene bele čorbe.

Sastojci:

  • 1 glavica crnog luka
  • 1 dl ulja
  • 500 g teletine (najbolje pleća ili vrat)
  • 1,5 l vode
  • 2 šargarepe
  • 2 krompira srednje veličine
  • 1 koren peršuna ili paškanata
  • 1 manji koren celera
  • 6-7 zrna bibera
  • 2-3 lista lovora
  • so po ukusu

Za zapršku:

  • 2 kašike brašna
  • kašičica slatke aleve paprike (ili ljute ukoliko volite jako začinjeno varivo)
  • 1 dl ulja

Pre samog posluženja:

Priprema:

  1. Luk iseckajte što sitnije možete, a meso i povrće naseckajte na manje kockice.
  2. Sipajte ulje u lonac i, kada se zagreje, na srednje jakoj vatri propržite luk. Kada luk postane staklast, u lonac dodajte meso i malo vode na tihoj vatri. Najbolje je dinstati luk i meso u poklopljenom loncu nekih sat vremena uz povremeno mešanje kako bi se meso lepo raskuvalo. Dodajte vodu s vremena na vreme tako da nikada ne ispari u potpunosti.
  3. Nakon sat vremena sipajte u lonac oko 1,5 l vode i dodajte sitno seckano povrće, biber u zrnu i lovor, a na kraju i posoliti po želji. Sve to kuvati na tihoj vatri između pola sata i 40 minuta.
  4. Zagrejte ulje u odvojenoj šerpici ili tiganju i kratko u njemu propržite alevu papriku i brašno. Zapršku dodajte u čorbu i promešajte tako da se sve sjedini (ne prezajte od toga da duže mešate kako bi se svi sastojci homogenizovali).
  5. U činiji u kojoj nameravate da poslužite čorbu umutiti žumance, sjediniti ga sa pavlakom (kiselom ili za kuvanje u zavisnosti od toga koju ste odabrali) i uz mešanje nalijte u gotovu čorbu.
  6. Kao i u prethodnom receptu pri serviranju možete na sto staviti sok od limuna i peršun.

Nadamo se da će vam se dopasti ova kafanska teleća čorba sa povrćem i kremastom pavlakom!

Obe čorbe sigurno će vam neizmerno prijati. Bez obzira da li birate klasičnu verziju ili varijantu inspirisanu kafanom, ove čorbe će vas sigurno oduševiti svojom bogatom aromom i ukusom.

Osim nostalgičnog ukusa detinjstva koji nam ono pruža, priprema ovog jela takođe nas vraća u neke lepše dane kada smo gledali mamu i baku kako prave iste pokrete kao mi.

Uživajte u ovim fantastičnim receptima za teleću čorbu i podelite ih sa svojom porodicom i prijateljima. Neka ovo tradicionalno jelo donese radost i zadovoljstvo u vaš dom. Prijatno!

Podelite ovaj tekst:

Upišite ovde

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Scroll to Top

Koristimo kolačiće za upravljanje korisničkim iskustvom, prikazivanje personalizovanog sadržaja i postizanje poslovnih ciljeva kompanije Imlek.